22 Eylül 2007

İşte beklenen lezzet listesi

Pazartesi eklentisi. Dostlar, hepiniz sağolun. Harika bir liste çıkardık ortaya. Daha da önemlisi, yurdumuzun istisnasız her yöresinde olağanüstü lezzetlerin yaşadığını gösterdik. Bu çok eksik bir liste, biliyorum ki daha yüzlercesi eklenebilir ama bu haliyle bırakmak istiyorum. Sonu yok çünkü. Günde on kere yeni lezzet eklemekten siteye yeni bir şey yazamayacağım diye korkuyorum. Hepinize sonsuz teşekkürler, gösterdiğiniz ilgi, paylaştığınız tatlar için. Gönül isterdi ki bir otobüse (yahut otobüslere) doluşalım, il il gezip bu lezzetleri tadalım. Güzel olmaz mıydı? (Selen'ciğim bana bir sürpriz hazırlamış, Türkiye'nin lezzetleri için kitap kapağı şeklinde bir duyuru hazırlamış. Gidip görmeniz lazım, muhteşem! Sağ sütunda gezinin bakalım. Ellerine sağlık Selen'ciğim, çok alem ve çok muhteşemsin. Ayrıca Selen 'minik eller mutfağa' etkinliğinin de ev sahibesi. Maya'cığımla mutfağa girip yemek yapacağım günleri hayal ederken erken gelmiş bir etkinlik bu diye düşündüm. Ümit kesilmez, belki bir şeyler çıkarılabilir?? Maya Hanım'ın yeni resimleri için babasının sitesini ziyaret edebilirsiniz.)
*
Bu sefer fotoğrafsız. İsterdim tümünün fotoğraflarını koyabilmeyi ya bende de bir çoğu yok zaten. İsimleri teker teker yazamıyorum ama bu listeye lezzet ekleyen tüm dostların adı bu büyük listenin ön çalışması sayılabilecek yazının yorumlarında var zaten, oradan bakıp bulabilirsiniz. Katkısı için herkesi teker teker kucaklıyor, teşekkür ve sevgilerimi gönderiyorum. Bu haliyle de eksik bu liste ya hiç fena sayılmaz değil mi? Okurlarınızın da bu listeyi görmesini isterseniz bu yazıya link verebilirsiniz.)

