02 Kasım 2010

Salatana bir ufak pancar ekle!

Bugün küçük bir değişiklik yap hayatında. Miniminnacık. Bugün olamıyorsa haftasonunu bekle çünkü bu işi becerebilmek için pazara uğraman gerekecek. Hatta organik pazarlardan birine uğrarsan daha da iyi edersin. Ufalak tefelek pancarlar al. Sapları, yaprakları da olsun üzerlerinde. Tazeliklerini nasıl anlayacaksın yoksa? Saplarıyla yapraklarını yıkayıp kavur. Köklerini ise çiğden salataya koy. Evet, çiğ yiyeceksin, pişirmeden. Yoksa o güzelim tadını nasıl alacaksın ki? Topraktan yeni çıkmış bir pancarın, topraksıdır tadı. Seni rahatsız etmez bu, bilakis bağımlılık yapıcı bir etkisi vardır. Sadece bağımlılık değil, kan da yapar ve cana can katar. Alt tarafı bir pancar değil mi? Hayır öyle değil çünkü 100-120 gramlık bir pancardan öyle çok şey alırsın ki, şaşırırsın. Harika bir demir, magnezyum ve C vitamini kaynağıdır kendisi. Lif de içerir, manganez de, folik asit de, potasyum da. Bir kusuru vardır, o da ellerini boyar. Olsun ne çıkar? Yıkarsın geçer. Bir kaç gündür pancar pancar diye tutturuyordum. Yıllar önce sevgili Bilge'nin yaptığı gibi, çiğ olarak saklayacak ve salatama rendeleyecektim. Pazardan bir de istavrit aldım bugün. Yağsız, tuzsuz pişirdim fırında, yağlı kağıda sarıp. Yanında pancarlı bir çanak salatayla iyi bir öğle yemeği oldu. Balık yediğime sevindim sevinmesine de en çok pancar yedim diye mutlu oldum. Şimdi sırada diğer kış sebzeleri var. Daha brokoli almadım mesela. Karnabahar da. Bugün dikenli kabak gördüm, haftaya bir tane de dikenli kabak ekleyeceğim "haftanın renkleri"ne. Böyle böyle yüreğim de renklenecek. Evet evet, mutlaka öyle yapmalı. Söylemeyi unuttum, pancara antioksidan ve toksin atıcı özelliğini veren iki madde var, betanin ve Türkçeleştirilmiş haliyle vulgazantin. Hani olur a bu aralar bedeninizi içsel olarak temizlemeye ihtiyaç duyarsanız (duyan bazı arkadaşlarımız varmış, öyle duydum!?!?!?) öyleyse hiç durmayın, depara kalkın, pazara koşun, pancarları kapıp eve getirin. Gözler için havuç denir hep, şimdi göz sağlığı için pancara da iş düştüğünü öğrenmiş bulunuyoruz. Alın size bir yararı daha pancarın. Başka özellikleri de var ya şimdi sıkmayayım sizi, bunları bilmek bile yetmez mi bize?
(Not: Fotoğraftaki pancarları iki yıl önce New York'taki pazarlardan birinde çekmiştim. "Golden beet" dedikleri cinsten, yani bizdekiler gibi yoğun mor renkte değiller.)

31 yorum:

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ben de bu pancarları görünce şaşırmıştım açıklama iyi geldi :) Çoğumuz belki yanına bile yaklaşmazken bilmediğimiz ne çok faydası vitamini varmış meğerse... Artık turşusundan ziyade kendisi yenecek, yenmeli!...

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Pancar zamanı geldi, ne güzel! Haşlayıp, sirke, tuz, sarmısakla birleştirip, suyunu ekleyip, turşusunu kurmalı. :))
Dikenli kabak nedir, bilemedim şimdi?

Mimosa Café dedi ki...

Pancarı çiğ yiyebileceğimi hiç düşünmemiştim! Harika bir fikir, denemek için heyecanlandım. Eline sağlık Tijen. Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Saplarıyla birlikte kendini de yağda çevirdin mi tadın adoyulmuyor.Yine mest ettin beni..))

Tijen dedi ki...

http://www.google.com.tr/images?hl=tr&biw=1272&bih=584&gbv=2&tbs=isch%3A1&sa=1&q=%22dikenli+kabak%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
Dikenli kabağın resmidir sevgili Ekmekçikız!

