06 Şubat 2008

Sarılar, maviler, yeşiller

Sarı, mavi ve yeşil bana deniz kenarındaki sarı papatyaları çağrıştırıyor. Merakla seyrediyorlar denizi, salına salına. Bir demet derlemek istiyor insan ama kıyamıyor da koparmaya. Bu salatadan bahsetmiştim avokado yazısında. Hani yapacağım yapacağım ama yapamıyorum salatası. Sonunda vakit geldi. Patatesler haşlandı. Koca bir kasede sosu hazırlandı: filtre edilmemiş parfüm, yani Laleli'nin filtre edilmemiş, yeni mahsul sızma zeytinyağı (ah o ne güzel aromadır!) baş köşede. Kırıta kırıta akıyor. Dur durak bilmeden. Ardından pazardaki amcalardan birinden aldığım bol sulu limonlar. Ezile büzüle yanaşıyorlar kırıtkanın yanına. Sonra sarımsak. İpincecik rendelenecek. Ve deniz tuzu. Kemeraltı'ndaki Değirmen'den. Tatlı toz biberi Sibel'ciğimin annesi yapmış göndermişti. Tabii ki evlatcığına ama ben de payımı almıştım, taa geçen sene. O da eklendi mi sosumuz daha bir renklendi. Bir de hardal olaydı evde... Patatesler ılındı, soyulup doğrandı, sosla buluştu, sosa bulaştı. Onlar birbirlerini tanıyadursunlar, avokadolar doğrandı. Pek ufak olduklarından iki adet. Onlar da halleştiler. En son su tereleri doğrandı. Hepsi karıştığında artık yeme vakti. Ama durun durun, önce susam serpmeli, daha da bir güzelleştirmeli. Güzelim mavi kaseye konmalı, bir güzel pozlanmalı.

44 yorum:

HULYA dedi ki...

Tijen'ciğim,
öyle nefis anlatmışsınki canım çekti valla.sevgiler

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Tijencim ne güzel tarif etmişsin
sanki masal anlatıyor gibi tabi yazar olmanın faydaları tariflerde böyle şiir gibi , masal
gibi güzel, akıcı oluyor patates salatasıda favorilerimdendir helede böyle güzel olursa sevgiler canım

Beyza dedi ki...

Tijen´cim ne güzel anlatmissin, inan kokusu burnuma kadar geldi :) ellerine saglik nefis görünüyor...
Sevgiler

Betül İnce dedi ki...

Ellerine sağlık Tijen'ciğim, ne güzel bir görüntü. Ben bol parfümlü ve patatesli kısmının tadını alır gibiyim.

Sevgilerimle.

Selcen Şenocak dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın zeytinyağının limonun tadını kokusunu hissettim bir an ellerine sağlık.
Sevgiler...

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

TİJEN ABLACIĞIM YAZILARINI OKUMAK NE BÜYÜK BİR KEYİFTİR BENİM İÇİN... NE GÜZEL ANLATIYORSUN... AĞZINA SAĞLIK... ELİNE, YÜREĞİNE SAĞLIK... SEVGİLER...

Mutfak Havlusu dedi ki...

bu çok leziz olmuş Tijen abla.
görüntüsü dedirtir,abartı sanmayasın patates yeşillikle en en yakışanlardan çünkü ve susam gibi bir nefasetide eklemişsin yaa daha ne olsun.
ellerine sağlık,afiyetler olsun.

NiNo dedi ki...

galiba en az zeytinyagi kadar cok seviyorsun su mubarek susami :) kesin sayende oldu banada :) salatalara koyar oldum su susami :) iyi seyler ogreniyroum senden cok iyiiii :) denizi ozledim ama bak simdi sinavda dalmam ins deniz derya hayallerine hehehehe :)

SOFRAM dedi ki...

Sevgili Tijen'ciğim, o kadar güzel anlatmışsınız ki, yemiş kadar oldum. Görüntü de süper... Hele de içinde avokado da var , benim avokado da yumuşamıştı, hemen akşama yapıyorum sizin tarifinizi, dediğiniz gibi ekmeğin üzerine de sürüp yedim, gerçekten çok güzel oluyor. Teşekkürler güzel paylaşımınız için...Ellerinize sağlık, sevgilerimle...

Sibel dedi ki...

Ohh afiyetle yenir bu salata işte. Ben senden öğrendim susam serpmeyi böyle nefis tabakların üstüne, nasıl da yakışıyor! Bu yılki biber acı olduğu için ben fazla kullanamıyorum malesef, ama azıcık serpebilirim, deneyeceğim bu salatayı. Avokado da yemem lazım zaten:)

pelince dedi ki...

