06 Mayıs 2011

Dünya mutfaklarından-Vietnam

Baştan söyleyeyim: Ben Vietnam'a gitmedim. Çok istedim, hatta vize için Ankara'daki Vietnam konsolosluğuna dahi gittim ancak vizeyi kısa süreli veriyor olmaları, giriş ve çıkış gününü baştan bildirme gerekliliği, ülkeye uçakla girip uçakla çıkmanı istemeleri gibi o an için zorlayıcı bulduğum nedenlerden almadım. Farklı bir yoldan dönmek istiyordum en azından, Mekong Nehri üzerinden, tekneyle Kamboçya'ya geçecektim, niyetim öyleydi. Günlerim ise hiç kesin değildi. Neyse, uzun lafın kısası, Vietnam'ı görmedim. Henüz. Bir gün göreceğim elbet ya bu o ülkenin lezzetlerinden mahrum kalacağım anlamına gelmez. Resimde gördüğünüz "summer roll" yani yaz sarması. Sebzeli. Daha doğrusu incecik pirinç eriştesi, taze soğan ve yeşillikli. Dışı ıslatılmış pirinç yufkasıyla kaplı. (İsterseniz karidesli veya etlisini de sipariş edebiliyorsunuz.) Yanında üzeri yer fıstıklı, tatlımsı bir sosla geliyor. Doyurucu ve serinletici ancak sosa banmadığınızda dümdüz bir tadı var. Sos birden sınıf atlatıyor o sade sarmaya. New York'ta, Brooklyn'de de bir Uzakdoğu mahallesi vardır. İşte bu restorana (Thanh Da I) da orada gittim. Mahallenin yarısı Latin Amerikalı, iki blok ötede birden Çinli nüfus artıveriyor, Latin Amerika ezgilerini duymaz oluyorsunuz. Çin marketleri, balıkçıları, restoranları, sokak satıcıları... İşte bu Vietnam lokantası da orada ve çok ünlü. Çalışanların tamamı kadın, çoğu yaşlı. Hatta kasadaki kadın İngilizce bilmiyor, ödeyeceğiniz miktarı hesap makinesine yazıp gösteriyor. Ama çok tonton. Gülümseyiveriyorsunuz o öyle yaptığında. İşte ben de o gün, o yiyeceği atıştırırken, bir gün Vietnam'a gitmeyi hayal ettim. Belki bir gün. Neden olmasın?

20 yorum:

Unknown dedi ki...

Afiyet olsun Tijen'ciğim. Ama ben sanırım yiyemem uzakdoğu yemeklerini :)
Umarım bir gün gidersin Viaetnam'a, bugün Hıdrellez belki kabul olur dileklerin ne dersin?

damlaya damlaya dedi ki...

benim tatmadan canım çekti, ah!

beste dedi ki...

eve yeni dondum:) Paris'te de cok guzel vietnam lokantalari var cok guzel cevirmissin turkceye bahar sarmasi:)

Adsız dedi ki...

tijen bunlar tai mutfagindaki spring roll`la aynimi?

Özge S. dedi ki...

hayallerimiz var oldukça varız diye düşünürüm ben. hep bir hedef olmalı, tamam anın tadını çıkarıyoruz ama ulaşmak istediğimiz bir şeyler de olmalı, beklenti, hayal kurup mutlanmak belki de.. Umarım Vietnam'a gidersin ve sonra gerisi gelir... Vietnam mutfağından hiç tatmadım, merak ettim ama iddialı ürünler varsa biraz zorlanacağıma eminim.

Tijen dedi ki...

Hülya'cığım neden yiyemeyesin? Bence yersin çünkü her damak tadına uygun yiyecekler var Uzakdoğu'da.
*
Damlaaa,
Nicelerini tadasın.
*
Adaş,
Tayland'da galiba yemedim spring roll ama Japon, Çin ve Kamboçya lokantalarında yediklerim daha çok kızarmış ve daha karmaşık sebzeli. Bu ise çok daha sade, daha hafif, daha düz.
*
Hoşgeldin Beste'ciğim,
Nasıldı Paris? Aslında bunlar bahar değil yaz sarması yani "summer roll" öyle diyorlar.
*
Özge,
Çok haklısın, hayalsiz yaşanmaz. Vietnam mutfağını çok çok iyi tanımıyorum tabii, gitme şansım olursa başka şeyler de tadarım.

çeşnici Handan dedi ki...

Tijenciğim ben bu tadı Vietnam'a gittiğimde denedim ve Uzakdoğu mutfağı seven biri olarak çok beğendim. Belirttiğin gibi bütün iş sosunda. Umarım bir gün Vietnam'a gider o güzel atmosferde ve dünya tatlısı insanların arasında harika tatlar denersin.

Narince dedi ki...

