Bugünlerde yorumlara yanıt yazamadığım, yorum bırakanlara teşekkür ziyareti yapamadığım için kusura bakmayın ne olur. Yoğun ve yorucu günler. Dilerim hepiniz afiyettesinizdir. Aman soğuklara dikkat.
*
Arzu Aygen, Kaybolan Tatlar adlı e-grubumuza kanola yağı ile ilgili bir yazı göndermiş. Biliyorsunuz bu aralar Türkiye'de de yükselişte kanola yağı. Hayret ve kızgınlıkla izlediğim (çünkü gerçekler reklamlarda her zaman çarpıtılır) bu haberlerden etkilenip kanola yağı tüketmeye başlayanlar olabilir (ben geçenlerde bir arkadaşımın ailesinin kanola yağı kullandığını gördüm mesela, demek ki reklamlar işe yarıyor). Yazı uzunca ancak içinde ilginç bilgiler var. Bir paragrafı var ki izinleri olursa burada sizinle paylaşmak istiyorum, o da sadece kanola değil, tüm "rafine" yağlarda (ayçiçek, mısırözü, soya, fındık vs) kullanılan bir işlem olduğu için bilinmesi gerekiyor. Yani sağlıklı yağlar tüketiyoruz zannederken aslında hiç bir besin değeri olmayan yağlar tükettiğinizi bilin istedim. Hatta lütfen, ama lütfen bu yağları sizlere öneren diyetisyen ve doktorlar da okusun istiyorum çünkü sağlık ve beslenme konusunda eğitim görmüş bir çok insanın olaylara at gözlükleriyle bakıp belli bilgileri göz ardı etmelerine katlanamıyorum. Yazının tamamı şu linkte:
http://www.iyilikguzellik.com/haber.php?haber_id=519
"(Modern yağ işleme biçiminde) Çok yüksek sıcaklıkta mekanik baskı ve çözücülerin etkisi ile yağ çıkarılır. Yağ çok iyi rafine edilse bile içinde bir miktar çözücü (genellikle heksan) kalabilir. Tüm modern bitkisel yağlar gibi, kanola yağı da kostik rafinizasyon, beyazlatma, zamklama işlemlerinden geçer. Bu işlemlerin hepsi yüksek sıcaklıkta ve güvenilirliği şüpheli kimyasallarla gerçekleştirilir. Omega-3 yağ asitleri yüksek sıcaklıkta işlem gördüğünde veya oksijen ile temas ettiğinde kolaylıkla bozulabilir. Bu yüzden deodorize edilmesi gerekir. Standart deodorizasyon işlemi ise, omega-3 yağ asitlerinin büyük bir kısmını yakarak onları trans yağ asidi haline getirir. Kanada hükümeti kanola yağındaki trans yağ asidi miktarını yüzde 0,2 gibi minimal bir oranda gösterse de, Gainesville’deki Florida Üniversitesi ticari kanola yağında yüzde 4,6 oranında trans yağ bulmuştur. Tüketicinin ise kanola yağının içindeki trans yağlardan hiç haberi yok; çünkü etikette yazılı değil."
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
30 yorum:
ben de kullanıyordum yeni yeni. teşekkürler tijenciğim. hemen vazgeçiyorum.
Pes! etikete yazmamak büyük cüret.Kimbilir daha yazılmayan neler vardır.Biz uzun zamandır sadece zeytinyağı tüketiyoruz. Ve özellikle marketlerde satılan meşhur markalardan kaçınıyoruz.Daha çok emin olduğumuz butik ürünlerden kullanıyoruz.
bu konu cok onemli Tijen... Aslina bakarsan butun yaglar isitildiginda formlari degisiyor ve en yararlisi dahil bize zararli olabiliyor... Mesela zeytinyagi haslama ve baking (Turkcesi nedir bunun? hamur isi pisirimi diyelim) icin cok uygunsa da, kizartmalarda cok da kullanilmamali... Eger yine de kizartma yapilacaksa da mumkun olan en dusuk sıcakliga kadar ısıtılması gerekiyormus... Hatta diyorlar ki kalp dostu olarak gorunmeyen tereyagi bile (zeytinyaginin yani sira) bu rafine yaglardan daha saglikli oluyormus.
ben oglum dogdu doğalı yediğime içtiğime mumkun oldugu kadar dıkkat etmeye calısıyorum.ve sunu belırteyım reklamları ogluma ızlettmekten kacınıyorum,bende ızlemıyorum cunku bana gore reklam nerde abartı orda..ne reklamlar bılıyorum sonradan cezalar yagıyor tuketıcıyı yanılttıgı ıcın.
aycıcek yagını kızartmalarda kullanıyorum,genelde zeytınyağı ve mısırozu yagı kullanıyorum ama ınankı artık hangısı dogal hangısı ıyı karıstırdım kafam karmakarısık...kanola yagınıda kullanmadım hıc, dedım ;bu kadar reklam yapıldıgına gore var birterslık:)
çesmeden getırdıgım yaglar bıtıyor ben sımdı yanıla yakıla yag arıyorum...unlu markalarıda almak ıstemıyorum....tıjencım sana sormak ıstedıgım soya yagı hakkında neler bılıyorsun..sonucta senın gıbı olamam sen arastırmacı gazetecısın...tavsıyelerını beklıyorum..
sevgılerımle...
Bizim ailecek bu tür yağlarla hiç işimiz olmuyor Tijen'ciğim..Alışılmışın dışına çıkmak bizlere göre değil..Reklam ve para uğruna insanların sağlıkları ile nasıl oynuyorlar..Ender Bey'de keşke bu yazdıklarını okuyabilsede, öyle TV'lerde kanola yağı tüketin demese..
Senin bu duyarlılığın beni çok mutlu ediyor..Çoğumuzu bilgilendirmen,yönlendirmen çok güzel..Allah başımızdan eksik etmesin seni Tijen'ciğim..
Öpüyorum o tatlı yanaklarından canım..Sağlıkla,Sevgiyle kal..
Merhaba Tijen Hanım,
Bende reklamlarına rasladım kanola yağının ama henüz almamıştım. Yemeklerde tereyağ tüketiyoruz biz.kızartmalardada ayçiçek yağı.salatalarda ve bazı yemeklerdede zeytin yağı.Ama yazdıklarını okuyunca ne kadar acımasız bir dünya oldu yer yüzü diye düşünmeden edemedim.
Bilgiler için teşekkür ederim. Sağolasın.
Sevgilerimle*
tijencim sen uyandırmasan ben derin uykudaydım daha..hatta yeni 2 lt kanola yağı almıştım... teşekkür ederim uyandırışına.
yeni yeni oLcak inş:D
Oh Tijen'ciğim,
Ağzına, ellerine sağlık. Sonunda yazıldı bunlar. Daha linki okumadan heyecenalanıp yorum yazmak istedim. Benim bildiğim kadarıyla da kanola yağı (Canadian Oil) kolza tohumunun genetiğiyle oynanarak elde ediliyor.
Ve o kadar kolay ve yaygın çoğalıyor ki ucuz da oluyor ve başka yağların içine de karıştırılıyor. Ucuzu tüketelim derken sağlığı kaybetmek de cabası.
Sevgilerimle.
Ben o kadar dikkatli değilim sanırım,ramazan ayında kanola yağını ilk kez duyup görmüştüm.Daha ucuz diye tüm koliler bu yağlarla dolmuştu çünkü...
Teşekkürler..
Tijenciğim, teşekkürler canım, çünkü nedense insanları bazen inandırmak çok zor, bu tür yazılar da bir nevi kanıt bizler için.
Sevgiler,
Evren
Kanola yağı hakkında iyi şeyler duymuştum. Kullanmadım,nerden temin edilir bilmiyorum. Zeytinyağı kullanıyorum hep.
Bilgi için teşekkürler.
