19 Nisan 2010

Canım pilav çekti

Ç'nin çizgisi eksik kaldı. Onu ayarlayamadım. Üç kere sil baştan yazdım yazısını, her seferinde ölçüsü eksik geldi. Gözüm iyi değilmiş, buradan onu anladım. Zannediyorsun ki sığacak. Altı üstü bir kelime: PİRİNÇ, altı harf. (Dikkatli arkadaşımıza teşekkürler, neden yedi saydıysam???) Ne ki. Sığmadı mı sığmıyor işte. Hayat gibi. Öyle değil mi hayat? Zannediyorsun ki yaparım, ederim, yetişir, yetiştiririm, sığdırırım, sığarım. Olmuyor bazen. Sığmıyor, sığamıyorsun kalıbına. Ne yapsan, ne etsen tutmuyor ölçü. Ya tenceresi küçük geliyor ya suyu fazla. Pilav da öyle biraz. Onu tutturmak da zor. Bir kere elin alıştı mı gözü kapalı yapıyorsun. Bardak ölçüsüne falan da ihtiyaç yok. Pirinci suda bekletiyorsun, tuzlu suda. Sonra tereyağında kavuruyorsun. Sonra suyunu ekliyorsun. Bazı kadınlar pirincin üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su koyar, çekti mi suyunu tel tel, tane tane, inci gibi oluyor pirinçler. Fotoğraftakine gelince safranlı ve bezelyeli pilav oluyor kendileri. Safran olayını hatırlıyorum da bezelyeyi pilavla birlikte mi pişirdim yoksa sonra mı ekledim pilava hatırlamıyorum. Fotoğraftan çıkardığım kadarıyla yasemin pirinci (Basmati) kullanmışım. E ne de olsa aradan dört sene geçmiş, unutuyor insan. Siz bildiğiniz gibi yapabilirsiniz. Alıştığınız, tercih ettiğiniz gibi. Öyle de yapın zaten. Sarı ve yeşil. Bahar ve bezelye. Pirinç ve ölçü. Nerden geldi aklıma şimdi bütün bunlar?

32 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim pilavı iyi pişiren her yemeği pişirirmiş ölüçüsü buymuş bende tesadüfen duydum.Safranlı yapıyordum ama bezelye ile hiç aklıma gelmemişti.Bazen neleri düşünemiyoruz fark edemiyoruz aslında değil mi..Sevgiler

vintageduygular dedi ki...

Küçükken en çok korktuğum pilavı büyüyünce ölçüsüz tane tane pişireceğim ve çeşitleriyle & tadıyla nam yapacağım (kayınvalidemin tarif istemesi) hiç aklıma gelmezdi. Korktuğumuz şeylerin üzerine gitmek lazımmış ki ne kadar kolay ve korkmaya gerek olmadığı anlaşılsın. :) Pilavın çok lezzetli görünüyor, ellerine sağlık. Birgün beraber yemek dileğiyle ;)

çeşnici Handan dedi ki...

Bezelyenin en taze körpecik olduğu şu günlerde ne güzel bir tarif. Pilavla bezelyeyi birlikte çok severim ama safranla birlikte bezelyeyi hiç denemedim. İyi bir fikir gibi geldi.Ellerinize sağlık.

Hülya dedi ki...

Bahar ve yeşil,yeşil ve beyaz...
Huzur dolu renkler..
Taze soğanlı,dereotlu maydonozlu bir pilav yapsam hadi bezelye de koysam içine...oğlum söylense yemese..ben sinirlendiğimi belli etmemeye çalışsam..
Kimin için yemek yapmalı hep kendim için mi ???
Nereden nereye geldim yine Sevgiler Tijen'ciğim.

pınar dedi ki...

harika..pilavın tarifi harika...

Lapis lazuli dedi ki...

Yasemin pirinci nedir bilmiyorum ama fotografta pirincler uzun uzun duruyor sanki. Kanada'da malum her cesit insan oldugundan pirincin cesidi de bir o kadar! Basmatisinden uzun cin pirincine... Bizimkine benzeyen carlose'da karar kildim uzun zaman, digerlerinin tadina alisamadik ama ozellikle uzun pirinclerin ozelligi ne yaparsan yap lapa olmuyor! Su aralar bizimkileri kahvrengi pirince alistirma calismalarindayim ama durum biraz umitsiz!
Ben patlicanli pilavi cok severim;-)

Narince dedi ki...

