17 Ağustos 2009

Tarhana yapımı: 1. gün

Bu yazı fotoğrafsız. Şimdilik. Elim kolum yorgun. Uykum var. Hani tüm malzemeleri alıp da ortaya koyup şık bir ortam yaratıp fotoğraf çekecek halden uzağım. Ama olsun, tarhana yapmaya başlıyorum ya, benden mutlusu yok bugün. Tarhana tarifi sorduğum -aşağıdaki- yazıya pek çok yorum, tarif, öneri, bilgi geldi. Zaman ayırıp yazan herkese gönülden teşekkür ediyorum. Ben bu tarhanayı nohutlu yapmak istiyordum, onun için Münevver'in tarifini uygulamaya karar verdim ya tüm püf noktaları işime yarayacak çünkü ben tam bir tarhana cahiliyim. Pişirmeyi, içmeyi bilir ve bayılırım ama eski yıllardan kurutulan tarhanayı izlemek dışında bir görüntü yok zihnimde. Benim annem öyle tarhanaymış, yufkaymış, mantı, baklavaymış... bilmez. Bu yüzden de bu ürünlerin hazırlanışını görerek büyümedim, ne büyük eksiklik. Çok isterdim oysa. Tabii çeşitli tarifler gördüm, okudum o ayrı. Münevver'in verdiği tarifi uygulayacağım ancak oradaki gibi maydanoz ve nane koymayacağım, zaten çorbayı pişirirken bol kuru nane koyuyorum. Baharatını o zaman koymayı tercih edeceğim.
Bu sabah yine erkence çıktım pazara gitmek için. Haftanın güzellerini ve tabii tarhana malzemelerini de almak için. Etli kırmızı biberler ve domatesler aldım. Soğan evde vardı, haşlanmış nohut da. Gediz Mandırası'na girdim, Hüseyin bey tarhana için deyince koyun yoğurdunu önerdi. Peki dedim, 2.5 kg'lik yoğurt aldım. Şimdi onun yarıdan fazlası da tülbentten süzülüyor. Koca bir tencereye yarımşar kilo domates ve kuru soğan ile bir kilo biberi doğradım, nohutlar buzluktaydı, onları ve tuzunu da ekledim, pişmeye bıraktım. Yumuşadıklarında el blenderiyle püre haline getirdim, suyunu çektirdim biraz. Münevver çok sulu olmasın yoksa çok un alır, o zaman da lezzetli olmaz demişti. (Funda'cığım bu arada sana da çok teşekkür ediyorum anneciğinle birlikte paylaştığın bilgiler için!) Un miktarına dikkat etmemişim ancak bu malzeme 2.5-3 kg un alırmış, unumuz az. Bizde ne gezer 3 kilo un! Anneme sipariş ettim, unu getirecek. O arada yoğurt iyice süzülmüş, biberli karışım da soğumuş olur. Akşam güzelce yoğuracağım. Devamı yarına.

18 yorum:

pembecikolata dedi ki...

mis gibi tarhana çorbası:) Şimdiden afiyet olsun!Umarım tam damak tadınıza uygun olur.

Mutfak Havlusu dedi ki...

ooo harika başlamış hazırlıklar:)
hafif ekşi bir koku yayılır tarhana yapılan,kuruyan eve..
Ellerine sağlık şimdiden bu arada doğu gezisi dönüşü Adapazarında olan annemlerin yanına uğradığımızda oradaki köylü pazarında kızılcık tarhanası gördüm rengi böyle gül kurusu gibiydi değişikti oda ilgilenene ilginç.
Bu arada aman Tijen abla gerçekten çok un almasın bizim komşumuz da yoğurdu süzmemiş o biber rendelerininde suyunu süzmemişti çok un aldı annem süzülecek herşeyi süzdüğü içni hem posanın tek başına tadı nefis oldu hemde çok un almadı..
Tekrardan ellerinize sağlık kolaylıklar gele size...

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Kolay gelsin!:)

neslihan erzincan özgür dedi ki...

kolay gelsin canım.sevgilerimle...

zerrin-misss dedi ki...

yahu sen nasıl insansın tijenim yaa.

işteyim resmen boğulmuş vaziyetteyim yoğunluktan ama benim aklıma ne girdi tarhana. Nasıl canım tarhana yapmak istiyor anlatamam. Böyle güzel güzel anlatılırmı yahu yapan var yapamayan var :) Hiç nohutlu tarhana bilmem. Yap ben de deniycem en kısa zamanda :)

Öperim yanaklarından

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Merhaba Tijen'ciğim,

Kolay gelsin sana. Ben de malzemeleri tamamlayınca yapacağım inşallah. Genelde annemle birlikte yapardık ama bu yaz yanımda olmadığından ilk kez yalnız deneyeceğim ben de.
Annemin tarifi de Münevver'inkiyle hemen hemen aynı. Yalnız annem biraz da irmik koyuyor içine. Ölçüsünü tam hatırlamıyorum ama Münevver'in tam ölçüsü için 0,5 kg. kadar irmik kullanıyordu. Sanırım irmik daha özlü yapıyor ve piştiğinde daha bir lezzetli oluyor. Münevverciğim de bize geldiğinde bizim tarhanadan içmiş ve tadını beğenmişti. Ustamdan onay aldığı için ben de eklemek istedim.
Tekrar kolay gelsin deyip kucak dolusu sevgilerimi gönderirim.

