12 Ekim 2009
Şimdi zeytin vaktidir
Zeytinin hükmü geçer bugün. Yarın, yarından sonra, haftaya, bir dahaki aya. Eller donana kadar zeytin toplanacak Ege'de, Akdeniz'de. Mudanya, Tavşanyüreği, Gemlik, Domat, Ayvalık, Memecik, Uslu, Erkence, Çakır, Halhalı, Karamani, Çilli, Eğriburun, Yağ Çelebi... İzmir'de başka, Antalya'da başka, Kilis'te, Adana'da, Antakya'da başka zeytinler. Kimi doğrudan fabrikaya gidecek, ezilip mis kokulu yağa dönüşecek. Kimi kadınların gün görmemiş, sevgi tatmamış ellerinde çizilecek, kırılacak, tenekelere doldurulup çevrilecek, tuzlanacak, acı suyu akıtılacak... Kırma zeytin sırasını kimselere vermez. Urlalı "çekişte" der ona, Antalyalı "kırma". Bir başka yörede "çatlatma" deyimiyle karşılaşırsınız misal. İlk o çıkar sofraya. Limon dilimleriyle, zümrüt yeşili rengiyle. Çabucak tatlanır ne de olsa. Çizilenler ise kolay kolay koyvermez acısını. Ağacından acıyla doğan zeytin tatlanmaya direnir. Ne gariptir ki yiyeceğimiz zeytini tatlandıralım diye canımız çıksa da yağı sıkıldı mı inadından vazgeçip salatalara serpiliverir. Salına salına. Tatlı mı tatlı dilli bir geline dönüşüverir, aksi, dili çatallı kaynanayken. Dizi dizi dizilir yağ tenekeleri, zeytin bidonları ve ah ondan sonra başlar asıl cümbüş. Sunar gizemini zeytin, paylaşır bereketini.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
25 yorum:
Uzaktayiz ama bize de düser bu senlikten bir pay diye umuyorum :) Belki bir yerlerde bir kilocuk olsun ham zeytin buluruz mesela. Umut dünyasi :)
Gemlikliyim, daha dogrusu Gemlikte buyudum. Kirma zeytin dedin, bitirdin. Leblebi gibi yenir o yahu. Offff. Annem onu cit cit kirar, suda acisi cikana kadar bekleyemem, aci aci bile yerim ben.
Yani olsaydi yerdim
Bana Adana'dan geliyor ya bir keresinde üzeri küflendi, boşa gitti onca zeytin. Tuzu mu az gelmişti acep? O vaziyette kurtarma şansım var mıydı?
Ah tijencigim bodruma gidiyorum
arka bahcemde kocaman zeytin agaci uzeri dolu ama ben anlamiyorum yazik oluyor denesemmi acaba diye dusundum.Cok guzel anlatmissin
Sevgiler
ahh çekişte ahh,dolaptaki son çekişteler bitecek diye ödümüz kopuyor :) madem zamanı gelmiş gelir bizimkiler de yakında o zaman :)
a tijencim bir de şöyle durum var, sizin oranın zeytinleri bizim oranın zeytinlerinden daha erken çıkıyor,toplanıyor...oysa güney daha sıcak,çok ilginç gelmişti ilk duyduğumda.
Tijencim bizim de Dikilide bahçemizde zeytin ağaçlarımız var. Bu yaz gördüğümde o yeni yetme ağaçlar tüm güçleri yettiğince zeytin yapmışlardı, zeytinler yeşil yeşil parlıyorlardı dallarda..
Öyleyse şimdilerde onları alıp işlemek gerekiyor sanırım..
Ahh o kırma zeytin yok mu, bayılırım ben de:).
Bu mis gibi zeytin kokan, iç açan yazı için teşekkürler:)).
Sevgiler..
aslı
Tijen'ciğim,
Yazı da harika ,ama resim de süper..Çok güzel çekmişsin yaw..
Ben çok uğraşıyorum ama bu kadar güzel resimler hiç çekemiyorum ne yazık ki...Maya'nın resimlerini çekiyorum en çok..O da tabii durup poz vermediği için :(
Devamlı hareket halinde..Fıldır fıldır koşuşuyor...:)
Sevgiler..
Mine Özgür
tam bir zeytinseverim; hertürlüsüne bayılırım; yeşil zeytine ise taparım :)))
Dediğiniz gibi limon dilimleriyle süslenmiş bu güzellikle kahvaltı yapmanın ayrıcalığını başka hangi millet bilir?
Tijen'cim İzmir'de herkes ağaçlardan zeytin topluyor, yamaçlarına yanaşıp birazda ben nasiplansem mi acaba?
Şarkılara konu olmuştur şifa deposu; zeytin gözlüm sana meylim nedendir? demiştir söz yazarı...
Harika bir E vitamini deposu ve sayılamayacak kadar çok şifa...
