01 Mayıs 2008

1 Mayıs

Sizi hislerime tercüman olan Biyonik Kedi'ye yönlendirebilir miyim? (Sevgili kılıcı, pardon tırnakları keskin kedi, sen "mayası sağlam olmak" diye bir laf bilir misin? Yok canım, sen değilsin, şiirine konu olanlar; mayası çürümüş, yahut mayası hiç işe yaramamış olanlar. Kabaramamış, kabarmış da ancak külhanbeylik etmeye, işçinin, memurun, emeklinin emeği üzerine oturmaya, eşini, yandaşını, yeğenini zengin etmeye yaramış olanlar...)
Çünkü Küba'nın işçileri de insan, Rusya'nın, Kore'nin, Fransa'nınkiler de.
Bizimkiler de insan ama coplanan insan. Hor görülen, dövülen, sövülen, ayaklar altında çiğnenen, emeği neredeyse bedava denecek fiyatlarla Arap sermayesine satılan.
Çünkü onlar neşe içinde kutlarken 1 Mayıs'ı, bizimkiler...
Korku dağlarına, denizlerine, yüreklerine sinmiş mi kalacak Anadolu'nun?

11 yorum:

Betül İnce dedi ki...

Karadeniz illerinin en haslarından birine gittiğimde, 32 sene geçmiş, anlatmışlardı, iki eskici arka arkaya yürürken öndeki bağırdığında arkadaki de "benda benda" diye bağırırmış. Hangi yüzyılı hangi koşullarla yaşıyoruz anlaşılabilse!

ufukmutfakta dedi ki...

Tijen yönlendirmen ile Biyonik Kedi'yi okudum. Oraya yazacaktım ama sanırım yoruma kapalı. Hani şiirin en sona satırı var ya, Ben orada şu cevabı vermek isterdim "Evet Baş oldun ama adam olamadın, insan olamadın". İşçi Bayramın kutlu olsun!

Ferhanca dedi ki...

Etrafimiz, mayasi eksimislerle dolu...

Adsız dedi ki...

Tİjen; emeğin, karşılığını tam olarak bulduğu nerede görülmüş ki burada görülsün. Emeğin tam karşılığının alındığı bir dünya biraz ütopik galiba...Emekçilere bir tepeden bakma, bir hor görme, bir üstünlük taslama var bu memlekette...Halbuki yurtdışında emekçilere oldukça saygı duyuluyor değil mi?Emekçiler olmasa ne sofrandaki pirincin, ekmeğin, domatesin,ne arabaların, apartmanların, yatların katların hiçbiri olmaz değil mi? Bu kadarını bile düşünebilmek, şekle değil öze saygı duymak zor değil mi? Sevgiler...

zero dedi ki...

Kelimelerimin kabalaşmasını önlemekte çok zorlanıyorum, buraya yazamadıklarımı şu an haykırıyorum. Bugün İstanbul'da yaşananlar bir utanç tablosudur. Ama utanması gerekenler utanmıyor ne yazık ki.Sırça köşklerinde, rahat yataklarında, olduğu gibi değil, görmek istedikleri gibi görüyorlar dünyayı. Bugün olanlardan utanması gerekenler umarım bu gece yataklarında rahat uyuyumazlar. İşçi Bayramınız kutlu olsun!

Adsız dedi ki...

Lütfen biraz akıllı ve mantıklı olalım.Olaylara doğru teşhis koyup sapla samanı karıştırıp haklı durumdan haksız duruma düşmeyelim yani işin özünü yitirmeyelim Egemen sınıfın birini yererken birine taraf olmayalım Duruşumuz herzaman net olsun Ben şiiri hiç beğenmedim hani eskiden yabancı müziklere türkçe söz yazılırdı buda öyle olmuş şiire söz yazılmış şöyleki bazı dörtlükler meşhur şiirlerin dizelerinin değişmiş hali Kopyacı değil yaratıcı olalım bu yetenek hepimizde vardır Sonsöz. öfkeyle değil akıl ve mantıkla ZNGL

Gizem dedi ki...

1 mayis olaylarini bu hale getiren devlet mi kutlamak isteyenler mi anlayamadim. Halbuki ne de guzel bir gun

Mutfak Havlusu dedi ki...

ses olmanın karşılığı şiddet olmuş,birileri bunu körüklemiş,birileri bunu hazırlamış olan masuma emek sahibine olmuş..


gelecek günlerde anlayış kol gezsin yüreklerde-belleklerde..

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Tijen ciğim,
Bu ulkede bazı İnsanlar !! bu ülkeye bu vatana ve MİLLETE coook sey borclular cok, lakin işçiye ayak diyebilen bir yonetime diyecek soz olamaz.Agızdan cıkanı kulak duymuyor artık? Bu ulke boylesini gormedi goremezde bence..

Ve bu kişiler bunca seyin vebalini nasıl odeyecekler obur dunyada bilinmez !??

İşçi bayramı kutlu olsun, umarım....
Tum dunya medeniyet içinde kutlarken biz burada egolarımızı yarıstıyoruz, inatla hırsla ?? !....
Bu kadar onlem İllegal orgutlerin gosterilerinde bile alınmadı ! Dahası var mı yaaa???

Söz cokta hadi bu kadar yeter burada...

Figen ,

Sibel dedi ki...

Mayısımız, bayramlarımız kutlu olsun.. Güzel yüreklerin yarattığı güzellikler kalacaktır geriye, tüm sesler kesildiğinde..

Adsız dedi ki...

Tijenim, o şiddeti gösterenler, insansa ben insan olmayı redediyorum ...