Pirinci tuzlu suda bekletirim illa. Bazen üst üste günlerce, özenirsem biraz da süper olur. Ama bazı günler tadım olmaz, alelacele yaparım, suyu fazla gelir, şişer. En iyi ustalar bile her seferinde aynı mükemmelliği yakalayamazmış zaten. Bir de tavuk suyu olmayınca sevmiyorum, tereyağ durumu kurtarıyor, ama tavuk suyum yoksa pilav yapasım gelmiyor. Ölçü derseniz o da yok , göz kararı.Her pirinç farklı su çeker. Bu yüzden yılda bir kez pirinç alırım, hep aynısını kullanınca gözüm de elim de alışır oranlara.

kekvekahve dedi ki...

ben buna küp doğranmış havuç katardım. uzundur yapmıyordum, yeni aldığım yasemin pirinçle bir hatırlayayım o lezetti tekrar.
elinize sağlık,
bir de onca yakın otururken bir kahve içebilsek bir gün keşke,
sevgiler.

Unknown dedi ki...

Tijen'ciğim,
Pilav süper görünüyor...
Birden karnım acıktı....

Adsız dedi ki...

O ALTI HARF DEĞİLMİ BEN YANILIYOR?

BIRDE PİŞERKEN,NE FOLFÖ,NE YAĞLI KAĞIT, BUNUN ERBABLARI İLLADA GAZETE
KAĞIDI TENCERE KAPAĞINA SIKIŞTIRIR..
TEK TEK LEZZETLI OLMASI IÇIN.

Tijen dedi ki...

Gerçekten de 6 harfli, neden 7 diye düşündüysem. (Ben gazete kağıdı koymazdım, mürekkep ve boyalarda kullanılan kurşun -öyle biliyorum- nedeniyle)
*
Bu pilavı dilediğiniz pirinçle yapabilirsiniz kızlar, isterseniz havuç da koyun, farketmez. Ben sarı ve yeşili sade olarak kullanmışım o gün, öyle çekmiş canım besbelli!

Esma Ercengiz dedi ki...

yakışmış sarıya yeşil..
ama yasemin pirincini merak ettim ben..

pelince dedi ki...

Tijen rengi ne çok yakışmış.. ben ölçüsüz asla yapamayanlardanım..
ıslatmışsam bire bir ölçü kullanırım.. genelde de tutar:))
çocukların en sevdiği yemek,hele yoğurtla çok seviyorlar...

Pınar Günay dedi ki...

çok güzel görünüyor. O an öyle istemiş ruhun, yeşil, beyaz ve sarılar gelmiş aklına; ne de iyi olmuş, ellerine sağlık...

Evren dedi ki...

ben yasmin pirinçle pilavı daha çok seviyorum, kendine has bir kokusu var ya... hımmm. hele bezelyeli, havuçlu, mısırlı olursa...hımmm. ama akşamın bu saatinde haksızlık bu :))

Mutfak Havlusu dedi ki...

İşte budur tereyağ tabiki !
:)
Tereyağla olur pilav ama benim annem muhakkak zeytinyağıda ekler hemde sızma:)
Amma velakin lezzet güzel olsada bende isterim tereyağ koksun mis gibi tamam safranda olsun bezelyede seni mi kıracağız:)
Zaten pazar günü eminönünde safran gözümü ısırıyordu almak lazım biraz desene.

moon dedi ki...

BAHAR PİLAVI
babaannem her bahar;
kuzu eti,tazesoğan ,taze naneden oluşan biraz lapaca bir pilav yapardı..şimdilerde annem ve ileride ben :)))geleneksel bahar pilavımız ...mutlaka olabileceğimiz en kalabalık aile halimizle toplanıp afiyetle yemekteyiz...
******************
sağlık açısından çook zararlı ama lezzetçe çook leziz birde ciğer sarma pilavımız vardır...

rumeli mutfağıdır..evdeki geleneksel tatlarımız..
yazsemin pirinç harika bir seçim...
ellerinize sağlık..
sevgiyle

Aybike Ceylan dedi ki...