Bugün yarma ile yaptığım yayla çorbası var. Çorbasız kalmaz bizim soframız da. Akşamın güzel olsun.

Unknown dedi ki...

Sirf pirinc yufkasi icin tebrik etmeli bu asyalilari :-) Ben cok severek kullaniyorum ama dogasina uygun soslarla yenirse daha iyi oluyor hehehehehe

Gulden dedi ki...

Benim kizim cok seviyor uzak dogu yemeklerini. Kendi kendine evde susi yapiyor mesela. Bir de o ici lahanali, karisik sebzeli spring roll'ler var ya. Onlari cok seviyor. Onlari da internetten tarifler bulup yapiyor evde. Eminim bunlari da sever. Gostereyim ona ben bunlari. Asya marketlerde buluruz sanirim malzemelerini. Yapabilirsek nasil oldugunu haber veririm sana insallah:) Sevgiler...

Mutfak Havlusu dedi ki...

Sabah 9 civarı vapurdayım bizim yakaya geçiyorum(avrupa)aklıma geldi Lübnan'a geçmeyi ertelemeyip planladığım arkadaşlarımla geçsek birgün oradan Dubai(arap arkadaşımızın ısrarlı davetkarlığı etkili bunda)aaa Brezilya gibi bir ülkeyede gidebiliriz Roberto çağırıyor:)))
Aaaa dedim kendimce sabah sabah neler geçiyor aklımızdan neler düşünüyoruz..Biliyorum tuhaf biliyorum ama bazen düşünüyoruz işte oraları onların mutfaklarını ve ilginçtir eğer gerçekten niyetleniliyorsa düşünülüyorsa gidiliyorda!
Artık inanmıyorum ben istiyorum olmuyor birgün olur sen kaybetme umudu..sende gidiceksin eminim hemde o planları da yapabilirsin.
Bende Cüneyt Özdemirin Vietnam günlüğünden biraz okumuştum birde birkaç yazıdan biliyorum hasbelkader değişik bir yer.Bana vietnam denindce banyo için alınan terlik aklıma düşer birde.Bir kere bir terlikte "made in vietnam"yazıyordu abimde görüyor musun vietnam bile terlik gönderiyor kaç sene önce idi,şimdi herşeyde yazıyor artık:)
selamlar..

mimosacafe dedi ki...

benim de Vietnam mutfağından en merak ettiğim şey bu rollardı. hong kongda denemek kısmet oldu. bayıldım. ayrıca aynı içeriği nasıl bir ustalıkla marul yaprağına da sarıyorlar hayret ettim. evde de denedim tabi eksik kalmadım. dediğin gibi Tijencim sos sınıf atlatıyor lezzetine. evde yapması da hem pratik hem zevkli.

Hadiye dedi ki...

Merhaba Tijenciğim.

Zarif yorumunu okudum sabah. :) Çok hoşuma gitti. Aranılıp sorulmak harika bir duygu yaratıyor insanın ruhunda. Teşekkür ederim.

Ayrıca bu günki Zaman gazetesinde senden ve kitabından bahsediyordu. Gurur duydum. Tebrik ediyorum seni.

Sevgilerimle*

Tijen dedi ki...

Bilmiyordum Hadiye'ciğim, sağol haber verdiğin için!

Pelin dedi ki...

Hayallerine benide ortak ettin,nasıl olur bilmem ama düşünmesi bile hoş..

LaMa dedi ki...

Almanya'da staj yaparken yan komsum Vietnamli idi, taze soganli omlet yapmisti bir keresinde. ben de denemistim daha sonra hatta adini Vietnam usulu diye takmistim meger bizde de yapanlar varmis.
Yillaardir yapmadim gerci...

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijen'ciğim,
Sayende dünya mutfakları hakkında ne çok lezzetle tanıştık yine. Pirinç yufkası da bilmediklerimin arasındaydı bu yazını okuyana kadar.
Hayallerini gerçekleştirip Vietnama gittiğin zaman bu pirinç yufkasının nasıl yapıldığını da eminim ki öğrenirsin güzel arkadaşım.
Selam ve sevgilerimle,

Not. Bodrum sözün için ne kadar sevindim anlatamam.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Merhaba Tijen Abla, ziyaretine çok sevindim. Yoğunluğum azalmakla beraber tam olarak bitmedi. Allah işimizin eksiklğini göstermesin de çalışalım... Yakında daha çok uğramak ve güncel bir blogla aranızda olmak istiyorum. Sevgiler, selamlar...

minimalist dedi ki...

Asya'da görmek istediğim ve merak ettiğim tek yer Vietnam...Umarım size de bana da nasip olur bir gün...

durutarifler dedi ki...

Hım pirinç yufkası. Dediğin gibi hafif bir lezzet olmalı. Bakalım seninle daha nerelere nerelere gideceğiz Tijen hanım