Adana’nın kebabı (yıllar önce yemiştim), şalgamı, bicibicisi,
Adapazarı’nın ıslama köftesi,
Adıyaman’ın besni üzümü (çok besleyici olmalı), ıslama köftesi,
Afyon’un kaymağı, kaymaklı ekmek kadayıfı (tabii ki İkbal, ama eski zamanlarda),
Akseki Çimi (Antalya) keçi tulum peyniri (Zengile dostum öyle diyorsa öyledir),
Amasya'nın elması (çıtır çıtır), çöreği, bamyası,
Anamur'un kokulu muzu (artık daha çok Gazipaşa muzu diye satılıyor Antalya'da),
Ankara`nin bazlaması, pıtpıt pilavı, höşmerimi, gözlemesi, tiridi, armudu, efelek sarması (Ankara'da okurken bunların hiç birini tatmadım iyi mi),
Antakya’nın künefesi, bakla ezmesi, humusu, sürk peyniri, tuzlu yoğurdu (görmediyseniz mutlaka görün Antakya'yı),
Antalya’nın serpme böreği, bağaçası, tahinli piyazı, turunç reçeli, yanıksı dondurması, tahini (eh yaşadığım kente biraz torpil geçtim),
Aydın’ın inciri, paşa böreği, karacaotlu peyniri, nohut mayalı ekmeği (Sibel huu, senden hiç ses çıkmıyor),
Ayvalık’ın lor tatlısı, koruk ekşisi, zeytinyağı, sakızlı dondurması, tostu (ah Güler Pastanesi'nin lor tatlısı, dondurması),
Balıkesir-Susurluk ayranı, tostu, köftesi (az tost yemedik oralarda),
Bartın’ın katmeri, ekmeği (bence Bartın'ın pazarı da çok özel, Garıla Pazarı),
Beypazarı’nın cevizli sucuğu, kurusu, yaprak sarması (benim için ondan ala cevizli sucuk yok, en güzellerinden biri de İstanbul'da, Brezilya Kurukahvecisi'nde),
Bodrum’un peksimeti, mandalinası, narenciye çiçeği reçelleri (onları yapan İsmail Abi ölmüş, duyunca çok üzüldüm),
Bolu’nun kızılcık tarhanası (hastaları iyi eder), sarması, kuzu çevirmesi,
Bozcaada’nın çavuş üzümü, üzüm reçeli (Ümit'i var bir de, Kala-Afiyet'in yazarı),
Burdur’un cevizi, ceviz helvası,
Bursa'nın İskender kebabı, kestane şekeri, şeftalisi,
Çanakkale’nin domatesi, peynir helvası (olsa da yesek),
Çeşme’nin sakız macunu (artık Sakız adasından geliyor ama!), sakızlı dondurması, mandalina reçeli, kumrusu (Çeşme çok kalabalık oldu ama değil mi),
Çorum’un leblebisi (artık leblebide de mertlik bozuldu, üzeri kaplana kaplana bir hal oldu garibim),
Darıca’nın kirazı,
Datça’nın bademi (bademli yemekler yarışması bile olmuştu),
Denizli’nin gelin turşusu, biber tatarı, yanıksı yoğurdu,
Divriği’nin ‘iç’i (bunu da Fatma Pekşen'in elinden yedim),
Edirne’nin ciğeri, badem ezmesi (Edirne'yi görmeyi ne çok istiyorum),
Edremit’in zeytin ve zeytinyağı (ah Edremit Körfezi),
Elazığ'ın orciği, pirpirim aşı,
Erzincan'ın kömesi,
Eskişehir’in bozası, ağzı açık böreği, çoban böreği, çiğ böreği, haşhaşlı çöreği, mercimekli mantısı, met helvası, nuga helvası (doğup büyüdüğüm kentin ne çok böreği varmış),
Ezine’nin peyniri (çoğunun fabrikası Bayramiç'te inanır mısınız),
Gaziantep’in fıstığı, katmeri, baklavası (tabii ki Gonca'cığımın memleketi),
Giresun’un diblesi (bunu da aşağıdaki tarifin üzerine ekledim),
Gölpazarı’nın keş peyniri (akrabalarımız var Gölpazarlı, gerçekten keşi meşhurdur),
Gümüşhane’nin kömesi (daha güzeli var mı),
Havran’ın höşmerimi, leblebisi (Hacı Ahmet Mandırası tek adres höşmerim için),
Isparta’nın ekmeği, gülü, kirazı,
İnebolu’nun pırasalı mısır ekmeği, pestil ve marmelatları,
İnegöl’ün köftesi (Çiçek miydi adı, çok meşhur bir köfteci vardı),
İskenderun'un kebabı,
İspir'in fasulyesi,
İstanbul'un Vefa bozası, Sarıyer böreği, Fatih sarması, Karaköy poğaçası, Kanlıca yoğurdu, midye tavası, keşkülü, kazandibi ve tavukgöğsü (bunlar da on bin kilometre uzaktan gelen bilgiler, Esra'dan, nasıl unuturuz, aşkolsun bize)
İzmir’in boyozu, çöp şişi, tulum peyniri, bardacık inciri (daha çok şey var ama),
İzmit’in pişmaniyesi (kim trenle İstanbul'a giderken pişmaniye almamıştır hiç),
Kahramanmaraş'ın dondurması, tarhanası, biberi,
Kandıra’nın yoğurdu,
Karaburun’un enfes üzümü (evvelki yılın üzüm yarışmasının birincisi),
Karadeniz’in hamsisi,
Karadeniz Ereğlisi'nin çileği (ah bilmez miyim Timur, o çileklerin kokusuna uyanmışlığım var),
Kars’ın gravyeri, kaşarı, balı (tecrübeyle sabittir),
Kastamonu’nun siyez bulguru, çekme helvası (Mustafa Afacan'a sipariş edilebilir),
Kayseri’nin mantısı, pastırması, yağlaması,
Kemaliye’nin dutu, orciği, zetrini (Kemaliye ne güzel memleket),
Kıbrıs’ın hellimi, hellim böreği, şeftali kebabı, macunları (Zerrin'e gideceğim, gitmem lazım),
Kırklareli’nin boşnak böreği (ayrıca pırasa ve kabak böreği), akıtması ve katmeri,
Konya’nın Mevlana şekeri, etli ekmeği, kebabı, bamya çorbası,
Malatya’nın kayısısı, otlu peyniri, analı kızlı köftesi (bu Antep'in değil miydi?)
Manisa’nın mesir macunu,
Mardin’in badem şekeri, ikliçesi (Mardin'in tarihi yeter),
Marmaris’in balı (hala eskisi kadar doğal mı merak ediyorum),
Manisa’nın mesir macunu,
Mersin’in cezeryesi, tantunisi, sıkması, kerebiçi (cezeryeli az mı anım var),
Mustafa Kemal Paşa’nın (Bursa) tatlısı (annemin bayram tatlısı),
Nevşehir’in pidesi,
Niğde’nin elması, patatesi,
Ordu’nun fındığı, kara lahana sarması,
Osmaniye’nin ayva lokumu, kömbesi (be tattımdı, EMITT Turizm Fuarı'nda),
Poyrazlı’nın pancar pekmezi (bunu da tattım billahi),
Rize’nin (Anzer) balı, çayı, laz böreği,
Safranbolu’nun susamsız simidi, lokumu (ah o evlerde yine kalabilsem),
Samsun’un pidesi,
Siirt'in büryan kebabı, perde pilavı (perde pilavının bir de hikayesi var),
Silifke'nin yoğurdu,
Simav'ın (Kütahya) fasulyesi (seni mi kıracağım Nino'cuğum),
Sivas’ın hurma tatlısı, madımağı (bu tatları Müjgan Üçer gibi bir ustanın elinden yemek ne büyük şeref),
Şebinkarahisar’ın dut pekmezi (Tokat'ta tatmıştım),
Taşköprü’nün sarımsağı (ooo sarımsak kitabına makale yazmışlığım bile var),
Tekirdağ'ın köftesi ve peynir helvası,
Tire’nin loru, karadut reçeli, keşkeği, köftesi, çamur peyniri (Tire'nin nesi çirkin ki?),
Tokat’ın 'batı', asma yaprağı, yağlısı, çemeni, pastırması (bir de Adnan Şahin'i diyecektim, onun kadar memleketinin tanıtımına çaba gösteren kaç kişi vardır acaba?),
Tosya’nın pirinci,
Trabzon’un tereyağı (İstanbul'da, Fatih'te bir mandırada satılıyor),
Uşak'ın tarhanası (Tarhana dedeyi tanıyor musunuz),
Vakfıkebir'in (Trabzon) ekmeği,
Van’ın otlu peyniri, murtuğası (hala Van'ı görmedim iyi mi),
Yozgat’ın gavurgası,
Kütahya’nın haşhaşlı-tahinli pidesi, cimcimi, bitli helvası,
Zile’nin çalma pekmezi (yapımı çok meşakkatli).

