15 Ağustos 2009

Siz tarhanayı nasıl yaparsınız?

Tarhana çorbasına bayılırım. Her yıl, gittiğim değişik yerlerden gözüme hoş görünen tarhanalar alırım. Kimini beğenirim, kimi sürünür dolapta. (Mesela kaç yıl önce Sapanca Pazarı'ndaki bir teyzeden yarım kilo almıştım. Çok güzel göründüydü gözüme. Gerçekten de nefis bir tarhanaydı. Bir de Uşak'taki Yeldanlızade'nin tarhanasını severdim ya son aldığım o kadar da leziz gelmedi. Ankara'daki pazarlardan alıp sevdiğim tarhanalar da olduydu ya Antalya'da aldıklarımdan bayıldığım bir tarhana olmadı hiç.) Yıllardır da kendi tarhanamı kendim yapayım isterim. Şöyle nohutlu, soğanlı, bol biber ve domatesli. Her sene de bir şekilde üşenir yapamam. Daha dün Betül'cüğümün sitesinde tarhanayı nasıl yaptığını anlattığı yazıyı gördüm ve dedim tamam, bu yıl ben de tarhana yapacağım. Hem de pazartesi günü başlayacağım işleme. Evde soğan, domates, haşlanmış nohut var da kırmızı etli biber yok. Pazartesi günü pazardan alayım. Tabii yoğurdumuz da yetmez, yoğurt da alayım Gediz Mandıra'dan. Pek severiz onların yoğurdunu. Her yörenin kendine has bir yöntemi vardır, farklı malzemeler kullanırlar. Ben de istedim ki sizlere sorayım, siz nasıl yapıyorsunuz tarhanayı? Veya anneniz, teyzeniz, halanız, nineniz, komşu teyzeniz nasıl yapıyor? Hızlıca bir tarhana envanteri çıkaralım. İlle de detaya inelim demiyorum, sadece imkanı/fırsatı olanları kendi tarhanasını yapmaya özendirecek kadar. Ne dersiniz?
(Sonradan ek. Şimdiye kadar gelen tariflere, püf noktalarına çok çok teşekkürler. Ne kadar zarifsiniz hepiniz, ne çok şey paylaşıyorsunuz. Ben de ne düşündüm biliyor musunuz, tarhana yapma sürecini gün gün paylaşayım. Güzel olmaz mı?)

45 yorum:

TURİZM VE EĞİTİM dedi ki...

anneannemden ölmeden önce meşhur uşak tarhanasının tarifini almıştım ,bulursam göndereyim...bakacağım :)

*****
büyük teyzem de yaş tarhana yapıp ,buzluğa koyar sonra parça parça eritip ,pişirir

HUYSUZBALIK dedi ki...

Tijencim tek sevmediğim çorbadır kendisi. Neden bilmem. Belki de iyi usul yapılmış olanını içmediğimdendir. Ereğli'ye gelirsen beklerim :) Sevgiler...

funda dedi ki...

annemin tarhanası harikadır..trakya tarhanası yani.. hemen yanımda onun anlattığı gibi aktarıyorum sana..
az ölçüden anlatıyorum
1 kilo kırmızı tarhana biberi (domates şeklinde olan)
1 kilo domates
yarım kilo soğan
250 gr yoğurt
1 kibrit kutusu maya ( eğer geçen yılın tarhanası varsa onu maya olarak , yoksa pakmaya)
tuz(biraz tuz fala konuyor)
acı istersen biberlerin içine acı biber de konulabilir...

biberler doğrayıp kaynatılıyor suyu süzülüyor - ki sen bu suyu da atmazsın biliyorum-
domates de soğanlarla birlikte kaynatılıyor. blendırdan geçiriliyor..ılıkken maya ve yoğurt koyup un ekleyip yoğruluyor..biraz katı olmalı hamur...
1 gün mayalı duruyor sonraki günden başlayarak 10 gün boyunca her gün yumruklanıyor ( ki bu çok eğlenceli)

