08 Aralık 2007
Hintli bir öykü
Hint yemeği eşliğinde, Lezzet'teki yazımın 2. paragrafı: "Muson Günlüğü (Monsoon Diary), Kerala’da geçmiş bir çocukluğun anıları ve Hint yemek tariflerinden oluşan bir kitap. Bir ailenin yaşamından kesitleri ve alışkanlıklarını görmek mümkün kitabın sayfaları arasında. Bir Hintli için doğumla başlıyor törenler. Doğum iyi geçtiği ve bebek sağlıklı olduğu için Thula bharam töreni düzenlenmesi gerekiyor, bir de Choru-unnal. Aile bu iki seremoniyi birlikte düzenlemeyi kararlaştırıyor. Thula bharam, tanrılara armağan vermek için düzenleniyor. Ailenin düzenli olarak ziyaret ettiği tapınakta büyük bir tartı var. Tartının arkasındaki tahtada ise hediye listesi: Muz, şeker, altın, gümüş, hindistan cevizi, hatta su. Aile, maddi durumuna göre bu armağanlardan birini seçmeli. Gelinin ağırlığınca altın istenir ya kimi masallarda, işte Hintliler de ağırlığınca armağan vererek sunar tanrılara şükranlarını. Choru-unnal ise bir anlamda bebeğin vaftiz törenidir. Bu törende bebeğe gi ve pirinç tattırılır."
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
28 yorum:
Tijen'ciğim,
Merhaba. Ben de büyük bir ilgiyle okudum dergide yazını. Bana ağır gelir hint yemekleri, belki iyi bilmediğimden belki de tanımadığım bir koku çarpar burnuma.
Ama şu ütücü var ya, keşke bana da uğrasa.
Güzel bir hafta sonu diliyorum.
Sevgilerimle.
Betül'cüğüm,
Bence de fazla baharatlı bir mutfak Hint mutfağı ama onların da bizimki gibi birbirinden çok farklı mutfakları olan bölgeleri var. Belki bize daha uygun bir bölgesi vardır. Kalkıp gitsek mi ne.
Hindistan ilginç bir ülke. Şükranlarını sunma yöntemleri de çok ilgi çekici. Bebeğe tattırılan gi nasıl bir şey? İlk defa duydum da. Lezzetteki yazını henüz okumadım. Orada belki de yazdın.
Sevgilerimle...
Elvan'cığım,
Bizim sadeyağ neyse gi de o. Eritip köpüğünü alıp süzüyor ve öyle kullanıyorlar.
sitenizi sürekli takip ediyor yazılarınızı da ilgiyle okuyorum ziyaretiniz beni çok mutlu etti teşekkürler hoşcakalın
Heidi olunca açıklamaya gerçekten gerek kalmıyor Tijen:)İnsanı hep mutlu ediyor.
Hint Mutfağı ve gelenekleri bir hayli ilginç.Tanımak isterdim.
Sevgilerimle.
Sevgili Füsun,
Artık ben de ziyaretçiniz olacağım, ne güzel.
*
Doğru diyorsun Zeynep. Heidi insanda hep o kocaman gülümseme ve sonsuz iyimserlik geliyor.
Canim ben lezzette okudum yazini cok ilginc musluman olmayan hintlilerin yasami birde muslumanlar var daha farkli kultur nerdenmi biliyorum cunku damadim hintli ingiliz asilli onu cok seviyoruz kultur farki cok fakat turk kizlari ile basetmek zor kebap dolma fenerbahce delisi bir adama cevirdi damadimi sevgiler canim cok uzun yazdim onlari cok ozledim 8 ay oldu goremedim bu hafta geliyorlar amerikada yasiyorlar
ne ilgincmis ya benim aklimada El Dorado geldi :D hani bikr cizgi film varya ikili Tanri saniyorlar ne var ne yok veriyor;lar ellerinde :)
bu iş böyle olmaz ki hadi kalkıp gidelim yerinde görüp yerinde test edelim.