Harika Tijen'cigim harika, ellerine saglik.

Sevgiler..

daimamutfak dedi ki...

Tijenciğim fotoğrafa bakınca benimde canım pilav çekti...

zerrin-misss dedi ki...

uzun zaman önce bir kitap okumuştum. kitabın adı hatırımda değil ama anlattığı birşey hep aklımda senin yazdığın şeyi okuyunca yeniden hatırladım.. 80 lerde solcu, duvarlara yazı yazan bir genç anlatılıyordu. yazacağı şeylere başlar ama kestiremez sonuna doğru harfler küçülürdü.. birde kitabın sonunu hatırlıyorum genç büyüyor tabelacı oluyor :))))

öperim tijenim dün bende bezelyeli ama safransız pilav pişirdim. pek severim pilavı..

şarap gibi kadın dedi ki...

http://www.picnik.com

yazı sığdı sığmadı derdiniz olmaz bu siteyi kullanın :)))
azcık kurcalayın

sevgiler

beste dedi ki...

su/pirinc arkadasligi iyide isin icine baska arkadaslar girince denge bozuluyor, onlari ayri pisirmek daha garantili gibi:)Cok cekici olmuslar ama ne gam!

Tijen dedi ki...

Beste'ciğim,
Doğru diyorsun, araya başka arkadaşlar girince suyunu ayarlamak zorlaşıyor. Hele de benim gibi her daim pilav yapan biri değilsen daha da zorlaşıyor.
(Ama ben Necla'nın yöntemini beğendim, yıllık pirinç almak çok akıllıca. Tabii koyacak yerin varsa!)

HÜLYA dedi ki...

yine fark ortada tijencim. okurken yüzümde tebessümle oluşturan acaba sonraki cümleyi nereye bağlayacak diye düşündürten yine çok güzel bir yazı olmuş.

Hele pilav yapmakla hayat arasında kurduğun o bağlantı süperdi. Herşeyde hayattan bir ölçüt bir kıstas yokmu zaten...

gülümsettiğin keyiflendirdiğin için tekrar teşekkürler canım.. kocaman sevgiler gönderiyorum sana güneşli bir trabzondan ...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim pilav nefis görünüyor, bahara çok yakışmış üstelik:). Ben kabuklu pirinçle yapılan pilavı da çok seviyorum..
Dediğin gibi hayatta bazen planlarımız tutmuyor, düşündüğümüz gibi gitmiyor her şey, ben de oluruna bırakıyorum işi o durumlarda:)).
Sevgiler...
aslı

lezzet sefasi dedi ki...

Sanki kokusunu hisetim gibi, tadina baktim gibi.Ilk once goze sonra damaga hitap ediyor.Ellerinize saglik Tijen hanim kocamn sevgilerimi birakiyorum
Sefa

sevde dedi ki...

Harika gorunuyorr, bailirim bezelyeli pilava. Ellerinize saglik.Basmati pirinc her ne kadar bana turk pirinci kadar lezzetli gelmese de yine de ayri bir tat. Aryica Mine Hanim'in da dedigi gibi iyi asciligin olcusu pilavi iyi yapmaktan gecermis. Tebrik ederim. Sevgiler

www.narcicegirengi.com

Kırmızı Mutfak dedi ki...

Safranla bezelyeyi bir arada hiç denemedim, çok leziz görünüyor, deneyeceğim, ellerinize sağlık...

durutarifler dedi ki...

Çorum Osmancıklı bir eşe sahip olmak ve pilavı ağız tadı ile pişirememek gibi bir şansa sahibim :(( Ben de bu nedenle pek bulaşmam pilava.

Bu aralar otlara sardım. Sürekli ot yemekleri pişiriyorum. Eşime de bu otlardan dolayı bir şey olmayacağımıza dair garanti veriyorum :))

Kübra dedi ki...

Benim canın da bu pilavı çekti, ellerinize sağlık....

Damak Tadı dedi ki...

Nefis görünüyor Tijen'ciğim..

Gizem dedi ki...

Harika harika, canim nasil pilav cekti anlatamam