10 gün sonra ufak parçalar halinde kurutuluyor ama bu çok zahmetli olduğu için ben büyükçe bir kavanoza yaş halde koyup saklıyorum
eğer kurutmadan saklamak istersen 15 gün mayada tutulup 15 gün yumruklanıyor ve sulanmaması için hergün tarhananın konduğu bez değiştiriliyor ..bu da püf noktası..
15 gün sonra toplar yapıp topları tuzlayarak cam bir kavonzda ve buzdolabında istediğin kadar saklayabilirsin...

yaş tarhana pişirilirken suyla ıslatılıyor yada suyla birlikte blendırdan geçirilebiliyor..

ben yaş tarhananın tadını daha çok seviyorum..kurutması için zahmetli diyenler varsa bunu deneyebilirler...

Adsız dedi ki...

trakya tarhanası bazı şeyler benden katkı))birim ölçü olarak yazıyorum.her birinden 1.kg.olmak üzere soğan,domates,kırmızı dolma biberi,süzme yoğurt.soğan,dolma biber ve domatesin yarısı kaynatılarak suyu çektirilecek.mümkün olduğu kadar az un girsin vitamini çok olsun diye.kaynayanların içine 1/2 kg.havuçta konulup kaynatılacak

Adsız dedi ki...

kaynayanlarla çiğ kalanlar,yoğurtla beraber tekneye alınacak.1/2 ekmek hamuru(maya olarak)ilavesi ve aldığı kadar unla beraber yoğurulacak.ince kıyılmış,maydonoz,nane,bir çay bardağı soya sosu ilave edilecek.hergün sabah akşam yoğurulacak.ilk 3 gün kabarır.büyükçe bir kaba koymakta yarar vardır.

Tijen dedi ki...

Sevgili Nil ve Funda,
Çok teşekkürler!
*
Adsız arkadaşım, yorum bırakırken adınızı yazarsanız (gizli değilse tabii) çok sevinirim. Teşekkürler bilgiler için de soya sosu meselesini anlayamadım. Gerçekten soya sosu kullanan var mı tarhana yaparken? İlk defa duyuyorum. Tuz kullanmak varken neden soya sosu acaba?

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

selam,
tarhanayı bende severim ancak kendi yaptığım tarhanayı daha çok severim,bu hafta pazartesi malzemeleri alıp yapacağım.Bir kilo kırmızı biber,bir kilo soğan,bir kilo domates güzelce yıkanıp iri dilimler halinde doğranıp tencerede kaynatılır.Ve bir kilo da süzme yoğurt aldığı kadar unla karıştırılır.Üzerine bu kaynatılıp soyutulan karışım susuz olarak eklenir, bir güzel yoğrulur.Sonra mayalanması için ağzını bezle örtüp bekletiriz.Hergün alt üst edip yoğururuz.Bu işlem 9 gün sürer isteyen kısa sürede de sonuçlandırabilir.Sonra parçalar halinde örtüye yayılır gölgede kurutulur.Bir taraftan kururken bir taraftan da kuruyanlar elle ufalanır.Elekten geçirilir.Örtü üzerine yayılır kurutulur kuruyunca da pişirmeye hazır hale gelir.

Kolay gelsin

Adsız dedi ki...

hamur suyunu bırakacağı için her gün un ilave etmeniz gerekir..tabiki yoğurduktan sonra hep üstünü kapalı bırakacaksınız.9 gün sonra;temiz ikikat bez üzerine (kesinlikle gazete,naylon,muşamba olmaz tarhana çok çabuk koku kapar)
tarhana hamuru yumurta büyüklüğünde koparılıp,yassılaştırılarak konur.hamurlar kurudukça alt üst edilir.kuruyunca(çokta kurutmayınız)mikserden geçirilip,irmik haline getirilir.yine ani şekilde örtü üzerine yayılarak kurutulur.her iki kurutmada;ev içinde yapılırsa hem rengi kırmızı kalır hemde toz olmaz.afiyt olsun eylül

Adsız dedi ki...