iyi ki bebekken ağırlığınca altın veriyorlaar şimdi versek ben kesin battımmm
sevgilerrr
geçen sene bir türlü okuyamadığım ertelenmemesi gereken gecikmiş bir kitabı okudum Nasuh Mahruki'nin "Asya yolları, Himalayalar ve Ötesi"
onun öncesindede böyle asya ülkelerine dair 1-2 kitap okumuştum azda olsa bir bütün oldu zihnimde.
asyalılar birbirinden ayrılmaz milletler nasıl derseniz hepsinin kendine has halleri var işte Tijen ablanın anlattığı gibi hintlilerde olanlarda aynen öyle.
birde bana hint mutfağı hep hayatlarıyla yaşam bakış açılarıyla aynı oranda gidiyor gibi görünür.sabah kast sistemiyle ilgili birşeyler okudum hindistanın tarihçesiyle ilgili ve zenginlikleri yaşantılarına yansımış amma hayatları boyunca zenginlikleri sömürülmek istendikleri için gerçekten rahatça nefes alıp yaşayan bir millet olamamışlar.
karışıklıktan kastımda biraz buydu nacizane...
Azerbaycan'da yaşarken iki Hint ve bir de Pakistan lokantası vardı. En geç üç günde bir birşeyler yerdim. Masalalı lezzetler hala damağımda. Hindistanla ilgili okuduğum kitalarda da Hintli insanların fakir ya da zengin olsun, neredeyse hayatın yemek pişirmek ve yemek ekseninde günlük hayat düzenlemesi yaptıklarını farkettim. Muz kızartması, mango turşusu, dal (sanırım mercimek pilavı gibi birşey), pita, körili, yumurtalı karnıbahar, patlıcan kızartması, kişnişli havuç çorbası gibi yiyecekleri yemediysem de kitaplarda o kadar sık ve ayrıntılı okudum ki, tatlarını tahmin edebiliyorum. Harika bir kültür
Hintistan hep ilgimi cekmistir ve gitmek istedigim ülkeler arasinda ama malesef esimle bu konuda hem firkir olabadigimizdan gidemiyoruz.Hindistan cok renkli bir ülke.Geleneksel olarak dil,din,kültür olarka zengin bir ülkedir.Güzel yazin icin tesekürler canim.IYi hafta sonu diliyorum.
Umarım bir gün Hindistan'ı görmek kısmet olur sevgili Yaren!
*
Bak bilmiyordum Azerbaycan'da yaşadığını Meral. Dediğin doğru, Hint yemekleri de ülkenin kültürü de çok farklı, görmeye, tanımaya değer.
*
Zeynep'ciğim,
Sağol paylaştığın bilgileri için.
*
Hadi kalk gidelim Yeşim!
*
Nihan'cığım,
Ben görmedim El Dorado'yu. Güzel mi?
*
Mutfakistan'ın cumhurbaşkanı komşum,
Kızın için şimdiden gözün aydın. Tez zamanda gelsin, uzun kalsın.
Canim iyi aksamlar diliyorum. Hindistan dahil uzakdogu asya ülkeleri hep ilgimizi ceker.
Umarim birgün oralari gidip görme sansimiz olur.
Sevgilerimle...
Musaon Günlüğü'nden aklıma Muson Düğünü filmi geldi. Seyrettin mi bilmem, Hindistan'a çok keyifli bir bakış. Tavsiye ederim..
Tijen'ciğim,
Ne güzel yazılar paylaşıyorsun bizimle.Senin yazılarını okumak gerçekten büyük bir zevk veriyor insana.Her zaman yorum bırakamıyorum ama mutlaka hepsini günü gününe olmasa bile okuyorum yazılarının.Sevgiyle kal.
