27 Ağustos 2009

Esme rüzgar!

Esme rüzgar, esme.
Ormanlarım, zeytinliklerim yanmasın.
Esme rüzgar, üzümlerim, incirlerim, salçalarım, biberlerim bekler.
(Rüzgar dileniyordum oysa, çabucak kurusunlar diye)
Esme rüzgar, yanmasın ağaçlar ve diplerindeki canlılar...

22 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Orman yangını iç yangını, dilerim fazla büyümeden çaresine bakılır. Yanan her ağaç içime bir bıçak saplıyor:(

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen'cim ahh ne çok ormana kıyıldı bu sene?
biraz dikkat biraz sağduyu olsa..esme rüzgar lütfen..

iffetin günlüğü dedi ki...

Tatil dönüşü Konya ovasında yakılmış tarlalar gördük.Bu insanlar niye bindikleri dalı keser hep..Allah akıl fikir versin.

Çiğdem dedi ki...

Bütün çalışanlarım söndürmeye gönüllü gittiler Tijen Hanım.

Helikopterler, uçaklar sabahtan beri uğraşıyor. Yangın büyük. Tanrı hepsini korusun, yardımcıları olsun.

Mehmetalan köyündekiler "bu kundaklama" diyorlar. Kirişlik vadisinde son bir haftada zeytinlikleri kundaklıyormuş birileri. Dün 18.30 da itfaiye bölgeden ayrılıyor, 19.00 da ilk yangın çıkıyor.. Yakan yansın inşallah diyorlar.

Leylak Dalı dedi ki...

Bence de, kasıtlı yaktılarsa dilerim kendileri de yansın. Nasıl bir vicdandır bu, sadece ağaçlar mı, kurt kuş yanıyor...

Tijen dedi ki...

Çiğdem hanım,
Her yanan ağaç insanın yüreğini yakıyor. Hele de böyle bir kundaklama ihmali gerçekten çok acı. İnanılır gibi değil insan yüreğinin bunca kötüleşmesi. Tez zamanda durulsun, sakinlesin ve sönsün inşallah! Sağolun paylaştığınız bilgi için.

Adsız dedi ki...

Tijen Hn. Yangın çıktığında benim deilk aklıma gelen rüzgardır. inşallah rüzgar esmezde yangın etrafa fazla yayılmaz.Hepimize geçmiş olsun ama ben de akdeniz bölgesinde yaşadığım için yazın buralarda da çok yangın olur. Çok üzülürüz. Kimler sebep oluyorsa, özellikle bilerek sabotaj için yakıyorlarsa elleri kırılsın, onların da hayatları yangın yeri gibi olsun diyorum. Ülkede ağaç bırakmadılar. Hayat damarlarımızı kurutuyorlar. Sizin duygularınıza katılıyorum. Biz sıcaktan yanalım, kurutmalıklarımız bekler ama nolur Rüzgar dursun da yangın kontrol altına alınsın. Hepimiz dua ediyoruz.
Yangınsız, bol yeşil günlere

pembecikolata dedi ki...

yazık çok yazık insan gözyaşlarını tutamıyor...kesinlikle kundaklama olduğunu düşünüyorum malesef!!!Nasıl bir zihniyettir bu anlamak mümkün değil...

Çiğdem dedi ki...

Üç tarafta kontrol altında. Dağa çıkan ve milli park' a giden taraf söndürüldü. Batıya doğru yanan yerler var. Helikopterler ve uçaklar uğraşıyor.

Söndü müjdesini vakitlice alırsam size de haber veririm.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Dun akşam eşimle konuştuk. Genelde kıyı bölgelerinde yangın çıkması kundaklama ihtimalini de beraberinde getiriyor. Duanıza ben de katılıyorum. Esme rüzgar kurtulsun doğa.

Sevgi Küçük dedi ki...

kahroluyorum inan bende.geçenlerde bir düşündüm, herhalde 10 yaşından beri "gelecek sene orman yangınları ile daha iyi mücadele etmek için şu kadar şu şöyle yapıldı/yapılacak" ları dinliyorum ama nasıl bir gelecek ise gelmediği gibi gidiyor... :(

Tijen dedi ki...

Çok sağolun Çiğdem hanım. Ben de takip etmeye çalışıyorum ama sizin haberleriniz daha taze. Dilerim tez zamanda söner ve başka yangınlar olmaz. (Aydın ve Bergama'da da yangın çıkmış bugün, ufak yangınlar gibi görünüyor ama toplama vurulunca dünya kadar orman yok oluyor her yıl.)
*
Düşüncelerini, dualarını paylaşan tüm dostlara teşekkürler. Güzel haberler alalım istiyorum. Başka yangınlar olmasın.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim gerçekten de her yanan ağaçta ailemden birisini kaybetmiş gibi üzülüyorum canım :(((

Çiğdem dedi ki...

