23 Ağustos 2009

Tarhana yapımı: 7. gün

Zaman ne çabuk geçiyor. 1 Ağustos'tu, hava Eylül havası gibi demiş, fotoğraflar çekmiştim. Dikkatli gözler hatırlar belki. Bugün 23 Ağustos. Ne zaman geçti bu 23 gün? Siz farkettiniz mi kuzum geçip giderken? Rastladınız mı o günlere? Elimde tarhanam, kurutmakta olduğum üzümler, kuru domateslerim, salçalarım olmasa diyeceğim ki ben uzun bir uykudaydım. Yatağa yattığımda 1 Ağustos'tu, sabah bir uyandım 23'ü gelmiş. Evet, farkettiniz. Tarhanamı parça parça yaydım. Yarısını dün yayacaktım serine, yarısı için 10. günü bekleyecektim. Dün sıra gelmedi. Bu sabah da çarşıda işim olunca öğleni buldu tarhanaya bakmam. Anlayacağınız o ilk günlerdeki heyecan kalmadı. Yoksa sabah ilk iş açıp bakardım. Dün akşam farketmiştim kendini toplamaya başladığını. O ekşi kokusu da yok, şimdi çok daha güzel kokuyor. Biraz önce serin ve havadar odadaki yatağın üzerine önce temiz bir masa örtüsü yaydım. Üzerine bir kaç kat kağıt. Sonra da tarhanaları yayacağım bezi. Ne büyüklükte olacaktı bu topaklar? Hatırlayamadım iyi mi. Kendimce bir büyüklük seçtim, avuç içi kadar toplar. Yumuşak kıvamda bir kurabiyeyi alır gibi kaşık yardımıyla alıp alıp bezin üzerine dizdim. Dizme işlemi bittiğinde hepsini ters çevirdim, bastırdım. Baktım leğende yarıdan az kalmış. 10. günü beklesem mi diye düşündüm. Sonra aklıma Funda'nın annesinin daha fazla miktarda yapıyor olabileceği ve miktar çok olduğunda sürenin de daha uzun olabileceği fikri geldi. Kıvamı olmuş gibi de geldi ya, hadi dedim, madem öyle kalanı da yayayım. Kalan kısmı daha küçük toplar yaptım, yanda görüldüğü gibi. Yine tersyüz edip parmaklarımla bastırdım. Şimdi kuruma aşamasına geldik. Acaba bundan sonra ne yapmam gerekiyordu? Ne sıklıkta çevirmeliyim? Üzerine bez örtmeli miyim? Bu detayları düşünüyorum. Belki kızlar yazmıştır diye eski yorumlara dönüp bakacağım. Yoksa da yardım dileneceğim. Edersiniz değil mi?

16 yorum:

aysegul dedi ki...

Çok haklısınız Tijen ablacığım,
zaman bir su gibi hızlı geçiyor.
Offf yaa bu kış benim de tarhana
yapamasını öğrenemem lazım.Sizi
takip ediyorum!

Sevgilerrr

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

selam komşum kolay gelsin,eh tarhana kıvama gelmiş anlaşılan,biraz hamurumsu havasından çıkınca elinle ufalarsın,ben dün hallettim tarhana işini şimdi kuruyor kendi halince arada karıştıruyorum,balkona koydum üzerini de örttüm,masanın üzerinde yaygıya serdim.ooo biz pişirdik bile çocuklar beğendi .
Hadi bakalım darısı sana.

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

İlkler içinde yerinizi yazalım ne dersin başka biri yok heralde ot üzerine yazan kadın olarak.

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

Ekledim ilklere,varsa başka biri itiraz eder nasılsa,amaç ünvan değilde niye olmasın.

munevver dedi ki...

Tijen, üzerine bez örtme. Arasıra ters yüz yap. Ufalanacak kıvama gelince ufalarsın.

Yassılaştırmak kurumayı kolaylaştırmak için. Şekli önemli değil.

Renk çok güzel. Artık neyin nasıl olması gerektiğini gördün. Bundan sonrası senin için çocuk oyuncağı.

Eline sağlık, afiyet olsun.

egeli dedi ki...

