29 Kasım 2010

Antalya'da yemek kursu

İlk yemek kursumu 1998 yılında Victor Ananias'la birlikte Bodrum'da, o dönem gönüllü aşçılık yaptığım Buğday Restoran'da vermiştim. Güzel dostlarla keyifli anlar yaşamıştık. Ardından 2000 yılında, İzmir'de, sevgili dostum Figen'in davetiyle Alsancak'taki doğal ürün dükkanında bir kurs verdim. Adına Mutfakta Zen dedim bu kursun. Niyetim sadece yemek tarifi vermek değildi. Ne yediğimizin, ne içtiğimizin farkında olalım derdindeydim. Bedenlerimiz ne istiyor, elimizde ne malzeme var, içinde bulunduğumuz mevsimde nasıl beslenmeliyiz, sağlıklı bir yaşam için neleri doğru yapmalıyız... Bunları konuşalım istiyordum. Sonra aynı kursu Ankara'da düzenledim. İşte o kurs 3. kitabım Mutfakta Zen'e ilham verdi. En sevdiğim kitaplarımdan biri ortaya çıktı böylece. 2003 yılında, İstanbul'da, o dönem yaşadığım evin mutfağında kurslar vermeye başladım. Her birinin ayrı bir teması vardı: Kadınların Dostu Soya, Mevsim Sebzeleri, Yabani Otlar, Tahıl ve Baklagiller, Doğal Tatlandırıcılarla Sağlıklı Tatlılar başlıkları altında düzenlediğim kurslara pek çok güzel insan geldi. Birbirimizi tanıdık; bol sohbet ettik; yemekler, tatlılar pişirdik; yeni lezzetlerle tanıştık; işimiz bitince de masanın etrafına geçip pişirdiklerimizi hep birlikte yedik. Hatta bir kursumuz NTV ekibi tarafından kaydedildi, çekimden sonra onları da soframıza davet ettik. (Kazdağı'nda, Zeytinbağı Otel'deki kursumu ise sevgili Cengiz çekmişti. O dönem CNN Türk'te pek çok kez yayınlandı bu program.) İşte şimdi de Antalya'da kurs verme vakti. Yine evde, yine kendi mutfağımda. En fazla 10 kişinin katılımına açık olacak bu kurslarda önce çayımızı içip sağlıklı çerezlerimizi atıştıracak, birbirimizi tanıyıp o günkü kurs konusu hakkında sohbet edeceğiz. Ardından mutfağa geçecek, menümüzdeki tarifleri pişireceğiz. Sonra da hep birlikte yiyeceğiz, afiyetle. Kurs bitiminde katılanlara e-posta ile kurs notlarını ve kursta yaptığımız tariflerin yanı sıra ek tarifler de göndereceğim. Şu anda saptadığım kurs tarih ve temalarını aşağıda veriyorum. Yeterli katılım olması durumunda çarşamba ve cumartesi günleri olacak kurslar. İkisinden birine katılmak mümkün. Kurslar 4 saat sürecek. Kim ev hanımıdır, kim çalışıyor bilemediğim için bir haftaiçi, bir de haftasonu günü saptadım. Zaman içinde taşlar yerine oturacaktır elbet. Kurslarla ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen mutfaktazen@gmail.com adresine yazın. Sorularınıza memnuniyetle yanıt veririm.
İşte iki aylık kurs programı:

1 Aralık 2010 Çarşamba veya 4 Aralık 2010 Cumartesi
Mevsim Sebzeleri (Tanımadığınız sebzeleri tanıyacak, tanıdıklarınızla bambaşka tatlarda buluşacaksınız)

8 Aralık 2010 Çarşamba veya 11 Aralık 2010 Cumartesi
Baklagiller ve Tahıllar

15 Aralık 2010 Çarşamba veya 18 Aralık 2010 Cumartesi
Doğal Tatlandırıcılarla Sağlıklı Tatlılar

5 Ocak 2011 Çarşamba veya 8 Ocak 2011 Cumartesi
Kadınların Dostu: Soya

12 Ocak 2011 Çarşamba veya 15 Ocak 2011 Cumartesi
Sağlıklı Anadolu Mutfağı

19 Ocak 2011 Çarşamba veya 22 Ocak 2011 Cumartesi
Yabani Otlar, Yararları, Yemekleri

26 Ocak 2011 Çarşamba veya 29 Ocak 2011 Cumartesi
Ekmekler ve Sağlıklı Atıştırmalıklar

2 Şubat 2011 Çarşamba veya 5 Şubat 2011 Cumartesi
Geleneksel Antalya Mutfağından Örnekler

25 yorum:

Narince dedi ki...

Hem de evinde, ne güzel olurdu sıcak sohbetinle.
TRT Belgesel kanalını sık izlerim biliyosun. Mutlaka izleyeceğim seni.Çok sevindim daha önceki radyo sohbetini yolda olduğum için kaçırmıştım çünkü.

Narince dedi ki...

Hem de kerevizim pişerken, ayvalı:))

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

Antalya sevdiğimiz bir ilimiz tamam:) ama baş ucu kitabı mutfakta zen olan bir İstanbul'lu olarak kıskançlık ve buruk bir hal içinde olduğumu belirtmeliyim... Size başarılar dilerim, emin olun anılarınızı paylaşımlarınızı hevesle okuyor olacağım... Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Sizin bana göre yeriniz bir başkadır.İlk soya sütünü,soya köftesini ve başka bir çok tarifi sizinle tanıdım.Programı mutlaka izleyeceğim.
Sevgiler..

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Keşke izleme imkanım olsaydı Tijenciğim. Başarılar, bol şanslar diliyorum.