Söndürüldü :)

Şimdi soğutuyorlar. Ara ara küçük alevlenmeler oluyor ama hemen söndürülüyor.

Çocuklarım sağ salim döndü.

Gözümüz aydın.

Tijen dedi ki...

Çok sevindim Çiğdem hanım, ben de ntv'nin sitesinden okudum, anında güncelliyorlar ne güzel. Çocukların sağ salim dönmesine de çok sevindim, yorulmuşlardır iyi bir dinlendirmek lazım. (Siz neredesiniz? İşletmeniz var anladığım kadarıyla.)

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

Dün akşam balkona iftar sofrasını hazırlarken küçük oğlum küçük dediğime bakmayın koca adam anne duman var kazdağlarında galiba yangın var dedi.baktığımızda bir boğucu duman görüntüsü ortalığı kaplamıştı,alev görünmüyordu rüzgar estikçe alevlerde görünmeye başladı,gerçekten çok acı ağaçların yakılması,yemek boyunca takip ettik,henüz havadan bir müdahale yoktu,ama itfaiyelerin ışıkları görünüyordu,geç vakitlere kadar uğraşıldı,sonrada kontrol altına alındığı haberiyle rahatladık ama olan oldu,onca ağaç yandı.Bir daha olmaması dileğimiz.
sevgiler

sihirlirloklava dedi ki...

canım selamlar...birara yağmurlar yağmasın,yaz başlasın artık diye söylenip duruyorduk..yağmurlar durdu,toprak,ağaç kupkuru kaldı...üzerine de bu deli rüzgar...hergün başka bir yerden yükseliyor ateş...umarım bu son olur...sevgiler...

Adsız dedi ki...

geçen sene gitmiştim mehmetalan köyüne,ne güzeldir oralar.içim yandı haberi görünce :(

Çiğdem dedi ki...

Ne kadar çokuz buralarda :)

Tijen Hanım Korkut yağdan sabun alıyorsunuz biliyorum. :) "Gizli takipçi evet..." ve Edremit pazarında illa ki rastlaşmışlığımız var. Korkut yağa geldiğinizde "sizin sırtınızda Körfez Zeytinyağ varmış "deyin gösterirler. Ya da Shell' in yanından denize doğru girin 300 mt sonra solda bizim fabrikayı göreceksiniz. Kapıdan Çiğdeeeeem diye seslenin :) Çaya kahveye beklerim. Karadeniz sofrasını da illa ki :)

Tijen dedi ki...

Evet evet, daha geçenlerde gittik Korkut'a. Ne güzel sabunlar aldık bizim gelin hanımla. Şu anda polenli olanı kullanıyorum, yumuşacık, mis kokulu. Sırada sakız gibi var. Keşke arabam olaydı da sizi ziyarete geleydim. Arabalı bir misafirim olursa mutlaka. Yolunuz düşerse ben de beklerim (özel yazışmalar için bana bir e-posta adresi yazabilir misiniz? O yorumu yayınlamam söz!)

Adsız dedi ki...

Tijen Hn.cığım ilginizden dolayı çok teşekkür ederim. Nuray Hanımın da iyi haberlerini aldık, iyi olduğuna çok sevindim. Bu sene biz güneyin sıcağını çektik ,tatil yapamadık . Nuray Hn.bizler içinde gezsin.
Tarhanam da belki sizinki kadar güzel olmaz ama yine de çok güzel görünüyor(rengi biraz daha açık, herhalde kırmızı biberi biraz daha koymalıymışım) Biz de tarhanayı koyun yoğurdundan yaparız.Ancak burada koyun yoğurdu bulamadım, sizin tarhana kadar lezzetli olmayabilir. Neyse inşallah afiyetle ağız tadıyla yemek nasip olsun hepimize. Dışarıdan alınandan kendi yaptığın iyidir.
Bu arada inşallah yangınlarda bir son bulur. Dualarımızı eksik etmeyelim.
Sevgiyle kalın.
Gülsüm

Tijen dedi ki...

Sevgili Gülsüm,
Neden güzel olmasın, el emeği herşeyin tadı harika olur buna şüphem yok. Bu adar ilgi gösterilmiş, severek yapılmış bir tarhana eminim çok lezzetli olacaktır. Rengi açık olsun ne olacak, pişirirken koyu renkli olsun istiyorsanız birazcık biber salçası ilave ediverirsiniz. Afiyet olsun!