08 Ağustos 2009

Esmer şeker beyaz şekerin 6 katı fiyata

Fikir Sahibi Damaklar grubunda esmer şeker tartışılıyordu, Esra'nın sorusuyla. Nicedir aklımda olan ve burada dile getirmeyi düşündüğüm bir konu olduğu için yazmadan edemedim. Esmerinin beyazdan büyük bir farkı olmadığını biliyordum. En azından Türkiye'de. Kristalize edilmiş beyaz şeker, şeker yapımında kullanılan pancarın küspesiyle (melas) boyanıyor ve bu ürüne "esmer şeker" deniyor. Bir zamanlar şeker fabrikalarında, diğeriyle aynı fiyata satılan bir şeker bu. Ancak "sağlık" endişesi bizi "sağlıklı olduğu söylenen" ürünlere yönlendirdiğindenberi sağlıksız saydığımızla neredeyse eşdeğerde olan gıda maddelerine daha yüksek ücretler öder olduk. (Burada gerçek organik ürünleri ayrı bir kefeye koyduğumu belirtmek durumundayım. Şu ortalığı ayağa kaldıran İngiliz araştırmasına inanmadığımı söyleyerek.) Dahası bu farkın hak edilen bir fark olup olmadığını hiç sorgulamadık. Bir zamanlar marketlerden birinde beyaz şekerle esmer şeker arasındaki fiyat farkına bakmıştım. Esmeri beyazının üç katıydı. Şimdi ise bu fark iyice açılmış durumda. Bir de siz bakın lütfen, bir sonraki market ziyaretinizde (hatta bana da bildirirseniz sevinirim). Bir e-markette gördüğüm durum şu (esmer kristal şekerin fiyatını göremediğim için küp şeker fiyatlarını karşılaştırdım): Beyaz küp şekerin kilosu 2.48 tl iken esmer küp şekerin yarım kiloluk paketi 7.40 tl'ye satılıyor. Yani kilosu 14.80 tl'ye gelen esmer şeker beyazından altı kat pahalı! Bunu farketmek canımı daha da sıktı. Bence bu fırsatçılıktan başka bir şey değil. Esmer şekeri satan firmanın internet sitesindeki bilgiye göre esmer şekerin vitamin oranı daha yüksek. İyi de biz şekeri vitamin değeri için mi tüketiyor (veya tüketmemeye çalışıyoruz)? Peki ya kalorisi? Esmer şeker dişlerimizi çürütmüyor mu? Onu yediğimizde diğerinden kaynaklı sorunlarla karşılaşmıyor muyuz?
Şekerin nasıl üretildiğini merak ediyorsanız şu adresten (veya şu sayfadan) okuyabilirsiniz.
Wikipedia'daki "brown sugar" sayfasında (ne yazık ki Türkçe çevirisi verilmemiş) esmer şeker üreticilerinin rafine şekere melas ekleyerek maliyeti düşürdüğü yazıyor. Besin değerine bakılınca da şu bilgi çıkıyor ortaya: "Esmer şeker su miktarı farkı nedeniyle beyaz şekerden biraz daha az kalorili gibi görülür. 100 gram esmer şekerde 373 kalori varken beyaz şekerde 396 kalori vardır. Ancak esmer şekerin kristal boyutu daha küçük olduğu için daha az yer kaplar. Bir çorba kaşığı esmer şekerde 48 kalori varken aynı miktar beyaz şekerde 45 kalori bulunur." (Olur da şeker çeşitlerini merak ederseniz bu adresten okuyabilir, resimlerine bakabilirsiniz.) Yani diyeceğim o ki, bir tarifte özellikle esmer şeker kullanılması önerilmiyorsa esmer şeker kullanmanızı gerektiren bir durum yok ortada. Hele de aman bu daha sağlıklı diye düşünüyorsanız biraz daha araştırıp öyle kullanın diyeceğim. Aradaki tek fark -ne yazık ki- cüzdanınızdan çıkan paranın miktarı. (Bir öneri: Bazı tariflerde ille de esmer şeker gerekiyor diyorsanız bir deneme yapın. Kullanacağınız şeker miktarına -ki bence o miktardan çok daha azı yeterlidir- bir çorba kaşığı pekmez ekleyip karıştırın. İşte size ucuzundan esmer şeker. Yani yine diyeceğim tabii, dayanamayacağım, keşke hiç şeker kullanmasak. Pekmez varken mesela veya kuru meyveleri kullanmak varken, hatta stevia bile varken hiç olmasa şeker hayatımızda...)
(Fotoğraftaki arkadaş da Meksikalıların "panela" dedikleri kamış şekeri.)

