30 Ekim 2013

Geldi çorba mevsimi



Geldi gerçekten değil mi? Gerçi Antalya'da hâlâ denize girilebiliyor, hâlâ gündüz saatlerinde kısa kollularla gezilebiliyor. Güneş içine işliyor insanın, ılık ılık esiyor rüzgâr. Yine de biliyorum ki bugün Ekim'in son iki gününden biri. İki gün sonra Kasım ayı gelmiş olacak. Biliyorum ki yakında soğuk günlerimiz de olacak. Öyleyse çorba kâseleri yıkansın, zihindeki tarifler birer birer ortaya dökülsün. Bizim pazarlarda kışlıkların yanı sıra yazlık sebzeleri de bulmak mümkün. Dün mesela, bizim tonton teyzelerden tarla patlıcanı, domatesi, kabak, salatalık, biber ve fasulyesi aldım. Fasulye için annem "bu sene yediğim en lezzetli fasulye" dedi. Patlıcana da bayıldı. Siz de bulabiliyorsanız yazlıkları, kullanın, bulamıyorsanız da kışlık sebzeleri tercih edin. Bir tahıl (arpa şehriye veya ufak bir tür makarna olabilir, buğday, çavdar, yulaf olabilir, bulgur olabilir), bir bakliyat (mercimek, kuru fasulye, kuru barbunya, nohut vs), dilediğiniz sebzelerden (küp şeklinde doğranmış olarak) azar azar (birer tane genelde yetiyor, hele de çeşit çoksa), az biraz zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber, kuru nane. Tabii su, dilerseniz biraz da salça. Yaza da kışa da uyan halis mulis bir çorba. Yapana da yiyene de şifa olsun.

14 yorum:

Unknown dedi ki...

Tijen'ciğim,
Çorba çok güzel...Hele resmi...Ondan da güzel..
Harikasın..

Tijen dedi ki...

Bu kaselerimi çok seviyorum Mine'ciğim. Hani bazı kadınlar için "çuval giyse yakışır" derler, bu kaselere de çamur koysan güzel durur diyorum.

Unknown dedi ki...

Özellikle "yarma çorbası"nı çok severim. Kış çorbalarının yeri ayrı...
Çiğdem

sevilay dinçer dedi ki...

tijencim çorbaya da kaseye de bayıldım herkes gibi... bu arada nereden bulabiliriz))) ellerine emeğine sağlık..senin kitapların o kadar zevki ve harika ki..elimden düşüremiyorum o yüzden de mutfaktan çıkamıyorum..)))

Tijen dedi ki...

Ehil Keyif,
Gerçekten öyle. Kış demek çorba demek zaten.

Tijen dedi ki...

Sevilay'cığım sağolasın!
Neyi nereden bulabiliriz diye sorduğunu anlayamadım. Kaseyi mi?

Unknown dedi ki...

Çorba yaz -kış içilir,Tijen hanımcığım..Kışın sıcak yazı soğuklar:)))
Yakında ben de çok ilginç bir çorba sıralaması yapmayı düşünüyorum.Sevgilerimle:)

sevilay dinçer dedi ki...

tijencim kase canımcım kase bayıldım ben ona eğer yeni aldıysan nereden bulabiliriz nereden aldın diye sordum sevgiler canım....

Tijen dedi ki...

Sevilay canım,
Kaseyi Amerika'dan almıştım. New York'ta bir Uzak Doğu mağazasından.
*
Bahçe perisi,
Kesinlikle!

sevilay dinçer dedi ki...

güle güle kullan canım..iyi günlerde sağlıkla inşallah...ama hiç değilse benzerini bulurum tijencim...bu güzel çorbanı da yapar içeriz..kulaklarını çınlatırım...sevgiler canım...

Tijen dedi ki...

Şimdiden afiyetler olsun Sevilay'cığım. Kasenin daha da güzellerini bulursun inşallah.

LEZZETİKRAM dedi ki...

kış çorbasız geçmez gerçekten Tijen ablacım, ellerinize sağlık ,sevgiler

mine dedi ki...

güneşin Antalya'yı daha çok sevmesi yüzünden bazen taşınsam mı oraya diyorum ama bazen ... : )
evet yaşasın çorba, yaşasın kereviz mevsimi : )

A Cat From London dedi ki...

Bol karabiberli, koyu bir havuç çorbası dolu kâsem elimde açtım blogunu, çorba mevsimi müjdesi ile karşıladın :) . Ellerine sağlık, lezzet küpü görünüyor çorban.