Teşekkürler tijenciğim hatırlatmalar için...
muhabbetlee...
ah zeyin muhabbetii
baba - kız ne tutkunuyduk mübareğin.
maviş gözleriyle göz kırpar,hadi nunu koş fırndan al ekmeğide gel güzel kızım derdi...
bir koşu fırına gidilir, sıcccccacık ekmek alınır, henüz gemlikten yollanan (eniştem zeytin tüccarı)envayi çeşit zeytinler, ekmek arası olup, mavişimin demlediği en leziz çayla doya doya yenirdi..
ahhh tijencim benim..
NURLAR İÇİNDE YATSIN İNŞALLAH..
Beni burukda olsa gülümsetip, mutlu ettin canım.
ZEYTİN VAKTİ GELDİ BİZİM BURALARDA ZEYTİN YILI BU SENE .EE BU ZEYTİN BOLLUĞUNDA BİZE DÜŞEN ZEYTİNLERİ ÇİZMEK.AFİYETLE YEMEK.:))))))
SEVGİLERİMLE
Ne kadar ilginc, Kibrista ki kirma zeytine de 'çakıstes' denir,(boyle sarimsakli limonlu soslu bir zeytin olup, ilk gelenler once begenmez sonra muptelasi olur hehehe) "çekişte" den mi geliyor acaba? Hadi bakalim sayenizde bugun de birsey ogrendik, zeytinkolikleri sevindirdiniz. benim kirmalar bekliyor evde (Turkiye'de!) onumuzdeki hafta kahvaltimi onlarla yapacagim insallah :-)
Merhaba..
Ben reçelini bile denedim..:)
ama benimde favorim kırma ve sele tabiyki..
sevgiyle kalın..
taze zeytinyağımı aldım bile..canım burhaniye bana bu imkanları sunuyor işte....
Zeytini dalından severim bende :)
geçen sene çok yapmıştık,kırma,sele,çizme her haliyle süsledi soframızı tatlı dilli gelinler:)
Vallahi öyle güzel anlatmışsın ki tijen zeytin sevmeyen ben bu yazıyı okuyunca zeytine karşı haksızlık etmiş olduğumu anladım.Güzel bişr hafta dileğiyle...
of ne güzel bir yazı bu böyle. Ben de biraz kırdım yeşil zeytini. Ağacım var. Topladım azıcık geçen gün. Bakalım nasıl olacak
Benim annemde,anneannemde bilmezler herhalde,yaparken hiç görmedim..şimdi onlara gidiyorum,hemen hesap sorucam :) fotoğraf harika.. zeytinlerin üzerine biraz kekik,biraz pul biber ve zeytinyağı döküp yemeli :)) hatta ekmek banmalı...
Canım zeytinler ne güzel duruyor.
Ellerine sağlık..afiyetler olsun..
Ne güzel bir yazı. Bu listeye Karamürsel, Yalova'yı da eklemeli. Biz de açtık sezonu, acısı çıktı bile kalamataların.
Tanrı bereketini artırsın göz nuru ile bakılan bağların bahçelerin ve sofralarımızın.
Afiyet olsun şimdiden. Sevgiler...
Sevgili Tijen,
Datça'da küçücük bahçemizde,gencecik bir zeytin ağacımız var.
İki yıldır bizimle.Geldi geleli,neredeyse yaprağı kadar meyvesini veriyor.
Tam seyirlik.
Bu yıl topladım,küçük bir kavanoza çizerek doldurdum.Üzerine de içme suyu...
Üç haftadır hergün suyunu değiştiriyorum.Zeytin kokusu burnuma doluyor ama daha henüz olmadılar belli.
Tuz ve limon hangi aşamada ekleyeceğim, onu da bilmiyorum.
Tecrübeniz ve kitaplarınız gibi blogunuzun varlığı bile yol gösterici.
Çok sevgiler
Ayşe
antakya altınözlüyüm ama şimdiye kadar zeytini böyle güzel anlatmak aklıma bile gelmemişti. çünkü biz zeytin dedndiğinde genelde zahmetini hatırlıyoruz.dedemin 200 ağaç zeytini var ve her sene ailecek toplanır kendimiz çırparız zeytinleri . bi hayli zor oluyor. tabiki sonradan ister siyah,ister yeşil,ister kırma zeytin ,istersede zeytin yağı şeklinde sofralarımızın baş tacı oluyor. ama öncesi çok meşakkatli. dillerine sağlık arkadaşım.
tijyen hanım ne kadar güzel yazılarınız ve ne kadar güzel bir yüreğiniz var doğayı gören. Ağacından acıyla doğan zeytin tatlanmaya direnir. ne kadar güzel bir cümledir çok çok beğendim. teşekkürler
Simelonora,
Teşekkürler yorumunuz için!
Yorum Gönder