03 Mayıs 2011

Dünya mutfaklarından-Meksika

Yazıya geçmeden Arman Kırım'ın vefatından dolayı duyduğum üzüntüyü paylaşmak istedim. Çok erken bir ölüm. Çok şaşırtıcı, çok beklenmedik, umulmadık. Böyle durumlarda sözsüz kalıyorum. Ne desem boş. Ailesine sabır dilemekten başka çare var mı ki?
*
Bu fotoğraftakiler "flauta(s)". Bir tür börek. Bizim sigara böreğini andırıyor ancak Meksikalı. "Tortilla" dedikleri, mısır unundan yapılmış, incecik, yuvarlacık, mini kreplerin (veya yufkalar, nasıl anlatmalı ki o güzelim çıtırları?) içine bir harç konarak yuvarlanmış ve kızartılmış hali. Fotoğraftakiler peynirli ancak farklı harçlarla da hazırlanabiliyor. Çok lezzetli, çok çıtır, çok iştah açıcı ve ben yakın zamana kadar kendisiyle nasıl tanışmadım şaşıyorum. (Hele de taco, quesadilla, chimicanga, enchilada ve dahi pek çok nefis Meksika yiyeceğini mutfağımda dahi hazırlamışken.) Hayatım her gün Meksika yemeği yiyerek geçmediyse de bunca yıl içinde epey bilgilendim sayılır. Peki neden daha önce tanışmadım "flauta"larla? Yanında ferahlatan (neden ve nasıl olduğunu bilmiyorum, belki de kişniş yapraklarıdır o hissi veren) ufak bir salata, ayrı bir tabakta siyah fasulye ve pilavla servis ediliyor. Wikipedia'nın "flauta" (daha doğrusu "taquito") açıklaması şurada, fazlasını merak edenler için. Meksika'ya gitmek istiyorum ben. Meksika'nın renklerine bulanmak, festivallerine katılmak, kadınlarla yemek pişirmek, tortilla yufkaları açmak, kakao ezmek, gülmek, eğlenmek, pazara gitmek. İspanyolca bilmeden gerçekleştirmek hem de bunu. Olmaz mı acaba?

18 yorum:

Narince dedi ki...

Giderken beni de götür Tijen. Hepsini birlikte yapalım. Onların nefis yemeklerini yapabilmek için az ter dökmedim. Bu yıl kişnişlerim çıktı toprakta, büyümelerini bekliyorum sabırsızca. Her gün onların yemeklerini yiyebilirim: armadillo eti hariç tabii:))

Unknown dedi ki...

Tijen'cim tabak enfes görünüyor el
lerine sağlık sımsıcak sevgiler.

Oya Kayacan dedi ki...

Bal gibi olur Tizo. El kol, kaş göz; vücut dili kısaca yeter de artar bile. İngilizce de bilir onlar. Apaçileri unutmayalım!

Meltem dedi ki...

Arman Kırım için ben de çok üzüldüm.Yazılarını çok büyük bir zevkle okurdum...Değişik lezzetleri bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

Meltem

mimosacafe dedi ki...

meksika dürümleri hem lezzet hem de doyurganlık anlamında çok tatmin edici oluyor sahiden. ben de meksikaya gitmek istiyorum kesinikle hem de çok.

arman kırımın haberine inanamadım duyduğumda. hasta olduğunu da bilmyordum. büyük kayıp.

Berceste dedi ki...

Dunyayi seninle gezmek guzel Tijen :)
Ben kisnisi maydanoz seklindeki hali ile hic sevemedim ama :( Esimin maydonozla karistirip almisligi ve dogrudan cope gitmisligi coktur :((( O da sevmez, ben de! Urdun'de zeytinin icine incecik kiyip koyuyorlardi, zeytini bile yiyemiyordum o zaman :((((

Arman Kirim ise cok buyuk kayip, tum sevenlerine sabir diliyorum.

tijen miriam dedi ki...

cok unlu bir meksika yemegi ama tum latin amerikada yaygin,ozelligi taze misir unundan yapilmis tortillalar.kizarinca citir citir oluyor.cok guzel resim tijencim.
bu arada oya maalesef hic biri ingilice bilmiyor:)
berceste ,bende yillardir burdayim tek bir kisnisi sevemedim:)

Tijen dedi ki...

