31 Ağustos 2009

Üzüm kurutma-süreç

Dün benim üzümleri Gülhan'a gösterdim. Gülhan bizim bahçeye de bakan bahçıvanımızın hanımı. Yan komşunun bahçesindeki otları temizliyordu. Nasıl olmuş dedim. Baktı, baktı, baktı. Beğendin mi diye sordum. Baktı, baktı, baktı. Beğenmedin mi dedim. Yok yani güzel de benim kuruttuklarım böyle parlak parlak oluyordu dedi. O Betül'ün yaptığı gibi küllü suya bandırıp (içine biraz da zeytinyağı koyuyormuş) kurutuyormuş üzümleri. Pırıl pırıl oluyormuş. İyi de dedim, benim için önemli olan parlak olması değil ki. Tadı çok güzel. Asıl önemli olan şey de bu zaten. Kurudukları odaya gidip geldikçe bir kaç tane atıştırmaya bayılıyorum. Aşağıdaki lorlu kurabiyede ilk kez kullandım, nasıl da yakıştı. Eh kendi asmamızın üzümlerinden kurutmuşum, elimin emeği. Kesmiş, ayıklamış, yıkamış, kaynar suya bandırıp çıkarmış, fırın tepsilerine yaymış (domateste olduğu gibi üzümlerde de şu siyah fırın tepsileri çok iyi iş görüyor), üzerine tül örtüp güneşe bırakmış, gölge geldi mi güneşli yere almış, arada ters yüz etmiş, 3 gün kadar güneşte bıraktıktan sonra kağıt havlu yaydığım tepsilere alıp evde serin, gölge bir yere koymuşum her birini. Orada da arada çeviriyorum. Kışın kimbilir nelere koyacağım, hangi güzel günlerde yiyeceğim, hangi dostlarıma tattıracağım diye heyecan içindeyim. Sadece bunun için bile değmez mi? (Sizler nasıl kurutuyorsunuz? Tarhanada olduğu gibi üzüm kurutma işi de aşamalarla öğrendiğim bir şey. Örneğin kaynar suya batırıp çıkarmadan kurutmaya çalıştığım üzümlerin kuruması epey zor, denemek için azıcık koymuştum bir ufak tepsiye. Onda aynı başarıyı yakalayamadım. Demek ki kaynar suya atmanın bir nedeni var. Henüz küllü suyun işlevini araştırmadım, aranızda bilen varsa dinlemek isterim doğrusu.)

28 yorum:

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Kurutulmuş üzümlerin görüntüsü bence gayet güzel, hem dediğin gibi lezzetli olması da yeterli... Dolapta bitiremediğimiz elmaları kuruttuk biz de... Seneye bolca kurutacağım...

Leylak Dalı dedi ki...

Egeli arkadaşımın annesi kuruttuğu üzümlerin arasına (kuruduktan sonra) biraz kekik atıyor, böceklenmesini önlemek için. Nasıl kurutuyorlar bilemiyorum ama (isterseniz öğrenirim) o üzümleri yedikten sonra ben şimdiye kadar kuru üzüm değil çerçöp yiyormuşum demiştim, o kadar lezzetliydiler. Siz de afiyetle yiyin üzümlerinizi...

Damak Tadı dedi ki...

Biz hiç kurutmadık Tijen'ciğim..Hem bahçemizde asmamız yok, hemde şansımız..)

Bence senin kurutma şeklin daha natur olmuş..Belirttiğin gibi önemli olan tadı..Ellerine ve gönlüne sağlık..Dostlarınla afiyetle yersiniz Tijen'ciğim..


Sevgiler..

Ada Deniz dedi ki...

hiç denememiştim üzüm kurutmasını. Biz asmadakileri bitirdik. Ama pazardan alıp deneyeceğim. Sonuçta çocuklarımıza yedirdiğimiz şeylerin güvenli olması önemli. teşekkürler
Bu arada tijen senin yağ,tuz ve limonla yaptığın kabağı denedim. Hatta annemlere iftara götürdüm bir iki sebze düşmünı dışında herkes beyendi.

meleginmarifetleri dedi ki...