37 yorum:

zengile dedi ki...

Merhabalar.İnsanoğlu yek yeke hep birlikte elele Birşeyden bişey çıkmaz yani denizden bir bardak su alsan eksilirmi mantığı ile herşeyin canına okudu. Şimdide fırsatcılar onun canına okuyor.Bu iş yalnız şekerde değil akla gelebilecek birçok üründe oluyor.Bu ülkede hala pancardan şeker üreten firmalar mevcut azda olsa.Burada iş kulaktan dolma değil gerçek araştırıcı tüketici bilincine düşüyor.Sizin gibi gerçekten insanları düşünen onları bilinçlendirmeye çalışan bu işin ekonomi politiğini pisiko/sosyolojisini bilen gerçek aydınlara çok ama çok ihtiyacımız var.Yüreğinize sağlık sağlıcakla kalın.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

eskiden pazarda köylülerin sattıkları ürünlere pek rabet olmazdı. fiyatları da hep uygun olurdu. şimdi ise organik satıyoruz diye köylüler de fiyatları artırdı.
herşeyde bir suistimal var tıptı şeker de olduğu gibi.

diyet tariflerde esmer şeker kullansam bile ölçüyüde mutlaka azaltırdım ama uzun zamandır sizin kek tarifiniz varken şekere gerek duymuyorum :)

zaten esmer şeker fiyatından dolayı erzak dolabımın en nadide yerinde duruyor,çok önemli birşey :)

ama bazı tariflerde esmer şeker kullanılıyorsa yaparken muhakkak ondan kullanılmalı. çünkü yapı ve tad olarak farkediyor. ama kastım olan tarifler diyet değil normal:)

Adsız dedi ki...

inanmıyorum tamda dün akşam markette alsammı almasammı diye düşündüm. aslında çok da lazım değil mehtap hanımla diyete başladığımdan beri hiç şeker kullanmadım. ama kek için gerekirmi diye alacaktım. sonra pakete baktım baktım amaaaaan o da şeker bu da şeker zaten ihtiyacım yokki dedim. sonra düşündün acaba bunu nasıl üretiyorlar neresi diyet bunun şeker işte dedim içimden vazgeçtim. her gördüğümde kafamı kurcalıyordu böylece öğrenmiş oldum, çok teşekkür ederim. uzun süredir takip etmeme rağmen ilk yorumumu da yazmış oldum. sevgiler..
ü.a.

Sevgi Küçük dedi ki...

Tijenciğim bu önemli bilgi için teşekkür ederim. ne kadar bilinçsiz hareket ediyoruz, ne kadar kolay etki altında kalıyoruz. :(
çok teşekkürler.

Tijen dedi ki...

Rica ederim Sevgi'ciğim!
*
Sevgili Ü.A,
Demek ki doğru zamanda vermişim bu bilgiyi, işe yaramasına çok sevindim.
*
Sevgili Papatya Prenses,
Esmer şeker yerine beyaz şeker ve biraz da pekmez kullansan veya beyaz şekeri bir çorba kaşığı pekmezle karıştırıp kullansan da olur. Bir farkı olacağını zannetmem. (Bunu test etmek için esmer şekeri yıkayabilirsin, rengi gidiyorsa tam tersi de uygulanabilir öyle değil mi?
*
Gözünüze girebildik mi Zengile dost? Ne mutlu bize!

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

Tariflerde kullanmak üzere, bir kaç kez esmer şeker alma girişimim fiyatları görünce sona ermişti.

Bu kadar para vermem, esmer şekerde almam valla diyerek vazgeçtim hep, beyaz şeker kullandım.

Beyaz şekere pekmez eklemeyi deneyeceğim bundan sonraki ilk denememde.

Bizde birşey moda oldumu fiyatlar anında 3-5 katı...

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

yaaaa şimdi ne yapaağız hadi bakalım ? Daha düne kadar esmer şeker tüketelim diye haykırırken şimdi o da gitti elden ? Ne kalacak geriye çok merak ediyorum. Valla düşündükçe ne alacağız ne yiyeceğiz fenalık geliyor bana:(

Tijen im ellerine arastırmalarına sağlık canım sağoalsın...

Figen

Işıl dedi ki...

Merhaba Tijen

bu konuya dikkatimizi çemtiğin için teşekkürler.
Bende markete gidip bir bakacağım şimdi merak ettim..

Zehra Gürgen dedi ki...

