06 Ağustos 2009

Gerçek bir kızartma

Bu sayfanın okurları kendini kızartma zanneden yemekleri çok görmüştür de, gerçek bir kızartma öyküsü pek duymamıştır. Çünkü bu sayfanın yazarı kızartma yapmaz da yemez de. Kırk yılın başı karşı konulamayabilir, mesela misafirlikte, restoranda falan ancak kızartılmadan yapılan yiyeceklerin de en az kızartma kadar lezzetli bir hale dönüştürülebileceğini bilir. Mesela patlıcan. İşte kızartmadan ala patlıcan tarifi: Patlıcanlar kabukları soyulup dilimlenir, tuzlu suda bekletilip sıkılır. Fırın tepsisine yağlı kağıt yayılır, her bir patlıcan dilimi altına ve üzerine zeytinyağı sürülerek tepsiye dizilir. 200 derecede 15-20 dakika içinde hazır patlıcanlarınız. Ne yağlanan tavalar, ocaklar, ne kokan mutfaklar ne de sağlıksız diye endişeyle kalkılan sofralar. Rahat rahat yiyebilirsiniz zatıallerini. Üzerine yoğurt mu dökeceksiniz domates sosu mu, o size kalmış. Ancak bu bamyalar kızartıldı. Senede bir kere yaptığım bir şey bu. Dişsiz teyzeden alındı iri mi iri bamyalar. Yarım kilocuk. Bolca domates sos hazırlandı (yağsız, sadece tuz ve sarımsakla), kızarıp mutfak havlusunda yağı alınan bamyalar güneş gibi dizildi tabağa, üzerine de sosu. O akşam soframızda -ki soframızın başkonuğu Maya idi, tabii o bu kızartmalardan yemedi- önceki yazıdaki taze, içli börülce salatası da vardı. Başka ne vardı unutmuşum. Ah evet, Fatma'yla Burhan'ın bahçesinden ince kabuklu domatesler, Gediz Mandıra'nın Ezine peyniri, közlenmiş biber salatası...

27 yorum:

müjde dedi ki...

Bamyanın kızartıldığını ilk defa duyuyorum Tijenciğim.Ama sen yapıyorsan vardır bir hikmeti.Eminim çok lezzetlidir.Ellerine sağlık.Sevgiler...

pembecikolata dedi ki...

Zeytinyağlı bamya çok severim ama kızartmasını hiç denememiştim! Genelde yemekler için miniklerini seçiyorum ama iri bamya alıp bunu mis gibi domates sosla denemek istiyorum. Ellerinize sağlık:)

pinarbk dedi ki...

Maya kuşu, hoşgeldin, sefalar getirdin. Bir tek sen olsaydın, eminim halana o da yeterdi. Yemeğe ne gerek...:)))

papatyaninguncesi dedi ki...

bamyayı da çok severim gerçi bütün sebzeleri yerim bakla hariç ama bamya kızartmasını duymamıştım bunu öğrendiğim iyi oldu.teşekkürler

mutfakcini dedi ki...

Bir kez yemiştim ve tadı damağımda kalmıştı.Sizinki çok sağlıklı olmuş.Denencekler listemin başına koyuyorum.Ellerinize sağlık.sevgiler.

Belgin dedi ki...

Tijenim, yazini okurken yutkunmaktan bogazim agridi, böyle güzel yemek olurda yenmez mi:))

Sevgilerimle

nalan dedi ki...

bamyayı neredeyse çiğ yemeye razıyım.
ellerinize sağlık güneş gibi olmuş hakikaten :) gözlerimi aldı...

Adsız dedi ki...

merhabalar
nereye yazacagımı bılemedım ama umarım burdan gorup yanıtlama ımkanınız olur.
ben yurtdısında yasıyorum.gecen gun yanlıslıkla marketten engınar kalbı konservesı dıye engınar kalbı tursusu almısım. Nasıl degerlendırecegımı bılemedım. Sızın yaratıcı fıkırlerınıze basvuruyorum. Yardımcı olursanız cok sevınırım. Cok tesekkurler

Unknown dedi ki...

Ay Tijen'cim kalp kalbe karşımı ne!! Senin fırındaki tarif gibi olmasada bugun teflon tavada 1 yemek kaşığı ile patlıcan yine 1 yemek kaşığı ile biber kızarttım, bilgisayarı açtım senin tarifi gördüm))
Kızarttığın bamyaları geçen sene çınarcık pazarında görmüştüm uzun uzun oluyor değilmi ama denemeye cesaret edememiştim.
Aklım hala ipek gibi yapraklı fesleğenlerde kaldı.
Sevgiler,Funda

My Turkish Kitchen dedi ki...

Bu kocaman bamyalardan baska bamya bulmak imkansiz Amerika'da. Ilk yillar yanina bile yaklasmiyordum, yenilemez diye. Sonradan ogrendim ki bu bir cins imis. Simdi bol bol yapiyorum. Burada genelde kizartiyorlar. Hep bizim damak zevkimize uygunmudur diye dusunuyordum ama artik bu sayfada kizartildigini gorunce gonul rahatligiyla deneyebilirim.
Sevgiler
Iffet

Şirin dedi ki...

Trakya yöresinde bamya kızartması yapıldığını biliyordum. Çok da merak ediyordum. Bi türlü kısmet olup da yapmadım. Bu yazınızdan sonra görsel olarak da gördüğümden midir nedir hemen yapasım geldi. İlk fırsatta deneyeceğim yepyeni bir tat oldu bana.

Tijen dedi ki...