Yemek kursu ne güzel bir haber. Antalya'da olanlar ve belki yakın çevreler mutlaka faydalanmak isteyeceklerdir engin bilgi ve tecrübelerinden, eminim. Çok şanslılar, çok.
Sevgilerimle...

çeşnici Handan dedi ki...

Tijenciğim Antalyalı kadınlar ne kadar şanslılar. Öncelikle seninle tanışacak, senin mutfağında seninle sohbet etme imkanı bulacaklar. Vereceğin bilgiler de bu işin artıları olacak. Keşke Antalya'da olsaydım. Kurslarda kolaylıklar dilerim.

Serap dedi ki...

Hay Allah, Antalya'da yaşamadığıma, emekli olmadığıma, hem kursu, hem güzel sohbeti kaçıracağıma çok üzüldüm. Güzel bilgilendirmenizden umarım faydalanacak çok kişi olur. Sevgiler.

cumbada dedi ki...

ahhh...Orada olsamda katılabilsem..İyi çalışmalar..

Narince dedi ki...

Kediyi aldım koynuma, uzandım koltuğa, leziz bir sohbet izledim. Ağzınıza layık.

durutarifler dedi ki...

Şimdi okuduğum için kaçırdım. İnşallah sizi televizyında izlemek lazım olur.
Sevgiler

Muzaffer Esin dedi ki...

Handan ve Muzaffer Esin-İstanbul,
Sevgili Tijen,
CS 50+ grubundan, eşim ve ben bügünkü programı tümüyle zevkle izledik, çok güzel ve yararlı bir sohbetti, kutluyoruz, en yakın zamanda görüşmek üzere İstanbul'da veya yazın Şile'de bekliyoıruz.

Hülya dedi ki...

Şimdi Antalya'da olmak vardı:((

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Yaaa neden Ankara'dayım sanki:(((..

Unknown dedi ki...

Umarim bu kurslarin degerini bilen bir suru insan vardir orada. hem antalyada hem de cevresinde, diger sehirlerdeki insanlar hafta sonu kacamaklari icin antalya, bodrum ve diger sehirlere gidiyorlar, neden kurs icin seyahat edilmesin. Hem senin hem baska diger insanlarin boyle aktiviteler icin caba gosterdigini bilmek ne kadar mutluluk verici ise de, hakettiginiz ilgiyi goruyormusunuz cok merak ediyorum dogrusu.

Benim gibi yurt disinda yasayan insanlar icin boyle detaylar daha on planda oluyor sanirim.

Umarim hersey yolunda gider, katilamiyor olsakta "sutume sarelleme karisma" arkadasimizin belirttigi gibi insallah butun anilari, hikayeleri ve tecrubeleri gelecek kitaplarinda okuma sansimiz olur.

Bol sans sekerim :-)

Gozde dedi ki...

keşke gelebilsem:) muhteşem.

Damak Tadı dedi ki...

İzleme şanım ne yazıkki olmadı canım Tijen'im..İnşallah seni izleyeceğimiz çokkkk proğramlara konuk olup,çokkk dersler verirsin canım..Herşey gönlüne göre olsun..


Başarılar ve sevgiler..

Tijen dedi ki...

Nalan hanım,
Yorumunuzu yanlış anlamalara neden olur diye yayınlamadım. Bahsettiğim program dün, İzmir'den canlı yayınla izleyicilere ulaştı. Yani dün seyrettiğini söyleyenler gerçekten dün seyretmişti.

LaMa dedi ki...

oooh, ne guzel! her yeri saran renkli,yapay kek,pasta kurabiye derslerinden sonra ne de guzel olur bu dersler!
insallah yeterince ilgi ceker. sahi, katilim nasil olacak dersin?

Bengü dedi ki...

Antalyalı hanımları ve mutfakseverleri biraz olsun kıskanmadım desem yalan söylemiş olurum. İstanbulda yapılacak bir kursu dört gözle bekliyorum. Belki, "Saray Mutfağı" bile olabilir tema. Tüm mutfak dostlarını şimdiden iyi öğrenceler.

çakmadeli dedi ki...

ah.. gelebilseydim keşke mutfağına.çok isterdim gerçekten

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

22 gündür internette yoktum bu nedenlede takip edemedim ,çünkü memleketimde yeğenimin düğününe gitmiştim,gidincede biraz kalalım dedik o kadar yol hemen geri dönülür mü ama neler kaçırmışım senden yana,hiç haberdar olamadım gelişmelerden,kursun hayırlı olsun,bol öğrencili olsun,
sağlıkla güzel günlerde buluşmak dileğimle

Adsız dedi ki...

bende antalyada yaşıyorum tekrarlamayı düşünüyormusunuz kursu..yada devam ediyormusunuz kurs vermye öğrenebilirmiyim?

Tijen dedi ki...

Merhabalar,
Sonbaharda Antalya'ya döndüğümde yeni kurslar yapmayı arzu ediyorum İsim ve internet adresinizi iletirseniz kurs programı belli olduğunda size de bilgi gönderirim.

CecenKizi dedi ki...

Merhaba Tijen hanim,

yemek kursu verdginizi gördüm ve katilamadigima gec kalmama üzüldüm. Cecen asilli oldugumdan dolayi bi türlü lezzetiyle türk yemekleri pisiremedim. 6 Yillik evliyim ve 1 kiz cocugu sahibiyim. Artik bu isi kökten cözüp bir kursa gitmem gerektigine karar verdim. Bazen Mutfakda yemekten ve yemek yapmaktan tirsiyorum :) eger antalyada tekrar kurs vericek olursaniz lütfen beni listeye alin. :)

Tijen dedi ki...

Monna Roza,
Şimdilik televizyon programım nedeniyle yoğun çalıştığımdan yemek kursu düzenleyemiyorum ancak yapacak olduğumda mutlaka size de haber veririm. İlginiz için çok teşekkürler.