Tijen o kadar güzel anlatmışsınki limon kısmında inan ağzım kamaştı:)Canım istedi bir anda.
Tarif yeni ve değişik hiç böyle yememiştim,denemeli denettirmeli hemen...

Adsız dedi ki...

Tijen, fotoğraf ayrı baştan çıkarıcı, anlatım ayrı...

nefisssss

öpüyorum sıcacık sevgiler karşı kıyıya...

www.misssgibi.com

Tijen dedi ki...

Sevgili Hülya, Gül, Beyza, Nino, Zerrin, Pelin, Sibel, Zeynep, Aysel, Almula, Fatma,
Hepinizle paylaşmak isterdim bu güzel salatayı ama ancak annemle paylaşabildim. Epeydir de yapmamışım, pek hoşuma gitti...

uygarimizlahayat dedi ki...

Salata harika görünüyor, ellerine sağlık...Hımmmmm nefis...

pinarbk dedi ki...

Bu nasıl iştah açıcı bir anlatım, çok canım istedi akşama hemen yapmalıyım:)))

Adsız dedi ki...

merhaba, ruhumun pek sıkışık olduğu bu günlerde yine kitapların içimi aydınlatıyor. hep bahar gibi hissetmek istiyorum: bu gün yağmurlu ama işte bir kaç hafta sonra yaz gelecek gibi... mevsimlerle gelen lezzetlerde bahara ve yaza bakıyorum dönüp dolaşıp, elim sıcak çorba yapmaya gitmiyor; her güne bir yemekte, meyve agacından hikayelerde baharın ve yazın şenlikli yemeklerine, kısacık ömürlü meyvelerine dalıp gidiyorum; bir ot masalında doğal olarak baharda, yaz başında coşan otlara, en çok ege otlarına bakıyorum, marketlerde satılanlara yüz vermek ayıp geliyor; mutfakta zen'de ruhumu arındırıyorum, çok güç oluyor, hatta bazen başaramıyorum, iklim çok ağır, çok karanlık, gücüm kalmıyor işte o zaman senin kitaplarına ve kadınların seslerine sığınıyorum: mercedes sosa'ya, amelia rodriguez'e, lorenna mc kennitt'e, müzeyyen senar'a ve diğer güçlü sesli kadınlara, güçleri içime aksın diye. en çok tak koluna sepeti'ni alıyorum elime; o gerçekten kurtarıcı çünkü. seninle dolaşıyorum bodrum sokaklarını, pazarlarını, milas'a uğruyorum, kedileri, köpekleri besliyorum, bazlamacı kadınlarla konuşuyorum, saçlarına çiçek takan kadınlarla. öyle işte, kaçıyorum kitaplarınla, bu günden, gündemden... sonra her bilgisayar başına oturduğum da önce senin sayfanı tıkladığımı farkediyorum, hemen, hiç değişmiyor bu, hep, doğal olarak. ama işte sen de her gün yeni bir şey yazamıyorsun biliyorum. kısacası kitap istiyorum ben; istersen arsızlık say ama yeni bir kitap istiyorum... ne bileyim gidip gördüğün yerleri yaz, yeri göğü denizi, mitolojiyi yaz, yaratmış, özgürleştirmiş kadınları, tanrıçaları, köylü kadınlarını, hiçbir güce boyun eğmemiş, teslim olmamış, hiçbir gücün sözcülüğünü silahtarlığını yapmamış, salt özgürleştirmiş, yaratmış, güzelleştirmiş kadınları... renkleri, sesleri, kokuları, doğanın her ayrıntısını yaz; sen bilirsin işte, ne bileyim, sen yazarsın ben okurum o yüzden anlatamam, ama iyi anlarım. ama yaz, valla fena halde tijen cümlelerine ihtiyacım var... inanmıyorsan eşime sor, son iki haftadır tüm kitaplarını yeniden okudum, kesip biriktirdiğim yazılarını dergilerden, gazetelerden, blogunu iki defa baştan sona yeniden okudum. tuhaf hal belki sapkınca ama yazılarına aşeriyorum. ruhum ve yüreğim tijen cümleleri istiyor; sadece biraz daha ışık için... seni seviyorum, sen ruhumun kızkardeşisin. ruken...

Tijen dedi ki...