özür tuzu unutmuşum..tabiki tuz konacak..soya sosu sadece lezzet için ve baştada dediğim gibi kendi katkım.sonuna adımı yazmayı düşünmüştüm sadece .eylül

Tijen dedi ki...

Çok teşekkürler Eylül! Eminim çok güzel oluyordur bu tarhana, olmaz mı?

laleninbahcesi dedi ki...

bir kez bir arkadaşımla tarhana yapmayı denedik. Bir mahallenin kışlık çorbasını karşılayacak kadar tarhana yapmışız. Abartısız birer çuval. Sanırım malzemeyi çok koymuşuz. Çok zahmetli bir iş olduğu, günlerce gidip geliğ yoğurduğumu , sonra elekten geçirişimizi hatırlıyorum.

Bu yıl seyahetten dönerken Bolu2dağlarında otobüslerin mola verdiği bir AVM de mola verdik. Organik yiyecekler satan bir dükkan vardı. Hyatımda görmediğim kadar tarhana çeşidi gördüm orada. İki hadi bilemediniz üç çeşit sanıyordum. Hele bir kızılcıklı tahana vardı ki süperdi. Tam sayamadım ama en az 20 çeşit vardı.

NOT- Bizim yaptığımız tarhana da bir adet de ekmek hamuru vardı.

Püstüklü Mama dedi ki...

funda'nın trakya tarhanasına babaanemin usulünden katkı yapayım istedim :)

10 günün sonunda ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp güneş görmeyen bir yerde temiz bezler üzerinde kurutuyoruz. Koyulan oda mutlaka hava almalı, mümkünse gece gündüz pencereleri açık bırakılmalı. Kuruyana kadar bizde gelip geçen herkes eller, olmuş mu diye bakar. Kuruyup ufalanmaya başladığında büyükçe bir tel süzgeçten geçiririz. Yaklaşık 4-5 gün de böyle kurutur ve sıkı sık karıştırarak havalandırırız.

Babaanenm mutlaka bez torbada saklanmalı der. Bir de birkaç yıldır annem buzdolabı poşetine koyup dondurucuda saklıyor. Donmadığı gibi kırmızılığı da gitmiyor.

munevver dedi ki...

Merhaba Tijen,

Uzun zamandır sana yazmak istiyorum, aklımdasın hep; ama, olamadı ne yazık ki. Bugün, biraz bloglara bakayım dedim, tarhanayı görünce - ben de bu ara yapmak istiyorum - sana bizim tarifi göndermek istedim.

Bu tarif, önce rahmetli annemin, sonra, ablamın yaptığı, şimdi benim uyguladığım bir tarif. Şöyle ki:

1kg. domates ( etli domates)
2 kg.kırmızı biber
1 kg kuru soğan
1 kg.süzülmüş yoğurt
1 demet nane, l demet maydanoz
1/2 kg. haşlanmış nohut
3 kaşık eski tarhana, yoksa 42 gr lık 1 paket yaş maya
150 gr tuz
Aldığı kadar un (5-6 kg)

İri doğranan domates, biber,yemeklik doğranan kuru soğan, üçü birlikte pişirilir. Suyunu çekmeli, neredeyse su yarıdan az kalmalı. Yoksa çok un alıyor ve lezzetli olmuyor. Ilınınca diğer malzemeler konup yoğurulur.(Nohut ezilerek) Hamur ele yapışacak kıvamda olmalı. Üzeri örtülür. Her gün bir kez, çok kabardıysa 2 kez yoğurulur. Bu iş 7-8 gün sürüyor. Havanın sıcaklığına göre de daha az zaman alabilir. 8. gün kabarma duruyor. Köfte büyüklüğünde yassı parçalar yapılır. Ele yapıştığı için biraz zor olabilir. Altına kat kat gazeteler konan ( tarhana parçalarının altı da hava alsın diye ) bir bezin üzerinde masada kurutulur. Ters yüz yapılır. Kuruyunca robottan çekilir. 1-2 gün de öyle kurutulur. Bez torbada muhafaza edilir.

Bu ölçünün yarısını yapıyorum ben.

