03 Ocak 2011

Bu haftanın kursu TATLILAR (ama şekersiz tatlılar)

Benim şekere ihtiyacım yok. Onun melek yüzünün altında nasıl yıkıcı bir şeytan gizli olduğunu çok iyi biliyorum çünkü. Sizin de şekere ihtiyacınız yok. Size uzun uzun şekerin zararlarını anlatacak değilim ancak şunu söylememe izin verin, bir zamanlar eczanelerde ilaç olarak satılan bu albenili kristal parçacıklar gıda maddesi bile değil. Şekil değiştirmiş bir karbonhidrat evet. Toprağın karanlığında kendi halinde büyüyen bir bitkiyken vitamine, life, minerale, suya sahipken pek çok madde kullanılarak (sülfürdioksit, karbondioksit ve kalsiyum karbonat bunlardan sadece bir kaçı) beyaz bir zehire dönüştürülüyor. Rengi kahverengi de olsa (en azından memleketimizde satılanların)masumiyetini çoktan yitirmiş oluyor. Bizi kendine bağlıyor. Yedikçe yemek istiyoruz. Yedikçe sağlığımızdan oluyor, aynadaki aksimize küsüyor, hareket özgürlüğümüzü yitiriyoruz. Tek suçlu o değil elbet. Modern hayatımızın içinde pek çok piyon var şeker gibi. Biz mi oynuyoruz bu oyunu yoksa piyon biz miyiz belli değil. Yüksek kolesterol, şişmanlık, diyabet, kalp hastalıkları, hipoglisemi, gut, depresyon, konsantrasyon bozukluğu... Ne zararlar yok ki karnesinde. Biliyorum tatlı yiyecekleri seviyorsunuz. Ben de seviyorum ancak ben bu fotoğraftaki muhteşem keki rafine şeker (veya yapay şeker) kullanmadan yapabiliyorum. Sadece onu değil, başka kekleri, kurabiyeleri, sütlü tatlıları da yapabiliyorum şeker kullanmadan. Onun yerine ne kullanıyorum? Taze ve kuru meyveler, baharatlar ve şeker otu. Yani stevia. Beyaz bir toza dönüştürülmüş halini değil, doğada yetişmiş halini, kurutulmuş yapraklarını kullanıyorum. Bazen de azar azar bal veya pekmez. Bu cumartesi günü (8 Ocak 2011, 10:00-14:00 saatleri arasında) kurs konumuz "Doğal Tatlandırıcılarla Tatlılar". Kursumuz ANTALYA'da. Yine küçük bir grup olacağız. En fazla 10 kişiye açık bu kurs. Şerbetli tatlılar kadar iç bayıltmayacak olsa da uygulayacağımız tarifler, öncesinde bir çorba ve bir salata hazırlayacağız. Yine mevsime uygun, yine "tam"lığını yitirmemiş, olabildiğince doğal malzemelerle. Ardından tatlılarımızı hazırlamaya girişeceğiz. Kekler, kurabiyeler, sütlü tatlılar, meyveli tatlılar... Çayımızı demleyip çay saati yapacağız, keklerimizle kurabiyelerimiz fırından çıktığında. Hepsinin tadına bakacağız, huzurumuzu kaçırmadan, endişelenmeden, korkmadan. Kurstan sonra yine kursta hazırladığımız yiyeceklerin tarifleri ve kurs notlarını içeren dosyayı katılımcılara yollayacağım. Ne dersiniz rafine şeker içermeyen tatlıları hayatınıza sokmaya hazır mısınız? Hazırsanız veya hazır olduğunu düşündüğünüz dostlarınız varsa bana mutfaktazen at gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

50 yorum:

bir dilim bir tutam dedi ki...

Tijencim bu Steviya bitkisini bende duydum...Ve bu tadin seker gibi tatli ama onun kadar zararli olmadigini okudum.
Fakat Almanyada bunu satmak veya satil almak yasak.Nette yaptigim arastirmada saniyorum Amerikada bu seker legal olarak satiliyormus..
Bende internet üzerinden gizli satilan bir kac yeri bulup ismarlamaya karar verdim.Oradakiler tüketirsa demek ki bir sorun yok dedim.
Ama son anda caydim.
Almanya gibi bir yerde -yani gidalarin siki bir sekilde denetimi altinda-satilmamasinda bir neden vardir diye vazgectim...