72 yorum:

Adsız dedi ki...

İnanılmaz bir çalışma olmuş Tijen, emeğine sağlık.

NiNo dedi ki...

kutahya simavin meshuurrr simav fasulyesi (kuru fasulye) ahhh anne annem oralida :) baktim listede yok :D gec kaldim galiba :( tuh ne guzel lezzetlerimiz var ya hangi ulkede varki bole lezzetler yok iste yok kiskananlar catlasinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn :D

Adsız dedi ki...

Ah Tijen'ciğim senin ve yardım eden herkesin ellerine sağlık ne güzel bir liste olmuş. Konya'nın bamya çorbasını okuyunca yine üniversite anım aklıma geldi tebessüm ettim, sana da anlatayım istedim.

Konya'da belki bilirsin genelde 3-4 kişiye bir tabak içinde yemek ikram edilir (bilmiyorum yoksa biz öğrenciyiz diye bize mi öyle yapıyorlardı) ve tabii önce çorba ile başlanır. Bir tane Konya'lı abla da saolsun çağırmıştı bizi yaklaşık 15 tane öğrenciyiz.Açtığı sofraya hepimiz daire yapıp oturmuş gelecek yemeği bekliyorduk. Ama sofra bomboş, sadece önümüzde birer kaşık. Sonra büyük bir cam kasenin içinde yoğurt çorbası geldi, herkes başladı (ev sahibi de dahil)-mecbur- o kaseden ortak çorbayı içmeye. Çorba bitmeye yakın yanına salçalı bir yemek daha geldi yine aynı büyük kaselerden. Ne olduğunu bilmiyorum, daldırdım kaşığı kaseye yanıma bir çektim ki ne göreyim! Bamya. Hayatta yiyemem ben de bamyayı. Ama önümde ne bir tabak var ne bir peçete, hiç bişey yok mecbur o bir kaşık ağıza, ordan da çok zorlanarak mideye. Ondan sonra bıraktım yemeyi oturuyorum. Abla yemediğimi farkedince küçük bir kasede bana özel çorba getirmişti. Eh hala tadı damağımdadır Konya'lıların yoğurt çorbasının. Burada onlar gibi güzel yapamıyorlar.

Adsız dedi ki...

merhabalar; Liste çıktı ama olsun buna daha çook ekleme olur çünkü yurdumda bölgesel ulusal daha çook meşhur yiyecek içecek mevcutdur. Bende bizim oralardanbir ekleme yapayım (AKSEKİ-ÇİMİ Keçi tulum peyniri)Ayrıca yüzyıllardır bölgede söylenen şu dörtlük yerel isimleri ile nerenin neyi meşhur anlatıyor. SİRGE boynuzundan salımı yapsınlar/ MATON bezinden kefenimi tutsunlar/ KARADERE kavunundan kevkü yapsınlar/ SÜLLES pekmezi ile yusunlar beni. (Yukarıda adı geçen sirge maton karadere ANTALYA Gündoğmuş ilçesinin köyü SÜLLES ise ANTALYA AKSEKİ ilçesi köyüdür. Boynuz keçi boynuzu Kevkü su kabağının kurusundan yapılan maşrapadır) ZNGL

Tijen dedi ki...

Sağol Muzi'ciğim!
*
Ninininooo,
Ekledim şekerim seninkini de, hem de yanında notu var.
*
Naile'ciğim,
Ne güzel bir anı. Aklıma kardeşimin köye gittiğinde mecbur kalıp ortadaki tencereden çorba yemesini hatırlattı. Annem orada öğretmen olduğu için ayıp olur demiş, gözünü karartıp yemiş. Ben daha rahatım bu konuda da kardeşim biraz titizdir.
*
Ne güzel bir dörtlük bu Zengile dostum, sağolunuz.

