26 Ağustos 2009

Yerel

Tarhana diyetini bu güzelim kavunlarla bozalım istedim. Dokuz gündür tarhanayla yatıp tarhanayla kalktık. Hele ben. Sabah ilk duyduğum koku tarhana kokusuydu. Gidip gelip baktım, yoğurdum, karıştırdım, ufaladım... Ama dün akşam pişirip de yiyince, tadına bayılınca tüm emeklerime değdi. Aslında galiba herkesin bu tür hazırlıkları hayatında bir kere olsun yapması gerek, emeğin değerini daha iyi anlayabilmek için. İnsan yapmadığı, uğraşmadığı şeylerin değerini çoğu zaman bilmiyor. Oysa bunca uğraşı verdikten sonra onu yapan insanlara duyduğunuz saygı katlanıyor. Üstelik -eğer satın alıyorsanız- karşılığında istenen parayı da çok bulmuyorsunuz, aynı emeği verip de ne zor, ne uğraş isteyen bir iş olduğunu görünce. Şimdi kilosuna 30 lira da verseler, 40 lira da, 50 lira da satamam tarhanamı. Karşılığı olamaz ki emeğimin. Tüm tarhana yapan kollara güç kuvvet diliyorum, tüm yüreğimle. Bu kavunlar bizim buraların. Fatma'yla Burhan'ın bahçede hep bunlardan yetişiyor. Öyle ki her hafta pazara farklı renk ve dokuda kavunlar geliyor. Ne şekli aynı, ne kokusu. Bayılıyorum bu kavunlara. Hep etrafımızda olsunlar istiyorum. Bu yüzden çekirdeklerini topladım. Seneye ben de ekeceğim mini bahçeye. Bakalım burada da olacaklar mı?

18 yorum:

Bocuruk dedi ki...

Tijen'ciğim,
Bu yaz yolum düşmedi sizin oralara. Gelebilseydim mutlaka alo diyecektim. Neyse bir dahaki yaza kısmet. Kavunu miniğim çok seviyor. Hele bir de bu fotoğraftakiler gibi güzel olur bal gibi çıkarsa çok yiyor:)
Tarhanan bir harika oldu. Ben rengine bayıldı. Yiyebilsem tadına da bayılacağımdan eminim. Eline, koluna sağlık. Sağlıkla tüketin.
Sevgilerimle...

Belgin dedi ki...

Olurlar olurlar Tijenim, neden olmasin ki, bizim buralarda bile olduktan sonra:)) Evvel sene yiyip komposta attigimiz cekirdeklerden gecen sene kavunlar cikmisti bahcemizde, kücüktüler ama tatliydilar:))
Öpüyorum canim

pembecikolata dedi ki...

kavunların kokusu burnuma geldi:)İnşallah seneye kendi kavunlarını, yazar bizimle paylaşırsınız!!!

Tijen dedi ki...

Şimdi çıkacağını bilsem şimdi ekeceğim ama artık çok geç. Önümüzdeki yılı beklemem lazım.

minimalist dedi ki...

şu sıra arşivinizi okuyorum tek tek. Benim de ilk postumu yayına koyuşum yani blog doğumgünüm 14 Nisan sizin de öyleymiş ! Tatil bitince de ilk fırsatta kitaplarınızı almaya başlayacağım.

Kavuna gelince mis gibi kokuyorlar (sanki) :)

balböcükleri dedi ki...

olmuşlar.son halini ve günden güne yapımı gördük sayende.ben tabii yapamadığımdan anca böyle bakakalırım.ellerine sağlık afiyetle iç

müjde dedi ki...