Sevgiler..
Kanola yağı çıktığından beri hep merak ediyordum.
Kanser uzmanı olduğunu iddaa eden ve dediklerini dinlersek aç yaşamamış gerekecek ve hatta direk ölsek daha iyi olacak bir doktordan duymuştum ilk.
kızartmalarınızı mutlaka kanola yapın diyip duruyordu.
Ama her markete gittiğimizde yanına yaklaşcak olduğumda ennem kızıyordu:)
iyi bişey olsaydı bunca zamana kadar piyasaya çoktan sürülürdü,alma sakın o neydüü belirsez şeyi diyerek..
yazını okuyunca çok sevindim Tijen abla, çok çok teşekkür ederim:)
BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM TİJEN'CİM ,ASLINDA ZEYTİN YAĞINDAN ŞAŞMAMAK LAZIM.
Tijencim ,
Paylaşım için teşekkürle bende geçenlerde almıştım reklamlarda kanola kanola diyince ....
neyse,yeni bir tat denedim bugün dağ eriği turşusu muhteşem bir tat yayınlayacağım...
sevgilerimle
Turkiye'de kanola yaginin bu kadar talep gormesi sasirtici. Sonucta genetik modifasyon sonucu elde edilen tohumun yagi. Ama bu tabii bilinmiyor. Ben salata ve hamur islerinde genelde zeytinyag, arada makul miktarlarda tereyag (acikcasi margarinden daha yararli oldugu kesin) ve kizartma icin uzum cekirdegi yagi kullniyorum. Uzum cekirdegi yagi Turkiye'de yaygin degil ama kesinlikle en yuksek yanma derecesine sahip oldugu icin kizartmalar icin en uygun yag. Bu bilgiler icin de tesekkurler Tijen.
Ablacığım artık herşey sahte, ben bebelerimi ne ile besleyeceğim? Biz zeytinyağı kullanıyoruz, kanolayı denemeyi de düşünmüyoruz.
Tijencim,
Dağ eriği turşusunu yayınladım bu sefer kızılcık tarhanasından daha hızlıyım haber vereyim dedim
sevgilerimle
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim Tijen'ciğim.
Ben bildiğimden şaşmıyorum.Araştırmadan almamak lazım diye düşünüyorum.Reklamlara da kanmıyorum açıkcası. Yemeklerimde zeytinyağı,unlu mamullerde tereyağı veya ikisini karışık kullanıyorum.
İnsanlar neye güvenecekler. Onu bilmiyorum :(((
Bu arada arkadaşımın annesi Akçay'dan gelirken banada çizik zeytin hazırlayıp getirmiş. Çok mutlu oldum :)))
Sevgiler...
Bilgi için teşekkürler...
İşin aslı böyle ise Türk Kalp Vakfı neden öneriyor???
Hepinize yorumlarınız ve paylaştığınız bilgiler için teşekkürler.
*
MoonrosE,
Amerikan Diyabet enstitüsü de yapay tatlandırıcıları öneriyor mesela. Yazıyı okudun mu bilmem, bir ara Amerika'da içinde kanola yağı olmayan yemek kitaplarını yayınlamadıkları için bazı yazarlar mecburen zeytinyağının yanına kanolayı eklemek zorunda kalmışlar. Bunlar büyük endüstriler ve işin içinde büyük paralar olunca herkes herşeyi söyleyebiliyor. NE YAZIK Kİ. Biliyorsun diyetisyenler de çıkıp margarin sağlığa yararlıdır dediler. UTanmasalar her gün bir paket margarin yiyin diyecekler!
Canım zeytın yagından vazgecmem .Ama bu kanola yagını merak edıyordum.Ama almaya cesaret etmedım bundan sonra hıç almam.Kucak dolusu sevgıler canım..
