25 Ağustos 2009

Tarhana yapımı: 9. -son- gün

Bu iş burda bitmedi elbet. Daha kuruyacak. Ancak şu en ince halini de sunup sonra tarhana dosyasına (ya da öyküsüne diyelim) son vereceğim. Sırada üzüm ve incir kurutma işleri var. Onlardan da bahsetmeli. Bir de tabii salça(lar). Dün yaydığım örtüyü genleştirip (yani temiz bir çarşafın üzerine alıp) arada sırada ellerimin arasında ileri geri iterek ufalamaya çalıştım iri parçaları. Sonra ters yüz ettim ki sadece tek tarafları kurumasın. Bu sabah önce büyücek bir kap ve tel süzgeci aldım. Bir kısmını tel süzgeçten geçirdim. İşte fotoğrafta gördüğünüz de en ince hali tarhananın. Daha incesi bizim evde yapılmadı. Sonra ufakça olduğu için kullanmam diye düşündüğüm delikli süzgeci denedim. Galiba bu iş meditasyon gibi oldu benim için. Sağ elimle süzgeci sallarken sol elimle pirinç ayıklar gibi (veya tespih çekmek gibi de denebilir, ille de bir benzetme yapılacaksa) yavaş yavaş çekip iterek ufak parçaların kaba geçmesini sağladım. Bu tabii başka bir kap. Diğer kısım ayrı bir yerde serinliyor, daha da bir kuruyor. Zaten evde mutfak robotum yok ama bir yandan da bu işi elle yapmanın tarhana için daha hayırlı olduğunu düşünür oldum. En doğal halinde, metal bıçaklar değmeden. Gerçi biliyorum, son kısmı için komşulardan robot dilenmek durumunda kalacağım. İnatçı çıkacak bazıları tarhana topçuklarının. Sabah kahvaltı öncesi başlamak akıllıca değilmiş, onu anladım. Biraz daha biraz daha derken bir bakmışsınız kahvaltı saati iyice gecikmiş. Şimdi tarhanacıklarım da, ellerimle kollarım da dinleniyorlar. Sonra bir posta daha geçireceğim süzgeçten. Bu tarhana yolculuğunda benimle olan elbette ki başta Funda'cığım, annesi, Münevver'ciğim, Mübeccel'ciğim ve yorumlarıyla bilgi ve motivasyon veren, ilgi gösteren tüm Mutfakta Zen okurlarına, komşu ve dostlara teşekkür eder, bir başka tarhana macerasında birlikte olmayı dileriz.

30 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Rengi çok güzel olmuş Tijen'ciğim..Ellerine sağlık..

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Bayılırım tarhanaya ellerinize sağlık nefis görünüyor. Bu arada tamek yemek yarışmasına davet edildim. Şu an oylama devam ediyor.Tarifimin ismi yufkalı rulo şiş köfte senden de oy vermeni rica ediyorum.
http://www.tamekmutfakkeyfi.com/yemekyarismasi/detay.php?id=7017 linkini tıklayarak kısa bir üyelik işleminden sonra oylama yapabilirsin. İstersen üye olduktan sonra tarifler bölümünden 27. sayfadada tarife ulaşıp yemeğime ulaşabilirsin. Şimdiden teşekkür ederim.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

oh oh maşallah, ben bu tarhanayı rengi için içerim yahu:) hasta olmama gerek yok:))

ağız tadıyla içesiniz inşallah Tijen abla..

Kendi Merceğimden dedi ki...

Merhaba Tijen,

İnatçı tarhana topçukları için şöyle bir öneri gelmişti bizde uyguladık.

Onları bir hamur yoğurma tasında biriktirdik ve yumuşamasını sağlayacak kadar yoğurt koyduk. Tekrar kurutma, ufalama işlemlerinden geçirdik. Tadı ve görüntüsü diğerlerinden farklı olmadı böylelikle hiç ziyan olmadı.

Sevgiler,

Seda

Belgin dedi ki...

Tijenim, ellerine kollarina saglik, cok güzel görünüyor tarhanan, tadida nefistir, hele kokusu... Bu gün eve gidince bir tarhana corbasi pisirmek sart oldu artik:))

Sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

ellerine emeklerine sağlık canım benim.
NuNu

egeli dedi ki...

ALLAH SAĞLIKLA,AĞIZ TADIYLA YEMEYE NASİP ETSİN İNŞALLAH TİJENİM,ELLERİNE KOLLARINA SAĞLIK,
RENGİ MUHTEŞEM OLDU CANIM İNAN BANA!!!!!!!!

iffetin günlüğü dedi ki...

Elerine sağlık.Ne güzel anlatmışsın.Her sene yapmaya özenip yine annemin tarhanasını yiyorum aynı tadı tutturamam diye korkuyorum sanırım.Güzel insanlarla birlikte afiyetle ye inşallah..

enne dedi ki...

Tarhananın yolculuğunu merakla okudum. Çok da severek içmediğim bu çorbayı şimdi yapılışındaki emeği düşünerek ve tadını daha bir alarak içeceğim, sevmek için de sonuna kadar uğraşacağım. Çok teşekkürler, bu yolculuğu bana yaşattığınız için.

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Daha önce hiç tarhana yapmayanlara bayağı bir yardımı olur bu bilgilerin.Emeğinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Süpersin Tijen, keyifle takip ettim süreci. Hatta yıllardır içmediğim kadar tarhana çorbası içtim bu aralar, eline sağlık. Afiyetle, ağıztadı ile için inşallah.

Ferahin Mutfagi dedi ki...

