08 Ekim 2009

Moda'da yeni bir lezzet durağı

Önce sizi eski bir güne göndereyim. Vaktiniz var ise şu yazıyı okur musunuz:
http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=cts&haberno=4202
Aradan geçen yıllarda Sevgili Ayda hanım ve kızı Selin kaliteden, güleryüzden asla taviz vermeden sürdürdüler atalarından gördükleri yemekleri sunmayı. Ermeni mutfağını Takuhi Tovmasyan'ın büyülü kaleminden okumuşsunuzdur belki: Sofranız Şen Olsun demişti Takuhi hanım. Okumadıysanız okuyun isterim. Bir yaşam, mutfak üzerinden bu kadar güzel aktarılabilir. Topiği anlatırken, "çocukluğumda, yılbaşına üç dört gün kala Yedikule sokakları soğan kokusundan geçilmezdi," diyor. Ermeni ailelerin yılbaşı sofraları topiksiz olmaz çünkü. Bugün herkes evde yapmıyor topiği, Hamov'a sipariş ediyorlar ve yeni yıla bir kaç gün kala Hamov'un mutfağı buram buram soğan kokuyor. Şimdi Hamov Moda'da, ufak bir şubeyle sürdürüyor lezzet dağıtmayı. Topik, Ermeni usulü lahana ve yaprak sarma, midye dolma Ayda hanımın mutfağında efsaneleşiyor. Bol soğanlı, tarçınlı bir sarma bu, alışageldiğinizden farklı olarak. Başladınız mı gidiyor, bir, iki, üç, beş... Yolunuz Moda'ya (veya Feriköy'e) düşerse uğrayın, tadın Tokatlıoğlu kadınlarının güzel ellerinden çıkan yiyecekleri.

Hamov Feriköy: Şahap sok. No:36 Feriköy Şişli
Tel: 0212 225 78 90
Hamov Moda Corner: Gürbüztürk sok. No: 36 Moda Kadıköy
Tel: 0216 346 77 78

19 yorum:

Adsız dedi ki...

topik biraz zahmetli ama seveni için de bir o kadar dayanılmaz nefasette bir mezedir. alışık olmayan için ise o tatlı-tuzlu lezzet biraz garip gelebiliyor, tecrübeyle sabittir. ben yılda bir iki kez yapabildiğim renkli ve bol mezeli olmasına gayret ettiğim dostlarla rakı gecelerinde mutlaka topik de yaparım. eski usulü çok daha zahmetlidir (kare tülbent çıkınlarında haşlananları). şimdi kolayına kaçıp streç film içinde kareler hazırlıyorum. bir de içine değil (içine mutlaka çiğ künar koyarım) ama üstüne ve çevresine süs niyetine attığım künarları kavuruyorum. vakti ve hevesi olanların hele de rakı seviyorlarsa mutlaka denemelerini dileyebileceğim bir lezzet topudur topik. takuhi hanımın kitabı için ne denebilir ki bilmiyorum; anadolu işte; neşeli, hüzünlü, renkli ve lezzetli. topik ise benim için bir sürü çağrışımı olan bir tat toplamıdır: herkesin önce dinlemesini, hatırlamasını, hatırlatmasını,kabul etmesini, kabullenmesini; sonra ise affetmesini, affedilmesini, birlikte ağlamasını ve nihayetinde unutmasını istediğim bir dolu acının, kederin, öfkenin toplamı. yürekten sevgiler ve selamlar tijen hanımcığım. rukiye.

beste dedi ki...

topiiiikk cok guzeldir. Niye hicbir yerde bulunmuyor diyordum yasasin ! Ufacik proplem ne zaman gelebilirim bakalim:)

beste dedi ki...

2005 te yazmissiniz yaziyi nasil kacirdim. 2006'da Moda'da oturdum 6 ay ama bu dukkan yoktu. Ferikoy'deki guzelim pastaneyi kesfedememisim hayiflanir durumum simdi butun gun!

La Madame Chapeau dedi ki...

Foça, Erenköy, adalar derken, sonunda Moda'da karar kıldık yerleşmek için... Bu fikrimiz tam da pekişmişken, pek hoş oldu bu yazı...

Damak Tadı dedi ki...

Çok iyi oldu gerçekten bu yazın Tijen'ciğim..Artık bol bol sipariş veririz kış gecelerinde..))Gönlüne sağlık sultanların sultanı..Öpüyorum kocaman..Sevgiler..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Eeeee biz napıcaz Tijenciğim burada? :)))

Sevgiler,
Evren

nalan dedi ki...

hemen açtım baktım google earth'den. kaybolmadan bi yere gidemiyorum başka türlü. hoş bazen kaybolunca daha iyi oluyo, güzel manzaralar binalar çıkabiliyor rastlantı olarak.
evden yürüyerek gitmeli, yürüyerek dönmeli. nasıl olsa dolmaları yutarken saymayı unuturum ben :)

Zehra Gürgen dedi ki...