Kolay gelsin.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

teşekkür ederim.havuç,maydonoz,nane
soya ve ana malzemelerin yarısının pişirilerek suyunu çıkartmak..tahmin edeceğiniz gibi benim katkım..ben,torunlarıma yapıyorum,bol vitamin olması asıl amacım))tabiki ,annemden öğrendiğim
asıl tarhanayı bozmadan)sağlıkla,sevgiyle eylül

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Bizde tarhanayı teyzemle ananem birlikte yapar ve tüm aileye dağıtır:)
ve beyaz olur tarhanamız. sadece yoğurt ve un.
pişirirken içine salça ve bol kekik+kırmızı biber ilav ederiz.
aslında hakikisi de budur:))-öle derler-

merakla bekliyorum gün gün tarhanayı Tijen ablacım..

Gizem dedi ki...

Tijen, ben icici kategorisindeyim. Annemden geldigi icin hicbir fikrim yok. ama pisirdikten sonra ayir bir tavda kucuk kupler halinde kizarttigin hellim peynirini eklersen super olur. Bu da Kibris usulu corba sevrsi sekli. Onlarin tarhanalari da biraz farkli ve inanilmaz lezzetli. Umarim bir Kibrisli buraya yazar tarifi

egeli dedi ki...

ŞİMDİ ANLATMAYA KALKSAM BAYA UZUN SÜRECEK,AMA EN KISA ZAMANDA BLOGUMA YAZICAM DETAYLI BİR ŞEKİLDE,AŞAMA AŞAMA RESİMLERLE.
AMA BİZ TAHANA OTU KOYARIZ,MİS GİBİ KOKAR,OLMAZSA OLMAZ BİZİM İÇİN.


http://2.bp.blogspot.com/_GzZiYLxEJPM/SNo3e1qa5qI/AAAAAAAAA8o/RL7wsZgmjfs/s1600-h/Ayd%C4%B1n+154.jpg

Unknown dedi ki...

tek sorun İstanbul da yapılan tarhana kurutulamıyor değilmi...

pervin dedi ki...

Tijencim uzun bir aradan sonra sizleri ziyarete geldim kusuruma bakmayın kızımın sözü nişanı derken şimdi buradayım Tarahana çorbasını bende çok severim özelikle ege yöresine ayit olanı rahmetli annem çok yapardı şimdide ablam yapıp bana gönderiyor tarhana otuda gerçekten çok güzel koku veriyor birde iç anadoluda bugdaylı yoğurtla bidonlara yaptıkları bir tarhana çeşidi var oda bir ayrı çeşididir ama gerçekten evde doğal olarak yapılan herşeyi çok seviyorum büyük şehirlerde bunları yapmamız biraz zor neyse sevgiler canım...

pervin dedi ki...

tijencim birde tam bilmesemde annem tarahanaya un ,yoğurt,kırmızı biber tarhana otu filan koyarak mayalandırırdı elekten çok ince geçirirdi birde top top hiç olmazdı pişirdiğimiz zaman kremalı çorba gibi pürüzsüz olur elekten ince geçirilirse tamamını bilsem anlatırdım sevgiler..

mutfakcini dedi ki...

Tarhanaya bayılırım.Ama hiç yapmadım.Uşak tarhanasını çok beğeniyorum ben,arkadaşım hers ene yapıp yollar ordan sağolsun.sevgiler .

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Harika olur.Sabırsızlıkla bekliyoruz.

Şirin dedi ki...