Nihan dedi ki...

Merhabalar Tijen Hanım,
Blogunuzu çok severek takip ediyorum. Tatlılar üzerine yapacağınız kursunuza katılmayı çok isterdim ancak ne yazık ki İstanbulda'yım. Ben de uzunca bir süredir şekeri hayatımdan çıkardım ve bir müddettir de kendi çapımda şekersiz tatlı tarifleri üretmeye çalışıyorum. Stevia'yı yabancı bloglarda çok gördüm ama Türkiye'de de bulabileceğimi hiç düşünmemiştim. Acaba nereden alabilirim bana bir fikir verebilir misiniz?
Sevgiler,
Nihan

Tijen dedi ki...

Serap'cığım,
Evet stevia ile ilgili bazı kararlar var ve nedenini bilemiyorum. Piyasada toz halinde satılan bir stevia ekstresi var ancak onu kullanmak benim de içime sinmiyor. Arkadaşım Gisela Çıralı'daki bahçesinde organik olarak yetiştiriyor stevia'yı ve ben de onu kullanıyorum. Naneye benzer bir ot, onun herhangi bir zararı olacağına ihtimal vermiyorum çünkü Güney Amerika'da yüzlerce yıldır halk tarafından kullanılıyor. Bana biraz yapay tatlandırıcı firmalarının baskısı olabilirmiş gibi geliyor. Bilemiyorum tabii.

Tijen dedi ki...

Sevgili Nihan,
Ne güzel şekeri hayatınızdan çıkarmış olmanız, çok sevindim. Stevia'yı sanırım İstanbul'daki doğal ürün dükkanlarında bulabilirsiniz. Bulamazsanız da sanırım şu adresten sipariş edebilirsiniz:
http://www.rasayana.com.tr/
(Toz halindeki beyaz stevia ekstresinden bahsetmiyorum, doğal olarak yetiştirilip kurutulmuş yapraklarından bahsediyorum.)
Yalnız stevianın tadı alıştığımız şeker tadında değil. Ben onu baharatla tadını bastırabileceğim tatlılarda kullanmayı tercih ediyorum. Kimileri çok seviyor tadını (hatta çaya şeker yerine de kullanılabilir!) ancak ben çok bayıldığımı söyleyemem. Fakat dediğim gibi, tarçın, zencefil, karanfil gibi baharat, hatta 1-2 çorba kaşığı pekmez ilavesiyle çok rahat kullanılabilir!

Esma dedi ki...

Çay, bitki çayı vb.gibi içeceklerde şeker kullanmayı uzun zamandır bıraktım,ama tatlı seviyorum ve zaman zaman yemek istiyorm.Mehtap hanımın sağlıklı beslenme programını izliyorum ve zorlanmadan severek uyguluyorum.Bu nedenle tatlı ihtiyacımı karşılayıp bana kilo olarak dönmeyecek tatlıları yemek isterim.Kalorisini de yazdığınız için güvenerek yiyebileceğimi düşündüğüm bu tarz tatlılarınızı heyecanla bekliyorum Tijen hanım.
Teşekkürler
Esma

kalpkurabiye dedi ki...

Tijen Hanım;
bahsettiğiniz otu daha önce hiç duymamıştım acaba diyabetikliler için hazırlana tarifler de de kullanılabilir mi?
zira babam çok düşük derecede diyabetikli ve tatlıyı çok seviyor..
kendisi için hazırlayacağım kek veya tatk-lılarda kullanabilirmiyim?

Tijen dedi ki...

Esma hanım,
Bilmem kitaplarımdan satın aldığınız oldu mu? Onlarda arzu ettiğiniz şekilde sağlıklı tarifler bulabilirsiniz. Blogda yarattığım, hazırladığım herşeyi yazmıyorum çünkü ekmek parasını yazarak kazanmaya çalışan biriyim. Yani kitaplarım benim gelir kaynağım. Belki bir kitap alarak siz de çalışmalarıma destek olmak istersiniz. Teşekkürler.

