Listesinde tarhana yapımı yok ancak kış hazırlıklarının püf noktalarını öğrenmek için çok yararlı bir eğitim haberi aldım (Teşekkürler Yeşim!) İstanbul'da iseniz, zamanınız varsa katılmanızı dilerim. Ayrıntılı bilgi için:
http://www.ztbb.org/kisahazirlik.aspx
*
Benimki de bir tür delilik olsa gerek. Tarhanadan başka bir şey düşünemiyorum. Sanki o benim bebeğim. Üzerini örtmezsem üşüyecek, beslemezsem aç kalacak. Bu işin ilmini kapayım, farklı türler de deneyeyim diye düşünüyorum bu sabah. Daha yataktan kalkmamışım. Karnım aç. Bir tanesi ıspanaklı. Yemyeşil. Öteki tüm sebzelerle. Bamya koymam herhalde. Kabak, havuç, yeşil biber, taze fasulye falan. Biraz organik mercimeğim vardı. Nohut yerine onu koysam. Sanki bunu kotardım da.
Dün akşamüzeri unum geldi ve yoğurmak için bir kaba koydum yarıdan fazlasını (2 kg'likti). Baktım olacak gibi değil. İçine yoğurtla domatesli karışımı da koyduğumda hayatta sığmaz. Düşündük taşındık, ne kadar istemesem de plastiğe mecbur kaldım. İrice bir çamaşır leğenimiz vardı, güzelce yıkadım, kuruladım ve onda mayaladım. Daha küçük bir kapta da olmayacakmış. Dün akşam tepeleme kabardı çünkü. Ben 2.4 kg civarında un kullandım. Münevver sert olmasın, ele yapışacak kıvamda olsun demişti. Ekmeği yoğurduğum kıvamda tuttum. Hiç un görünmeyene kadar yoğurdum, üzerine temiz bir çarşaf örttüm ve havadar bir yere koydum. Akşam alkol gibi -mayalanmadan dolayı- bir koku yaydı. Ama çok da güzeldi. O kadar kabardığını görünce sabahı bekleyemedim, bir kere yoğurdum. Elimde tarhana kokusuyla uyudum. Sabah yine kabarmıştı. Fotoğrafladım ve bir kez daha yoğurdum. Havalar sıcak olduğu için sabah akşam yoğurmak gerekecek sanırım. Münevver'in dediği gibi, mayalanma (kabarma) durana kadar sürdüreceğim bu işi. Artık kaç gün alırsa. Rengi ve kokusu muhteşem. Öyle heyecanlıyım ki. Tahmin ettiğim kadar zor değilmiş. Şimdiye kadarki kısmı yani. Eminim kurutma süreci biraz uğraştıracak. Sonra tabii ufalama, yeniden kurutma. Tüm bu süreçleri tek bir yazıda görmek isterseniz Mübeccel'ciğim Aydın usulü tarhana yapımını anlatmış blogunda. Oradan okuyabilirsiniz. O tek gün mayalandırıp kurutmaya geçmiş. Aradaki en büyük fark bu. Bir de tabii tarhana otu. İstersen sana yollayayım dedi canım, sağolsun. Bu seferlik tarhana otsuz olsun dedim. Ben daha ne baharatlı tarhanalar yapacağım, bekleyin.)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
18 yorum:
Tamamdır Tijen. Rengi, hamurun kıvamı harika. Şimdi sabah akşam yoğur. Havalar çok sıcak. Senin 7-8 gün sürmeyebilir. Zaten mayalanmanın durmasından, kokusundan anlarsın olduğunu.
Sen de o ekşi kokuyu seviyor musun?
Biz dayanamayıp, ufalayınca hemen pişiriyoruz, nasıl oldu bakalım diye. Sen de öyle yapacaksın galiba.
Ha, bir de bir arkadaş İstanbul'da kurumayacağı endişesini yaşıyormuş. Biz de yıllarca Eskişehir'de yapmıştık tarhanayı. Ama annem ve ablam göçtükten sonra iş başa düşünce mecburen İstanbul'da denedim. Sıcak havalarda, evin içinde kuruttum ben. Korktuğum olmadı.
Haydi bakalım nasıl tarhanalar yaratacaksın, ben de merak ediyorum.
Kolay gelsin.
Sevgiler.
