25 Eylül 2007

Ekmek ve Yemek Tarifleri

İşte dün bahsettiğim kitap. Sevgili Teslime'nin binbir emek hazırladığı, 400'ün üzerinde tarif içeren yemek kitabı. Ekmek ve Yemek Tarifleri. Pegasus Yayınları'ndan çıkan, renkli fotoğraflı bu kitap için önce emeği geçen herkese teşekkürler. Ortaya bir kitap çıkarmak gerçekten zor iş. Hele Teslime gibi her birinin fotoğrafını çekiyor, yanlarına püf noktalarını koyuyor, mesleki bilgilerini ekleyerek kitabı daha güvenilir ve zengin bir hale getiriyorsanız, daha da büyük emek. Teslime Mahmutoğlu'nu sitesinden takip ediyorsunuz zaten. Biz Teslime'yle aynı dönemde okuduk ODTÜ'de. Hatta aynı yurtta kaldık. Yıllar sonra sitesini keşfedince ona yazmıştım. Bir kaç kere yazıştık, hatta sağolsun sitesindeki bir çorba tarifini bir kitabımda kullanmama izin vermişti. Şimdi de kitabıyla karşımızda işte. Ben Teslime'nin paylaşımcılığını seviyorum en çok. Sitesindeki gezi fotoğraf ve yazılarını da çok faydalı buluyorum. 2003 yılından beri Polonya'da yaşıyor ailesiyle birlikte, gezmeyi, okumayı, farklı ülkelerin kültürlerini tanımayı ve elbette bu kitabı oluşturan ekmek ve yemekleri yapmayı seviyor(muş). Bu kitabı da iki yılda hazırlamış. Kitapta sadece ekmekler için bile çok zengin bir başlık listesi var: Baget ekmekler, pide ve lavaş ekmekler, somun ve tava ekmekler, şekilli ve değişik tohumlu ekmekler, dolgulu, üstü malzemeli ekmekler ve lahmacun pide, fırında ekmek dilimleri. Sonra da sırayla ekmek hamuruyla yapılan börek, pide ve lahmacun, börekler ve gözlemeler, çorbalar, mezeler ve salatalar, sebzeler ve otlar, balık ve diğer su ürünleri, etler (kırmızı et, sakatat, kümes hayvanları, yumurtalar), güveç yemekleri, dolmalar, makarna ve erişteler, pilavlar, kekler, tatlılar, et, tavuk, balık ve sebze suları ile soslar var. En son ise mutfak terimleri sözlüğü, krema çeşitleri, kızartma yaparken, zeytinyağı, ev mutfağında hijyen, Akdeniz mutfağı ve ölçü kapları bölümleri yer alıyor. Tariflere kabaca bakacak olursak Kıbrıs'tan, Fransa'dan, Azerbaycan'dan, Slovenya'dan, Polonya'dan, İspanya'dan, İtalya'dan tariflerin dışında Türkiye'den ve elbette memleketi Kaş'tan tarifler var. Sevgili Teslime, ellerine sağlık. Emeğini bu şekilde değerlendirdiğin ve okurlarınla buluşturduğun için teşekkürler. Senin de, kitabının da yolu açık olsun.
*
Candan Turhan'ın Oğlak Yayınları'ndan çıkan Dumanı Üstünde Doyurucu Çorbalar Kolay Ekmekler adlı kitabı için yazdığım tanıtım yazısını ise buradan okuyabilirsiniz.

15 yorum:

NiNo dedi ki...

ahhh keske bulabilsem buralarda bu kitabi ozellikle ekmek yapimi en cok ilgimi ceken sey su siralar yiyemiyor olsam bile :D

Adsız dedi ki...

Tijen ciğim gerçekten büyük emek verilmiş güzel bir kitaba benziyor. Paylaşıp bilgilendirdiğin için çok teşekkürler. Öpüyorum...

daimamutfak dedi ki...

Tijenciğim tatlım merhaba.
Seninde hızına ywetişmek mümkün değil.Vallahi güzelliklerinizi okumaktan blogumla ilğilenemiyorum artık.Ne dolu,ne yaratıcı arkadaşlarımız var.Sen başı çekiyorsun.Bu güzel paylaşımlar için de sana ayruıca teşekkür canım..

Adsız dedi ki...

2 hafta önce GIDA ENDÜSTRİSİNDE GÜVENLİ GIDA ÜRETMEK diye bir kitab almıştım odtü yayınlarından çıkma. Bu arkadaşınmış meğersem. O kitap biraz teknik olmasına rağmen gıdayı hem üretenler hemde tüketenler için çok ama çok yararlı bir kitap tesadüfün böyleside..... ZNGL

Tijen dedi ki...

NihaN'cığım (bak bu sefer doğru yazdım),
Sen de şimdilik Teslime'nin internet sitesinde verdiği tariflerle yetinebilirsin.
*
Hande'ciğim,
İnsan kitap yazınca diğer yazarları da daha iyi anlıyor. Öyle çok emek veriliyor ve öyle az kazanılıyor ki! Bazen değer mi diye düşünmüyor değilim.
*
Neriman'cığım,
Öyle becerikli ve hamarat dostlarımız var ki, haklısın!
*
Zengile dostum,
Evet o kitap da Teslime'nin. Ben onu almadım ama edinmek gerek mutlaka.

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sevgili Tijen,
hayirli Ramazanlar
sevgilerimle Sonja...

Punto dedi ki...

Biz de üç aydır ekmekleri evde yapıyoruz. Tabii hep aynı ekmekleri. Eşime bir göstereyim bu tarifleri de biraz çeşit ekmek yapalım. Sevgili Tijen; kitabı tanıttığın için teşekkürler.

Ferhanca dedi ki...

Tijen merhabalar, ekmek makinasını yeni almıştım tam isabet oldu bu kitap ..sevgiler..

Tijen dedi ki...

Sağol sevgili Sonja,
Sana da!
*
Akın Abi,
Aynısı bile olsa ev ekmeği her zaman hazır ekmeklerden daha güzel. İçine ceviz, kurutulmuş domates, badem, susam, keten tohumu, kişniş tohumu gibi şeyler ekleyerek farklı ekmekler elde edebilirsiniz.
*
Ferhan'cığım,
Oh artık sen de evde ekmek yapanlar kervanına katılıyorsun ne güzel. Bence her şeye rağmen en güzeli elde yoğurmak.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ben de almak istiyorum bu kitabı ilk fırsatta. Çok teşekkürler Tijen'ciğim.

Tijen dedi ki...

Rica ederim Burçin'ciğim. Dostları dostlarla buluşturabilmek ne güzel!

Adsız dedi ki...

Teslime Hanım iş yerimizde bize Kalite eğitimi vermişti. O günlerde tanışmıştık... Kitap çıkarmasına çok sevindim.
Sevgile Tijen

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Teslime'cim emeğine ve ellerine sağlık.Gerçekten tüm ayrıntılara yer vererek hazırlanmış bir kitap.Sadece bir yemek tarifi hazırlarken bile her aşamasını çekmeye fırsat ve zaman bulamıyoruz.Sen bu şekilde 400 tarif hazırlamışsın tebrik ederim.Başarılarının devamını dilerim cnm. şimdilik hoşçakal.

Adsız dedi ki...

TESLİME MAHMUTOĞLU VEFAT ETMİŞTİR.BUGÜN ÖĞLEN NAMAZINA MÜTEAKİP MEMLEKETİ KAŞ'TA TOPRAĞA VERİLDİ....

Sonay Aras dedi ki...

Teslime Hanıma Allah' tan rahmet dilerim. Çok başarılı ve tatlı bir insandı.