tüm yorumları okudum merakla. yalnızca bir kişi tarhun otundan bahsetmiş. Benim de bildiğim tarhanayı tarhana yapan asıl püf noktası tarhun otu. Tabii ki tarhananın da çeşitleri var. Ben annemden duyduğum ve dedemin memleketi İnebolu'nun da meşhur bir üretimi olduğu için Kızılcık tarhanası yapmıştım. Bez torbasında daha hâlâ duruyor. Biraz kırıklık hissetiğimde pişirip içiveriyorum. İlaç walla ilaç:)) Bide Adapazarlı arkadaşım var. Onlarda beyaz tarhana yapıyorlar. Çok basit bir şekilde yapılıyormuş dediğine göre. Annemin Priştinalı babaannesi de tarahanayı tavuksuyu ile yoğururmuş. Tabii zaman geçiyor ve nesiller arasında damak zevki de değişiyor. Osmanlı usulü ile bugün ki derme çatma yemekleri kıysalamak istemiyorum bile:))
Bu güzel tarhana formu için çok teşekkürler. Umarım herkese yararı olur.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Sevgili Tijen,
Yazmaya kalksam çok uzun olacak.
Hemen hemen herkes aynı yapıyor gibi.
Ben hepsini çiğden yaparım, ve öğle kuruturum.
Farklı olarak içine sarmısak, havuç, az reyhan, nane, maydanoz da koyarım.
Tabi tarhana yepmasını biliyorsun ve tarifini yazmanı bekliyorum.
Sevgiler...

neseersoy dedi ki...

Sevgili Tijen,
Yapmasını ya da tarifini bilmiyorum ama dediğin gibi her yerin tarhanası güzel lezzet vermiyor , ama hastalığım sırasında teyzemin yapmış olduğu tarhananın tadını unutamıyorum tek lezzet alarak yediğim yiyecekti diyebilirim.
Adım adım tarifini bekliyorum.
Sevgilerimle.

pembecikolata dedi ki...

Selam, eskiden anneannemler yapardı şimdi annemde yapmayı öğrendi:)Bizimki de trakya tarhanası!!!Annem mutlaka tarhana için kırmızı biberlerden özel salça kaynatır düdüklü tencerede, bir kalıp lezzetli bir beyaz peynir ve olmazsa olmaz tarhana baharatları karışımı...Nefis olur...isterseniz bir kısmını kurutabilirsiniz ama ben yaş tarhanayı daha çok severim...Şimdiden kolay gelsin!

pelince dedi ki...

Bana çok zor gibi gelmiştir hazırlanması...Tarhana çok sevilen hemde çok besleyici bir çorba.Yapım aşaması çok faydalı bir bilgi olucaktır ...
Sevgiler.

Cafe Aroma dedi ki...

Ben Mersin'de oturuyorum. Kör Yusuf baharatçısında harika dövme ile yapılmış tarhana satılıyor. Yolunuz buralara düşerse alıp denemenizi tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Merhab Tijenciğim. Ben Filiz. Tarhanayı yemesi çok lezzetlidir ama yapması zahmetli bir iştir. Bana her sene annem ve kayınvalidem gönderirdi. Geçen yıl annem bu sene sen de benimle tarhana yapacaksın yok öyle her yıl hazıra konmak dedi:( Eeee emir büyük yerden :) Geçen yıl yaptığımız tarhananın tarifini vereyim ben sana. Biz bu tariften çıkan tarhanayı 1 yıl yedik.
1 kilo etli domates
2 kilo etli kırmızı biber
yarım kilo yeşil biber (seversen acısından)
1 kilo kuru soğan
1 kilo süzülmüş yoğurt
1 demet nane, l demet maydanoz
1 su bardağı haşlanıp robottan geçirilmiş nohut
1 su bardağı haşlanmış ve robottan geçirilmiş yeşil mercimek
2 kaşık eski tarhana, ya da 1 çay bardağına ıslatılmış 1 tatlı kaşığı kuru maya.
tuz (tadını sen ayarlarsın)
Aldığı kadar un (5-6 kg)
Sebze türlerinin hepsini robottan geçiriyorsunuz. Kalan malzemelerle hamur yoğuruyorsunuz. 1 hafta her gün karıştırarak mayalanmasını bekliyorsunuz. 2. günden sonra tarhananın o güzel kokusu gelmeye başlıyor zaten. Ben en çok bu kokuyu seviyorum. 1 haftanın sonuda hamurdan kaşıkla alıp tek tek bir bezin üzerine bırakıyorsunuz. Ama bez tarhananın çabuk kuruması için mümkünse hava alan bir yerde serili olması lazım. Balkon gibi mesela. Daha sonra bıraktığınız bu parçaları kurumaları için kabuk bağladıkça sürekli alt üst ediyorsun. Daha çabuk kuruması için kabuk bağlayan parçaları da daha ufak parçalara ayırabilirsiniz. Hafif kuruyup ufalanmaya başladıktan sonra avuç içinizle ovalalayarak un haline getirip süzgeçten geçiriyorsunuz. Bunu da hava alacak bir yerde bir bezin üzerinde 2-3 gün kurutuyorsunuz. İnşallah doğru anlatabilmişimdir. Şimdiden afiyet olsun:)