İnsan merak ettikçe öğreniyor. Bende önceden esmer şeker daha iyi diye bilenlerdendim.Niye? işte kulaktan dolma bilgiler.Sonra birgün şans eseri bir iki yazı okudum.Gördüm ki türkiye'de tek farkları fiyatları!!
O günden beri esmer şekere güle güle dedim..
ama şekere güle güle diyemedim :(
Pastalarda şart işte naapiim..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

yerden göğe kadar haklısın canım.
bir uzman arkadaş senin düşüncelerine benzer önerilerdebulunmuştu, yaklaşık 3 yıldır esmer şkr hiç tüketmiyorum.
ŞEKER ŞEKERDİR MANTIĞI YANİ.
karasıda beyazı da aynı.....
pekmeze devam :)
benim stok 5 yıl idare eder beni galiba... :))
sevgiler canım benim..

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Çok iyi bir konuya değinmişsin.
Aynen yazdığın gibi, fırsatcılık.
Organik kavramında da aynı çelişkiyi yaşamaya başladı halk.

Link'ler için teşekkürler...

Beyza dedi ki...

Tijencigim,
Bizim evde pek seker tüketilmez. Cayi, kahveyi sekerle icemem ben. Kek filan yapmasam seker girecegi yok eve.
Ama tabii ben son zamanlarda rejimi filan birakip gayet güzel güzel yer icer oldugum icin yine pek hasir nesiriz tatlilarla filan! Sonum hayir olsun bakalim...

Adsız dedi ki...

ben de teşekkür ederim, çünkü ben de esmer şekeri biraz daha sağlıklı sanıyordum.
okurken ben de stevia'yı önermeyi düşünmüştüm ama tabi onun kilosu iyice abarık fiyatlarda olsa gerek.

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Dediğin gibi şekerin her hali kötü. Kanseri besleyen, vücuda hiç bir yararı olmayan bir gıda. keşke kullanmasak. Ben hamileyken gestayonel diyabet yaşamıştım ve o dönemde fruktoz ve tam buğday unuyla kurabiyeler kekler yapardım. Eminim çok daha sağlıklıydı. Belki bizler için bir de fruktozu araştırıp yazabilirsin ne dersin? Biraz pahalıya geliyor ama kesinlikle çok daha sağlıklı.
Sevgiler,
Esra

mutfakcini dedi ki...

Benim de dikkatimi çeken bir konu bu.Kesinlikle iki şeker arasındaki fiyat farkı çok.Ben kurabiyeleri vs genellikle pekmezle tatlandırıyorum.Çocuklarıma zorlanmadan pekmez de yedirmiş oluyorum.Tavsiye ederim.Sevgiler.

Meyvelitepe dedi ki...

Neredeyse renk dışında bibirinden farkı olmayan iki ürün için böylesine farklı iki fiyat! Geçenlerde kesme şeker alırken esmeri şekilli diye hoşuma gitmişti de karşılaştırma yapmıştım, sözünü ettiğiniz sitedeki kadar olmasa da esmerin fiyatı daha yüksek.

Sevgiler...

PAPATYA PRENSES dedi ki...

pekmezli şeker fikri güzelmiş:)

bu arada dün akşam markette fiyatlara baktım.

Doğa Esmer toz ve küp Şeker 500gr : 6.49

Doğuş küp şeker: 2.30
Doğuş toz şeker 5kg: 12.40

zarpandit dedi ki...

esmer şekerin pekmezle boyandıgını (baska kelime bulamadım) duydugumdan beridir esmer sekerli tarifler bile beyaz sekerle yapılıyor yada pekmezle yarı yarıya kullanıyorum :) ama bu işe çözüm getirmek için bir şeyler yapmak gerek..

organik anneannemlerin bahsettiği kıra kıra kullanırdık boyle toz olmazdı dediği esmer şekerlerden istiyorum ama malesef bulamıyorum...


not: diyet malesef rafa kaldırılmıs durumda olmuyor beceremiyorum yogunluklu salata karpuz meyve ile besleniyorum :(

Belgin dedi ki...

Tijenim bunlar cok güzel bilgiler, ellerine saglik canim.
Stevia hakkinda bizler buralarda hemen hemen pek bir sey bilmiyoruz.

