23 Ekim 2014
Yumurta yemem diyorsanız
Bugünlerde içim yumurta istemiyor. Peynir de yemiyorum, yoğurt da. Bir nevi veganlığa doğru çekiyor bedenim beni. Direnmiyorum ona. Öyle istiyorsa vardır bir nedeni diyorum. Süt ürünlerine dair henüz bırakmadığım tek şey günde bir tane içtiğim kahveye koyduğum süt. 60-70 ml civarında bir süt tüketimim var. Onu da bırakırım gerekirse ya şimdilik idare ediyoruz. Kahvenin yanında tatlı bir şeyler yemeyi seviyorum. Çok tatlı değil ama. Fotoğrafta gördüğünüz son denemem. Yumurtasız bir kek. Fikri pazarda gördüğüm haşhaş ezmesiyle ortaya çıkan bir tür sağlıklı browni. Elmalı ilçesinden gelen satıcı kendi üretimimiz, tazecik deyince bir paket haşhaş ezmesi alıp eve getirmiştim. Tamamen doğaçlama olarak başladım işe. Üç çorba kaşığı haşhaş ezmesi koydum kaba. Biraz suyla seyrelttim. İki tatlı kaşığı kakao ekledim, bir tatlı kaşığı kadar narenciye çiçeği suyu (Orta doğu ülkelerinde tatlılarda çok kullanılan bu mis kokulu sıvıyı çok seviyorum), 6 çorba kaşığı tam un, yarım bardaktan az keçiboynuzu pekmezi, bir çay kaşığı karbonatı güzelce karıştırdım ve yağlı kâğıt serdiğim bir tepsiye döktüm. Kalınlığı 2 cm kadardı. Katıca olduğundan elimi ıslatarak yaymak zorunda kaldım. 170 derecede ısıttığım fırında 25-30 dakika kadar pişirip soğumaya bıraktım. Ufak ufak dilimledim ve kahvenin yanında yedim 4-5 gün (kapaklı bir kapta buzdolabında tuttum). Biraz daha haşhaş ezmesi var. Bir kere daha pişireceğim ama bu sefer içerikte değişiklik yapmayı düşünüyorum. Biraz kakule koyasım var. Belki içine elma da rendelerim.
*** Keki yeniden yaptım. Bu sefer ununu daha az koydum (silme 5 kaşık). Daha suluca bir hamur oldu. Elma rendelemedim. Tam 30 dakika pişirdim 170 derecede. Kıvamı gayet güzel ancak kesmek için iyice soğumasını beklemek gerekiyor. Bir de hafif bir dağılma var, ona bir çözüm bulmak gerek.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
21 yorum:
Ah seni seni :) nasıl özenilmez şimdi buna cancığım... Nurdan
Merhaba Tijen, icine koydugun malzemeler cok guzel, kekin leziz olduguna eminim. Ellerine saglik, annene hurmetler. Saglikla kalin.
Zeynep Tore -Eskisehir.
Nurdan'cığım anlaşılan bu ara karşılıklı birbirimizin sofrasına özeniyoruz. Bir araya gelsek de ortak sofra kursak diyorum!
Zeynep'ciğim nasılsın? Özlemişim sesini ne zamandır haberleşmedik. Çok teşekkürler canım.
Merhabalar, elinize sağlık güzel görünüyor :) Narenciye çiçeği suyunu nereden bulabilirim diye merak ettim ulaşması kolay bir şey mi? Sevgiler
Şeyda hanım,
Ben ilkini Suriye'den almıştım. Daha sonra da Fas'tan aldım. Lübnan ve Ürdün'de de bulunuyor. Türkiye'de satılıyor mu bilmiyorum ancak Orta Doğu'dan gıda ürünleri getiren yerler varsa belki oralarda olabilir.
Narenciye çiçeği suyu yerine dışı mumsuz portakal veya limon kabuğu rendesi de bu keke güzel bir koku verecektir.