Adsız dedi ki...

Tijen Hn. ben de tüm yorumları okudum ve bildiklerimi yazacağım. Tahmin ediyorum, tüm anlatılan tariflerle de çok lezzetli tatlar elde edilir. Ben de yapmak istiyorum ama sizin tarhana yapmanızı bekleyip, sizden sonra önerileriniz ve görüşlerinizi aldıktan sonra yapmayı düşünüyorum. Çocukluk yıllarımda Uşak'ta kaldığımızdan bilirim Uşak tarhanası çok güzel olur. Ama benim bildiğim kadarıyla bizde de tarhana sadece süzme koyun yoğurdu(biz kese yoğurdu deriz) un,tuz, arzu edilirse acı biber ve domatesle, hepsi çiğ olarak yoğurularak yapılır. Mayalanması için bir kaç gün( 3veya 4 gün,bu süre bir haftayı geçmez) bekletilir. Bu arada her gün karıştırılır. Daha sonra temiz sofra örtülerine parça parça yassıltılarak konulur ve arada bir ters çevrilerek ufalanacak kıvama geldiğinde delikli kevgirden geçirilerek bir kaç gün daha toz halinde kurutulur ve bez torbalarda saklanır. Kışın pişirilirken isteğe göre domates püresi, salça, varsa hazırda haşlanmış nohut(kabukları çıkartılmış) ilave edilerek pişirilir.
Şimdiden hepinize kolay gelsin,ellerinize sağlık,hepimize Allah,sağlık ve afiyetle yemek nasip etsin.
Gülsüm

Adsız dedi ki...

Tarhana nanesiz olurmu demeyin. unutmuşum yazmayı onu da ilave ediverin.
Gülsüm

zerrin-misss dedi ki...

bil bakalım tijenim napiyorum :)))

Adsız dedi ki...

Ben de hep yapıyorum ama hiç yaşmaya koymuyorum.Tarhanam 3, bilemedin 4 katı kadar kabarıyor.Neden maya koyuyorsunuz acaba?Şimdi 8 gün bekleticem.Hergün 2 kez yoğuruyorum,çok kabarıyor.

Tijen dedi ki...

Bana tarif verenler hep mayalı olarak tarif ettiler, o yüzden kullanıyorum. Doğrusu araştırmadım gerekli olup olmadığını.

emel dedi ki...

ben geçen yıl yaptım kabarmadı maya olmadığından ekşimedi bence maya şart

ZiyafetSofram dedi ki...

Biz de yaptık bu yıl tarhana..
Hem beyaz tarhana (Gönen Tarhanası), hem de normal tarhana yaptık.
Maya koymuyoruz, nohut mayalanmasını sağlıyor. Maya genelde daha çabuk olmasını sağladığı için koyuluyor.

Saliha dedi ki...

