19 Ağustos 2009

Tarhana yapımı: 3. gün

Sabah akşam tarhananın yerini değiştiriyorum. Gündüzleri evin tek yatak odasında duruyor. Geceleri annem o kokuyla uyumak istemediği için mutfak tezgahına alıyorum. Üzerinde temiz, eski bir çarşaf serili. Ama kocaman. Öyle olunca her seferinde gelin duvağı taşır gibi hissediyorum. Tarhana önde duvağı arkada. Uzun mu uzun. Kolay olmuyor toparlamak. Anlayacağınız bizimki bebekti, büyüdü gelin olmaya hazırlanıyor. Üç günde olur mu hepsi? Oluyormuş. Deli rüzgar esiyor yine. Dallarında üzüm salkımları salım salım sallanıyor. (Salımın anlamlarından biri de -ki çok var- "sonbaharda esen ve sebzeleri kurutan yel"miş.) Kayısı ağacına bakıyorum, yaprakları ifil ifil. Her taraftan uğultu geliyor ve tarhana bu uğultuları takmadan olgunlaşmaya devam ediyor. Dün akşam yer değiştirmeden önce yoğururken biraz cıvıklaşmış gibi geldi. Sabah 1.5 bardak un ekledim öyle olunca. Her yoğuruşumda elimi yıkasam da kokusu kalıyor. Gün içinde yediğim, içtiğim herşeye bulaşacakmış hissi veriyor. Fotoğraf yanda. Bilenler cıvıklığı konusunda bir yorum yapabilir mi acaba? Benimki içgüdüsel bir davranıştı, bildiğimden değil. Kabarması azaldı. Yine kabarmış buluyorum sabahları ya, ilk akşamki kadar patlamaya hazır volkan gibi değil. (Bu sabah tarttım, 4.9 kg çıktı bizimki. Üzerine un eklemeden önce. Deyin ki 5 kg. Kuruyunca ne kadar kalacak acaba?)

16 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Rengine bayıldım! İnsan bu hamurla sadece renginden dolayı bile ilgilenir yahu:)

funda dedi ki...

tijencim annem bezini değiştirmeni öneriyor..bezin altına un serpersen cıvıklaşmazmış öyle diyor. ilk gün kabarmaya başladıysa 10. gün serebilirmişsin öyle diyor..
bir de ne kadar un kullandıysan o kadar kalırmış tarhana 3 kilo un kullanmışsan 3 kilo tarhanan olucakmış..
ellerinin kokması da iyi bişeymiş demek ki güzel olmuş tarhanan güzel kokuyomuş...
aaa bir de güzel haber var, tadını merak ediyomusun.. 3 günden sonra suya koyup ertiterek (istersen de biraz su koyup blendırdan geçirerek ) ılık suya koyup karışımı pişirebilirmilşsin artık..
bu arada annem rengini çok beğendi...selamları var :)

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Nasıl üzel bir renk bu böyle. Bayıldım. Kendi emeğinle yaptığın bir yemek baldan daha tatlıdır. Hemde bu kadar çabadan sonra. Şiir gibi anlatmışsın yine...
Ortamı ve mis gibi kokusunu hayal edebiliyorum...
Funda hanımın dediğine göre;
kaldı 7 gün...

Kolaylıklar diliyorum
sevgiler
Tijen

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Tarhana yapasım geldi.Ama beceremeyeceğimi bildiğim için tutuyorum kendimi:)Rengi müthiş gerçekten.Kolay gelsin.

Belgin dedi ki...

Tijenim, rengine hayran kaldim:)) Taze Tarhanaya bayilirim, ama bizde böyle 10 filan durmaz tarhana, 1 günün icinde biter:))

pelince dedi ki...

Rengi gerçekten çok güzel.Ramazanda miss gibi bir tarhana çorbası bizi bekliyor...
Tijen(lezzetibol) çok haklı,kendi yaptığının lezzeti eminim çok özel olucaktır.
Ellerine sağlık...

Feyza Fidan dedi ki...