Annem sagolsun benimkini hep o yapar ama bende artik ele almak istiyorum olayi... Ve bu bilgiler cok yardimci olacak. Guzel bir konu olmus bundan sonrakileride bekliyorum. ellerinize saglik :))

bir dilim bir tutam dedi ki...

Gün be gün tarhana yapimini takip ettim.Bugünde bir an-ama gercekten bir an-bu yapilan tarhanadan bir tas gelecek hissine kapilip ic gecirdim.Ah simdi olsada icsek......

daimamutfak dedi ki...

Kokusu geldi tijen'ciğim....

Püstüklü Mama dedi ki...

Bence en harika çorba bu! Elinize sağlık. Olmuş bu :)

Yelda Özyurt dedi ki...

Ellerin dert gormesin cnm, ne kadar da guzel gorunuyor, kisin keyifle icersin artik, resmen heveslendim ama ben bizim evin gunesine hic guvenmiyorum, gecen yil dolmalik patlicanlarim bile kuflenmisti...

Zehra Gürgen dedi ki...

el emeğin göz nurun enfes bir tarhana olmuş..çok kıymetli çook..

ellerine sağlık

Şirin dedi ki...

Ben biraz hazırcıyım galiba:)) Bu haline katılmak istedim komşu:)) Bu daha kurumamış kaseyi hemen kaptım... Göz hakkı diye:) Walla elinize kolunuza sağlık. Burdan bile tahrik edici bir tarhana olarak görülüyor bi de yakın olmak nasıl olurdu acep?

minimalist dedi ki...

sabrınıza hayranım :)

Kitap Vakti dedi ki...

Merhaba Tijen hanim

Bu en ince halini bulmasi icin yaptiginiz islemden arta kalan sogan, biber vs kalin kismindan bir parca pisirip yediniz mi? Bence pisirmediyseniz pisirin, en zevkli, en tatli ilk urun :-)

Acaba yapsam Istanbul'da kurutabilir miyim? Anneme surpriz yapsam...

Adsız dedi ki...

Afiyet olsun fakat çok da geçmiş olsun çok uğraştınız. Ben de yoğurdum tarhanayı şu an 5.gününde yarın açmayı düşünüyordum ama siz 9 gün tutunca bu sefer biraz uzatayım dedim.Robotla kurutma işlemi çok kolay oluyor. Bu kadar mutfağa düşkün birinin mutlaka robotu olmalı (yılbaşı doğum günü birileri hediye eder inş.)ayrıca yaş haliyle birer pişirimlik poşetlere koyup dondurucuya da atabilirsiniz birazını nefis oluyor

Alev dedi ki...

Tebrikler Tijen. Sabrina ve emegine saglik. Bence harika bir tarhana oldu. Bilgiler icin tesekkurler.

Sevgiler

Tijen dedi ki...

Keyif sahibi,
Tarhana konusunda bilgilerin çoğunu (Funda ile birlikte) veren Münevver İstanbul'da yapıyor tarhanasını. Bir sorunla karşılaşmamış. Artık aşırı sıcaklar bitti gibi. Evinizde havadar, serince bir oda varsa neden olmasın?
*
Yorum yazan herkese teşekkürler. Sabırlı mıyım bilmiyorum ama çok severek yaptım bu işi, herkese öneririm. İnsan emeğin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha anlıyor.

Mavi Elmas dedi ki...

Ellerinize sağlık. Hiç yapmadım ama merak saldım sizi izleyince. Yapabilirim sanırım bende. Bir deneyeceğim bakalım nasıl olacak.

Adsız dedi ki...

selam siz sabırla hazırlarken bende hergün aşama aşama sizi takip ettim.Ellerinize sağlık sizin ki bittiğine göre bende hafta sonu başlayacağım.İnşallah başara bilirim çalışırken zor olacak o yüzden başlangıç kısmını hafta sonu tatilime sıkıştırdım sizin şahsınızda bütün blogcu arkadaşlara teşekkür etmek istiyorum hepinizin bilgilerini birleştirerek yapacağım tarhanamı hepinize sevgiler leyla...

Mavi_Elmas dedi ki...

Yapmaya niyetlendim ama bir endişem var. Bu kadar tarhanayı nasıl saklayacaksınız. Ben Marmariste yaşıyorum ve aşırı sıcaklardan her şeyim kurtlanıyor. Buz dolabımda artık sebze koymaya yer kalmadı. Bez torba derseniz yeterli olmuyor o da.

Tijen dedi ki...

Ben cam kavanozlarda buzdolabında saklıyorum mecburen, Antalya da aynı durumda. Yine de eşe dosta dağıtınca bu kadar çok olmayacak, herhalde bana kala kala 2 kavanoz anca kalır!

Adsız dedi ki...

Merhaba Tijen Hanım ben de annemle bu aksam mayalayacagım tarhanamı. Her yıl annem yapar verirdi. Bir kaç hafta için ziyaretimize gelince fırsati kacirmak istemedim. Sanirim benzer bir tarifle yapacağiz tarhanamizi. Bakalim nasil olacak. Ruzgarli ve nemi fazla olmayan bir sehirde yasadigim icin cabuk kuruyacak ve kolay mayalanacak.
Sevgilerimle
Saile

Adsız dedi ki...

sevgili tijen, bende 3 gün önce yoğurdum tarhanamı ama bu sabah baktığımda üzerinde beyaz noktacıklar oluşmuştu. elimle alıp gerisini tekrar yoğurdum. bu tarhanamın bozulduğunu mu gösteriyor acaba. ne yapmalıyım sence?
ayşe

Tijen dedi ki...

Bozuldugunu sanmam ama bilemedim, ben oyle bir sey yasamadim hic. Simdiden afiyet olsun.