Ordanburdanhayattan dedi ki...

çok sevmem ama arada alırım ben de, faydası çok diye bildiğimden. Rahmetli dedem elma gibi çıtır çıtır yerdi, hep onu hatırlarım :((

Hatice dedi ki...

ne çok faydası varmış, paylaşımın için çok teşekkürler Sevgili Tijen.

sevgiler...

kara kitap dedi ki...

benim de hafta sonu yaptığımız gezide her yerde hasat edilmiş şeker pancarlarını görünce acaba şeker pancarından yemek falan olur mu diye düşünürken birden canım kırmızı pancar çekmişti.bu hafta pazara gidebilirsem alıp kavuracağım.rendelerken çok zorlanıyorum ama çok sert.kolay bir yöntemi yok mu?hiç çiğ yemedim,ama denemekten ne çıkar.belki de bağımlılık yapar.

Evren dedi ki...

ben de bu yıl ilk defa annemden sorup öğrenip yapımı da çok basit olan bu şahaneyi ekledim mutfağıma. akşamları her yemek yanına bir parça. nasıl da seviyorum lezzetini. çiğ yememiştim, deneyeceğim.

Ada Deniz dedi ki...

ben pancarın soğanla kavurarak yemeğini yaparım. Ama hiç çiğ yemek aklıma gelmemişti.

Elif dedi ki...

Geçen yıl keşfettim. Taze tazeyken salatada leziz oluyor... Dediğiniz gibi topraksı tadı ne de güzel... Paylaştıklarım şaşırdı ama bayıldı!

Egeden Tarifler dedi ki...

Pancarı kavurup genelde yoğurtla yiyoruz ama pişirmeden yemeyi hiç denemedim, güzel fikir, hafta sonu denemeli :)

Sevil Şahin dedi ki...

tijencim nede güzel yapmışsın oh balık ve pancar salatası
evet haklısın pazara bir uğrayayım
hem anneme ,kızıma ve hastalan eşime şifa olur :)
canım önerin için teşekkürler
sanada afiyet bal olsun

maria lopez garcia dedi ki...

Amerika'da (tabi diger yerlerde belki burda da vardir ama hic rastlamadim) ufak boylari ve sarilari bulunuyor. Bir televizyon programinda hem sarilari hem pembeleri bir alimunyum folyoda deniz tuzu, sarimsak,taze otlar ve zeytinyagiyla firinda pisrildigini gormustum. Denedim, harikaydi. Aklia geldi paylasayim dedim. Belki bir gun akliniza duser, sevgiler.

lezzet sefasi dedi ki...

Saplari kavrulur bizde, yaprakalriyla birlikte bol soganli ve zeytin yagli. Kelleleri genelde harslanip bolsirke sarimsak esliginc ebakla gilerin yanina konuk olur eslik etemsi icin.
Bu gundne itibaren cig pancarlarda eslik etsin artik marula,domatese , sogana.
Tesekkurler Tijen hanim cok sagolun .
Mailiniz aldim cok sevindim , ilk firsata cevapliycam
Sevgiler
Sefa

Tijen dedi ki...

Sevgili kara kitap,
Şeker pancarını Anadolu'da fırınlayıp yerler, galiba dolması da oluyordu, çok emin olamadım şimdi. Pancara gelince, körpe ve ufak olanlar o kadar lifli olmuyor, havuç gibi kolayca rendeleniyor, yemesi de kolay, bulabilirsen taze ve ufaklarından al, o zaman çok farklı bir tecrübe olacak inan bana!

beste dedi ki...

dedigin gibi bagimlilik yapiyor leonardo'da cok seviyor kup kup kesip salata yapiyoruz ama dikkat idrari da boyuyor. Ilk gordugumde loenardo'yu apar topar doktora goturmustum:) saplarinida senin kitaplardan ogrendigim gibi kavurup guzel mor meze yapiyorum, iyiki varsin Tijencim, muck muck

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Doğanın bize cömertçe sunduğu herşey aslında çok faydalı bizler kıymetini bilmiyoruz. Pancarın saplarını ve yapraklarını zeytinyağı ve pirinçle pişirip yemek yapıyorum harika bir lezzet ve görüntü çiğ olarak suyununu sıkıp içmiştim denenmeli bence yarın Bornovanın pazarı mutlaka alacağım paylaışın için teşekkürler Tijenciğim sevgiler...