Biz hiç bir zaman tarhanaya nohut ve soğan koymayız.Tarifim Adapazarı yöresinde çok yapılan Balkan usulü tarhanadır.
2,5 Kg Çanakkale Domates, 2,5 Kg Salçalık kırmızı biber birlikte sularını çekinceye kadar pişirilip süzgeçten geçirilir.Bu karışım gerekirse koyu kıvam alıncaya kadar kaynatılıp suyu yok edilir.Biraz soğuyunca Üç gün önceden mayaladığınız 2,5 kg yoğurt bu karışıma katılıp içine üç çorba kaşığı tuz ve bir kare paket yaş maya katılıp ezilir.Yoğurdunuzun sulu bir yoğurt olmaması gerekir.15 adet yıkanıp küçük doğranmış çarliston, üçburun veya antep acısı yeşil biber katılır.4 Paket 1 kiloluk un, yani 4 kg un birer birer güçlü bir şekilde yoğurulur.Hamurun bekleyeceği kap, içindeki hamur miktarının 3 katı büyüklükte olmalıdır.Yoksa, siz mutfaktan çıkmadan, kabaran hamur kabından çıkar ve başınıza bir yığın iş açar.Kap,kabaran hamurla doldukça hamur yumruklanarak veya kaşıkla yatıştırılır.Tekrar kabarması beklenir.Bulunduğu ortamın sıcaklığına göre 7 ila 10 gün içinde tarhana olmuş olur.Son olarak baharatları damak tadınıza göre katılıp, tuzu ayarlanır.Cam kavanoza basılır.Kapağı kapatılıp buz dolabında saklanır.Eskiden annanem tarhanayı toprak küpe basar, kilerde muhafaza ederdi.Bozulmadan ağız tadıyla içilirdi.Şimdi kaloriferli evlerde böyle bir saklama usulü önermiyorum.Sıcak nedeniyle fermentasyon işlemi devam ettiğinden tarhananız çok ekşir.Şu günler tarhana mayalamak için en uygun günler.Mayalanma ağır olacağından, lezzeti çok daha iyi olacaktır.Bu usulle tarhanamı geçen hafta mayaladım.Yarın baharatlarını katıp, üç gün daha bekleteceğim.
Sonra da kış boyunca afiyetle içeceğiz.
SALİHA

Unknown dedi ki...

Tarhana yaparken maya yada eski tarhana koymadim hamuruna vede yoğurt koymayı unuttum hamura 1 saat sonra karistirdim hamurunda ele yapışır bir kıvamda dun yaptım bugün karistirdim kabarma ve ekşime yok ilk deneyimim umarım olur çok stres yaptım ne zaman dokmeliyim hamuru birileri cevap verirse çok mutlu olurum şimdiden teşekkürler.

Tijen dedi ki...

Evrim hanım merhaba,
Ben tarhana uzmanı sayılmam, o yüzden net bir yanıt veremiyorum ama bir tür maya gerekiyor bildiğim kadarıyla. İsterseniz ayrı bir yerde mayayla ufak bir hamur yapıp karıştırın ve öyle bir deneyin isterseniz. Sakin olun, yorumları okuyun. Eminim aradığınız soruların yanıtları vardır. Kolay gelsin.

Unknown dedi ki...

Tesekkur ederim Tijen hanım dediginizi yaptım mayayi unla karıştırıp tarhana hamuruna karistirdim süreci tekrar paylaşacağım cevapladığınız için tesekkur ederim umarım becerebilirim.

Tijen dedi ki...

Benim ilk tarhanam en güzel tarhanam olmuştu. Umarım sizinki de öyle olur, emeklerinize değer.

Unknown dedi ki...

Sanırım oldu tarhana m yonlendirmeleriniz için tesekkur ederim tijen hanim .annem tarhanayı saklamak için pet siselere koyardı uzun sure bozulmadan saklardı bende pet şişelere koydum kullanımı da çok pratik oluyor.

Tijen dedi ki...

Çok sevindim Evrim hanım, afiyetle için, şifa olsun. Bence cam veya bez torba daha sağlıklı ama siz bilirsiniz tabii. Sevgilerle.

Adsız dedi ki...

Neşe
Merhaba
Tarhana hamuruna hiç kabak kattınız mı? katılırsa tadı nasıl olur bilgisi olan var mı? teşekkürler

kevser dedi ki...

Kabak ilk defa sizden duyuyorum😊 ben yeşil mercimek kuru fasulye nohut havuç sarımsakkırmızı biber yeşil biber maydonz nane dereotu yoğurt irmik soğan yarım maya ve bir çaybardağı eski yaptığın tarhanadan 😃