23 Ocak 2009

Bugün ne günü?

Bu fotoğrafı Kars'ın Yalçınlar köyünde çekmiştim. Ermenistan sınırındaki son köy Yalçınlar. 2006 yılında, Beti ile, Yer Gök Anadolu Derneği'nin projesi kapsamında gitmiştik. Sevgili şoförümüz Tahsin'in kayınvalidesi Suna teyze bize tandırda ekmek yapımını gösterecekti. Tüm evin ekmeğini o yaptığı için kocaman bir teknede hamur yoğurmuş, mayasının gelmesini beklemişti. Hamur hazır olunca bezeleri hazırladı, gelinler bezeleri tandır odasına getirdiler, o da açmaya başladı. Onlar pide ve lavaş ekmeği yiyorlar daha çok ama o gün bizim için fotoğraftaki nefis mafişleri de pişirmişti. Tandırdaki tezek harlı yanarken tencereyi üzerine sürmüş, kendi ineklerinin sütünden ayırdıkları kaymakla yaptıkları yağdan eritmiş ve kızartmıştı birer birer. Mafişler hazır olunca gelinlere çeçil getirin diye seslenmiş, sonra "hadi soğutmadan yiyin," demişti. Bugün benim de ekmek günüm. Suna teyzenin maharetli ellerini hatırlayınca o günden bir fotoğraf koymak istedim bu yazıya. Benimkinin nasıl olacağı meşhul henüz! Nicedir yapmadığım "ekşi mayalı ekmek" yapımına giriştim, mayamı 4 gün önce başlattım. İçine organik unlar koydum, buğday ve arpa unları, biraz da yulaf ezmesi. Dilerim güzel bir ekmek olur. Yoğurdum ve pişireceğim kaba koyup kabarmaya bıraktım. Ayrıca yoğurt mayaladım, yarım kalan "bahar temizliği"me devam ettim. Benim için temizlik ve bereket günü bugün. Ondan yazının başlığı "bugün ne günü?" oldu. Bilmem bugünün sizler için de benzer anlamları var mı?

22 yorum:

neslihan erzincan özgür dedi ki...

canım ne güzel bir anı,ekmeğe de bayıldım,harika görünüyor.kolaylıklar diliyorum sana.bu günün sanırım benim için tek anlamı işlerdeki yoğunluk:-( bazen düşünüyorum yaşıyorum ama niye,işe gelmek için mi? başka bir hayat kalmıyor çünkü geriye. oy çok iç karartıcı oldum sanırım.ekmeğin eminim çok leziz olacak.afiyet olsun.sevgilerimle...

pinarbk dedi ki...

Nazilliden sebzelerim,meyvalarım geldi. Mis gibi doğal yiyeceklerle kucaklaşma günü bugün.

Adsız dedi ki...

2 gündür benim için de hummalı bir bahar temizliği günüydü. Okula başlamadan aradan çıkarmak istedim.Umarım ekmeğin çok güzel ve bereketli olur. İçinde onca sağlıklı ve doğal şey varken güzel olmaması imkansız zaten.Afiyetle yiyin :)

Damak Tadı dedi ki...

O günlerden geriye kalan, hoş ve anlamlı anı olmuş Tijen'ciğim..Tandır ekmekleride öyle güzel görünüyorlarkiburadan..İmrenmemek elde değil doğrusu..Suna hanıma ve gelinlerine sağlıklı günler diliyorum..

Senin ekmeğin nasıl olacak merak ediyorum..Bende belki hafta sonu deneyeceğim..Güzel olursa paylaşırım sizlerle..Şimdiden afiyetler olsun canım..

Sevgilerle ve nergislerle kal daima..

Adsız dedi ki...

çok hoş bir anı ve çok lezetli görünüyor ,denemek isteyeceğm bir lezzet:)

:)den dedi ki...

"Temizlik ve berekt günü" tarifi içimi tarifsiz bir enerji ve sevgiyle doldurdu.
Ekmeğin insanı ısıtan bir yanı var aslında.

bir demet feslegen dedi ki...

Bugün karneleri verdik, benim için tatil günü :) özlemle bekliyordum hem de..
Görüntü inanılmaz çekici.. Çeçille de çok yakışmıştır eminim..

pelince dedi ki...

Tijen bugün bizim için de bugün karne günü oldu:)
Ekmek harika gözüküyor,en son burada ki bir marketten Kars Gravyer peyniri almıştık..Şahane bir şeydi..Kocaman kocaman delikleri bizi mest etmişti ...