Merhaba Ruken,
Adından başka hakkında hiç bir şey bilmediğim birine nasıl hitap etmeli bilemedim. Teşekkür ederim, bunca sevgiye, ilgiye layık olmaya çalışacağım söz. Yeni kitaplar var elbet ama bir yerlerde beklemedeler. İnşallah, sevenler dualarını esirgemezse, onlar da bir gün gün ışığına kavuşurlar. Ama yine de derim ki, insan kendi içindeki ışığı bulup çıkarmalı önce, ne yazanlardan, ne söyleyen, ne anlatanlardan beklememeli. Çünkü ışıksız hep bir yanımız eksik kalır, hayatımızı aydınlatan hep o ışıktır ve onun kaynağı bizdedir.
*
Pınar'cığım,
Yap elbet, su teresi bulamazsan tereyle yap, rokayla yap, yeşil olan ne bulursan onunla yap.
*
Bu sabah balkonda bir uğur böceği gördüm, sonra da bir uğur böceği gelip yorum bıraktı sayfama. Bu bir tesadüf olabilir mi?

Bocuruk dedi ki...

Patatesi sevmeyen yoktur herhalde. Hele de en sağlıklı hali haşlaması, bir de bu kadar güzel bir sosla buluşunca hımmmm:)) Ellerine sağlık Tijen'ciğim.
Sevgilerimle...

Tuğba dedi ki...

Ne zamandır bende yapmıyorum patates salatası..zeytinyağlı,limonlu..ama olmaz ki Tijen,bir salata böyle de anlatılmaz ki..herkesin canı çekti ya:)
sevgilerimle..

Hülya dedi ki...

Ellerine sağlık Tijen'ciğim,
Ben de dün hardal aldım patates salatasına koymak için.
Patates salatasında avakado ve susam hımmm bunları da hardalın yanına ekleyip hemen yarın yapacağım...yoksa bu akşam yemeğine yetiştirsem mi?

Tijen dedi ki...

Şimdiden afiyet olsun Hülya'cığım,
Ben hardalı patates salatasına çok yakıştırıyorum.
*
Tuğba'cığım,
Affet! Neyse ki zor bulunur malzemeler sayılmaz. En azından farklı malzemelerle yapılabilecek bir şey, bir kaç malzemesi bulunamasa da.
*
Elvan'cığım,
Çok haklısın, patatesi sevmeyen azdır da yememeye çalışan çoktur, malum nedenlerle.

Adsız dedi ki...

Tijen'ciğim bu ne müthiş bir anlatım, bu avokadoyu iyice aklıma soktun sen benim:)

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Tijen'ciğim,
Tam da yeme de yanında yat olmuş:) Ben doyamam tadına, görüntüsüne. Sayfana dönüp dönüp bakacağım bilmiş ol:)) Ailenin dışarıda olan fertlerine hemen siparişi verdim, akşama müthiş bir lezzet sizi bekliyor dedim.

Ellerine sağlık canım,

Sevgiler......

Zeynep dedi ki...

Tijen harika görünüyor;rengarenk,cıvıl cıvıl bir salata olmuş:)
Ellerine sağlık,afiyet olsun.
Sevgilerimle

Yaren dedi ki...

Yine sahane anlatmisin ,sanki sebzeye can vermis gibi,canli kisiler gibi anlatmisin cok hos olmus:)Finalde iyi olmus.Sari mavi yesil bulusmasini okuyunca,acaba mavi derken hangi sebze kast edilirki diye:)))Mavide kase olmasi cok hosuma gitti.Ellerine yüregine saglik her zamanki gibi .

Damak Tadı dedi ki...

Harika bir salata,harika bir sunum ve yemede yanında yat olmuş Tijen'ciğim..Ellerine sağlık canım..Bizde de haftada 3-4 kez patates haşlaması olur.Bu alışkanlık nerden gelir bilinmez..))Ekmek niyetine patates yenilir desem yalan olmaz..
Afiyetler olsun Tijen'im.Birde patates kavurmasını denesene..Trabzon'da çok sık yaparlar..Dilediğin zaman sana söylerim canım..


Kocaman öpüyorum seni..Anneciğinde ellerinden öperim..


Sevgilerle kalın..

GANNE dedi ki...

Sevgili Tijen, hem anlatım hem de görüntü süper. Lezzetinden şüphem yok zaten...

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Tijen'cigim,

O kadar guzel anlatmissin ki, insan yemeyecek olsa bile yiyesi geliyor. Ellerine saglik, harika olmus.

Ben bir de, biraz kuru ve taze sogan da ekliyorum, daha bir cesnili oluyor.

Sevgiler

.Adana Sofrası dedi ki...