Tijen'cim,
Daha önce bir yerdeki yazında yine okumuştum ve Kanola yağından da hemen soğumuştum, hiç de kullanmadım ama görüyorum ki Fındık yağının da besin değeri yok, işte buna biraz canım sıkıldı çünkü genelde zeytinyağının ağır geleceğini düşündüğüm yemeklerde alternatifim Fındık yağı idi...
Sevgiler,
Uzun zamandır tv kanallarını izlemediğim ortaya çıktı. kanola yağı reklamlarını görmemiştim. Markettede yağlara bakmıyormuşum demek ki hayret ettim kendime.
Faydalı bilgilerin için çok teşekkürler...
Tv izleme özürlü biri olarak reklamalardan pek etkilenemesemde,tv dışında marketlerin yağ reyonlarında kanola yağlarını görür merak ederdim.Hep ertelerdim araştırayım ondan sonra alayım diye,yeni çıkan ürünlere karşı hep bir şüphe olur içimde,
zeytinyağıyla kızartma olmuyor,o yüzden mısırözü kullanıyorum ama hep şüpheyle,malum mısırlarında genetiğiyle oynanıyor
En ideali,güvenilir zeytinyağı ve tereyağı kullanmak ve hiç kızarma yapmamak
SEVGİYLE KAL
Amerikaya ilk gittiğimzaman merkette dolaşırken yağ bölümünde ne kadar çeşit yağ var demiştim. zeytinyağı ise ilaç şisi gibi küçüçük:)) şişelerde ve pahalıydı.
kanalo yağını duymamam rağmen aman demiştim benden uzak olsun ben soyayı bile kabul etmemişim kanola...
kanolanın neden elde edildiğini merak ediyordum demek tohummuş.
ne!!! ben ayçiçek, sızma , riveyara zeytinyağını bilirim aman anlamam diğer yağlardan:)
zaten piyasad insanlar arttıkça kalitede herşeyde düşüyor. ne kadar az tohumla ne kadar çok ürün alırız politikası ee haklı olarak.
Tijen'cim böyle yaralı bilgiler sunduğun için çok teşekkürler
Hahaha
Milleti kolpaya getiriyorlar
zeytinyağının yoğun biçimde üretildiği bir bölgede yaşıyorum, benim küçüklüğümde ağır kokulu köylü yağı dediğimiz zeytinyağları vardı, köylü yağı kokuyor der küçümseyip yemezdik, şimdi ise mumla arıyoruz o zeytinyağlarını..
artık zeytinleri kontinü sistem denilen fabrikalarda daha çok yağ versin diye bazı parçalayıcı enzimler, maddeler karıştırarak, defalarca rafine ederek işliyorlar... sonuçta kokusu, tadı tuzu olmayan bir yağ çıkıyor ortaya.. yatırım yapacak param olsa kendime eski usül bir zeytinyağı atölyesi kuracağım vallahi... zeytinyağından başka yağ almıyoruz ama onun da güzeli kalmadı artık..
nerden bulacağız sağlığa faydalı, has yağ?!
Oncelikle merhabalar, duzeltmek istedigim bir seyler var.
"(Modern yağ işleme biçiminde) Çok yüksek sıcaklıkta mekanik baskı ve çözücülerin etkisi ile yağ çıkarılır. Yağ çok iyi rafine edilse bile içinde bir miktar çözücü (genellikle heksan) kalabilir. Tüm modern bitkisel yağlar gibi, kanola yağı da kostik rafinizasyon, beyazlatma, zamklama işlemlerinden geçer. Bu işlemlerin hepsi yüksek sıcaklıkta ve güvenilirliği şüpheli kimyasallarla gerçekleştirilir. Omega-3 yağ asitleri yüksek sıcaklıkta işlem gördüğünde veya oksijen ile temas ettiğinde kolaylıkla bozulabilir. Bu yüzden deodorize edilmesi gerekir. Standart deodorizasyon işlemi ise, omega-3 yağ asitlerinin büyük bir kısmını yakarak onları trans yağ asidi haline getirir. Kanada hükümeti kanola yağındaki trans yağ asidi miktarını yüzde 0,2 gibi minimal bir oranda gösterse de, Gainesville’deki Florida Üniversitesi ticari kanola yağında yüzde 4,6 oranında trans yağ bulmuştur. Tüketicinin ise kanola yağının içindeki trans yağlardan hiç haberi yok; çünkü etikette yazılı değil." denmis.