Tijencim o kadar emeğe güzel olmazmı vallahi üzüm kurutka işi zordur rahmeyli babaannem kuruturdu biz çoçukken ama tabii çoçukken hiç böyle kurutma işleri dikkatimi çememiş:( keşke öğrenseymişim..
Ellerine sağlık allah sağlıkla yemek nasip etsin canım benim.
Öptüm by.

Unknown dedi ki...

anneannem kurutur hep bize bizde kışın afiyetle yeriz.

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen hayranım sana..tarhana, domates ve şimdi üzüm.
Korkulur senden..
Bende deneyeceğim eğer domatesleden alnımın akı ile çıkabilirsem tabii?

Unknown dedi ki...

Tijencim,
kuru üzümün görüntüsü harika,ellerine sağlık,afiyetle yiyin, sevgiler

hepsusluydum dedi ki...

Bu işi hep merak etmiştim ama araştırmamıştım :( Bir bileni bulmak ne güzel:) Ellerinize sağlık.
İlk kitabınızdan beri sizi gizliden takip eden:)) bir okurunuz..Sevgilerimle Zehr@

Betül İnce dedi ki...

Tijen'ciğim,

Ne güzel görünüyorlar, renkleri de çok güzel, ellerine sağlık.
Küllü su bildiğim kadarıyla böceklenme ve küflenmeyi önlüyormuş, yağ da malum palaklık için.
Ben şimdi de kırmızı üzümleri deniyorum, bakalım onlar nasıl olacak?

müjde dedi ki...

Tijenciğim bu haftasonu biz köye yaşlı bir teyzeyi ziyarete gittik.O da üzüm kurutuyordu.Küllü su merakımı celbetti,sordum.Bozulmasını,küflenmesini önlemek içinmiş.Afiyetle ye inşallah.

Fevkalade dedi ki...

Annemlerin uzumu cekirdeki. Ben cekirdekli kuru uzum sevmem. Ama kurutma metodunu kendi evime dikecegim cekirdeksiz uzum agacim icin saklicam.
Sevgiylen...

iffetin günlüğü dedi ki...

ben de üzümcü bir ailenin gelini olarak bir şeyler yazayım dedim.üzümleri salkımıyla bandırma dedikleri bir işlemden geçiriyorlar içinde çok acı bir zeytinyağı ve su var.sonra çuvalların üzerine serip kurutuyorlar.bir taraf kuruyunca çeviriyorlar sonra yıkanıp tekrar kuruyor galiba..çok ilgilenmediğimden üstün körü sormuştum bir zamanlar..
bu sene iki-üç bağdan ayrı ayrı üzüm
topladık salkımlardaki üzümlerden bazıları çok sık ve iri taneliydi ki şekilleri yuvarlak değil dikdörtgen gibiydi.bu üzüme takoz diyorlarmış sebep aşırı hormon onların deyimiyle formül kullanılması..her sene düşen verim ve böcekler yüzünden daha fazla kimyasal kullanıdığını söylediler.pazardan aldığınız üzümleri çok iyi yıkamadan yemeyin.
çok uzun oldu, affola..

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

ellerine sağlık canım,çok güzel görünüyor renkleri,tadı da elbet güzel olur,el emeği ile yapılan her şey güzeldir kendin yaptığının tadı da bir başka güzeldir,afiyetle yersiniz inşallah.

zengile dedi ki...

merhabalar.Öncelikle kolay gelsin der hamarat karıncalar gibi yazın hazırladıklarını kışın afiyetle tüketmeni dilerim.(Tabii bizim gibi cırcır böceklerinin karnı gurularken)Tarhanada görüş belirtmedim bilirimde bilmem okadar olsun.Üzümde ise diyeceğim bizde küllü su ve içine konan az miktarda zeytinyağı ile bandırıp kuruturuz. Burada küllü su içindeki maddeler dolayısı ile üzümün kurumasını hızlandırır .Zeytinyağı ise parlaklık verir.Bunlar büyüklerimizin bize anlattığı.Sağlıcakla kalın.