LaMa dedi ki...

Basta sen olmak uzere, emegi gecen herkese tesekkurler.
Ankara'nin lezzetlerini okuyunca sneinle ayni tepkiyi verdim! Gozleme,tirit? Bizden mi sakladilar ne ?
Sevgiler

NiNo dedi ki...

ya bole seyler yapıyosun yakında kanatlarım cıkıcak :) mutluluktan mıdır sıcaklıgındamı benı senın bu asaletın mahvettı bu havalar degıl :D canımsın

Tijen dedi ki...

Galiba öyle olmuş Lama,
Ama restoranlara girmiyor ki böyle yemekler. Evlerde yeniyor. Bu sorun tüm Türkiye için geçerli ne yazık ki. Keşke güzelim ev yemeklerimizi dışarıda da yiyebilsek.
*
Nino'cuğum,
Ramazanın etkisidir belki... Üzerime alınmayayım ben en iyisi.

Leziz Sofralar dedi ki...

Tijen Hanim Kayseri'nin olmazsa olmazlarindan biride mantidir eklerseniz sevinirim,resim konusundada cok güzel bir manti resmim var isterseniz gönderebilirim,Türkiyenin her sehri cennet desek yeridir herhalde baksaniza yok yok emeginize saglik sevgiler...

Timur dedi ki...

harikasın Tijen :)
Benim de listeye eklemek istediklerim var ;
Bursa'nın İskender Kebabı Karadeniz Ereğli'nin çileği (Osmanlı Çileği de denir , içi beyaz dışı kırmızıdır ve inan bana en güzel çilektir)
Bartın'ın Ekmeği (Sadece Bartın'da olur)
Vakfıkebir'in Ekmeği (Hani 10 kişiye yetecek kadar büyük olur)

BALDAN TATLI dedi ki...

Ellerine kollarına sağlık komşucum. Çok güzel ve özel bir çalışma olmuş. Sevgiyle kal.

Unknown dedi ki...

Olmus olmus harika olmus.Bu liste saklanmali bence.Ilk firsatta link versem fena olmayacak.

Adsız dedi ki...

keyifle okudum. yalana yalana üstelik.
bir tur daha yapılsa kimbilir daha neler çıkacak ortaya?
emeği geçenlere minnet duygularımla.
mutfaksolisti

Adsız dedi ki...

yurdumuz bu kadar zengın bır ulke..fakaaattt; neyse ben bu aralar fena takmıs durumdayım. sadece sunu soylemek ısterım, böyle guzellıklerın ıcınde neden hala ac ınsanlar varrr??? ayrıca Nevsehır pıdesını de eklemıssın tsk ler.. off bı ara toplasım gıtsek ya Nevsehır e.. zaten tam olarak ta gezememıstım :)) eee pıde yemeden dönmek olmaz.. ama bu defa yanıma stok yapacağım kesın:))

Cafe Gusto dedi ki...

Tijenciğim lisedeyken mükemmel bir coğrafya öğretmenimiz vardı.Bizlere genel kültür olsun diye hangi şehirin nesi ünlü diye anlatır sonra da zaman zaman sorardı.Ondan çok şey öğrenmiştim.Şimdi de senden nerede ne yeniri öğrendim.Beni o yıllara götürdün.Ağzına ve ellerine sağlık
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Tijen'cim çok güzel bir liste olmuş. Herkesin yüreğine, seninde ellerine ve emeğine sağlık. Sevgiler..

Bir Derin Masalı dedi ki...

Sevgili Tijen gerçekten çok bilgi verici olmuş. EMeğine, yüreğine sağlık. BU arada ben artık yeni sitemdeyim. Bağlantı adresimi www.lezzetaski.com olarak değiştirebilirsen çok sevinirim. Şu andaki wordpress olarak görünüyor. Bu son vallahi :) Bİr daha adres değişikliği yok artık :) Yeni yerime bekliyorum. SEvgiler...

Tijen dedi ki...

Bak Kayseri mantısını ekmeleyi unuttum, hemen!
*
Seninkileri de ekledim Timur, teşekkürler. Bu arada başarılar ayrıca...
*
Sağol Aslı'cığım. Meğer sen Eskişehir'de yaşıyormuşsun, gidip bir met helvası alırsın artık!
*
Sağol Gülenay'cığım,
Senin de iftar sofran pek renkli olmuş!
*
Fatma'cığım,
Çok teşekkürler. Gerçekten dostların katkısı yadsınamaz.
*
Fidan'cığım,
Kapadokya civarlarına ben de gitmedim epeydir.
*
Ne şanslıymışsın Serpil'ciğim. Keşke hatırlıyor olsan o listeyi tamamen. Yahut bir yerlerde, bir defterde yazılı olsa.
*
Ebruli komşum,
Çok teşekkürler.
*
Hande'ciğim,
Yeni siten harika olmuş canım. Değiştirdim hemen adresi.