"bir miktar cozucu kalabilir" derken kastedilen iz miktardir efendim. Insan vucudunda iz miktarda hangi zehirli elementlerin oldugunu suradaki makalede verilen tablodan gorebilirsiniz. http://www.iaea.org/Publications/Magazines/Bulletin/Bull252/25205880715.pdf ayrica yine iz miktar derken kastedilen 1 ton yagda yaklasik 20 gram kadar hexane'dir.
"Bu işlemlerin hepsi yüksek sıcaklıkta ve güvenilirliği şüpheli kimyasallarla gerçekleştirilir." denmiş. dogrusu, "bu islemlerin hepsi ya yuksek sicaklik ya da guvenilirligi sorgulanir kimyasallar icerir" olacak.
"Omega-3 yağ asitleri yüksek sıcaklıkta işlem gördüğünde veya oksijen ile temas ettiğinde kolaylıkla bozulabilir." denmis. Dogrusu, "kanola yagi, yuksek sicaklik ve oksijenle temas ettiginde kokan omega-3 yag asitlerince zengin oldugundan," bakiniz bozulur degil kokar olacak, "deodorize edilmelidir"
"Standart deodorizasyon işlemi ise, omega-3 yağ asitlerinin büyük bir kısmını yakarak onları trans yağ asidi haline getirir. " denmis. yine tam olarak soylenmek istenen, "Standart deodorizasyon islemi, omega-3 yag asitlerini, trans yag asitlerine cevirerek, omega-3 yag asitlerinin buyuk bir kismini yok eder. Yakma isleminden bahsedilmiyor orada anladigim kadariyla.
"yüzde 0,2 gibi minimal bir oranda gösterse de, Gainesville’deki Florida Üniversitesi ticari kanola yağında yüzde 4,6 oranında trans yağ bulmuştur." denmis fakat minimum %0,2 oldugunu listelese de florida universitesi % 4,6 ya kadar yukselebilecegini bulmustur olacak. burada celisen bir sey goremedim acikcasi.
Deodorizasyona da biraz aciklik getirmek isterim. Yaglarin deodorizasyon islemi, yagin uretiminde olusan ya da dogal olarak kendinde bulunan, istenmeyen koku ve tatlarin yok edilmesi icin gereklidir. Yenilebilir yaglarin islenmesinde son buyuk islemdir. Buharla gerceklestirilir. Basinc ve sicaklik buyuk etkenler olsa da yagin yanmasi surekli ihtimaller dahilinde oldugundan sicaklik yakma derecesine kadar cekilmez.
Son olarak, konunun uzmani degilim, hatta hic alakam yok. Yemek yapan biri de degilim. Ne zeytinyagi bilirim, ne kanola yagi. Yapabildigim tek yemek muhtemelen erittigim margarin'in uzerine kirdigim yumurtadir, ona da yemek derseniz eger :) Fakat, tesadufen denk geldigim blogunuzda, ne kadar bilimsel oldugu sorgulanir temellerle, kanolayi herhangi bir yagdan daha kotu diye okurlariniza sunmaniz acikcasi beni uzdu. Ustelik referans gosterdiginiz yazi bu konuda bir sey soylemezken.
Hoscakalin.
Balikesirde ilcelerinde soguk sikim zeytinyagi var cok saglikli isil islem gormeden tas dibeklerde zeytinin yagini cikarip ambalajlayip satiyorlar kargo ile kapiya geliyor biraz pahali ama deger sadece salatalarda bile kullanilsa farki goruluyor.internete girip soguk sikim zeytinyagi yazin bu cesit zeytinyagi adres ve telefonlarina ulasirsiniz.
Yorum Gönder