Bizim dağlar yine mi yanıyor diye endişeliyim. Her helikopter sesi duyuşumda "yine mi" diye korkuyla dağlara bakıyorum. Ah dağlar, güzel dağlar, yanmayın. Sizi yakmaya gelenlere karşı durun olur mu?
*
Üzüm kurutma diye başlık atınca üzüm resmi bekler insan, haklı olarak. Bu sevimli topalağın üzerine kondurdum kuruttuğum üzümleri, uzanıp alıverin diye. Siz de çocukken şekerparenin (veya kurabiyelerin) üzerinde fındık, ceviz, badem her ne varsa, alıvermek ister miydiniz? Veya fıstıklı helvanın fıstıklarını mı ayıklardınız ilkin? Ben öyleydim. Eh tabii kremalı bisküvinin de kremasını yalardık! Sonra lütfen bisküvisi yenirdi. Bunlar benim kıymetli yaz kurabiyelerim. %100 Tijen tarifidir, duyurulur. Önce Gediz Mandıra'ya gidilir. Hüseyin bey ve güleryüzlü eşiyle sohbet ede ede taze lor peyniri alınır. Eve gelince bir kaba 200-250 gr lor konur, üzerine iki yumurta kırılır (bir de yeter), 200 gr. un, 1 silme çay kaşığı karbonat, 3 çorba kaşığı bal, 4 çorba kaşığı kuru üzüm konur. Üzümü kendiniz kuruttuysanız tadı ilahidir, size öyle gelir. Bir güzel yoğrulur, şekil vermeyi kolaylaştırmak üzere biraz buzdolabında soğutulur. Sonra cevizden küçük toplar yapılıp fırına atılır. Yumuşacık, az tatlı ve beheri 40 kalori kadar olan bu damak ilaheleri çayın yanında tekeeer teker yutulur. (Üzüm kurutmanın incelikleri de bir dahaki yazının konusu olsun.)
28 Ağustos 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
27 yorum:
Ah Tijenim yaa, yanmasin ormanlarimiz, kaybolmasin onca agac ve onlarla birlikte yasayan onca canli. Orman yanginlarini duyunca sanki yüregim yaniyor onlarla birlikte:((
Kurabiye pek güzel görünüyor, en kisa zamanda denemeliyim:))
Öpüyorum seni güzel yüreklim:))
Ormanlar yanmasin tabi, cok fena cok...
Bu guzel ilaheye gelince benim de agzimin suyu akti ama onca lor'u gorunce icine konan, laktoz intoleransim yuzunden korktum. Eh az yerim ben de ne yapayim :) Cok guzel bir sey oldugu oyle belli ki...
Tijen Hanım size bir sorum var:
Bir TV kanalında buyuk bir otelin baş aşçısı " benim buzluğumda sadece tek bir şey vardır: Dondurma" demişti. Malum sonbahar yaklaşırken hanımlar buzluklarını doldururlar (ben hariç) Hariç demem beceriksizlikten kaynaklanmakta ve kafamdaki bazı tereddütlerden. Şimdi ben sizin buzluğunuzu merak ediyorum. Daha doğrusu sizin bu konudaki düşüncelerinizi ve uygulamalarınızı. Bir sakıncası yoksa paylaşabilir misiniz???
Sevgilerimle...
Ünver.
asmaya bakıyorum üzümler dolu dolu ama kalın kabuklu ve çekirdekli..
kurutsamda iyi olmaz değil mi?
ben en iyisi onuda eşime toplatıp sirke yaptırayım.
bu arada ev üzüm sirkesi doldu :) olsun ben çok severim ev sirkesini bol bol kullanırım artık :)
Tijenım merhabalar canım.
Her sene oldugu gıbı buralarıda yaktılar ne yazık kı.Kubişler cok lezız gorunuyor tombık tombık.Ellerıne saglık.Kocaman optum canım..
Dene dene Belgin'ciğim!
*
Demet'ciğim, lorunu daha az koyabilirsin, tabii aynı şey olmaz ama...
*
Sevgili Ünver,
Evde yapılmışsa tabii ki buzlukta dondurma bulundurmak güzel de o kendini dondurma sanan şeyleri bulundurmaya meraklı değilim ben. Herşey mevsiminde güzel, buna katılıyor ve sebzelerin, meyvelerin mevsimini beklemeyi seviyorum. Bu sene kuruttuğum üzümlerle incirler, bir de domatesler olacak kışın mutfağımda. Ama bolca haşladığım kuru fasulye ve nohutu koyuyorum buzluğa. Bir de sonbaharda bolca kırmızı etli biber közleyip koyuyorum, kış kahvaltılarına renk katmak için. Onun dışında ne enginar dondururum ne bezelye ne barbunya ne vişne...
*
Zehra'cığım,
Belki de güzel olur birazcık denesene? Denemezsen asla bilemeyeceksin.
*
Ah Özay'cığım, bu yangınlar başımıza dert. Çok acıtıyor insanın içini.
Ah bu orman yangınları, bu yaz tatilde yanan alanları gördükçe içim cızladı...
Ama bu kurabiyeler de tam uzansam alacakmışım gibi gerçek görünüyor... Uzun zaman oldu lorlu kurabiye yemeyeli.. Ellerine sağlık Tijen Abla...