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Çok güzel bir liste olmuş bu Tijen'cim. Önümüzdeki hafta Konya ve Karaman'a gidiyorum. Konya lezzetlerini hemen not defterime kaydettim. Hepsi tek tek denenecek.
Sevgilerimle

Pasta Saati dedi ki...

Sevgili Tijen, çok güzel bir çalışma olmuş,ellerinize sağlık. Keşke bunları yerlerinde tadabilsem.
Eğer geç değilse, Eskişehir'in bir de meşhur nuga helvası vardır biliyorsunuz. Ekleyebilir misiniz? Teşekkürler,

Tijen dedi ki...

İyi gezmeler Ayşegül'cüğüm, şimdiden afiyet olsun.
*
Memleketli komşum,
Nuga helvası nasıl bir şeydi? Hatırlayamadım iyi mi?

Adsız dedi ki...

Merhaba ,benim de ekleyeceğim 2 şey
var:Malatya'nın 'analı kızlı köfte'
ve Anamur'un kokulu 'muz'u..
Sevgiyle,Eda

dogada.blogspot.ru dedi ki...

tijencim yurdumuzun lezzetlerini say say bitmez ne güzeldir herşeyi ben adapazarlıyım ama erzurumun kadayıf dolması var ispirin kuru fasulyesi ama rizede meşhur olmuştur daha hatırlayamadığımız birçok lezzetler vardır .
paylaşımın için çok teşekkürler canım sevgiler

Tijen dedi ki...

Sevgili Eda,
Yanına küçük notunu da koydum ya artık Anamur muzlarından çok Gazipaşa muzu satılır oldu Antalya'da. Üzerine öyle etiket koydular ama biz bu muzları Anamur muzu diye tanıyıp sevdik değil mi?
*
Gül'cüğüm canım,
Haklısın, İspir'in kuru fasulyesi de çok güzeldir. Ah aslında hepsini sayacak olsak bu liste uzar gider ya...

one ben bir sey dedi ki...

Tijencim,
Buyrun size bir Adana kebabı ben yedireyim beklerim.....
bu arada Tirabizonda yediğimiz tatları yayınlamaya devam ediyorumda turşu kavurması ,içli burma,kara lahana sarması nın ingilizcelerini nasıl diyeceğim ben diyeceğimde absurd demiyeyim :)diye size sorayım dedim dedim
ex:sensitive wring (içli burma )
NOT:bugün aşmışım değilmi ?
Sevgilerimle
candan

munevver dedi ki...

Tijen, komşucuğum, çok yararlı bir iste oldu. Sayende Eskişehirlileri de öğrenmiş olduk. Nuga ile met helvası ayni şey olmasın? Ben de met helvasını hatırlayamadım. Katkıda bulunan herkese teşekkürler. Hemen link vereceğim.
Nane Limon

Adsız dedi ki...

Canım Tijen, şöyle baştan sona gezmeli Türkiye'yi 20-30 kilo alıp gelmeli :)))

Daha önce çalıştığım firmada, işim gereği üniversite bulunan tüm ileri ziyaret etmiştim. Onun şusu meşhur, bunun busu diyerek 6 ayda 10 kilo aldığımı bilirim.. vermesi çook zor oluyor..

Ama Bolu'da sadece kızılcık tarhanası olmaaaaaaz :)

ince ince sarmalar mı dersin,
kuzu çevirmeler mi yoksa birbirinden çeşit tatlılar mı...
ohooo saymakla bitmez..

ben memleketimi mi özledim ne...

Tijen dedi ki...

Candan çok alemsin! Sana da yazdım ya buraya yazmadan edemiyorum, aklıma Şirince'deki 'observation'cı geliyor. Gözlemeci yani...
*
Münevver'ciğim,
Değilmiş. Gaye sağolsun fotoğraf yollamış. Altı ve üzeri gofretli, fıstık veya cevizli köpük helvaymış nuga. Nasıl da unutmuşuz! Met helvayı sen zaten bulmuşsun, evet dediğin şey.
*
Zerrin komşum,
Birlikte Bolu'ya mı gitsek ne! Orada kuzenim de var hem...

MUTFAKTA HOŞ SEDA dedi ki...

Tijen hanım ne güzel bir liste olmuş yazıcıdan çıktı alınıp saklanacak bilgiler dolu nerede ne yesek derdimiz kalmadı artık emeğinize sağlık
sevgiler

one ben bir sey dedi ki...

Tijencim
Tamam anlaştık kebap yemeyin ama gelin beklerim ne zaman isterseniz çokta sevinirim
Gözlemenin ingilizcesi harika olmuş bir de benden kahve rengi buyrun coffee coloured nasılll???
bugün neşem yerinde :) dimi ???
sevgilerimle

Pia dedi ki...

sevgili tijen
ne güzel bi liste bu, Halil İbrahim Sofrası gibi ellerine saglik...
Nacizane bu listeye Adapazarı'nin Islama Koftesi ve trenle giderkenki simiti ile Elazig'in Orcik (cevizli sucuk) ve Pirpirim (semizotu) Asi' ni da eklemek isterim
sevgiler

duyuşen... dedi ki...

merhaba çok hoş ve faydalı bir liste yapmışsınız.ben mi göremedim bilmiyorum ama Tekirdağ ın köftesi ve peynir helvasını ve Hatayın-Antakyanın humusu da eklenebilir.
İYİ ÇALIŞMALAR LEZZETLİ GÜNLER.