Tijen dedi ki...

Deniz merhaba,
Baban için yapacağın tatlı ve keklerde de kullanabilirsin tabii ancak dediğim gibi, tadı şekerden biraz farklı. Özellikle baharat kullanarak yapılan tatlılarda daha iyi sonuç veriyor bana kalırsa. Sütlü tatlılarda da belki kakaolu muhallebi yapılırken az pekmezle birlikte kullanılabilir.

Adsız dedi ki...

İsterim tabiki Tijen hanım;bu tarz tarifleriniz daha çok hangi kitabınızda bulunuyor?
Hangisini önerirsiniz siz??
Esma

Tijen dedi ki...

Esma hanım merhaba,
Aslında tüm kitaplarımda olabildiğince sağlıklı, dengeli tarifler vermeye çabalıyorum. İlk kitabım Mevsimlerle Gelen Lezzetler'de pek çok güzel tarif bulabilirsiniz ancak baskısı bitti, yeni baskı sanırım bir kaç ay içinde olacak. Sanırım en hoşunuza gidecek tarifler Mutfakta Zen'de var. Kitap Dharma Yayınları'ndan çıkmıştı. Dilerim severek yararlanırsınız.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Merhaba; bende bu otu hiç duymadım, bazı arkadaşlar yurt dışında yasak diyorlar; kursa keşke gelebilsem, Bursa'dan gönül yoluyla katılıyorum....sevgilerrr...

Tijen dedi ki...

Zehra'cığım ve stevia'yı merak eden arkadaşlar,
İnternette pek çok bilgi bulabilirsiniz. İngilizce bilenler için Wikipedia'daki yazı oldukça kapsamlı:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia
Pek çok ülkede yıllardır (hatta yüzlerce yıldır) tatlandırıcı olarak kullanılan bir ot bu. Yasaklanması veya satış izni verilmemesi konusu bana biraz yapay tatlandırıcılar ve rafine şeker üreticilerinin etkisiyle bağlantılı gibi geliyor. Amerika'da diyabet enstitüsünün araştırmaları yapay tatlandırıcı firmaları, kanser enstitüsününkiler ise kanser ilacı üreten firmalarca desteklenir. Yani bu tür karallar ve kuralları hep bir soru işareti ile okumakta fayda var. Stevia konusunda da kendi araştırmanızı yapıp içinize sinerse kullanın derim ben. En doğrusu budur.

Esma dedi ki...

Sevgili Tijen hanım Ankara'da Kizılayda bulabileceğim bir kitap evi var mı her kitapçı da olur mu?
Mutfakta zen?
Teşekkürler
Esma

Tijen dedi ki...

Esma hanım,
Kitap yayınlanalı 7 sene olduğu için çoğu kitapçıda bulacağınızı zannetmem ancak düzenli alışveriş yaptığınız bir kitapçı varsa sizin için sipariş etmesini isteyebilirsiniz. Bu şekilde her tür kitabı getirtiyorlar. İnternetten sipariş etmek isterseniz de sayfamda, sağ tarafta kitapların olduğu bir resim var, onun üzerine tıklarsanız Idefix'te satılan bütün kitaplarımı görebilirsiniz. İnternetten sipariş etmek en kolayı tabii, bu yöntemi kullanıyorsanız.

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijencim geçenlerde şekerle ilgili bir profesörün yazısını okudum.dediğin herşeyi ve daha çoğunu anlatıyordu.Şekerin yarattı zarar herşeyden büyük dyordu,tuzu vücut terleyerek atar ama şekeri atamaz demişti.bugüne kadar tam 3 haftadır şekerli besin yemedim ama bugün maalesef pastadan yedim :(

Unknown dedi ki...

Tijencim çok güzel bir eğitim olacağı belli. Katılacak arkadaşlar çok şanslılar. Bir gün İstanbul da da yapalım. Sevgiler, Funda

Özgül dedi ki...

Tijen'cim, ben de duydum bu otu ve burada her otlarla ilgili internet sayfalarin da satiliyor. Muhakkak deniyecegim, hele senin yazdigin gibi baharatlarla daha da güzel tadinin ortaya cikmasi, dikkatimi daha cok cekti. Sagol canim.