Tijen'cim valla kolay gelsin sana, tarhana yapımı çoook zor işmiş..Ablamla yapmaya niyetlendik ama bir türlü fırsat bulamadı ki :(

Bizim yerimizede afiyetle içersiniz mis gibi..

Sevgiler..

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Tijen; Tarhana ile ilgili diğer postlarını da okudum, azmin elinden hiçbir şey kurtulamazmış, inşallah emeğinin karşılığını alırsın. Her sonbahar annemin hiç ihmal etmeden yaptığı tarhana sadece yoğurt ve unla yapılır ve biz buna alıştığımız için katkılıları pek tüketemeyiz. Mevsiminde dolaba koyduğumuz domateslerle lezzetlendirerek pişiririz.Kuruduktan sonra çok zordu kevgirden geçirmek. Şimdi robotla çok rahat parçalıyoruz. Afiyetle tüketin dilerim. Sevgiyle

Adsız dedi ki...

üzerine ince bi bez ört hava alsın hava almazsa cıvıklaşıyor ve un eklediğinde tadı gidiyor bende yaptım bugün 2 nci gün ben 10 ncu gün yoğururken eski tahanadan bir avuç koyup yoğrurum ve ertesi günü sererim gölgede kurutursan rengi güzel oluyor şimdisen afiyet olsun allah sağlıkla yemek nasip etsin inşallah

nalan dedi ki...

hemen tatile gidip geri dönmek lazım.tarhana yapılacak, sinek sekiz anlatmış elma suyu ve pekmezle reçel yapılacak :)
çok çalışmam lazım çokk..
sinek sekizin şekersiz reçel tarifi de şurada görmemiş olanlar için http://sineksekiz.wordpress.com/2009/08/15/sekersiz-recelin-sirri-elma-suyu-ve-pekmez/

Adsız dedi ki...

merhaba bizde bugün annemle birlikte tarhana yoğurduk ve annem gitti eğer zıvıklasırsa yoğururken un ilave edip yoğurmamı söyledi.birde ne kadar katı yoğrulursa o kadar kolay serilebileceğini söyledi.belki işinize yarar diye yazmak istedim.sizede banada kolay gelsin.serap...

pembecikolata dedi ki...

Tarhana tarhana olalı böyle ilgi görmedi, harikasınız böyle güzel, içten bir anlatımla tarhana bile dile gelecek:):):)Bazıları sevmez kokusunu bense bayılırım!!!Şimdiden afiyet şeker olsun...

b. dedi ki...

Ben benimkinin tadina baktim dayanamayip. Bir de bu sicakta corba ictim yani! Senden esinlenip yaptim, iyi ki de yapmisim. Tesekkurler :)

birsence dedi ki...

Ramazanı-ı şerifiniz mübarek olsun.Yüce Allahım yaptığınız duaları ve hayırlarınızı geri çevirmesin..dualarda buluşmak üzere....

Tuz ve Biber dedi ki...

Tijenciğim merhaba,
tarhanan çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
Uzun zaman oldu sana da yazmayalı.. Bİz işlere öyle bir daldık ki çıkamıyoruz inan. Benim tarhanam da 4 günlük teyzesi henüz kabarma olmadı bu sene biraz ağır gidiyor. bir de küflenme yaptı ikidir küfleri sıyırıp yoğurmak zorunda kalıyorum, yoğurmayı da günde ikiye çıkarıcam hadi bakalım hayırlısı inşallah hiç böyle olmazdı ama bakalım ziyan olmasın da..
sevgilerimle
tuz ve biber Evren

Sevgi Ackersonn dedi ki...

Sevgili Tijen ellerine sağlık. Sanki güneşi tarhana kasesine hapsetmişsin gibi. Bayıldım. O ne renk cıvıl, cıvıl insanın içini ısıtıyor. Rahmetli Erkan Acurol bana bir tarhana göndermişti içinde gözle görülmeyecek kadar ufalanmış defne yaprakları vardı, tarhanaya çok güzel bir aroma katmıştı. Yalnız hamur halindeyken mi eklemişti, yoksa kuruttuktan sonra mı bunu bilemiyorum. Güle güle mutlulukla sağlıkla tüket..