13 Haziran 2011

Türkiye'nin Kentleri-Burdur

Yusuf Erkan, Bekleyen Kent Burdur'da: "Benim Burdur'um Saat Kulesi'nden yükselen çan sesleriyle yanı başındaki Ulucami'den çıkan ezan seslerinin birbirine karıştığı kozmopolit Burdur'un uzantısıydı" diyor. "Tarihe Karışan Ziyafet Geleneği" bölümünde eski Burdur davet yemeklerini anlatıyor. Ziyafetler akşam yemeğiyle başlıyor eski günlerde ve sinilerde sunuluyor. Pirinç çorbasıyla başlıyor şölen, pirinç pilavı ve çekme etin yanı sıra taze fasulye, bamya, kuru fasulye gibi yemekler olabiliyor. Arkasından irmik helvası. İsteyenler kadayıf veya baklava da sunabiliyorlar. Ancak yemek tatlıyla sona ermiyor. Tatlıdan sonra kuyruk yağıyla yapılmış bulgur pilavı ikram ediliyor, bol karabiberli. Müzik de var ziyafetlerde, zilli maşa, bağlama, tef, darbuka ve kaşık çalınıyor, önce ev sahibi oynuyor, sonra herkes sırayla kalkıp Burdur türküleri eşliğinde oynuyor. Oyunlar oynanıyor, mesela yüzük saklamaca. Ziyafet tekerlemeleri var sonra. Sadece bunları anlatmıyor Yusuf Erkan. Hıdrellez eğlencelerini, çocukluğunun Burdur köylerini, Burdur Pazarı'nı, Tekelioğlu Efsanesi'ni ve daha nice şeyi...

10 yorum:

Serap dedi ki...

Eşimin babasının memleketi. Burdur deyince aklıma güzel şivesi, yaşlı ve sıcak kanlı teyzeler ve eşimin babannesinin (babasının teyzesi)yaptığı miss kokulu, terayağlı ve cevizli eriştesi gelir. Eşim hala ne zaman evde tereyağ kokusu alsa, Burdur gibi kokuyor der... Sevgiler.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

10 yıl önce üniversitedeyken çok sevdiğim bir arkadaşımı görmek için gitmiştim bu şehre..
Şirin bir yer..aklımda kalan sokak aralarında gezen tatlıcılar...

sevgiyle kal

aslı dedi ki...

İlk gençliğimin geçtiği Burdur.... haşhaşlı bulgur pilavı nasıl bir lezzettir anlatamam, bi de hamursuzunu ve ondan yapılan tostun tadını hiçbir yerde bulamam amaaa üzümü hele ki dimrit üzümü başkadır!

aslı dedi ki...

İlk gençliğimin,deli lise çağlarımın geçtiği Burdur! haşhaşlı bulgur pilavı bambaşka bir tatdır, bide hamursuzunu ve ondan yapılan tostun tadını başka bir yerde bulamıyorum nedense, amaaa üzümü hele ki dimrit i eşsizzdir!
Aslı

Tijen dedi ki...

Serap, Dilek, Aslı,
Ben de Burdur hakkında pek çok şey bilmeme rağmen Burdur'u doğru dürüst görmeyen biriyim iyi mi? O kadar da yakınımızda. Bir gün gideceğim ve doya doya gezeceğim!

Oglak Kizlari dedi ki...

Tijen,

Slm, alakasız bir soru geliyor, hazır olll:

Antalya da hava nasıl acep. Yağmurlu diyor metoroloji amma, yerliye sormak adettendir.

Burdur un bu yönlerini bilmezdim ben . Ben de hep kısa dönem asker ziyaret yeridir.

Öperim
Ruhsuz anne Çiğdem

PASTA DANTELA dedi ki...

merhabalar Tijen hanım ne güzel anlatmışsınız... Burdur lu arkadaşım var memlekete her gidişinde ceviz ezmesi getirir harika tadı var sevgi ile kalın.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijen'ciğim,
Burdurlu olan eşim sayesinde gördüm ben de ilk kez oraları. Duyduğum kadarıyla şimdi çok kirlenmiş olan gölünde yüzmüştük bile bir zamanlar. Canımı en çok acıtan da kirlilikten dolayı sayıları gittikçe azalan nerdeyse yok olan dikkuyruk ördeği ve diğerleri.
Yemek kültürlerine diyecek sözüm yok. Bütün hanımları çok becerekli ve hamaratlar. Eşim sayesinde epey bir yemeklerini öğrendim ve bazılarını sayfamda yayınladım ben de.
Önceleri benim de çok garibime gitmişti en son bulgur pilavı olayı. Ama yenilenler bastırılsın diyeymiş o adet.
Sağol Tijenciğim bu güzel hatırlatmaların için.
Çok öpüyorum.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Bilgilere çok teşekkkürlerrrrr..öptüm...

tijen miriam dedi ki...

ah tijen, ben oralari cok ozledim.ne guzel yazmissin