08 Temmuz 2015

DİKKAT, SAĞLIĞA YARARLIDIR!


Çiğ beslenmeciler arasına katılalı beri rengarenk salatalar yapıyorum. Siz bilmiyorsunuz tabii, buraya yazmadım ki hiç birini. Olabildiğince çiğ olarak tüketiyorum meyvemi, sebzemi. Arada pişmişini de yiyorum ya her öğünün en az %50'sinin (malzeme/miktar açısından) çiğ olmasına çaba gösteriyorum. Bugünkü tabak o kadar renkli ve lezzetli oldu ki, aşka geldim, hadi dedim aylardır ihmal ettiğim bloğumun tozunu kirini alıp pencerelerini açayım, havalansın biraz. Eh yaza girdik, havalar ısındı, biz de havaya girelim değil mi?Bu salatayı bir kaç saat önce hazırladım. Hem de ne yesem ki evde bir şey de yok diye düşündükten hemen sonra. Meğer çok şey varmış da benim haberim yokmuş. Bir kere renkli kinoam vardı haşlanmış. Sarımsı rengini veren zerdeçal. O kadar çok okuyorum ki yararlarını, tahıl pişirirken içine yarım çay kaşığı atıveriyorum. Kinoayı salatayı yaptığım kâseye koydum. Üzerine kabuğu ayıklanıp kavrulmuş ayçiçeği, filizlendirdiğim azuki fasulyesi, maş fasulyesi ve karışık tohumları ekledim. Bir ufak Havran havucu, bahçeden bir ufak salatalık, yine bahçeden taze soğan, roka ve biber doğradım. Çilekler Hasan babanın çiftliğinden. Hasan yıllardır bizim siteye sebze getiren harika bahçıvanımız. Şimdi artık kibar ve saygılı iki oğlu, Emrah ve Yılmaz geliyorlar, Hasan baba yoruldu çünkü. Çilekleri de onlar yetiştiriyor. Bir ufak yaz elması var, pazardan. Yine pazardan yerli tohum mısır. Bir de son dönemde pek sevdiğim kabuğu ayıklanmış çedene. Ben ayıklamadım kabuklarını. Amerikalıların "superfood" çılgınlığında parıldamış ürünlerden biri bizim kırk yıllık çedene. Orada "hemp seed" deniyor. Keten tohumunu tahtından indiren güzellerden biri. Sosu da zeytinyağı (Zübeyde'nin zeytinyağı ile Laleli'nin mandalinalı zeytinyağını karıştırdım), limon suyu, deniz tuzu ve sevgili dostlarım Füsun-Erhan Yürüt'ün taaa 2004 yılında armağan ettiği, artık dibine geldiğim ev yapımı ahududu sirkesi. Fotoğrafı gün batarken, rüzgârın tadını çıkarırken çektim. Fonda da Fransızca caz vardı. Sonra da yedim tabii salatamı. Diyorum ya, dikkat, sağlıklıdır. Bünyeye yarar bahçe ürünleri içerir. Hoşgeldin yaz! 

13 yorum:

nergis mevsimi dedi ki...

Yaz da, siz de hoş gelmişsiniz :) Bu gün ben de çiğ bir salata denemesi paylaştım ve kinoa mı bulgur mu koysam karar veremeyip, bulgur koydum.Size de afiyet olsun, elinize sağlık.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Gökkuşağı salatası olmuş, pek güzel duruyor. Eminim tadı nefistir. :)

Tijen dedi ki...

Nergis mevsimi,
Çok teşekkürler. Sayfanıza baktım, taze nohutlu yaz salatası harika görünüyor, tam benlik!
*
Ekmekçikız,
Çok teşekkür ederim. Gerçekten güzeldi. Seviyorum böyle şaşırtıcı salataları. Özellikle çilek çok farklı bir tat kattı.

Pelin Ülger dedi ki...

Çok olmuştu, özlemiştim.. İlham için teşekkürler.. Senden öğrenecek çok şeyim var !

Tijen dedi ki...

Pelin'ciğim sağolasın canım. Hepimizin birbirimizden öğreneceği çok şey var. Ne mutlu ki öğrenmeye açık ve hevesliyiz. Sevgiler gönderiyorum, ben de özlemişim!

Bizim Mutfak-Aysel dedi ki...

Özlemişim sizin ve o güzel anlatımınızı Tijen Ablacığım, Böylesi renkli salata yenmez mi. Afiyet şifa olsun. Sevgiler. Bizim Mutfak-Aysel
http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

Neslihan dedi ki...

Ben çiğ yiyemiyorum bana da tavsiye verirseniz sevinirim

Neslihan dedi ki...

Ben meyve salatasını tercih ediyorum

Neslihan dedi ki...

Benim de her zaman favorim bu mükemmel tarif için çok teşekkür ediyorum sizlere

Tijen dedi ki...

Neslihan hanım,
Çiğ yiyemiyorsanız çok hafif, kendi buharında haşlanmış sebzeler kullanabilirsiniz. Afiyetler olsun.

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Ne güzel bir tarif. Bu aralar otlarla haşır neşir olma hallerindeyim. Yazı Pek iyi geldi. Sayfaya sık sık gelirim artık. Sevgiler :)

Duygu dedi ki...

Merhaba Tijen,
Bu çedene-hemp seed-menengiç vs benim kafamı çok karıştırıyor ve henüz doğruya ulaşamadım.Çedene kenevir tohumu olarak geçiyor evet,yani, hemp seed.Ama aynı zamanda çedene-menengiç-çitlenbik güneydoğu da yetişen yabani bir fıstık ağacı olarak da karşımıza çıkıyor.Hangisi doğru?
Teşekkür ederim,sevgiler.
Duygu

Tijen dedi ki...

Duygu merhaba, yerel adlar kafamızı çok karıştırıyor değil mi? Haklısın! Bana da oluyor bazen. Hele de kitap yazarken çok zorlandığım zamanlar olmuştu. Çedene-kenevir-hemp seed aynı şey. Menengiç fıstığın yabanisi evet. Bazı yerlerde çitlembik deniyor. Ona çedene dendiğini duymadım ama diyen de vardır belki. Bir de başka bir çitlembik var, o da yine Anadolu'da yetişen bir ağacın kahverengimsi, yuvarlak meyvesi. Dağdağan ve ona benzer adlar da veriliyor. Menengiçe çedene de diyorlar mı? Diyorlarsa da ben bilmiyorum. Ama sonuçta ikisi farklı şeyler. Bilmem açıklayıcı oldu mu?