27 Ocak 2009

Buyrun siz karar verin...

Merak edenlere. Yumuşakça bir kek bu. Kıtır kıtır değil. İçindeki elma, havuç ve haşlanmış kuru üzüm veriyor bu yumuşaklığı. Ama bir yandan da tok ve yoğun bir lezzet. Biraz browni'yi andırıyor, onun kadar kremamsı olmamakla birlikte. Normal birine bir dilimi yetebilir. Tatlıya biraz daha düşkünseniz ve kolay kolay duramıyorsanız dahi ikinci dilim sizi fazlasıyla tatmin edecek, ertesi güne kadar devamı için bekleyebileceksiniz. Dedim ya, dilimi 121 kalori, üstelik ufak da değil bu dilimler, eni ve boyu 4 parmak civarında. Çayın yanında, kahvenin yanında... Üstelik üzerinde değişiklik yapılmaya da açık. İsterseniz hiç yağ kullanmayabilirsiniz mesela, yerine belki portakal suyu kullanılabilir. Havuçtan vazgeçebilir, ceviz kullanmayabilir veya yerine badem, fındık, yerfıstığı tercih edebilirsiniz. Tatlandırıcı olarak kuru üzüm yerine hurma veya kuru kayısı (ama lütfen kükürtle rengi açılmışlardan değil, günkurusu olanları tercih edin), kuru incir olabilir, hatta ve hatta hepsini veya bir kaçını karıştırabilirsiniz. Hepsi de tatlı malum, bir keki pekala tatlandırabilir.
*
Haksız mıyım kararsız kalmakta? Ne kek ne kurabiye ne de bisküviye benziyor bu küçük hanım. Kendisine başka türlü bir ad bulmamız gerekiyor sanırım. Şöyle uyduruk bir ad, "kebiye" "biskek" falan gibi. Ama bu adları bisküvi firmaları buluyor değil mi?
*
Dün pek hoş bir blog haberi aldım. Kimden mi? Hepinizin bildiği ve sevdiği birinden. Adını söylemeyeceğim, siteye girince göreceksiniz zaten. Güzel de bir hikayesi var. Beni pek mutlu etti, sizi de edeceğine şüphe yok:
http://eskitarifler.blogspot.com/
*
Bir de ekmeğim vardı ya onu fotoğrafını çekecek kadar güzel bulmadım. Hoş yine de şık bir şekilde sunulabilir, fikrim de yok değil ama ekmek daha başarılı olabilirdi. Bir dahaki sefere ya Sibel'ciğimin annesinin nohut mayalı ekmeğini ya da yoğrulmayan ekmeği deneyeceğim. Bugünlerde içimde yeni tariflerle ilgilenme arzusu var. Hafifleme, tazelenme ve enerji kazanma aşkına bir de leziz ekmekler katıldı. Hadi hayırlısı!
*
Diyet duvarları. Bu tanımı biraz önce uydurdum. İngilizcesi "weight plateau" olan bir durum. Diyet yapanların çoğunun başına gelmiştir sanırım. Diyet yapılırken vücut ağırlığının %10 kadarı verildiğinde beden uyanıp kendine gelir, "eyvah yağlarım!" diye paniğe kapılır, sonra duruma ayak uydururmuş. Hani bu duvarlardan birine çarptıysanız bu ara, korkmayın, vazgeçmeyin, yola devam edin.

18 yorum:

meleginmarifetleri dedi ki...

Harika görünüyor Tijen ellerine sağlık ben biskek diye düşünmüştüm:))

a_y_s_e dedi ki...

ben buna benzer birsey yapmistim, yulafli flapjacks diye (tinyhappy.typepad.com adresinden bulmustum). Ama benim yaptigim "sey" cok sagliksizdi, bol tereyagli, ve seker suruplu!!! seninkisi cok guzel gozukuyor. Eline saglik. Boston'a gidince ben de yapayim en iyisi!

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim süper bir şey olmuş bu malzemeleri tamamladım ben de yapacağım yarın :)))

Sevgiler,
Evren

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sevgili Tijen adı ne olursa olsun nefis bir görünüyor.mutlaka denyeceğim canım.ben de biskek diye düşünmüştüm:-)eline sağlık.sevgilerimle...

Damak Tadı dedi ki...

Adı ne olursa olsun,harika bişey olmuş Tijen'ciğim..))Ellerine sağlık canım..



Sevgilerle.

damlaya damlaya dedi ki...

bugday dergisi okurken de yaninda ne guzel gider :)
Yeni sayisi ciksa da okusak

Adsız dedi ki...

harika bir tarife benziyor. İçindeki malzemeler ele veriyor durumu. Bence böyle kek ve bisküvi arası olması daha bir hoş.. Ellerinize sağlık.

Zeynep dedi ki...

Harika görünüyor Tijen,ellerine sağlık.Ekmek de eminim çok güzel olmuştur.
Ben de senin gibi bu günlerde temizlikle uğraşıp,hafif yemekler yapmaya çalışıyorum.
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Adı konusunda ben de şaşkınım ama adı boşver tadı çok güzele benziyor...FIndıklarla ne de güzel poz vermiş :)

pelince dedi ki...

Eskitafirler harika bir blogmuş,bir çok unutulan tarif böylece yerini bulacak..
Bu harika tarife bende isim bulamadım,ama görüntü çok güzel..

müjde dedi ki...

Adına değil tadına bak Tijenciğim.Lezzetli görünüyor.
Bu arada sözünü dinledim ve oğluşumla beraber akşamüzeri parka gittim.Buraya kadar sorun yoktu.Fakat parktan ayrılma saati gelince oğlum çıldırdı ve şu anda bacaklarım mosmor :)) Ne yapalım anne olmanın bedeli.
Sevgiler...

Feyza Fidan dedi ki...

Bayıldım, müthiş görünüyor..Acaba kıtır kıtır bir lezzet mi yoksa yumuşacık mı merak ettim vallahi..
Kucak dolusu sevgiler..

Özlem dedi ki...

Kıtır kıtır bir lezzete benziyor, tam atıştırmalık, bu aralar ne bulsam atıştırmak istiyorum, güya egzersizlere başladım...

leyya dedi ki...

kekte yumuşak dokuyu herzaman tercih etmişimdir.bu nedenle tam benlik.malzeme ve hafiflik itibariyle de bence tercih edilesi bir kebiye olmuş bence..elinize sağlık her zamanki gibi.
arınma harekatı da gerekli tabii ki.yerinde zamanında bir yazı olması itibariyle iki kat dikkatle okudum ben de. yazılarla birlikte verilen linklere uğramazsam merakta kalırım)sağlıcakla kalın..

Hülya dedi ki...

Tijen'ciğim,
Yoğrulmayan ekmeği bir kaç kez denedim ve biz evde çok sevdik öneririm.

"Eski Tarifler" de gerçekten çok hoş bir site paylaştığın için teşekkürler.
Sevgiler

Unknown dedi ki...

ben tahmın edemedım acıkcası ama cok lezzetlı durdugu kesın ellerıne saglık canımınıcı öptüm senı bol bol....

Adsız dedi ki...

biskek!harika bir isim:)
ellerine,emeğşne sağlık..

ah diyet duvarları..hele benim gibi metabolizmanız sorunluysa o duvara çarpmamak gibi bir lüksünüz yok:) ama kesinlikle moral bozmayıp devam etmeli:)

Mutfak Havlusu dedi ki...

makale okurken de ne iyi gider böyle birşey değil mi:)

ah ah yakın olsan Tijen abla:)