Ferkay dedi ki...

Tijencim kursuna katılacak arkadaşlar ne kadar şanslı..keşek bende olsaydım..
Öpüyorum...

Adsız dedi ki...

benim sizin kursunuza katılmam ya da katılanlardan öğrenme şansım hiç ama hiç yok. peki bunları nasıl öğreneceğim? neden buradanda bize anlatmıyorsunuz tariflerinizi? sağlıklı tatlı birşeyler yapmayı öğrenmek istiyorum, bebeğim için ilerde aburcuburlara alışmaması için ona güzel bir şeyler yapmalıyım. keşke buradan bize de öğretseniz..

çok mu yüzsüzüm?

sevgiler...

ülkü

Tijen dedi ki...

Sevgili Ülkü,
Rica ederim neden yüzsüzlük olsun. Ben zaten senelerdir blogda, dergi yazılarında, yemek kitaplarımda bildiklerimi paylaşıyorum. Kitaplarımı satın alanlar hayatlarında benden öğrendikleriyle hayatlarında pek çok şeyi değiştirdiklerini söylediler. Kimileri tariflerimi yaparak kilo verdiğini, kimileri hiç sebze yemeyen eşinin tariflerimle kendilerinden daha çok sebze sever olduğunu söylediler. Yukarıda Esma hanıma da yazdığım gibi ben yazılarıyla, kitaplarıyla geçinen biriyim. Zaten yayınevlerinin verdiği telifler şaka gibi, öyle komik, öyle az ki. Kitaplarım satılmazsa, bildiğim herşeyi blogdan paylaşırsam ben geçimimi nasıl kazanacağım? Anlayışınız için teşekkürler.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim keşke kurslarına katılabilme şansım olsaydı, o kadar isterdim ki bu kursun Ankara'da olmasını..
Ben de elimden geldiğince az şeker kullanmaya çalışıyorum tariflerimde. Bana kalsa "hiç şeker"e geçiş yaparım çoktan ama evdekileri biraz daha hazırlamalıyım bu konuda:).
Sevgiler..
aslı

Adsız dedi ki...

Tijen hanım merhaba,
tam 4 yıldır sofra şekerini hayatından çıkarmış bir insanım, açıkçası bu zorlu bir süreç oldu ama başardım. Şimdi şekersiz tarifler arıyorum. Kursunuzu çok beğendim ama İstanbuldayım. Gördüğüm kadarıyla benim gibi çok taleplisi var. Buraya gelme olasılığınız var mı merak ettim?
Sevgiler...
Özlem

Tijen dedi ki...

Sevgili Özlem,
Sizi tebrik ve takdir ediyorum. Tatlı seven biri için şekeri hayatından çıkarmak kolay olmasa gerek. Birebir yaşadığım için çok iyi biliyorum ne denli zor olduğunu.
İstanbul'da yaşadığım dönemde kurslar veriyordum ancak şimdi uzakta olduğum için bu biraz daha zor. İmkansız değil tabii. Şu dönemde olmaz ancak belki Mart veya Mayıs'ta olabilir. Zaten olursa mutlaka siteden duyururum.

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili tijen ne güzel bir kurs konusu böyle.aslında yazdıklarında o kadar haklısın ki ah bir de ben kurtulabilsem şeker illetini elinden.çok seviyorum.bir kupa çayın içine en az 3-4 kesme şeker atıyorum.çok zararlı biliyorum.ama inan bırakamıyorum.çayı şekersiz içenlere gıpta ediyorum.ama bebeğime şu ana kadar hiç şeker vermedim.tatlandırmak için hep bal ve pekmez kullandım.kullanıyorum.şu söylediğin otu da sorayım bir aktara.
sevgiler...

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

Tijenciğim haytaımızdan şekeri ah bir çıkarabilsek bir çok sorun kendiliğinden çözülürdü..

sevgiler canım

minimalist dedi ki...

normalde tatlıya düşkün biri değilim; önceliklerimlerim arasında yer almaz; buyüzden şanslıyım!!! yine de Antalya'da olsaydım elbette katılmak isterdim... açıkcası çok merak ettim tatları nasıl oluyor????