Harikasin Tijen. Simdi annemin her zaman ya benle ya da baska birisiyle Amerika'ya yolladigi tarhanalarin ne kadar emekle yapildigini daha iyi kavradim. En sevdigim corbadir tarhana ama sorsan bilmem annem de boyle bekletip sonra kuruturdu ama asil tarifini alip bir yere yazmaliyim. Yoksa annemin tarhana tarifinin kaybolup gitmesine icim el vermez. Bu arada ben corbanin icine beyaz peynir koyup icerim cok guzel olur :)
Mübeccel'de ve sende gördükten sonra,hemen denemek içgüdüm harekete geçti..Nasılsa aşamaları sayenizde öğrendim..Fakat akşamdan akşama ne derece başarılı olabilirim, o tartışılır işte..Sabah çıkıp akşamın geç saatlerinde eve geldiğimde tarhanalar kokmasın..(evirip çevirme işlemi)
Ellerine ve gönlüne sağlık canım..
az bir ölçüyle girişmek lazım. zaten benim salon salondan başka her işe yarıyor. bir de tarhanayı serip kuruturuz :) köydeki rahmetli büyük teyzem keçi/koyun karışık yoğurtla yapardı, nedendir bilmem hafif bir is kokusu da alırdım o tarhanadan. şimdi onun niyetine yaparsam belki aynı tadı yakalayabilirim :)
Tijen, tarhanayi telfuz ettiginden beri aklima dustu, 'icici' statusunden tabii. Dun bir guzel yaptim, aksam ictim, kesmedi ise getirdim sefer tasimda. oglen kafetaryada sorarlar simdi bu ne diye. soup der gecerim. :p
Şahane görünüyor tarhana hamurun Tijenciğim.babannemin tarhanası geldi aklıma,keşke vakti zamanında tarifini alsaymışım.ellerine sağlık.sevgilerimle...
Yaa bana kavanozla geliyor onu bile yapmayı beceremiyorum.Annemin çorbası gibi olmuyor:( Büyüyünce ben de yaparım belki:)))
Ohhh... Ev ne güzel kokuyordur şimdi? Ben çok severim o ekşi kokuyu. Ama hep annem yaptı, ben kokladım :)) Benim de kendi kendime yapma zamanım geldi sanırım. Bu iyi bir arşiv olacak benim için. Eline sağlık.
Sevgilerimle...
Benimde blog açmaktaki amacım mutfağa cici bici gözle bakmaktan yanaydı. Isınmaya çalışıyorum. Denemelerimde çok ta başarısız değilim(genetik olabilir).İstediğim gün önüme ne gelirse yapacağımı biliyorum.Tarhanayı bir türlü tutturamadım.:))
rengi muhteşem olmuş tijenim,bayıldımmm!!!
mayalama süresine gelince,bizim aydın yöresindede günlerce mayalatan oluyor,ama ben ekşi istemediğim için 1 gece bekletiyorum....bunu yazımda belirtmemişim,hemen düzelteyim.
Gülücüğüm... heveslenmene sevindim,ama sanırım akşamdan akşama olacak bir iş değil bu tarhana işi, bir tatil gününü ona ayırman gerekir.
haydi tijenim gayret, bir tek serme ve kurutma işin kalmış,muhteşem bir tarhana olucak,eline sağlık canım...
Ellerine saglik! Dun pek guzel gecmeyen bir gunun ardindan eve geldigimde gordum tarhana yazini, ben de basladim. Evi saran koku tum dertlerimi unutturdu. Bunun icin bile deger...
Ay yapabilirmiyim acaba??
Senin resminden sonra yapma içgüdüm kabardı. Dur biraz daha konsantre olayım.
Kolay gelsin canım. Zaten yolu yarılamışsın artık. Ha gayret
sevgilerimle
Adaşın
Hakikaten muhteşem bir keyif)) hep denir ya İstanbul'un rutubetinden dolayı birşey kurutmak mümkün olmaz diye, tarhana içinde öyle bir endişem vardı.Şimdilik gözüm yemiyor yapmayı ama merakla seni takip ediyorum. Sevgiler,
Öyle güzel anlatıyorsunki Tijen'ciğim, akşam üzeri duramadım yerimde yeşil sebzeli de yapayım bari dedim, fasulye, semizotu, fesleğen, biber dereotu, kabak evde ne varsa.
Bu kış başka çorba olmayacak sadece tarhana çılgınlığı. Ben bir de bir arkadaşın (fabrikadan)sosunu da yaparım ara sıra üzerine: Sızma, kekik, sarımsak ve karadut sirkesi.
Canım, tarhanan çok iştah açıcı görünüyor! Ellerine sağlık!
Bu hafta bizim evden de misss gibi tarhana kokuları yayılıyor. Tabii ki yapan ben değilim annem :) Annem de en az bir hafta mayalandıracak, doğrusu yeşil sebzeli tarhanayı merakla beklemekteyim. Hiç bizim evde yapılmadı, hiç rastlamadım, ama neden olmasın... Emeklerine sağlık Tijen Abla'cığım...
Ah Tijen ne guzel olmus. Bende hep nasil yapilir ogrenmek istiyordum. Benim Tarhanami hep rahmetli anneannecim yapip gonderirdi bana..
tadinada doyum olmazdi. Buralarda bu Tarhanayi yapmak nekadar kolay olur bilemiyorum ama seni takip edip en ince detayina kadar ogrenmek istiyorum. Belki birgun bende bir cesaret denerim insallah.
Harika :) anneannem hala her sene yapar yollar, ben hamur olarak tutup kızartıp yemeyi de çok seviyorum. yazınızı görünce anneanneme en kısa zamanda gidip tarifini almaya karar verdim
Yorum Gönder