Merhaba:))
ÖNcelikle; sitelerimi yeniden ziyaret ettiğiniz ve de tekrar bıraktığınız nazik yorumlardan dolayı Size çok teşekkür ederim. Ayrıca da tarzınız ve hitap şekliniz de açıkçası hoşuma gitti. Diğer taraftan; yanlış anlaşılmadığım için de çok memnun oldum. Haklı olarak site ismi ile hitap etmek istemeyişiniz, Sizin teveccühünüz ve nezâketinizdir. Ayrıca da, bazı tariflerinizi deneyerek yayımlamama izin verdiğiniz için de teşekkür ederim. Bu arada; salatanız da çok şatafatlı duruyor. Muhakkak lezzeti de enfestir. Elinize yüreğinize sağlık.. SEvgi ve saygılarımla. "LÂL"

http://cafebrunch.blogspot.com
http://adanasofrasi.blogspot.com

Gizem dedi ki...

Susamlar cok seksi durmus. Inan agzim sulandi, patates salatasina bayilirim, avakoda ile bilmiyorum ama tahayyul edebildim

aNNePeRi dedi ki...

avakado hiç yemedim ama bazı gıdalar bende baştan kaybeder :)Ya ismini sevmem ya görüntüsünü ya ortadan ikiye bölünce iter beni:)Avakado bana çok yağlı ağır bir besin olarak geliyo yiyemiyorum :D Ama sahnedeki diğer oyunculara ve oyuna bayıldım :) Alkışlar :)

yeliz dedi ki...

hani insanın lezzetli birşey görünce ağzı sulanır ya benimki okuyunca sulandı. Henüz fotorafa bakmamıştım bile... Susam müthiş bir farklılık, mutlaka deneyeceğim.

Adsız dedi ki...

Susamlarla kasenin rengine bayıldım.Zaten içindeki nefis bişey ellerine sağlık

Tijen dedi ki...

Kızlar aslında o kadar basit bir şey ki bu yaptığım, beni şaşırtıyor yorumlarınız. Sizlerin yaptıkları şeyler o kadar güzel ki. Ve benim yaptıklarım o kadar sade ve bilindik ki... Yine de çok teşekkür ederim paylaştıklarımı sevdiğiniz için. Okunduğunu bilmek bile insanı yeni şeyler paylaşmak için yüreklendiriyor.

yemek dedi ki...

Sevgili Tijen, öyle güzel anlatmışsın ki, gece gece kalkıp patates salatası yapasım geldi.:) Greçi bir kısım malzemeleri bulmak mümkün olamayacağı için bizimki biraz Avrupa'lı bir salata olacaktı ama olsun. Senin yerine de ben hardalı ben ekleyecektim eksik kalan malzemelrin yerine.:)Ve afiyetle yiyecektim, ama ertelemek daha iyi galiba.:)

Eya dedi ki...

Tijenciğim...

Ne diyebilirim ki ... harikasın,iyiki varsın.
Sevgiler

Zehra

Baharcicegi dedi ki...

Blog mansettte görünce basligi,maviyi deniz,yesili orman,sarida cicek cagristirdi bana.Ama bu görüntüyede hic hayir demem,her gün yesem hic bikmam herhalde patates salatasindan

Tijen dedi ki...

Sağolun geldiğiniz için kızlar. Bol patatesli günler diliyorum hepinize. Tabii çiçekli, denizli, baharlı, güllü, güneşli günler bir de...

Adsız dedi ki...

sözün bittiği,iştahın ibresinin
patladığı yer,....
aşkla anlatıyorsun...sunuyorsun,baştan çıkarıyorsun...kırıta kırıta akan zeytinyağı,bayıldım bu lafa...şimdi
her zeytinyağı döküşte...aklıma gelecek...
iyi ki varsın tijen...yazılarına aşığım....

Isil Simsek dedi ki...

Tijenciğim,
gecen gün avakodolu yazini okuyunca, bir patates salatasi yapayim demis, su teresi almistim. Simdi bunu görünce yapmak farz oldu,öyle güzel anlatmissin ki, hem Defne de yer belki.
Sevgiyle

Yunkabu dedi ki...

ne kadar guzel gorunuyor bu salata..

www.illedeyemek.com dedi ki...

Bu anlatım ve görüntü insanı mest eder valla...

Hanife dedi ki...

Askolsun Tijen'cigim. O ne guzel patates salatasi oyle. Hemen uznaip o guzel kasesiyle kapiyorum ekrandan, tadina da doyamiyorum..

Cafe Gusto dedi ki...

Tijenciğim insanın bir salataya canı bu kadar çekebilir.Öyle bir anlatmışsın ki ben de yapıp yemeliyim dedirtiyor insana.Eline,ağzına sağlık.sevgiler...