çeşnici Handan dedi ki...

Tijenciğim kurslarına çok özeniyorum sonunda beni Antalya ya taşıtacaksın galiba.

Yaren dedi ki...

Öncelikle yeni yilin kutlu olsun, saglikli mutlu basarili bir yil diliyorum. Cok önemli bir konuya deginmisin cok bilgilendirici olmus ama beni etkileyen "tatlinin melek yüzünün altinda seytan gizli " cümlesi olsu. Bende bir tatli sever olarak ,elim tatliya uzandiginda bu cümleyi hatirlicam mutlaka. güzel paylasimin icin cok tesekürler .Güzel bir hafta diliyorum,sevgiyle kal:)

Adsız dedi ki...

:)çok haklısınız teşekkür ederim.
en kısa zamandan kitaplarınızdan edineceğim inşallah.
sevgilerimle..

Ülkü

Hayattan Azıcık dedi ki...

Ne kadar guzel bir kurs bu keske Bodrum da olsa.

Bu soylediginiz otu bahcemde yetistirmek isterim ama nasil alacagim acaba tohumlarini arastiriyorum hemen ben tam bir seker kolgimiz kucukken olumum sekerden olsun derdim artik korkar oldum ne yapsam ne etsem diye dusunuyorum zayif bir cocukluktan sonra bu kadar seker yemenin dogal olarak vucuda yaptigi zararlar kilo olarak karsima cikti nasil vazgececegim bilemiyorum Tanrim bana yardim etsin insanllah bulurum bir an once bu otun nasil yetisecegini...

Kitaplarinizi en kisa surede edinmeye calisacagim sevgiler...

Tijen dedi ki...

Estergonyeşil,
Stevia fidesini şu adresten bulabilirsin:
http://www.mineflora.com/
İlk seneden sonra tohumlarını alıp sonraki yıllar tohumdan yetiştirebilirsin istersen.
Şekerden ne kadar erken kurtulsak o kadar iyi!

Mimosa Café dedi ki...

harika. orda olsam asla kaçırmazdım.

Unknown dedi ki...

Tijencim senin kitabini en son D&R dan almistim. Hala olsa gerek..

Adsız dedi ki...

merhaba
sitenizi yeni keşfettim. stevia almanyada yasak değil sadece "gıda maddesi" olarak satılabilmesi için almanların sıkı kontrolünden geçmesi gerekiyor ve "bakım-güzellik-özel ürün" kategorisinde daha rahat izin alınabildiği için bu şekilde satılıyor, konuyla ilgili kısa bir süre önce alman tv sinde belgesel yayınlandı, coca cola'nın dünyanın en büyük stevia çiftliklerini şimdiden satın aldığını ve üretimini desteklediğini söylediler. Ancak tüm Dünya'da gıda olarak sınıflandırılması uzun ve prosedürlü bir iş ve tabii şeker üreticilerini de ikna etmek gerekiyor, biraz politika işi. Yani benim fikrimce sağlıklı kişilerde kullanılmasında bir sakınca yoktur ama kronik hastalıkları olanlar için araştırmak lazım. herneyse asıl konum farklıydı biraz şaştı. mağlesef ki antalya'daki kursunuzdan şimdi haberim oldu. sizden bilgi almayı çok isterdim.Ben de antalya'dayım ve size yazılı-sözlü veya şahsen ulaşmak istiyorum.
selamlarımla

Adsız dedi ki...

söylemeden edemicem, bu arada ben az önce yorum bıraktım buraya, stevia ve kursunuzu kaçırdığımla ilgili nedense ismimle bırakamadım mesajımı. herneyse kurslarınıza katılmak istiyorum en kısa zamanda kitaplarınızdan da almayı düşünüyorum. telif hakları ve bir kitabın ne kadar zorlukla hazırlandığını bahsettiniz yazınız sebebiyle yazma gereği duydum, sanki dediğinz gibi bedavadan bişeyler elde etmek ister gibi bir yanlış anlama olmasın istedim. ben de çalışan birisiyim ve her işin ne kadar emek istediğini siz benden daha güzel yorumlamışsınız. baksanıza ben de hala bu saatte kalan işlerimi halletmeye çalışırken, yarın ne pişirsem derken takıldım kaldım buraya, çokta güzel oldu. yahu ben size nasıl ulaşcam ( sanırım asıl derdim bu :))))

Tijen dedi ki...