Tijenciğim pufidik pufidik,nasıl da güzel olmuş kurabiyelerin.Ellerine sağlık.Sevgiler...
Şöyle bir top alıp kaçası geliyor insanın.
Sevgiler.
Ben hâlâ, ilkin o fıstıkları, fındıkları ayıklayıp yiyorum.
haahh süper; cevabınız için ayrıca teşekkür ederim. Üstelik beni çok rahatlattınız. Bu konuda da takibinizdeyim efendim :)
yayınlamasan da olur, ben bir yorumdan uzayan yanıtı yazı yaptım; sen de geldin oturdun klavyenin ucuna:)))
http://handannkaleminden-handan.blogspot.com/2009/08/hayal-bu-ya-oya-ben-basak.html
okuman için yolladım. sevgiler
Sevgili Tijen, Turunç Kokulu Düşler kitabında elma sirkesi tarfini okudum(üzüm sirkeside yaptıkların aradında) ne kadar da kolaymış. Frambuaz sirkesini çok seviyorum ama bulmak biraz zor ve pahallı.Elma sirkesi tarifini üzüm ve böğürtlene uyarlasam nasıl olur sence. Sevgiler, Funda
şimdi iftar sonrası çayın yanında valla iyi giderdi bu güzeller, ellerine sağlık
ben bunu ogluma yapmaz miyim, yaparim da burda lor peyniri bulamiyacagima gore,ricotta kullansam olur mu acep,ne dersin tijen?
Off sorma Tijen'ciğim, her gördüğümde bu yangınları içim acıyor, hele de Kaz Dağları olursa.
Haklısın, bayıldım ben de bu kurutma ve salça, tarhana işlerine. Seyrediyorum yaptıklarımı uzuun uzuun.
Canım yaz geldimi hepimizin korkusu orman yangınları. Denizli'de sık sık piknik yapmaya gittiğimiz çok güzel bir ormanlık alan vardı (ornaz deresi) ama şimdi bir dikkatsiz vatandaş yüzünden o görüntünün yerini yanmış ağaçlar telef olmuş orman ve kapkara bir görüntü aldı içimizi acıyor.Biraz daha dikkat diyoruz.
Tijenciğim kurabiyelerde nefis görünüyor. Hemen denemek lazım Ellerine emeğine sağlık.
Komşuma kocaman sevgiler...
Sevgili Tijen, uzun zamandır uğrayamıyordum,neler yapmışsın! Bir çırpıda okudum tarhana serüvenini, ben ki tarhana sevmem ev yapımı tarhana bulursam mutlaka deneyip bir şans daha vericem tarhanaya:)kurabiyelerin kokusu buralara geliyor, ben kenarlardan taşan üzümlerini alıverirdim..:)üzüm kurutmanın inceliklerini merakla bekliyorum. sevgiler
Ah yanmasa hiçbiryer elimizdekinin kıymetini ancak bu şekilde anlıyoruz ama nedne bizler kaybetmeden anlıyamıyoruz değerin nasıl birşey olduğunu?
sizlere ve doğanın ne olduğunu bilenlere çok geçmiş olsun!
***
nefis görünüyor peynirli bir tat yani birde senin üzümler daha ne olsun,ellerine sağlık bende yapacağım bundan ama ramazan sonrası:)
Nes,
Tabii ki ricottayla olur, hem de çok güzel olur. Zaten taze lorla ricottayı çok benzetirim ben, tuzlu olmadıktan sonra tüm kremamsı dokulu peynirlerle olur bence. Afiyet olsun şimdiden!
İYİ PAZARLAR.
Tatlı loru bu yıl keşfeden biri olarak evime geçer geçmez denemem lazım bu kurabiyeleri. Ama kendin kuruttuğun üzümle yapmanın tadı başkadır di mi Tijencim? Yorumun için ayrıca teşekkürler, meyve yememize rağmen kuru yemeklerden midem rahatsızlandı şimdi oruç tutamıyorum :( Sevgiler...
ne kadar güzel olmuş. ellerine sağlık canım ya, inşallah yakında deneyeceğim bende :)
çok öpüyorum
not: üzüm kurutmayı merak ettim. yok kesin ben ilerde yanına çırak geleceğim; bir senin yanına bir de Gül' ün yanına çırak yazılmam şart! :)
i�inde lorda var ha.�ok de�i�ik ve besleyici bende yap�caaaam:)ellerine sa�l�k
sen böyle tarhanalr üzüm domates kurularını yazarsan ben kafayı bozacağım.tarhananı gördüğümden beri tarhana yapacağım diye geziyrum ortalarda..ama hala cesaret edemedim.daha doğrusu maya koyuluyormu, nohut yeterlimi yoksa ekmek hamurumu hala anlayamadığım için başlayamıyorum.
dometes kurusunu denedim:)oldu ama balkondaki tepsiye çarpınca hepsi yere serpildi.tadı nasıldı anlamadım. şimdi üzüm kurusu diyorsun aklım ona kayıyor.ahh tijen yaktın beni:)))
:(((
gelebilseydim mutlaka tatmış olacak,
üstelik ömrüme ömürde katmış olacaktım :(((((
GÜZEL ELLERİN ,YÜRECİĞİN
HİÇ DERT GÖRMESİN.
sevgiler canım..
nUnU
kurabiye çok güzel görünüyor ellerinize sağlık
Yorum Gönder