Merhabalar,
Adınızı yazmadığınız için adınızla hitap edemiyorum ama enginar kalbini salatalara koyabilirsiniz. Şu an aklıma renkli ve lezzetli bir öneri geldi, enginar kalpleri, közlenmiş kırmızı biber, siyah zeytin ve beyaz peynir. Renkli ve lezzetli olur gibi geliyor, ne dersiniz?
*
Sevgili Nalan,
Hem güzel hem görsel bir arkadaş bu.
*
Ah Belgin'ciğim,
Siz uzaklardasınız, şimdi ben bunları yazdıkça hayallah diyorum, arkadaşlarım uzak bu lezzetlerden.
*
Ebruli,
Çok sağlıklı mı bilmiyorum, neticede kızartma (bamya yani) ama çok yağ çeken bir şey değil, en azından öyle bir tesellim var.
*
Papatya,
Buralarda (Burhaniye'den Çanakkale'ye) çok yapılıyor bamya kızartması. Kimi domates sosuyla kimi de yoğurtlu olarak sunuyor.
*
Pınar'cığım,
Çok teşekkürler, evet Maya'cığım oldu mu onu yiyoruz zaten, yemeye gerek yok.
*
Pembe çikolata ve Müjde'ciğim,
Denerseniz çok beğeneceksiniz, bamyaya hiç benzemiyor, bambaşka bir lezzeti var.

Betül İnce dedi ki...

Yaaa inanmıyorum Tijen'ciğim, bu kadar olur. Ben de kızartmayı fırında yaparım, yağlı kağıt da kullanmam. Zeytinyağı ile tabii. Eskiden tencerede kızarttığımda da zeytinyağıydı.
Ama bir kere daha inanmıyorum desem. Bamya kızartması. 4 sene önce Çanakkale'de pazardan, hem de dişsiz bir teyzeden tarifiyle birlikte aldığım kocaman bamyaları aynen böyle bir sos eşliğinde kızartmıştım ve tabii bayılmıştım.

Ellerine sağlık, süpersin.

laleninbahcesi dedi ki...

ama bu gerçek bir ziyafettt

Sevgi Küçük dedi ki...

kızartmasını bende ilk kez duydum ama tabii ki en kısa zamanda deneyeceğim. patlıcan tarifine gelince...inan kaç gündür canım kızartma çekiyor ama:
1. sağlıksız
2. kızartma yağını nereye dökecem??
yazık değil mi hem bana hem doğaya?
o yüzden kara kara düşünüyordum ve sen gene hayatımı kurtardın. çok teşekkür ederim :)

pelince dedi ki...

Geçen sene hazırladığın biberleri hatırlıyorum.Bamyayı ise ilk kez duydum...Sosu nefis olmuş.
Afiyet olsun...

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Değerli Adaşım çok değişik bir tarif olmuş. İri bamyaların ne işe yaradığını hep merak etmişimdir. Demek kızartılıyormuş. Çok güzele benziyor. Eğer bir de dediğin gibi bamyaya hiç benzemiyorsa mutlaka yapmalı. İzimre gitiiğimde pazardan iri bamya alıp yapacağım. (Nedense izmirin sebzeleri - meyveleri bana daha taze geliyor)
Ellerine sağlık canım
sevgiler
Adaşın

Pembe Tatlar dedi ki...

Daha önce yemekteyiz programında görmüştüm çok değişime gitmişti herşeyin bir ilki vardır bamyayı çok severim eminim tadıda görüntüsü gibi nefistir ellerine sağlık...

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Bamya kızartmasını İznik'de duydum ama hiç denemedim, korktum.
Ama şimdi deneyeceğim, tarif emin ellerde...
Sebzelerle olan bağına da hayranım...

Gizem dedi ki...

Ben domates sosuna cok az sirke ve cok az seker de koyuyorum.

Kirazdalı Dilek dedi ki...

Mis gibi Ege koktu burnuma bizde birkaç hafta öncesine kadar Burhaniye'de idik ordaki pazarları görünce burdaki sebze meyveler süngermiş gibi geliyor insana. Bu arada Maya baya bi büyümüştür artık bıcır bıcır cırcırböceği öptük sizi kızımla Tijen Ablacım

ÇALIŞAN ANNE OLMAK dedi ki...

Tijencim slm
Dün pazardan bamyalarımı aldım ama hangi yağda kızartacağımı bilmiyorum. Ve ne kadar süre yağda tutmalıyım ? Püf noktalarını ve tarifini alabilirmiyim ?
Domates sos ayrı pişim sonra üstüne dökülüyor sanırım ?

Tijen dedi ki...

Evde hangi yağı kullanıyorsanız onunla kızartabilirsiniz. Kızgın yağa atılacak. Ben çok yağ kullanmadım, ikinci kez kullanmadığım için bir yağı, az kullanmayı tercih ediyorum. Domates sos da ayrı pişiriliyor ve üzerine dökülüyor evet.

Ferkay dedi ki...

Tijen cim bende fırında kızartma yapanlardanım ama inan öyle güzel anlatıyorsun ki birdefadan birşey olmaz dedim ve bende kızarttım ellerine sağlık canım..
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

engınar kalbı tursusu ıle ılgılı onerılerınızden dolayı cok tesekkur ederım. bence harıka bır fıkır. ılkınde yazmayı unutmustım ama..ESRA

Adsız dedi ki...

Fikrine sağlık Tijen. Geçen hafta semt pazarında dev bamyalardan görünce hemen aldık. Dedim, bu defa Tijen usulü yapalım ve tepesine kuru naneli, sarımsaklı yoğurt sosu döküp, kulaklarını çınlata çınlata mideye indirdik.

Afiyetle.

Sevgiler,
Hilal

Not: Zeytinyağı kızartma için çok tehlikeli. Isı nedeniyle, yağdaki kimyasal bağlar diret kanser yapıcı bir maddeye dönüşüyor. Kızartmada sakın zeytinyağı kullanmayın.

Işıl dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR