05 Haziran 2010

Zihinde yer eden kareler

Bazı fotoğraf kareleri vardır, zihninizin bir köşesinde yer edinir, ne kadar uğraşsanız oynatamazsınız yerinden. Ağırdırlar çünkü. Ağır lafı mecazi tabii, ağırlıkları size verdikleri histen gelir. İnce ince oyulmuştur detayları. Ahşaptır, zevklidir, eskidir, yenisini yapacak kimse yoktur çoğu zaman. Varsa da azdır. Kimse uğraşmak istemez öylesi detaylarla. Makine yapsa? Çıktığınız merdivenlerden sizden önce binlerce insan çıkmıştır. Kimbilir neyin arayışındaydılar. Kimbilir ne görmeyi umuyorlardı. Kim bilebilir ki? Benim için bu kare geçmiş zamanın sağlamlığını ifade ediyor. Geçmişin zerafetini. Zevkini. Daha pek çok anlam yüklemek mümkün elbet bu görüntüye. Helezonlar, merdivenler, inmek, çıkmak... Hepsi metaforik anlamlar taşıyabilir. Taşır da zaten. Masallarda da yok mudur merdivenler? Kiminde inersiniz birer birer basamakları, yüreğiniz gümbür gümbür atarken, kiminde çıkarsınız, ardında ne olduğunu bilmediğiniz bir kapıyı açmak üzere. (Masalların en özel anlatıcılarından Özcan Yüksek, kulakların çınlasın. Bilmem okudunuz mu Özcan'ın kitaplarını? Hakikatçi'yi, Cinistan'ı? Okuyun derim. Masalları ve uzakları seviyorsanız. Özcan'ın satırlarında kaybolun, yitin gidin, sonra geri gelin.)

12 yorum:

mine dedi ki...

aaa bu kadar olmaz
Özcan Yüksek in birkaç yıl önce Sessiz Dönünü almıştım sonra okunacak kitapların yanında kaldı
çok sonra sırayla Pinhan,Sessizce Dön sonra da gene Elif Şafakın Aşkını okudum bana göre çok güzel bir üçlemeydi hatta Sessizce Dönü neden daha önce okumadım dedim kendi kendime galiba herşeyin bir zamanı var:=)
geçenlerde kitaplara bakarken diğer iki kitabını gördüm hemen gidip aldım acaba binbir gece masallarını okumalı mıyım diye düşünüyorum herhalde onları okuyup diğer ikisini okuyacağım ve bayılacağımdan eminim :=))

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Kapılar, pencereler ve merdivenler kimbilir nereye açılır, nereye çıkar hepsi.Hangi umutlara açılır hangi yükşelişlere veya inişlere eşlik eder.....Sevgiler Tijenciğim...

gulsev dedi ki...

Gizem çok pırıltılı bence, geçmişle birleşince....
Masalları çok severim kitaptan edineceğim..

Damak Tadı dedi ki...

Yine ne güzel ifade etmişsin Tijen'ciğim..

narcicegirengi/sevde dedi ki...

Ne kadar hos ifade etmissiniz her zamanki gibi Tijen Hanim. Hayati hayatlandiran ona yukeldigimiz anlamlar gercekten de.Sevgiler

Berceste dedi ki...

Kapilar, pencereler ve bu muthis merdivenler... Beni gene vurdun kalbimden Tijen'im :) Fotograf cekerken nedense hep onlar beni miknatis gibi cekmistir. Kapilarin renkli olanlari, tokmaklari ilginc olanlari, bol yesillikli, cicekli pencereler, ama merdivenlerin bu kadar guzeli cikmadi hic karsima :)

Narince dedi ki...

Artık oyma ile uğraşmıyor kimse. Ben de oyma işi ahşabı çok severim.En çok da çok çok eski camilerde, taş yapının içine güzelim oymalar görünce hayranlıkla izliyorum.

Süt Dilimi dedi ki...

O mekanda varolmak, herbir ayrıntısına doya doya bakmak isterdim.Sadelik ,zerafet ve azamet nasıl bu kadar güzel harmanlanabilmiş anlamak güç...Bir yığın fotoğraf okumalarını da ardından sürükleyen muhteşem bir fotoğraf...Teşekkürler...

daimamutfak dedi ki...

Ahşabı çok severim.Sıcaklıgı hiçbir materyalde yoktur.resim beniiçine çekti adeta..

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijencim bunca detayla uğraşmak apayrı bir yetenek. İzlerken bile detayları işçiliği insanı sarsıyor.

Serap dedi ki...

Bu güzel resim de, anlatımınız da ahşabın kokusunu duyumsatacak kadar güzeldi. Merak ettim doğrusu bu güzel, oyma merdivenler nereye ait, bu basamaklar bizi nereye indirip, nereden çıkartıyorlar. Sevgiler.

kara kitap dedi ki...

büyük pencereler,kocaman kapılar,yüksek tavanlar ve ahşap el oyması desenlerle süslenmiş bir ev.benim hayalim,böyle bir evim olması.daha dün yazım bu hayali.kokusu burnuma geldi şimdi,ahşap,beyaz sabun,karanfil,kitap karışımı bir koku