Adsız dedi ki...

fotoğraf yeni beni diyor ne güzel:)
umarım ekmeğiniz güzel olmuşur..

benim diyetisyen günümdü bugün:) doktorum sürekli kepek ekmek yememi söyledi . çok sevindim beyaz ekmeği özlemişim her ne kadar kepek ekmeğini çok sevsemde:) dönüşümlü yememi söyledi bütün ekmeklerden..
sizin yaptığınızdan alabilirim bi dilim:)))

Ferkay dedi ki...

Tijen cim ekmeğe bayıldım onu seyrederken senin ekmeğin kokusu burnuma geldi mis gibi.

Bu gün ne günü dersen bu benimde senin gibi temizlik günüm oluyor.
Küçük oğlum ev değiştiriyor. Hepimizin bir sebebi var bu gün benim günüm hiç birşey yapmadan dinlendim diyenimiz yok.

Sevgiler canım..

Sevgi Küçük dedi ki...

çok güzel gözüküyor gerçekten.
senin ekmeğininde güzel olacağına eminim. fotograflarını bekliyorum. şimdiden ellerine sağlık.

:)

NiNo dedi ki...

off ne nefis gorunuyorlar ya gerci tezekk kokusunu dusununce biraz icim kalkti ama bu mafisleri dusundukce :DDDDDD

Adsız dedi ki...

Tijencim,
seni okumak her seferinde ayri bir keyif veriyor bana. Nasil keyiflendim yine, günümün yorgunlugunu aldin götürdün...Yüregine saglik.

Adsız dedi ki...

Tijen abla yorum yazmaya gelmişsiniz ama bu kopyalamak yasak kodundan dolayı yorum kutusu biraz hatalı olduğu için yazamamışsınız. eğer yorum kısmına aşağıdan bi gülen ifade ekleyip öyle yazmayı denerseniz oluyor..

iyi akşamlar..

Nilay Cinisli dedi ki...

Tijenim,
Keşke komşu olaydık da ikram edebileydim, yorumların benim için çok önemli çünkü...
Kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum...

Bir Dilim Düş dedi ki...

Canım benim yardıma geleyim mi??? Şimdi miss gibi ekmek kokuyordur cici mutfağın ne güzel!!!

Sevgiler,
Evren

Mehmet Vuran dedi ki...

Bunlara ekmek mi diyeceğiz, mafiş mi diyeceğiz bilmiyorum ama, çok güzel görünüyorlar.
Ben de şu saat (23:20) itibarıyla biraz acıkmış bulunuyorum. Bir de hap içeceğim, altlık olarak bir kaç yulaflı bisküvi yiyeyim bari :)

Bugünün anlamı neydi; elektriksiz ve internetsiz kaldım. Şiddetli fırtınadan dolayı dün gece yarısı saat 02:45'te Avustralya Açık'ı izlerken kesilen elektirikler bugün akşam üzeri saat 16:00 civarlarında geldi. Ama bu sefer de köyün telefon hatları yoktu, dolayısıyla internet de yoktu. Çok kötü bişey bu. Bu akşam için ümidi kesmiştim ama neyse ki 22:00 civarlarında geldi ::)

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

BUGÜN KARNE GÜNÜ BİZİM İÇİN TATİLİN BAŞLANGICIEKMEKLERİN LEZZETİ YAZIN GİBİ SICAKTIR BENCE SEVGİLER

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

demek ekmek ve temizlik ve bereket günün tijenciğim..
çok doğru dillendirip adlandırmışsın bencede..
anlattığın her şeyi kendi film perdemden seyrettim.. dumanı yayılan ateş, mayanın kokusu, ekmeklerin buharı,hamura bulanmış maharetli eller
ve
dünyanın en keyifli işlerinden birine sahip ÇOK SEVGİLİ TİJENİ SEYRETTİM..
EMEĞİNİZE SAĞLIK...
bugün ise benim sadece YOGA GÜNÜM :)))) !!!!
SEVGİLER.. GÜZELLİKLER HEP HAYATINDA OSUN

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Tijencigim senın ekmek nasıl oldu merak ettım?Bugun benım ıçın cok mutlu bır gun cunku kızım geldı .Yanı agzım kulaklarımda bır gun.Kucak dolusu sevgıler benden sana...

La Madame Chapeau dedi ki...

Benim için, en sevdiğim arkadaşımla, edebiyat, sinema ve müzik paylaşıp "armağanlaştığımız", içkilerimizi yudumladığımız bir güzel "gün"dü.

Nilambara dedi ki...

Tijen'ciğim, bugünü-bugünleri "temizlik ve bereket günü" olarak adlandırman tesadüfi mi yoksa bilinçli mi bilemedim ama çok doğru, isabetli bir adlandırma :)
benim cevabım ise blogumda senin yorumuna verdiğim cevapta... :)