14 Ağustos 2009
Bir oturuşta yarım kilo çiğ kabak
Dünya üzerinde çeşit çeşit insan var. Bu insanlar sadece dış görünüşleri, renkleri, ulusları, dilleri, ırkları ile değil, beslenme şekilleriyle de farklılar birbirlerinden. Sadece yöresel veya ulusal mutfakların farklılığından bahsetmiyorum. Bir de kişisel seçimler var, malum. Kimimiz et yemeyiz (benim gibi), kimimiz bitkisel besinleri seçeriz ama zaman zaman balık ve deniz mahsullerine hayır demeyiz (bu daha çok ben), kimimiz hayvansal kaynaklı hiç bir yiyeceği koymayız soframıza (yumurta ve süt dahil), kimimiz sadece meyveyle beslenir, kimimiz pişmiş yiyeceklerden uzak dururuz. Tabii bir de son yılların modası olan yerel beslenme olayı var. Hepsinin kendine göre bir adı var, vejetaryen, peskateryen, locavore, frutaryen vs. Hepsini anlıyorum da çiğ beslenmeyi anlayamıyorum. Bir de sadece meyve yemeyi. Yazın tamam, insan salatayla, meyveyle yaşayabilir ya kışın sofraya sıcacık bir çorba koyamazsam nasıl ısıtırım içimi? Fotoğraftaki yiyeceği sevgili arkadaşım Marcelo'dan öğrendim. O da katıldığı bir kursta öğrenmiş. Hoş onunkinde domates sos da vardı ya ben sade halini çok seviyorum. Dünyanın en basit yemeği. Körpecik kabakların uçlarını kesip yıkayacak, incecik dilimleyecek ve kibrit çöpü kalınlığında şeritler keseceksiniz. Bir geniş kasede zeytinyağı, tuz, limon suyu olacak (ben bir kaşık da Laleli'nin fesleğen aromalı zeytinyağından koydum). Doğranan kabakları koyup kapağını kapatacaksınız. Arada karıştırarak bir kaç saat bekletin. Hatta biraz daha uzun. Ben üzerine biraz susam serptim ve afiyetle yedim. Yani bir oturuşta yarım kilo çiğ kabak yenebiliyormuş, bunu anladım!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
17 yorum:
ben de veganları hiç anlayamıyorum. çook saçma geliyor:)
zeytinyağlı kabağı pek severim, bu hali de pek yenilesi görünüyor, çerez gibi:)
Ellerine sağlık tijenciğim ama genede kabağı dolmada görmek daha güzel veya kızartmada :))
Güzel bir hafta sonu dileğiyle...
Şahane bir fikir!
Afiyet olsun.
:))
anlatımından hoş birşey gibi. pazara gidince alıp deneyeceğim
Tijenim, birazcikta sarimsak koysak nasil olur?? Bu körpecik kabaklari normal salatalarada koyuyorum ben, pek güzel oluyor:))
Sevgilerimle
Bence hem hafif hem de sağlıklı bir öğle yemeği olabilir.Ellerine sağlık Tijenciğim...
Zannediyorum sebzelerin pisirilerek yenme durumu da aliskanliklarla nesilden nesile gecmis bir durum. Elbet denenerek yerlesmis aliskanliklardir ama ben de tadi cigken kotu olmayan sebzeleri de oyle yemegi cok seviyorum. Bu guzel oneri icin cok tesekkurler, bir kabak sevdalisi olarak hemen deneyecegim aynen susamli olarak :)
Olur tabii Belgin'ciğim neden olmasın? Ben de koymayı düşündüm ya sonra vazgeçtim. Zaten herşeye sarımsak koyuyorum, bunda eksik olsun dedim.
*
Papatya Prenses,
Herkesin beslenme şeklini seçme özgürlüğü var. Bence hiç biri saçma değil. Onların da kendilerine göre inançları var. Sadece bazıları bana uygun değil o kadar.
*
Gülizar,
Dolma da kızartma da güzeldir ya bu hali hem hoş görünüyor, hem kolay, hem leziz hem de bu şekilde kabaklar vitamin değerlerini pek yitirmiyorlar.
*
Sağolasın Ekmekçikız! Sağolasın Müjde'ciğim!
*
Ada ve Deniz,
Hoş gerçekten de, olmasa buraya koyar mıydım hiç?
elbetteki kendine göre farklı bir lezzeti vardır tijencim ama seninde dedigin gibi kış günü sıcacık çorbayıda hiç bişeye degişmem ellerine salık tatlım.
Ben döndümmm :)
Off yaa harrika gözüküo Tijen abla.
Sevgilerrr
Sevgili Tijen, Allah inşallah günün birinde bahçemizden domates, biber koparıp yemeyi bize de kısmet eder)) Tarif çok pratik ve belliki lezzetli. Bence tek eksiği dereotu. Kabak ve dereotu iki sevdalı, ayırmamak gerek..Bu doğal detoksu hafta en yakın zamanda deneyeceğim. Sevgiler..
sebzenin çiğini anlarım da çiğ balığı, çiğ yenen diğer etleri anlamam işte. salatavari bir lezzettir bu da. neden olmasın? ellerine sağlık.
m.solisti
Afiyet Bal şeker Olsun Değerli Adaşım.
Sebzelerden en çok kabağı severim. Çünkü çiğ yenebilecek lezzette bir sebzedir.Bu yüzden de salatalara çok yakıştırırım. Ama dediğin gibi körpe olmalı.
Ülke ülke dolaşmak, yeni şehirler keşfetmek onların yemeklerini öğrenmek açısından bana çok keyifli gelir. Her ülkenin farklı damak zevkleri, yemekleri var gerçekten. Ben gezdiğimde her değişik yemeği tatmaya özen gösteriyorum. O zaman o ülkeyi daha yakından tanıdığıma inanıyorum.
Böylelikle bilmediğimiz güzel lezzetlerle tanışabiliyoruz.
Sizden öğreneceğim çok şey var
sevgilerimle
Tijenciğim bende diyetisyene başladım.Bana sabah aç karnına kabak suyu önerdi.Şekere çok iyi geliyormuş.Rendeleyip tülbentten süzüp yarım çay bardağı içeceğim..Konuya ilave olur diye yazdım ellerine sağlık..sevgiler...
Her besin ayrı ayrı faydalı.Hele ikamesi olmayan besinleri hayatımızdan beslenme düzenimizden çıkarmayşa şiddetle karşıyım.Herşeye rağmen herkese saygı duymak lazım :)
Kabak sever birisi olarak denemek lazım:)
Ellerine sağlık.
sevgiler...
Tam benlik olmuş Tijen'ciğim..En sevdiğim sebzelerin başında gelir kabak..Denerim ben bu tarifi..)))Gönlüne sağlık canım..Sevgiler..
çok lezzetli görünüyor. denemek isterim. ben de sebzeleri çok fazla aromalandırmadan ve fazla pişirmeden tüketmeyi seviyorum. böylece kendi öz lezzetlerini de muhafaza edebiliyorlar. ellerinize sağlık.
Yorum Gönder