19 Eylül 2010

Palamut mevsimi

Bu yazıcığı geçen haftasonu Radikal'in cumartesi ekinde yayınlanmak üzere göndermiştim. Her Güne Bir Yemek için çektiğim bu fotoğrafla birlikte. Madem palamut mevsimi geldi, madem hala muhteşem domatesler, ekşimsi semizotları var tezgahlarda, neden siz de denemeyesiniz: "En sevdiğim palamut tarifini vereyim. Girit usulü. Kişi başı bir iri dilim palamudu yıkayın, genişçe bir tavada, az zeytinyağında iki tarafını da hafifçe kızartın. Palamutları bir tabağa alıp tenceredeki yağda ufak doğranmış bir soğan ve birkaç diş sarmısağı az kavurduktan sonra iki-üç küp şeklinde doğranmış domates ve yıkanıp doğranmış bir demet semizotunu ekleyin. Ortalarında yerler açıp balıkları yerleştirin, tuz ve biber koyun, kapağı kapalı olarak 10 dakika pişirdikten sonra servis edin. Buğulama balık sevenler bayılacaktır. Semizotunun mayhoşluğu palamudun kimi zaman insana ağır gelen tadını dengeliyor." Başka yazarlar neler demiş? İşte burada:
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalEklerDetay&ArticleID=1018575&Date=19.09.2010&CategoryID=41

29 yorum:

berrin dedi ki...

tijen
ellerine sağlık süper

beste dedi ki...

yaziyi gordum Radikal'de tarif cok ilgimi cekti hatta heyecan verici...

Ada Deniz dedi ki...

tarif çok güzel gibi. Ellerine sağlık

Oya Kayacan dedi ki...

Palamutlar daha takozlamadılar ama olsun, Antalya'dan belli olmuyordur ;) tarif mükemmel tabii. Oya Radikal okumaz ya uzun zamandır, o yüzdendir ki görmemiş.

Unknown dedi ki...

İnanırmısın ağzımın suyu aktı resmi görünce..Son bir kaç yıldır bu büyüklükte balık yediğimde kurşun zehirlenmesi yaşadığım için hamsi ve istavrite talim ediyorum(((

pelince dedi ki...

Tijen yarın bostancıya inip palamut almalıyım.Tüm tarifleri okudum,hepsi birbirinden leziz.. Eşim çok sever,bu sene bol olur inşallah.
Ben çoğunlukla tavasını yaparım,ya da ızgara .. ama dediğin çok doğru bana bazen çok ağır gelir tadı,iki parça zor yerim.. böylesi kesin o ağır tadı alır ..
ellerine sağlık..

Kiraz Limanı dedi ki...

Pek balıkla aram yok..Yemek istiyorum ama içim almıyor bir türlü..Sizin güzel tarifleriniz eşliğinde yapıcam bu sefer :)

zero dedi ki...

Harika bir tarif..

Yarın yolumu kadıköy Çarşısı'na düşürmeli, bir palamut almalı, pazardan da anneanneye semizotu siparişi verip akşama bu tarif denenmeli, günüm de bu finali düşünerek güzel geçmeli:)

Unknown dedi ki...

Sayfayi actik, palamutu gorunce yine boyle biraz agzimiz sulandi ama tepemize kadar lufer dolu oldugumuz icin cok da uzulmedik kiiiii karsimiza yine lezzetine hasret kaldigimiz semizotu cikinca yelkenleri indirdik. Bir de uzerine 'neler yazmislar bakalim' diye Radikal'e girmedik mi? Al sana 'lakerda!' Antalya'da ismini hatirlamadigim bir restoranda yedigimiz bir koca tabak, inanilmaz lezzetli derya lokumlari, teselli bile etmiyor bizi!
Yine de size afiyet, bal, seker olsun. Ben de ileride 'her mevsime bir Turkiye Seyahati' kitabi yazicam bu gidisle :-))))))

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

Komşum yarın pazarın hangi yerinde oluyorsun buradaysan bir görüşelim,kaç yaz geçti,aynı yerde olup aynı pazara gidip görüşememek,
Palamutu değişik versiyonda yapmışsın çok da güzel olmuştur eminim görüntü süper,ellerine sağlık,bende her çeşidini kafama ve zevkime göre pişiriyorum,görüşmek dileğimle.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Palamut zamanı geldi, yaşasın!
:))
Zencefilde köftesini (ya da tepside mi demeli?) yapıyorlar, pek hafif oluyor.