Tijencim,
Vücudun istedikleri ve istemedikleri tam da ona uymak lazım. Annemin bir doktoru demişti çok önemliymiş vücut istiyorsa yedirmek lazım diye. Yumurta yok yağ yok ama müthiş güzel görünüyor varsın dağılsın. Ellerine sağlık :)
Sevgilerimle...
Bu hashas tohumunu ille de pisirmek mi lazim, hani burada 'energy bar' dedikleri seyler gibi balli, pekmezli, yulafli toplar yapsan? Cicek suyunu da cok severim, Kibris'tan hatira kalmistir.
Ozledim aslinda ya...iyiki kitaplarin var :-)
Başak'cığım canım, yooo ille de pişirmek gerekmiyor. Ben haşhaş ezmesini (burada tahin gibi ezilmiş olarak satılıyor, çok da lezzetli bir şey ama orada muhtemelen bulamazsın) kahvaltıda da seviyorum. Ekmek üzerine sürüp üzerine balla harika olur mesela. Dediğin gibi toplar yapılabilir tabii.
Elvan'cığım,
Tabii bedenin isteği var isteği var. Mesela şeker tamamen bağımlılıktan ama mesela bir muz istiyorsa, badem istiyorsa veya ne bileyim yeşil mercimek istiyorsa bu bir ihtiyaçtan dolayıdır. Ben bu aralar sürekli keçiboynuzu yemek istiyorum. Bir tane yedim nasıl güzel geldi o günden beri gördükçe ağzım sulanıyor. Diyorum herhalde bedendeki bir eksiği tamamlıyor. Özlemişim sesini, öpüyorum.
Dagilma problemine elma rendesi iyi gelirdi. Vegan baking'de yumurta yerine apple sauce kullaniliyor. Keten tohumu da kullanilabilir. Vegan arkadasima esi yumurta yerine muffinlerde hamuru tutsun diye keten tohumu kullandiklarini soylemisti. Amerika'da ground flax seed geciyor.
Laila,
Çok teşekkürler bilgi için. Elmayı biliyorum da keten tohumunu duymamıştım. Haşhaş ezmesi kullandığım için keten tohumunu tercih etmezdim (ikisi de yağlı olduğu için) ancak elma rendesi koymayı düşündüysem de yapmadım. Bir dahakine artık.
Elinize sağlık, ne kadar iştah açıcı görünüyor...
Bu vesileyle aklıma takılan bir soruyu sormak istiyorum: zaten pişmiş bir malzeme olan pekmezi tekrar pişirmekte sakınca olur mu acaba? Öyle bir şey okumuştum, o günden beri tereddütteyim. Ne dersiniz?
Teşekkürler,
Ebru Şimşek
Ebru hanım merhaba,
Pekmezin pişirilmesi ile ilgili tereddütü ben de taşıyorum ama kekleri şekerle yapmayı sevmediğim için kullanmayı sürdürüyorum. Sorunuzun yanıtı olmadı biliyorum ama...
Tijen, dağılmaya çözüm bulabildin mi? Belki elmayı rendelemek yerine, suyu biraz çektirilmiş bir püre şeklinde kullanırsan biraz fark yaratabilir gibi geldi.
Tekrar denemedim Banu. Bu ara "çiğ" tatlılara takıldığımdan kek pişirmedim hiç. Ama deneyince sonucu söylerim.
merhabalar tijen! cook uzun sure oldu. hatirlarsin di mi mutfaktaki pembe lamayi:)
pekmez isiya maruz kalinca, bal gibi, ciss olur diyorlar. keke katmayi severdi oysaki.baktim sen de kullanmissin.bu konuda fikrin bilgin var midir sorayim dedim...
sevgiler
Pembe Lama'yı kim unutabilir ki? :)
Ben de eskisi gibi kullanamaz oldum, aynı çekinceyle.
Daha çok taze ve kuru meyveler kullanarak tatlandırmaya başladım kek kurabiye gibi şeyleri. Hoş un kullanmadığım için o tür yiyecekler de epey çıktı diyetimden ya.
Yorum Gönder