PASTA DANTELA dedi ki...

Kolay gelsin Tijen hanım tarhana yapmak biraz eziyetli dir, ama bütün kış hazırda çorba olması çok rahat... benimde kayınvalidem çok güzel tarhana yapar her yiyen çok beğenir ..bende yaptım ..ama biz nohut koymayız ..fethiye de yaşayan bir arkadaşım vardı onlar nohut ve fasulye yi değirmene götürüp öğütürler un haline getirirler, tarhana yaparken içine koyarlardı.. değişik bir tat oluşurdu güzeldi.. bizde de bol nane ve karabiber kırmızı biber koyulur.. diğer malzemeler aynı yoğurt, kırmızı biber, domates ve soğan ,un ana malzemeler hep aynı her yöreye göre içine ilave malzemeler eklenir ..bence pişirmekte önemli ..ben çorba yaparken kişi sayısına kadar tarhanayı bir tencereye koyarım içine de ıslatmak için su koyarım yarım saat öyle bekletirim... tarhana iyice erir tane tane olmasın diye.. daha sonra bir diş sarmısak atarım ,bir yemek kaşığı tereyağ evde varsa etin suyu ilave eder pişiririm kaynadık tan sonra kapatırım ...ayrı bir tavada küp küp kestiğim bayat ekmekleride tereyağda kızartırım sonrada kaselere koyduğum çorbaları kıtır ekmekler le servis yaparım ben baharatı sevdiğim için içene ilave karabiber ve nane koyarım bir deneyin güzel oluyor yada siz hiç uğraşmayın buyrun bana gelin ben pişirip size sunayım..kolaylıklar dilerim sevgi ile kalın..

pelince dedi ki...

Kolay gelsin,keyifle takipteyim :)

papatyaninguncesi dedi ki...

en sevdiğim çorbalardan biridir tarhana.size kolay gelsin

egeli dedi ki...

CANIM ARKADAŞIM KOLAY GELSİN, BEREKETLİ OLSUN İNŞALLAH!!!!
BLOGUMA TARHANA YAPIMINI YAYINLADIM, BİR GÖZ AT İSTERSEN,SANKİ BANA BİBERİN VE DOMATEZİN AZ AMA YOĞURDUNLA ÇOK GİBİ GELDİ, RENGİNİ KIRMIZI İSTERSEN BİBERİNİ VE DOMATEZİNİ DAHA FAZLA KULLAN DERİM.
2.5 KİLO YOĞURTLA DÜNYA TARHANA CIKAR
VE ÇOK UN YER,BU SEFERDE TARHANAN RENKSİZ OLUR.
KAFAN KARIŞTI DEMİ????
BENDE ANNEMDEN GÖRMEDİM,FRANSADA NERDEEEEEE TARHANA YAPICAN!!!
AMA TÜRKİYE'YE GELDİĞİMDE AZ ÇOK ÖĞRENDİM,SENDE YAPA YAPA ELİN ALIŞIR CANIM ,HADİ KOLAY GELSİN!!
DEVAMINI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUM.

Betül İnce dedi ki...

Kolay gelsin Tijen'ciğim, bereketli olsun.

pervin dedi ki...

Tijen,cim çok lezetli tarhana yapıcağından hiç şühpem yok hadi bakalım kolay gelsin...

Zehra Gürgen dedi ki...

tijen'cim eminim tarhanayıda harika yapacaksın!
bak ben hiiç bulaşmıyorum,anneme sipariş veriyorum.
ama senin ellerinden çıkanlar bir başka olur...ellerine sağlık
yiyeceklerede şimdiden afiyet olsun

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Tarhana,yufka,mantı,baklava bilen annem bana kendimi beceriksiz hissettiriyor.Keşke annem tembel tembel köşede oturan annelerden olsaydı:)Kolay gelsin.

Unknown dedi ki...

Kolay gelsin, Allah bileğine kuvvet versin Tijenciğim.

duygu dedi ki...

slm tarhana yapıcam inşallahh ama 2 kişilik malzeme nek adar kullanayım bidee kurutma ileminde üstünü örtcekmiyiz çünkü sinekler varr konmasını istemiyorumm

Tijen dedi ki...

Duygu merhaba,
Ben tarhanayı Münevver'in verdiği tarifin yarısı kadar yaptım. Biz de evde iki kişiyiz ama kış boyunca yendiği için bu miktar bana iyi geldi. Evet üzerini temiz bir bezle (ben bir çarşaf kullanıyorum) örtmek lazım. Zaten örtülmezse kurur.

Tijen dedi ki...

Duygu afedersin eksik okumuşum. Ben kuruturken üzerini örtmüyorum. O zaman da kurumaz çünkü (yoğurma aşamasında örtüyorum sadece). Evin içinde gölge ve havadar bir odada kurutuyorum. O zaman sinek falan olmuyor ama evde sinek varsa da belki ona göre bir düzenek hazırlaabilir.