Süt Dilimi dedi ki...

Semizotu ile mutlaka denemeliyim. Ben de tavada- belki ilginç gelecek ama- tarhanaya bulayıp kızartıyorum; bi denemelisiniz!

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim yıllardır ağır gelir diye palamut yemiyorum ama bugün tarifini okuyunca pazardaki balıkçıdan palamut baktım am çok küçüktüler bu şekilde denemeliyim mutlaka ellerine sağlık sevgiler..

Bengü dedi ki...

Tijen Hanımcığım, ellerinize sağlık. Semizotunun ya salatasını ya da yemeğini yaparım hep. Palamudu da genelde fırına veririm. Ama böyle hem çok şık hem iştah açıcı görünüyor.Haftada en az 2 gün balık giren bir ev olarak kombinasyon yapmanın da zamanı gelmiş sanırım. Fikrinize sağlık. Sevgiler :)

Aysultan... dedi ki...

Ablacım ellerine sağlık:)
bayılırım hemen alasım gelir off :)

ANNEMİNELİ dedi ki...

Bende palamuta bayılırım,bu yöntemle deniyeceğim,paylaşıma teşekkürlerrr...

evatolyesi dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık.
Sevgilerimle:)

Oglak Kizlari dedi ki...

Tijen im,

Yine vurdun tam hedeften. Ohhhh hemen deneyeyim. Eline sağlık.

Ağzı sulanan Çiğdem

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim palamutu çok severim ben, böylesini de hiç denemedim tabi..Ama semizi de çok seven biri olarak bayılarak yiyeceğimden eminim..
Balık tarifi dağarcığıma bir yenisini daha eklediğin için çok teşekkürler Tijencim:).
Sevgiler..
aslı

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim diğer Tijenden tavuk kokoreç ama senin kitabın sayesinde blog yazıyorum ve ben ikinizide çok seviyorum sağlıkla ve sevgiyle kalın...

Esma Ercengiz dedi ki...

Palamutun tadını pek bilmiyorum ben. Yetişkin olunca balık yemeğe başlayan biri olduğum için belki de.. Birçoğunu severek yiyoruz artık. Bu tarif ile Palamutu da alacağım galiaba sevdiğim balıklar listesine.
Sevgiler..

sofraOrtusu dedi ki...

harika gorunuyor dogrusu! gel beni ye diye dile gelmis gibi palamut:)
olcay

YELDA dedi ki...

Harikasınız ben tan bir balık delisiyim ve şu anda nasıl canım çekti yemek için anlatamam. Derler ya denizden babm çıksa yerim diye heh işte o benim :) Ellerinize sağlık çoook ama çook güzel olmuş, eminim lezzetide öyledir.

Melek dedi ki...

Palamut harika görünüyor,bugün balık almadığıma pişman oldum.En kısa zamanda denemeyi düşünüyorum.

Zeynep dedi ki...

Ellerine sağlık Tijen harika görünüyor.Sonbahar geldiğinde bizim evde de çok sevilir ve yenir palamut;bu tarifi de denemeliyiz.
Sevgilerimle

gulsev dedi ki...

Fotoyu ilk gördüğümde semizotlarını taze soğan zannettim.Taze soğanda yakışır ama değil mi?
Enfes gözüküyor, mutlaka deneyeceğim.

Ozlemaki dedi ki...

Geçenlerde bir sübyeli semizli, bir de somonlu yapmıştım. Doymamış,doyamamıştım. Acil tarafından palamutla da deneyeceğim.

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

İstanbul'a bayram ziyareti ve referandım için geldiğimde babacımm iki kez palamut tutup elleriyle hazırlayıp yedirdi bana :)) Taze balığın keyfine diyecek yok :)) Birde baba eliyle hazırlandıysa :))
Hala tadı damağımda Bodrum'a döndüğümde arkadaşlarıma anlatıyorum herkes imrenerek dinliyordu :))

Bodrum'a geldiğinde beklerim Tijencimm :)
Sevgiler...

durutarifler dedi ki...

Nedense palamut balığını hiç sevemedim. Bu sene eşim sana rağmen alacağım dedi ve bir dilim ancak yedim. :)
Ama bir keresinde palamutu haşlayıp balık köfte yapmıştım, o güzel olmuştu.
Sevgiler , iyi hafta sonları