Tijen merhaba,
Keşke senin de bir Latin Amerika yemekleri blogun olsaydı, eminim senden çok şey öğrenirdik!
(Ben de onların başka dil bilmediklerini bildiğim için yıllar önce 3 ay Şili'de İspanyolca öğrensem, sonra 3 ay da gezsem diye bir hayal kuruyordum!)

Berceste dedi ki...

Tijen, Tijen'e katiliyorum kesinlikle. Ayni oneriyi ben de yapacaktim!

tijen miriam dedi ki...

tijen,berceste cok tatlisiniz,valla blog isini bir dusuneyim :)ama ne zaman isterseniz size latin yemek tarifleri veririm.ozellikle meksika, puerto rico ve kuba mutfagi damak tadimiza cok uygun.
tijen her zaman beklerim gel,
gezdiririz seni.

Tijen dedi ki...

Sevgili Tijen,
Davetin için çok teşekkürler. Güney Amerika hep aklımda. Sanırım 1-2 yıl içinde bir seyahat olabilir ama kıta öyle büyük ki neresini göreceğini bilemiyor insan. (Bana e-posta adresini gönderebilir misin? Yayınlamam o yorumu, sana ulaşabileceğim bir adres olsun istedim.)

Berceste dedi ki...

@Tijen Miriam - Ben Latin yemeklerini cok bilmiyorum ki, ismini soyleyip tarif isteyeyim... Sen oralari yazacaksin, ulkeyi anlatacaksin, surada su, burada bu yeniyor diyeceksin, kolay yapilabilen yemekleri yazacaksin ki, aaa biz de yapalim diyebilelim, degil mi ama :) Sen ac su blogu ve bizi haberdar et oralardan. Boyle yorumlar yetmiyor artik gaaaari :P

tijen miriam dedi ki...

berceste canim,bende cok isterim sizlerle paylasmak,cok receta var ve hepsi cok guzel ama sorun su ki ben tam zamanli calisiyorum,o yuzden sanirim fotograflama konu cok sikinti yaratir bana.yani elimde foto gezmeye yada her her tarifi tek tek resimlemeye hic vaktim yok.hadi bi fikir ver bakalim,sence nasil asariz bunu?
yoksa tarifler onlarca ve hepsi denenmis :)

Berceste dedi ki...

@Tijen Miriam - Tijen'in blogunu chat odasina cevirdik :D Himm bu yazdigin onemli bir konu. Vakit buldukca yaparsin o zaman. Hicbirimiz diyecektim ama vazgectim, kendi adima konusayim... Fotograf cekmeyi cok sevsem de, bocukle vakit buldukca, gezebildikce fotograf cekiyorum. Yemek yapma konusunda cok usta degilim ama Ingiltere'de yasadigim surede, degisik ogrendigim seylerin tarifini yayimlamistim. Sen de karinca kararinca gidebilirsin... Bir alternatif de, bloguna reklam almazsin ve flickr'da copy right'i olmayan, yayimina izin verilen fotograflara link vererek kullanabilirsin. Sokakta hazir buldugun yemeklerin fotografini cekebilirsin. Olmadi goncani gorevlendir o ceksin, cogu yemek blogu yazari onu yapiyor ;-) Aaaa her seyi de ben soylemeyeyim ama :P Bu arada e-posta adresini oldu olacak bana da at da burayi chat odasina cevirmekten vazgecelim, sonradan izle kismini tiklayanlar, bizden s1k1lmasinlar.

Tijen dedi ki...

Sevgili Dilek, sevgili Tijen,
Hadi yazışmanıza ben de katılayım. Tijen bence fotoğrafsız da olabilir, ayrıca ya Dilek'in dediği şeyi ya da Wikimedia'da yayınlanan ve kullanım hakkı açık olan fotoğraflardan kullanabilirsin. Wiki'de çok sayıda kullanım izinli fotoğraf var. Ben de bir an önce böyle güzel bir başlangıç yapmanı dilerim doğrusu. İlk okurlarından biri de ben olacağım.

rumma dedi ki...

Canım tropikal meyvelerin üzerine zehir gibi acı sosları dökmüyorlar mı içim gidiyor..:)

kekvekahve dedi ki...

Ayşe Arman ile olan son röportajı öyle içimi acıtmıştı ki, ölümünün çok yakında olacağının habercisi olan o röportaj. Yine de hemen akabinde gelen ölüm haberinden derin sarsılmamı hafifletemedi.

durutarifler dedi ki...

Ben de bende Meksika'ya gitmek istiyoru. Özellikle denize kuşbakışı tepelerden bakmak istiyorum.
Sevgiler