Tijen dedi ki...

Üzümün nasıl kurutulduğu hakkında bilgisini paylaşanlara çok teşekkür ederim.

Baharcicegi dedi ki...

Tijen komsum kis hazirliklarini baslatmissin
Annecigim kuruturdu üzüm,bizde hazir yerdik
yeni bir sey daha ögrendim senden, üzümlerin külü suya bandirilmasi ve zeytin yagina konulmasini
blog arkadaslarimdan cok sey ögrendim iyiki varsiniz

Mutfaknotlari dedi ki...

canım resim açılmadı ve üzümleri henüz göremedim
ama bir tecrübemi paylaşmak istedim
banada sıvı yağ koymamı üzümlerin parlak olacağını söylediler eşimle bizde hemend denedik
fakat güneşte kuruyan üzümlerde o yağın kötü bir kokusu oluştu
biz kaldığımız ilçede üzüm kurutmada kullanılan tuza benzer bişi kullanmıştık
yağsız olanlar daha çok hoşumuza gitti
o maddenin ne olduğunu bilmiyorum ama isterseniz öğrenebilirim
ve hatta isterseniz sizede ulaştırabilirim
sevgiler
bu arada kendi kuruttuğunuz üzümler ve bahçenizden topladığınız ceviz bi arada harika oluyor:)

Sinek Sekiz dedi ki...

Kurutma işleminde kaynatma olduğunu, küllü suyun önemini sayenizde öğrendik. Daha önceki denemelerimizde, üzümlerimizin çabuk bozulmasının sebebi bunları uygulamamış olmamızmış demek ki!
Çok teşekkürler paylaşımınız için.

La Madame Chapeau dedi ki...

Böylesi daha güzel...

ssbb dedi ki...

ben bunu öğrendim :)

Narince dedi ki...

Sevdiğim bir kasa üzüm getirmiş, kurutacağım. Üzümleri sapından koparmadan mı kaynar suya batıracağım?

Narince dedi ki...

Sağol Tijen'ciğim, zahmet oldu. Umarım kurur, biraz geciktim.

Oglak Kizlari dedi ki...

Ben de denedim bakalım ne olacak.

Paylaşırım blog da.

Ellerine sağlık.

Özenti anne

Tijen dedi ki...

Çiğdem'ciğim tesadüfe bak şu anda ben de üzüm kurutuyorum. Geçen gün komşumuz bahçesinden epey bir çekirdeksiz üzüm getirmişti, ben de hemen kurutmaya giriştim. Bu kış üzüm sıkıntımız olmayacak yani.

Adsız dedi ki...

Selamlar, once kullu su kaynatilip soguyor ve uzerindeki berrak su uzum batirma icin kullaniliyor. Berrek suyu tekrar kaynatip zeytin yagi ilave edin ve uzumleri batirin. Afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

Her agacin kulude uygun olmuyor, benim hatirladigim uzum cubugu kulu.

Apelasyon dedi ki...

Çekirdeksiz Üzümde Kurutma İşlemi;
Dünyadaki çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının nerdeyse %45 ini gerçekleştiren ülkemiz dünya çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının oluşumunda da önemli etkiye sahip. Bu aşamada kuru üzüm kalitemizin her geçen gün daha iyi olması dünya ticaretindeki yerimizi sağlamlaştırmamız açısından çok önemlidir. Bu aşamada bütün üreticilerin artık ezbere bildiğini düşündükleri “Kurutma İşlemi” nin her aşaması daha da önem kazanmaktadır. Çok iyi yetişmiş donanımlı elemanları ile sanırım ülkemizde tartışmasız otorite olan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinin hazırladığı “Çekirdeksiz Üzümde Kurutma İşlemi” ile ilgili yazı bu konuda bir mihenk taşı niteliğindedir. Okumak için: http://apelasyon.com/Yazi/373-cekirdeksiz-uzumde-kurutma-islemi
Kaynak: Apelasyon E Dergi (www.apelasyon.com)