24 Ağustos 2009

Tarhana yapımı: 8. gün

Herhalde sıkılmışsınızdır bu kırmızı tonunu görmekten. Ne zaman baksanız bir tarhana. Form değiştiriyor yalnızca. İnsan da öyle değil mi, büyüdükçe şekil şemal değiştiriyoruz ama bazı şeyler hiç değişmiyor. Yüz ifademiz, bakışımız, karakterimiz... Kurudukça ağırlığı azalır mı tarhananın demiştim, Funda da demişti ki ne kadar un koyduysan o kadar ağırlıkta olur tarhanan. Diğerleri uçup gidiyor, geriye kala kala un mu kalıyor? Yok canım, tabii ki değil, şaka yapıyorum. İşte benim tarhana bu hale geldi. Dün akşam topakları ufaltmıştım. Sabah ilgilenemedim tabii, pazara gidince. Aman pazar bir güzel, bir renkli, bir bereketli ki anlatmaya kalksam susturamazlar diye korkuyorum. Biraz önce yine eğildim, başladım ellerimle ufalamaya topakları. Neden masa üzerinde kurutun diyorlar şimdi daha iyi anlıyorum, belim tutuldu of aman of. Bizim evde benim çalışma masamın dışında masa yok ki, nereye koyayım. Tabii tarhananın konacağı bezin de büyük olmasında fayda var, ben annemin kullanmam için verdiği çarşaftaki deterjan ve yumuşatıcı kokusundan rahatsız olup kullanmayınca kala kala mutfak kullanımı için ayırdığım tülbentlere kaldım. (Bugün pazardan bez de alacaktım bak, unuttum!) Biraz tıklım tıkış olduysa da ufaladım hepiciğini. Belim ağrıya ağrıya çektim fotoğrafını, koydum yan tarafa. Az kaldı az. Bugünleri de gördük ya...

12 yorum:

egeli dedi ki...

ha gayret !!!çoğu bitmiş azı kalmış tiijenim hadi!!!!!!!

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ooo ufalanmış bile, bu tarhana yazısı serisi çok faydalı oldu Tijen Abla, ellerine emeklerine sağlık, ilerde ben de yapmaya kalkarsam adım adım izleyeceğim bir yer var... Sevgiler...

funda dedi ki...

ay kıyamadım sana :)

Belgin dedi ki...

Dayan bitanem dayan, az kaldi bitmesine. Pek güzel görünüyor, aklim senin burada kaldi bilesin:))

Tijen dedi ki...

Sağolun kızlar! Yok söylendiğime bakmayın, çok severek yapıyorum!

Kendi Merceğimden dedi ki...

Merhaba Tijen,

Benim en sevdigim asamaya gelmissin. Bizde kurutulmus topaklari eski tip metal makarna suzgecinden avuclarimizin ici ile eze eze gecirip, un haline getiriyoruz. Mutfak robotundan gecirenler varmis ama annemle ben eski usul yapiyoruz. Ellerimizin derileri biraz inceliyor ama suzgecin altindan dokulen o ince tarhanalar bizi mutlu ediyor.

Biz bu yil gelecek yilin tarhanasini da yaptik bakalim. Kalir mi bilmem?

Sevgiler, kolay gelsin.

Seda

mutfaktakizaman dedi ki...

ellerinize saglik ne guzel bir fikir olmus boylee...
gercekten harika gorunuyor rengiyle..
kokusu kimbilir nasildir..
bizde ayni sekilde yapariz sonra makarna suzgeclerinden geciririz o bolumu daha zahmetli oluyorr:))

gulsev dedi ki...

Siz biraz erken başlamışsınız tarhanaya, biz genelde eylül sonu gibi hazırlar ve kuruturuz. Bizim işlemimizde hemen hemen 3 gün sürer. Harika bir lezzet, birçok şekliyle seviyoruz ailecek.
Elinize sağlık.
sevgiler

Hülya dedi ki...

Miss gibi tarhana çorbası kokusu geldi bile burnuma...Yanında da acılı bir turşu...

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Ha gayret!Kolay gelsin:)

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Tijen Hanım,Tarhana tarifiniz yapmak isteyenler için çok güzel bir kaynak niteliğinde olmuş ellerinize sağlık.. Kızlarım ve ben sezsiz okuyucularındanız.. Hatta kızım doğum günümde bir kitabınızı da hediye almıştı Size lezzet tabağımızdan sevgiler sunuyoruz....

Adsız dedi ki...

Canım ellerine sağlık,artık mutfak robotundan geçirebilirsin:)

Hımmmm mis giin koka o tazecik tarhana:) yanına taze soğanla,fırından yei çıkmış ekmekle...offf OF:)

Ayşen