Tijen dedi ki...

Seda ve Duyuşen'e de teşekkür ediyor, Türkiye'nin hangi yöresinden gezmeye başlasak diye düşünüp duruyoruz...

Esra dedi ki...

Sevgili Tijen, cok cok guzel bir liste olmus, ellerine saglik. 10,000 km uzakta agzimin sulari aka aka okudum. Yalniz bir Istanbul'lu olarak Istanbul'a ait hicbir lezzet olmamasi uzdu biraz beni. Vefa bozasi, Sariyer boregi, Fatih sarmasi, Karakoy pogacasi, Sultanahmet koftesi, Kanlica yogurdu, midye tava aklima ilk gelen Istanbul lezzetleri. Gullac, tavuk gogsu, kazandibi, hatta keskulu de Istanbul lezzeti olarak kabul etsek cok mu haksizlik olur diger sehirlere?
Bir de arkadaslarimdan duyup bildigim, ama hic tatmadigim Osmaniye'nin kombesi, Mersin'in kerebic'i var herhalde bu listeye girmeyi bekleyen. Tokat'in asma yapragi ve Bat'i, Bursa'nin kestane sekeri de son listede yerlerini bekler eminim.

Sevgiler,
Esra

Tijen dedi ki...

Sevgili Esra,
Çok haklısın, koskoca ve kültürü zengin bir kente, İstanbul'a haksızlık etmişim. Neden göremedik bilemiyorum. Ekledim yenilerini de.

Selcen Şenocak dedi ki...

Sevgili Tijen; çok güzel bir liste oluştu sayende ne iyi oldu öncelikle sana ve tüm arkadaşlara teşekkürler canım sevgilerimle...

Hanife dedi ki...

Tijen'cigim,
Harika bir calisma olmus bu. Emegi gecenlere de ayrica tesekkur etmek lazim.
Ben de hemen link verecegim.

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Tijen,
Ne guzel bir calisma oldu, herkes birlik oldu ve liste olustu,herkesin ellerine, emegine saglik.
Guzel bir pazar ve iyi bir hafta diliyorum.

Tijen dedi ki...

Sevgili Almula, Hanife ve Aybike,
Gerçekten çok zengin bir liste oldu. Şimdi bu listeyi hangi gazete veya dergide göreceğiz merak ediyorum. Kopyala-yapıştır yöntemiyle!

İpek Kuscu dedi ki...

Bayıldım şimdi tekrar okuyacağım.Bilmediğimiz,hala tadmadığımız ne çok güzellikle,lezzetle dolu ülkemiz.Bizde sonraki nesillere de bu güzel lezzetlerin ulaşması dileğiyle.

bngiris dedi ki...

ellerine sağlık çok çok güzel olmuş.şimdi sıra listedeki yemediğimiz tadları tamalamaya geldi..hepimize afiyet olsun..

Adsız dedi ki...

Vallahi Tijenim ne güzel olur..

Bu listeyi yapmışsın madem biryerden başlamak lazım.. :))) öyle değil mi... Bolu başlamak için en uygun yer. Mengen festivalinede denk getirsek aman allahhh :))

Sıcacık sevgilerimi gönderiyorum...

Tijen dedi ki...

İnşallah çilek hanımcığım kardeşciğim inşallah!
*
Doğru diyorsun Bengü, toplu halde seyahate mi çıksak ne.
*
Zerrin şeker,
Tamam bence uygundur, hemen harekete geçilebilir ama benim aklım hala Kıbrıs'ta.

serinmavi dedi ki...

Çok güzel bir çalışma olmuş canım,oldukça işimize yarayacak.emeği geçenlerin emeğine sağlık...

Leziz Tarifler dedi ki...

Sevgili Tijen'cim,

Ülkemizin dört bir yanının herkesçe bilinen lezzetleri dışında, unutulmaya yüz tutmuş ya da sadece yerel halk tarafından bilinen kıyıda köşede kalmış, hemen hemen tüm lezzetlerini gün ışığına çıkardığın için sana teşekkür borçluyuz.
Bu listeyi yazıcıdan çıkartıp, referans listesi gibi dosyamda saklayacağım. Sevgiler...

gülriz dedi ki...

Tijenciğim, ellerine emeğine sağlık. Seyahate çıkmadan bakılası bir liste olmuş kesinlikle. Kocaman sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba...
yorum yazmadan sıkı takıp ettıgım bloglardan bırıde sızsınız tıjen hanım...

ama takıp edıpte gec kaldıgım bır ıkı lezzet vardı ....umarım kızmazsınız neden gec kaldınız dıye....

amasyanın coregı....kı ankaraya zaman zaman ozel kolıler gıder ...koske....meclıse...turkıye capında unludur...

bamyası....mınık mınık ıplerde dızılerek kurutulur... gurmeler ıcın ozel lezzetdır...

bırde her zaman kımın memleketı daha guzel dıye yarıstıgım arkadasım ıcın "erzıncan ın komesı " dıyorum dıbeklerde dovulen dut&cevız ıkılısının olusturdugu harıka lezzetdır...