Hiçbir fikrimin olmadığı bir yiyecek maalesef :( Moda'ya gitmek lazım demek? buda zor gibi..eee Topik yemek başka bir zamana kaldı desene ??

PAPATYA PRENSES dedi ki...

hımm hiç duymadığım bir lezzet. yolumun düştüğü bir zaman deniycem..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

tamam canım..
hafta sonu selamınıda götürürüz elbet :))

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijen'ciğim,
Şimdi oturduğum apartmana gelene kadar Ermeni mutfağı hakkında bildiklerim sadece okuduklarımla sınırlıydı. Ama son on yıldır çok sevgili komşum Siran'ın sayesinde bu mutfağın en güzel yemeklerini yiyebildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum.Topikler, midye dolmalar, paskalya çöreğinin en güzeli daha neler neler? Sağolsun ne zaman pişirse mutlaka bize de verir.
Rukiye hanımın görüşlerine katılıyorum ve komşularımı en büyük zenginliğim olarak görüyorum.
Hamov'a da mutlaka gideceğim.
Sevgilerimle,

zero dedi ki...

Sevgili Tijen, beş yıldır Ermeni bir ailenin gelini/kızı/parçası olarak yaşadığım, bir dolu şey öğrendiğim, renklendiğim, çeşitlendiğim, lisanıma yeni bir lisan kattığım, mutrafığımı/kütüphanemi/dimağımı/içimdeki müziği zenginleştirdiğim için kendimi fazlasıyla şanslı gören bir insanım. Yıllar evvel Takuhi Hanım'ın kitabının ilk çıktığı zamanlarda sevdiğim insana ve dostlarımıza beğendirmek heyecanıyla topik yapmak üzere mutfağa ilk girişimi hatırlıyorum. Çok keyif aldığım, heyecanla onu ona karıştırdığım, evi kavrulmuş soğan ve tarçın kokuttuğum bir tecrübe olmuştu. İlkti ama çok beğenilmişti. O gün bugündür yılbaşlarında ve paskalyada sofralarımızdan eksik etmediğim(iz) bir lezzet bu. Değerini bildiğim için çok sevdiğim Hamov'un Moda'da açıldığını bilmek günün güzel bir haberi oldu:) Sevgiler

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim hiç duymamıştım Topik'i..Çok ilginç geldi bana, tadını çok merak ettim. Bir gün mutlaka ben de denemeliyim:).
Sevgiler..
aslı

Seda dedi ki...

Bilmediğim bir lezzet Tijencim ama birgün yolum düşerse tatmak isterim yeni lezzetleri hep çok merak etmişimdir...

pelince dedi ki...

Hiç duymadığım bir lezzet,anlatılanlarda çok hoşuma gitti...moda yakın.. gidip denemek isterim bende...

Evren dedi ki...

tarçın ve soğan olmazmış gibi geliyor kulağa ama bu kadar beğeni boşuna olmasa gerek diyip, ilk gittiğimde deneyeceğim mutlaka...

Butikpartim dedi ki...

Hiç yemedim daha önce.Denemek lazım o zaman:)

Adsız dedi ki...

Tijen'cim merhaba,
Topik'le ilk defa geçen yılbaşı tanıştım ve tattım. Geçen yılbaşında menümüzün hemen hemen hepsini Hamov - Feriköy'den almıştı , sağolsun bir arkadaşım orada çalışıyor ve sürekli Hamov'da öğle yemeklerini yediği için lezzetini bizde tanıtmış oldu.Tam benim damak zevkime uygun bir lezzet.
Şimdi Moda'da açılması ve evime çok yakın olması çok güzel oldu .
Bilgin için çok teşekkürler.
Sevgilerimle,
neseersoy

Sevgi Ackersonn dedi ki...

İstanbulda Yeşilköyde çok Ermeni yurttaşımız yaşar Zamanı geldiğinde topiklerini hiç ihmal etmezler, her yılbaşında bize de getirirler unutmazlar. Önceleri biraz ters gelse de sonra lezzetine varıyorsunuz, değişik ve damağınızın unutamayacağı bir lezzeti vardır. Sovanla tarçına gelince, çok yakışırlar birbirlerine.Lahana sarmasını düşünün bir, kullanılan onca sovanla tarçın da birliktedir, hele midye bulup da her sarmaya 3 tane koyarsanız işte muhteşem bir tad. Şimdi canım istedi. :)