Benimde tek bildigim, seker kullanimi ve böylecede Seker lobisinin geliri azalacak diye Alman devletinin ve diger Avrupa birligi ülkelerinin stevia satislarina Gida maddesi olarak Ülkelerinde izin vermedikleri. Hemde cok basit sebepler yüzünden, neymis daha cok yeniymis, saglikli olup olmadigi daha cok arastirilmamis olmasiymis. Bizlere bu konuda daha cok bilgi verebilirsen sevinirim:)
Sevgilerimle

Tijen dedi ki...

Ben Carrefoursa'nın e-marketinden bulmuştum fiyatları. Migros'ta ulaşamadım şeker fiyatlarına. Normal toz şeker kendi markalarıydı, diğeri de seninkiyle aynı Papatya Prenses!
*
Belgin'ciğim,
Stevia'yı Türkiye'ye arkadaşım Gisela getirdi ilk. O yetiştiriyordu, şimdi Rasayana markasıyla satılıyor. Pek ucuz değil bildiğim kadarıyla (ben hala Gisela'dan alıyorum çünkü) ancak bir bardak stevia yaprağını 250 ml suyla kaynatıp süzdükten sonra epey bir süre kullanmak mümkün. Zaten 2-3 çorba kaşığı yetiyor tatlılara. (Tek sorun stevianın tadının herkese göre olmaması. Ben bunun çaresini stevia kullandığım tariflerde yoğun aromalı baharatlar kullanarak bulmuştum. Biraz da pekmez.)
*
Gökçe'ciğim,
Esmer şeker pekmezle değil pancar küspesiyle boyanıyor. Pekmezle beyaz şekeri boyamayı ben önerdim. Ama daha doğal tatlandırıcılar kullanmayı tercih ediyorum doğrusu, şeker yerine.

zengile dedi ki...

Merhabalar.Madem konu devam ediyor,kısa bir not: Hepimizin severek yediği şu meşhur esmer ankara simidinde imalatçıların çoğu simide tadını ve rengini veren pekmez yerine daha ucuz olan toz şekeri karamelize ederek katıp rengi ve tadı öyle veriyorlarmış.

funda dedi ki...

tijencim, benim oğlan şekerli şeylere çok düşkün, bu beni çok endişelendiriyor, senin şekersiz meyveli kek enim favorim ama o pek sevmiyor az şekerli tadı..pekmez onu kandırabilirmi dersin..yada şekerin yerine geçebilicek başka bişey...ama ne...

pelince dedi ki...

Tijen çok haklısın,gerçekten pahallı.Ben daha önceleri kalorisi daha az diye düşünüyordum.Light tarif dediklerinden sanıyordum.
Light yoğurt,light süt,light peynir hatta light dondurma vs.. gibi... Hepsinin fiyatları normallere oranla daha pahallı.
Anlamış değilim zaten.

Kamış şekeri çok ilginç geldi bana...İlk kez gördüm :)

papatyaninguncesi dedi ki...

eskiden sağlıklı diye ben esmer şekeri tercih ederdim.ama şimdi fiyatları okdar uçtu ki artık almıyorum allahtan fazla şeker seven biri değilim;) şimdi sadece çayımda kullanmak için esmer şeker tüketiyorum

Mine dedi ki...

Sevgili Tijen, Pekmez de nar eksisi gibi kaynatilarak mi (reduction) elde ediliyor? Evde yapmis olaniniz var mi? Sevgiler

meleginmarifetleri dedi ki...

Tijencim esmer şeker dediğin gibi çok phalı alsam bile vara yoğa kullanmaya kıyamıyorum aslında kalori olayında çok fark olmdıktan sonra lezzet açısından da yok bence şeker aynı şeker.
Sevgiler.

Tijen dedi ki...

Mine,
Evet pekmez de nar ekşisi gibi kaynatılarak yapılıyor. Ben sadece dut pekmezi yaptım. Gerçi değişik yöntemler var. Kemaliye'de mesela, dutları önce kurutup sonra suyla kaynatıyor ve pekmezi öyle yapıyorlar diye hatırlıyorum. Ama biz acemi usulü, değişik yöntemler deneyerek yapmıştık Gisela'cığımla. Ayrıca pekmez yapımında duru olsun diye kullanılan "pekmez toprağı" var, özellikle üzüm pekmezinde kullanıldığını biliyorum.