Benim eşim de tam bir kavun hastası ama ona kavun beğendiremiyorum maalesef.:((
Seninkiler pek hoş Tijenciğim.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Tijen valla tarhana maceranı hayranlıkla takip ettim,ellerine yüreğine sağlık. Ben de olsam asla kıyamazdım kendi ellerimle bunca uğraş verdiğim bir şeyi satmaya. satma da zaten, afiyetle ye. kavunları da üzerine ye:)) afiyetler olsun

egeli dedi ki...

bu kavunları eşim görmesin,adam tam kavun delisi!!!!
bu arada bizim buralarda 20 tl den satıryorlarmış tarhanayı, tabii ki yapıp satanların artık elleri alışmış,zor gelmez onlara,ama bizim gibi sık sık yapmayanlar için tarhanamız kıymetli olur...

piqi dedi ki...

bende 3 sene kadar evvel anneannemin köyünde yapmıştım tarhana. gerçekten emek ve zahmet isteyen birşey.ama bitipte şöyle serin br karadeniz gecesinde yudumladığında yediğin en iyi tarhananın o olduğu inancına kapılıyorsun. dediğiniz gibi ne de olsa kendi emeğiyle yaptığımız herşey gibi o da çok kıymetli çok değerli ve bi okadar da lezzetli.

meyse dedi ki...

merhaba tijen hanım, alakasız olacak ama haberleştiğinizi bildiğim için bu notu sizin sayfanıza bırakmak istedim, bir dut masalı sayfasına giremiyorum, yalnızca davetli okuyuculara açık deniyor, gerçekten üzüldüm böyle birşeyin olmasına, sebebi hakkında bir fikriniz var mı acaba?

Adsız dedi ki...

Tijen Hn. her emek verilen şey en güzel olandır. Ellerinize sağlık ,ayrıca bunları bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Kavunların çok güzel, tadıda muhakkakki çok güzeldir. Afiyetle yiyin. Ben de MEYSE'NİN sorduğu konuyu size veya Delfina'ya soracaktım. Ben ilk zayıflama grubundanım . Benim henüz bir sitem yok. Ama sizlerin (Nunu,delfina, Mehtap Hn.ların ve sizlerinde sitesinde yer alan bir çok kişiyi her an izliyorum. Nuray Hn.ma da nasıl ulaşacağımı bilemedim. Lütfen yardımcı olursanız seviniriz. Hoş şu an Nuray Hn. zaten tatilde.
Şimdiden Teşekkürler. Haa bu arada ben de bu gün tarhanamı yoğurdum. İnşallah kolayca hallederim.
İyi günler diliyorum.
Gülsüm

Tijen dedi ki...

Sevgili Meyse ve Gülsüm,
NuNu'ya sorup vermek istediği cevabı sizinle paylaşayım olur mu?
(Gülsüm, tarhana için iyi ki yapıyorsun diyorum. Öyle güzel bir süreç ki herkes yaşasın isterim.)
*
Sevgili Piqi,
Afiyet olsun, ellerimize sağlık!
*
Kızlar bu kavunlar gerçekten çok hoşlar. Güzel kokulu, bal gibi olmasa da tatlı ve lezzetli. Elimde olsa da paylaşsam herkesle.

Narince dedi ki...

Trhanamızı biz de yaptık. Annem başımda olmadan cesaret edemiyorum. İyice öğreneyim, tek başıma da yaparım elbet. Bizim oranın kavunları olmadan döndük,ne fena değil mi?

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

selamlar ,el emeğinin yerini hiç bir şey tutmaz,yapabildiklerimizle yetineceğiz,salça ya ne zaman başlıyorsun,kolları sıvayıp geliyorum yardıma.
buradaki kavunların kabuğu ince olanları güzel oluyor,tadıda bal gibi,afiyetle tüketmeniz dileğimle.

Tijen dedi ki...

Sevgili Meyse ve Gülsüm,
NuNu'cuğum tatilden dönünce sitesinden bir açıklama yapacakmış, öyle dedi. İyiymiş, bilesiniz.

meyse dedi ki...

cevabınız için çok teşekkürler, bu arada sizin de takipçinizim:)

La Madame Chapeau dedi ki...

Eski Foça'da en, ama en keyifle yediğim 'şey', kavundu! Foça'yı özlediğim kadar özleyeceğim o kavunları... Bir dahaki yaza kadar...