ıstanbulumuzda emırganın cayı....pıyer lotının kahvesı... ortakoyun kumpırı...sarıyerın boregı...sultanahmöedın koftesı... bunlarda ayrı lezzetler...

ne dersınız bu unutulmus lezzetler lısteye ılave edılebılırmı... bu lıste arkadaslarımızın dedıgı gıbı muhtesem bır referans olacak bızlere... sevgılerımle...

Adsız dedi ki...

KIBRIS-:Mücendra Pilavı-Şeftali kebabı-Hellim böreği-Izgara Hellim-
Kup kebabı-Bumbar.Ekmek ve tel kadayıf tatlılar.
Bunlarda kıbrısın yıllanmış mutfagından.Sevgiler,Eda

Serpil dedi ki...

Tijencim ekledim tabiiiki. Neden eklemiyimki böylesine süper bir sayfayı:((Her zaman gel ok.Sevgiler...

Selen dedi ki...

Tijencim,
Ben bu listeye katkı kısmını kaçırmışım :(. Ama benim de sana başka bir süprizim var. Bak bakalım yeni kitap kapağını beğenecek misin? Seni sayfamdaki sağ kolonda gezinmeye davet ediyorum...

Adsız dedi ki...

Merhaba Tijen Hanım harika bir liste olmus. Ben de bir ekleme yapmak istiyorum umarım geç kalmamışımdır. Kahramanmaraşın harika tarhanası, biberi ve dondurması. 2 yıldır marasta yasıyaorum başka lezzetleri var mı bilemiyorum.
Kolay gelsin.
Yasemin

Tuhfe dedi ki...

Adini hic duymadigim lezzetler var. Kismet olsa da her birini yerinde tatsak ne iyi olurdu. Emegine saglik.

NiNo dedi ki...

link vermemi :D veririm elbet bi dahaki tarifte hemen vericem bence canim sen turkiyenin lezzetleri diyede bir kitap yaz her sehirden bir tarif ver :D nasil ama :D

NiNo dedi ki...

yazimda link verecektim ama selenin yaptigi kapak cok guzeldi gercekten onunda izniyle bende sayfama ekledim :) harika oldu gercekten ben israrliyim bence bi kitap daha :D

Tijen dedi ki...

Yanıt verene kadar pek çok yorum biriktiği için teker teker yanıtlayamıyorum, affedin beni ama hepinize teşekkürler. Selen'ciğim, o ne tatlı armağandı öyle. Ben de siteye koyacağım galiba.
Kızlar, elimden geldiğince yeni gelen lezzetleri ekledim ama yazının başında da söylediğim gibi, artık yeni lezzetler ekleyemeyeceğim. Bu da böyle bir liste olsun, Guinness rekorlar kitabına girmeye çalışmıyoruz nasılsa değil mi ama?

Beyhan dedi ki...

Sevgili Tijen,
Benim hepsinde canım kaldı.Çoğunu bilmediğim halde üstelik:))
Liste harika...

kurtlu kitap dedi ki...

Bir de Bursa'nın şeftalisi var :)

Damak Tadı dedi ki...

Çok farklı bir liste olmuş canım,ellerinize sağlık.

Seyahate çıkmadan önce bu liste gözden geçirilmeli diye düşünüyorum.Araçlardan ve valizlerden de liste eksik olmamalı..))Harikasın Tijen'ciğim..

Sevgilerle.

Tuba dedi ki...

Eee askolsun Tijen'cigim. Bu listeyi iki-uc ay once millet Turkiye'ye tatile gitmeden evvel niye yayinlamadin? Bak ne cok seyi kacirmisiz:(((. Artik seneye insallah. Emegine saglik, ellerin dert gormesin. Cok sevgilerimle,

butterfly dedi ki...

Tijen Ablacım ne güzel bir liste çıkmış ortaya, emeği geçen herkesin emeğine sağlık diyelim:). Gerçekten de insanın burdaki her yere gidesi, o lezzetleri deneyesi geliyor.
Baktım da, aslında doğduğumuz, yaşadığımız şehirlerde bile tatmadığımız ne çok güzellik varmış:).
Sevgileeer;).
aslı

Tijen dedi ki...

Kızlar affedersiniz, yanıtlamamışım son yorumları. Aslı'cığım, Tuba'cığım, Gül'cüğüm, Beyhan'cığım ve tabii sevgili meraklı köfteci,
Dostluğunuz ve paylaştıklarınız için teşekkürler.

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Tijen
Eskisehirli olduğunu bilmiyordum.
Bizde sülalecek Eskişehirliyiz. Tipik bir tatarımdır. :)
Bu lezzet listesini gezip tatmak öyle isterdim ki.
Tebrik ederim sizi. Nefis bir çalışma olmuş.
Ellerinize sağlık
sevgiler

ebruakin dedi ki...