Ozlemaki dedi ki...

Ben de yarın Üçkuyular pazarına yollanayım, imrendim!

Selen dedi ki...

Tamam, hemen bu aksam ekleyeyim salatama. Dun tursu yapmak icin pancar almistim, cig yiyip butun besininden faydalanalim. Hayatta cig yemek aklima gelmezdi, tesekkurler.

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Tijen,
Pancar en iyi bu şekilde anlatılabilirdi.
Yazını okuyupta "şu anda olsada bir pancar yesem" demeyen kalmamıştır.
Ne yazık ki ben pancarı 1 yıldır kullanıyorum.
Daha önce hiç kullanmadığım bir sebzeydi.
Ama şimdi her hali ile yemeklerimize eşlik ediyor.
Ne mutlu bana ki kızım tam bir pancar sever, hele turşusuna o topraksı kokusuna bayılıyor.
Bu arada;
Bende de yumurtalı pancar sapı tarifi ve daha önce yayınladığım pancarlı tariflerin linkleri var.

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

mis gibi kokar çiğken, toprak kokusu, hele salataya rendelerim, suyu da verir kendini, ellerin pespembe olur... Ne keyifli!

beste dedi ki...

pancari cig yemek icin bir fikrim var, ne zaman yapsam pek begeniliyor hemde bolca sebze yemis oluyoruz isteyenler goz atabilir, sence bir mahsuru yoksa tabi Tijen gerci daha once yayinlanmistin bir postunda:) http://bestebonnard.blogspot.com/2008/07/pancarl-aperetifler.html

MMO dedi ki...

Pancarı da pek sevmem ama o kadar güzel anlatmışsın ki, yiyeceğim bu kış! :)

Hülya dedi ki...

Ben turşu olarak alsam olmaz mı şöyle yeşil salataya doğrasam...
Bir de çocukken annem haşlardı tatlı tatlı yerdik o pancar bu turşu yaptığımız pancar değil galiba..
Anneme sormalıyım...
Sevgiler

Tijen dedi ki...

Hülya'cığım,
Annenin siz çocukken aldığı herhalde şeker pancarıdır. Eskiden daha çok satılırdı pazarlarda. Hala Anadolu'nun kimi yerlerinde bulunuyor ama büyük şehirlerde daha zor tabii.

Tijen dedi ki...

Muhterem'ciğim,
Ne güzel tesadüf, bugün ben de pancar sap ve yapraklarını kavurdum ve yumurtalı olarak yedim. Ben de yarın koyacağım bloga!

PAPATYA PRENSES dedi ki...

uzun zumandır aklımda ama bir türlü pazara gidemedim:( İNŞALLAN EN KISA ZAMANDA!

Unknown dedi ki...

Merhabalar,
İnanamıyorum,kalp kalbe karşıdır derler de bu kadar olur.Daha önce bahsetiiğim gibi bilip bilmediğim,sebzeye,ota dair ne varsa sırayla denerim ben de pazardan alıp,(bu sefer kendi kendime uyduruk bir tarifle)pancarlarımı sabah haşladım,küp küp doğrayıp sızma z.yağı ve limonladım,kahvaltıda domates niyetine yedim,süper oldu...Hem bunu paylaşmak,hem de Tijen Abla başka ne yapabilirim pancarla demek üzere uğramıştım :))
Sevgilerimle,
rumuz kırmızı parmak

kitchenart-ist dedi ki...

Tijen hnm,
Ne faydalı bir sebzeymiş pancar.Bende o toprak kokusuna dayanıyordum ama:(
Kızım 'kancar, kancar' diye çok seviyor.Sevmeye çalışıcam bu kadar sağlıklı bir sebzeyi.Teşekkür ederim:)

Bengü dedi ki...

Bizim memleket pancarları pek renkli gerçekten tıpkı insanlarımız gibi. Pancarı çiğ olarak hiç denemedim. Hep haşlayıp ya salata ya da yalancı turşusunu yaptım. İtirafımdır ki pancarla tanışıklığım 3 yıllık :)Evliliğimle yaşıt. Anneciğim hiç yapmamıştı.