Ben sizi sessiz sessiz takip ediyorum.Ama bugün bu sessizliğimi bozdurdunuz bana.Bu güzel yazı için teşekkürler.Sayenizde "gi"yi öğrenmiş oldum.
Birde Brüksel'de kestaneciyle karşılaştığınızda,o sıradaki duygularınız...Okuduğumda inanılmaz duygulanmıştım.Galiba pek çoğumuzun hayatında hoş bir kestane anısı var.
Sevgiler...
Tijenim, nasıl istiyorum Hindistanı görmeyi...
www.misssgibi.com
Çok garip dengeler var dünyada. Belki de dengesizlikleri mi desek. Epeyce fakir olan insanlar bile ellerinde olanı bu tanrılara (!) ikram ediyorlar.
Özellikle tapınaklarında ki görkem hayret verici.
Hayırlı geceler...
Tijencim çok güzel yazmışsın canım ellerin dert görmesin hindistan bana çok mistik bir ülke gibi geliyor tabiiki gitmedim ama öyle düşünüyorum sevgilerimle öptüm hoşçakal
Gerçekten çok ilginç bir tören. Zaten Hintliler herşeyi tören havasında yapıyorlar...Zor iş...
***Fotoğraf çok güzel..Puf puf...
Tijencim yine bir yazından pek çok şey öğrendim, ne güzel oldu:). Ülkelerin, bölgelerin ne farklı adetleri var, okudukça şaşırıyor insan.
Bir gün ben de Hindistan'ı görmeyi çok isterim (aslında görmek istediğim o kadar çok yer var ki:)) umarım mümkün olur.
Bu güzel yazı için çok teşekkürler:).
Mutluluk dolu bir hafta dilerim:).
aslı
Sevgili Aslı,
Umarım gideriz dediğin gibi. Ben de çok istiyorum.
*
Tadları da güzeldi Hande'ciğim.
*
Sevgili Melek,
Ben de aynı şeyi düşünüyorum Hindistan'la ilgili ama bir yandan da çok pis olduğunu söylüyor her giden.
*
Haklısın Lavantin. Dediklerin doğru. Fakirler veriyor ah bir de zenginler gerekince verse zaten fakirlik olmazdı...
*
İnşallah Zerrin'ciğim, inşallah.
*
Gi, bizdeki sadeyağda farklı bir şey değil MM. Ama kestane konusunda duygulanmana çok duygulandım desem yalan olmaz. Sağolasın.
*
Sağol Hülya! Sen de iyi ki varsın.
*
Ayşegül'cüğüm,
Seyretmiştim evet o filmi. Ne kadar canlıydı değil mi danslar, kıyafetler?
*
Benim de Sonja. Çok farklı kültürler değil mi? Ama bir o kadar da benzer yanlarımız var.
Sevgili Tijen,Hulyacı'ğım mutlaka zıyaret etmemi soyledi ,bende geldim iyiki geldim .Ne guzel şeyleri bizlerle paylaşmışın.Bende bekliyorum.Sevgilerimle
Sevgili Özay,
Tanışmamızı sağladığı için Hülya'ya ben de teşekkür ederim. Yeniden görüşmek ve Kemeraltı'nda birlikte 'fincan kahvesi' içebilmek dileğiyle.
Burdaki hindistanli insanlar kültürlerine cok baglilar, yillardirAlmanyada yasiyorlar ama hala geleneksel kiyafetlerini giyerler.Hindistan hem kültür yönünden hemde cesitli dinleri icnde barindiran bir devlet,mutfak kültürleri cok zengin,belki bir gün gider yakindan tanima sansi buluruz hindistani.
Dedigin gibi evler sokaklar alisveris merkezleri her yer isiklandirildi noel dolayisiyle,birde noel pazarlari kurulduki gezmeye deger.
Baharın çiçeği komşum,
Noel canlılığının tadını çıkar. Avrupa'da Noel heyecanını görmeyeli çok oldu, unuttum bile o renkliliği.
Yorum Gönder