Selamlar Tijen Hanım,
Ne güzel toparlamışsınız yörelerimizin nefis lezzetlerini. Sizin de katkısı olanların da ellerinize sağlık.

Ben de Trabzon'un Akçaabat Köftesini ve muhlamasını eklemek isterim.

Sevgiler...

ycurl dedi ki...

Tijen,
Bloglara uzun zamandir bakmiyordum. Gercekten cok guzel bir calisma olmus. Hatta sen bunun uzerine kucuk bir kitap bile hazirlayabilirsin gibime geldi. Hani Turkiye'nin butik otelleri tadinda bir calisma olur belki. Eskisehir denince aklima bunlar gelirdi ama coban boreginin ne oldugunu ben hic duymadim :)) Belki bildigim bir borege farkli isim veriyorlardir.

Adsız dedi ki...

Soyle hepsini koyacaksin bir masaya, beni de bir koseye. Ben bir taraftan ote tarafa calismalara baslayacagim! :o)

www.elifsavas.com/blog

Turuncu Elma dedi ki...

Tamam yayınlamayacağım artık" demişsiniz ama belki burdan okuyanlar yer diye mesaj yollayayım dedim. Bursa'nın sabah fırından çıkmış tahanlı pidesi (tahinli yani ama siz tahan deyin alırken) yanında bir de çayla dünyanın en güzel kahvaltı mönüsüdür.

Ve liste fikri müthiş, ben bir kağıda bastım, çantama koydum bile. Sevgiler,

Turuncu Elma dedi ki...

Bir de, hani "Mustafa Kemal Paşa tatlısı" diye yazmışsınız ya, onun bizim evdeki adı "Kirmastı tatlısı"dır. Mustafa Kemal Paşa'nın eski adı Kirmastı imiş. Anneannem hala öyle der o tatlıya ve nefis yapar. Sabah herkes uyurken buzdolabında kalmış, şerbeti içinde kurumuş, biraz küçülmüş tatlılardan aşırmak, tatlı sevmeyen çocukluğuma ilişkin tek tatlı anımdır.

Tijen dedi ki...

Bu da Turuncu elma'dan:
"
Bir de, hani "Mustafa Kemal Paşa tatlısı" diye yazmışsınız ya, onun bizim evdeki adı "Kirmastı tatlısı"dır. Mustafa Kemal Paşa'nın eski adı Kirmastı imiş. Anneannem hala öyle der o tatlıya ve nefis yapar. Sabah herkes uyurken buzdolabında kalmış, şerbeti içinde kurumuş, biraz küçülmüş tatlılardan aşırmak, tatlı sevmeyen çocukluğuma ilişkin tek tatlı anımdır." Teşekkürler Turuncu elma!

Adsız dedi ki...

merhaba galiba ben çok geç kaldım.sevgili selenin sayfasında logoyu görünce geldim .keşke dedim önce görseydim.çünkü listede konya yok
konyanın: etliekmeği,
sacarası,bamya çorbası ,topalağı,su böreği,etliyaprak dolması,arabaşıçorbası(bunun için özel bi erik ekşisi kullanırız)ekşiden pestil yaptım ve elimde var ğer isterseniz size ulaştırabilirim
sevgilerimle

www.melissa2.blogcu.com
www.mutfaknotlari.com

Unknown dedi ki...

merhabalar arkadaşım çok harika bir fikir bulmuşsunuz ve gördüğüm kadarıyla çok başarılı olmuşsunuz.benim pek vaktim olmuyo uğraşamıyorum blogla falan o yüzden öncede haberim olmadı olsaydı muhakkaki bildiklerimi paylaşırdım.(antakyalı biri olarak)
bende beklerim inşallah

Unknown dedi ki...

ANTAKYA'NIN ORUĞU, AŞŞÜRÜ,KAYTAZ BÖREĞİ,EŞKİ AŞI,MUNBARI,ÇÖKELEĞİ,YEŞİL ZEYTİNİ,ZAHTER SALATASI,CEVİZLİ BİBERİ,TANDIR EKMEĞİ VE ŞU AN İSMİNİ ZİKRETMEDİĞİM BİRÇOK LEZZET DAHA VAR.LİSTEYE GİRERSE SEVİNİRİM.

Adsız dedi ki...

Tijen hanımının ellerine sağlık. Bizde bu konuda hiç de küçümsenmeyecek bir çalışma içinde yaklaşık 5000 ürünü inceliyoruz. Amacımız bahsedilen bu ürünlerin tek bir yerde zahmetsizce bulunabilmesi. Bu konuda çalışmaları biten ürünleri www.yoresel-urunler.com sitemizde yayınlıyoruz. Tijen hanım müsaade edip yayınlarsa sanırım bu zahmetli uğraştan bir çok dostumuz faydalanacaktır. Saygılarımızla (ayrıca Yöresel Ürünler konusunda danışmak istediğiniz her şeyi bize sorabilirsiniz.)