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Değerli Adaşım yerden göğe kadar haklsın.
Özellikle son zamanlarda organik adı altında ama gerçekte çokta organik olmayan ürünlerde çok yüksek fiyatlarda satılıyor. Halbu ki ingilizlerin yaptıkları araştırmalarda organik ürünlerin diğer ürünlerden çok ta farklı olmadığı besin değerleri açısından çok ama çok az daha iyi olduğu ortaya çıkmış. Dolayısıyla bizim ülkemizde özellikle sağlık ürünler adı altında satılan ürünler sadece daha fazla pahallıya satmak için raflarda. Tıpkı esmer şeker de olduğu gibi.
Fabrikalarına girip baksak ortada kaç tane sağlam firma kalır acaba.
Çok teşekkürler bu konuya değindiğin için canım,
sevgilerimle
Adaşın

Güneşli Günler dedi ki...

Neden halk olarak hep üç kağıt ve suistimaller peşindeyiz. :( Nerede kaldı ticaret ahlakı. Bu gerçekleri FSD'de ve sizin sayfanızda okumasaydım hala esmer şekerin beyaz şekerden çok çok daha sağlıklı olduğunu düşünmeye devam decektim. İyiki varsınız. Çok teşekkürler Tijen abla...

ipek dedi ki...

Tijen ciğim,
Gerçekten teşekkürler, yazdıklarınla hepimize çok faydalı oldun.
Ben -acemilikten olsa gerek- esmer şekeri, beyazının rafine edilmemiş hali olduğunu düşünerek, özellikle satın alıyor ve cebimi boşaltıyordum.
İngiliz arştırması konusunda seninle hemfikirim. En azından bizim ülkemiz için geçerli olmadığını düşünüyorum.

Fiyatlar konusunda, burada yazanlara katılıyorum: herkes fiyatını katladı... En azından alışveriş yaptığımız köyden biliyorum: Un Migrosta kaçaysa, onlarda kendi ürettikleri unu aynı fiyata satıyorlar:)
Bilgiler için tekrar çok teşekkür ederim arkadaşım.
sevgiyle...

Mine dedi ki...

Cevap icin cok tesekkur ederim :)

nalan dedi ki...

ingilizlerin yaptığı araştırma aslında amacına ulaşmış ve insanlara organik gıdanın besin değeri açısından farkı yok demeye kadar getirmiş. aynı araştırma gıdaların toprağı ne kadar kirlettiği, konvansiyonel tarım üretimi gıdalardan bize ve çocukların bünyesine ne kadar zehirin geçtiğini vs vs vs kısmıyla nedense hiç ilgilenmemiş. maksat at taşı suya, su bulansın çamurlansın...

Burcu dedi ki...

AVRUPA'da böyle bir uçuk fiyat farkı yok!
Aynı gramajdaki şekerde 30-40 euro cent oynar fiyatı.
Neden herzaman fırsatçılar Türkiye'de?
Ramazanda bile neden devamlı halkı soymak istiyorlar?
Bu gidişe hani hükümet dur diyecek çok merak ediyorum :(

tavsan dedi ki...

Almanya'da rohrzucker olarak gecen, rafine edilmemis esmer seker kamisi sekeri satiliyor, beyaz sekerin iki kati fiyatina. Unrefined (raw) brown cane sugar ya da unrefined cane sugar olarak geciyor Ingilizcesi. Ben onu kullaniyorum. Beyaz sekerden daha tatli oldugu icin beyaz sekerli tariflerde neredeyse yarim olcu kullanmak yetiyor.

birsence dedi ki...

tijen hanımcım çok güzel anlatmışınız..bende dün marketten aldım esmer şeker küçük bir pakete 8 lira verdim yarım kilo bile değildir inanın...bu nasıl bir pahalılık diye aklımdanda geçmedi değil....
sağoulun..

Sinek Sekiz dedi ki...

Merhaba Tijen Hanım,

Yazdıklarınız herkes için gerçekten önemli "gerçek" bilgiler. Sağolun.
Birçok tarifi şeker kullanmadan da uygulamak mümkün. Yaz aylarında bol olan meyveleri değerlendirmek için yapılan reçeller gibi. Biz de geçenlerde şeker yerine elma suyu ve pekmez kullanarak bahçemizdeki kurşun eriği ve karadutun reçelini yaptık. Merak edenler olur diyerek blogumuzun adresini ekliyorum. http://sineksekiz.wordpress.com/2009/08/15/sekersiz-recelin-sirri-elma-suyu-ve-pekmez/
içten sevgilerle.

Gurme Durmaz Arar! dedi ki...

merhaba tijen,

bende senin blogunu bir suredir izliyorum, linkerle sık sık karşıma çıkıyor güzel bloğun. tarhanalara bakmaya doyamıyorum, ellerine sağlık. şekerle ilgili bu yazı da tüm arkadaşlarıma gitti. sevgiler
saygılar.