BIRAK 23 GÜNÜ FARKETMEK,BEN 20 SENE NASIL GEÇMİŞ FARKETMEDİM,TAM 20 YIL EVVEL BU GÜN DÜĞÜNÜM VARDI!!!

BEN, TARHANAYI YAYDIĞIM GÜN İŞİ BİTER TİJENİM,SÜREKLİ ETRAFINDA DÖNER DURURUM,PARÇALAR, KURUTURUM,SAKIN ÜZERİNİ ÖRTME,AMA BEN BALKONDA BOL RÜZGAR ALAN BİR YEREDE YAPIYORUM,DAHA ÇABUK KURUYOR.
BLOGUMDAKİ FOTOLARA Bİ BAK.

papatyaninguncesi dedi ki...

aynı kurabiye gibi görünüyorlar minik turuncu kurabiyeler :))ve evet zaman su gibi akıp gidiyor

funda dedi ki...

tijencim geldi annem :) üstü renk değiştirince ters çeviricekmişsin..sıcakta 1 günde kurur diyo, ama geç yaptıysan bu işi yarınmış kuruması için gerekli süre..peki elekten mi geçiriceksin yoksa robotla mı parçalıycaksın.. robot kullanıorsan daha fazla kurumasını beklemeliymişsin.. robottan geçirdikten sonra da bir eleme işlkemi yapsın diyo sultan..

funda dedi ki...

hah bir de evde kuruyosa üştüne bişey örtmesine gerk yok diyo ama bahçede kurutuyosan ince bir tül örtebilirmişsin..

Hülya dedi ki...

Taze barbunyayı pişirmek daha az zaman alıyor diye düşünüyorum.
Sevgiler

Beyza dedi ki...

Tijencigim,
Cenova´ya gittik. Büyük bir hevesle sekerlemeciyi bulduk. Ama ne görelim kapi duvar. Meger gittigimiz tarihler Italyanlarin tatil mevsimiymis. Cenovada pek cok dükkan tatildeydi. Agustos sonu ve eylül basina kadar kapaliydilar. Bir de üstüne ögle arasi gelince sehir oldu mu sana ölü sehir. Ben öyle cok müze gezmeyi de sevmem. Italya´da gördügüm en garip sehirdi Cenova ve ne yazik ki pek sevemedim. Neyse ki su büyük akvaryumu gezdik de güzel birseyler görebildik. Akvaryumu gezdikten sonra da kosa kosa Vernazza´ya geri döndük zaten :)

Unknown dedi ki...

Bahcede kurutursaniz basina birisini dikmeniz gerekiyor Tijen :-)))) O dikilen kisi elinde kitabi, yaninda meyve suyu, bir tarafi kurudukca tarhanalari ters duz ediyor, bir yandanda o gunlerini bu kadar ozleyecegini dusunmeden, annesinin kontrol etmek icin her gelisinde "daha kurumadi bunlar" diye sikayet ediyor :-))) Zaman cabuk geciyor ama bu tur islerle guzel geciyor, tarhanayi kasiklamaya az kaldi, sevgiler.

neseersoy dedi ki...

Tijen'cim harikasın , dizi roman gibi heycanla takip ediyorum , eminim bu romanın sonu mutlu bitecek:-)
Sevgilerimle.

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Rengine bayıldım. Harika görünüyor. Keşke anlasam da yardım etsem ama bence sen gayet iyi gidiyorsun. Galiba bundan sonraki aşam sadece ufalama artık. sonra güzelce bir iftarda yada sahurda içmek.

Kolay gelsin değerli Adaşım
İyi haftalar
Adaşın

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ellerine sağlık Tijen Abla, artık çok fazla bir şey kalmamış mutlu sona... Annemden gördüğüm kadarıyla üzerine bez örtülmüyor.. Arada bir ters çevirerek çok kurumadan elinizle küçük parçalara ayırın... Annem de Funda Hanımın annesi gibi robotdan geçiriyor...Bizimki henüz dökülmedi belki bugün döker annem vakit bulursa... Afiyetler olsun size...

müjde dedi ki...

Zaman geçiyor ve biz kovalıyoruz...:((
Tijenciğim ben de bu sene turşu kurmak istiyorum.Kullandığın bir yöntem var mı?