Adını bırakmayan Antalyalı sevgili okur (Adınızı söyleseniz sevinirdim. Aslında isimsiz yorumları burada yayınlamamayı tercih ediyorum ancak paylaştığınız bilgileri aktarmak istedim),
Yazının sonunda e-posta adresim vardı. Bana mutfaktazen at gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. Sonraki kurslarda görüşmek dileğiyle. (Bu haftaki kurs konusu "Ekmekler ve Sağlıklı Atıştırmalıklar")

Sevgi Ackersonn dedi ki...

Sevgili Tijen sitene şimdi kaydoldum, iyi yaptığımı da anladım. Ben eski yemekbiz sitesinden Sevgi Ackersonn belki anımsarsın. Birçok güzel kitabını okudum, hala da arada çıkarır, albüme bakar gibi yeniden göz gezdirir, ilk aldığım günkü gibi zevkle sayfalarını karıştırır yeniden o güzelim tariflerini okurum. Stevya'ya gelince ben eczaneye sipariş verip, getirtmiştim, bir ara www.stevia.com dan bile getirttim.Bazı arkadaşlar gibi ben de tadını sevemedim, aşure yaptım olmadı, güllaç için kullandım, defelerca ilave ettiğim halde yine de tatlı mı tatsız mı farkına varamadım. Bahçesi olanlar için, ya da balkonda yetiştirmek isteyenlere www.mineflora.com'u önerrim. Sevgi

Tijen dedi ki...

Sevgi merhaba,
Tabii ki hatırlıyorum, nasıl hatırlamam seni.
Stevia'nın tadı konusunda ben de aynı şeyi düşünüyorum ancak bir kaç kaşık pekmez veya tarçın-zencefil-muskat gibi yoğun tadı olan baharatlar kullanarak stevia'nın tadını bastırmak mümkün.

didem dedi ki...

Merhaba,
bende rasayana - antalya da üretilen stevya bitkisini kullanıyorum. Sıcak suya bir tutam stevya bitkisini ekliyorum ve demelemeye bırakıyorum. Ancak elde ettiğim sıvıyı kek-pasta,aşure,muhallebi vb. tariflerde kullandığımda hiç tatlı olmuyo. Acaba miktarını mı az kullanıyorum ? veya bitkinin kendisini toz haline getirerek mi keklere eklemeliyim??? önerileriniz varsa ve paylaşırsanız memnun olurum.

Tijen dedi ki...

Didem merhaba,
1 bardak stevia'yi250 ml su ile kaynatip bir sure bekletip suzersen tatlandiriciyi elde etmis olursun, keklere onu koy ama ben cok az da seker veya pekmez ekliyorum tek basina yeterli olmuyor cunku.

didem dedi ki...

cevabınız için çok teşekkür ederim,
verdiğiniz ölçüye göre tekar deneyeceğim.
Bir litre süt ile hazırlayacağım muhallebide veya standart bi kek hamurunda bu verdiğiniz ölçüye göre elde ettiğim stevya sıvısının (verdiğiniz ölçüye göre yaklaşık 1 su bardağı stevya sıvısı elde edeceğimi tahmin ediyorum) tamammını mı kullanmalıyım ???

Tijen dedi ki...

Yok yok aman. Sogudugunda bir kavanoza koyup buzcolabina kaldirin. Orada bir kac hafta dayanabilir. Hemen kullanmayacaginis kismi dondurabilirsiniz ben oyle yapiyordum. 1 litre sutten yapilan muhallebiye 1-2 corba kasigi koymak yeterli ama alistigimiz tatta olmayacagi icin isterseniz1-2 corba kasigi da toz seker ekleyin. Cunku stevia ile insan tatli yiyormus hissine kapilmiyor. Ama bir saglik sorunu varsa ve seker kullanmamaniz gerekiyorsa o zaman o tada alismayi denemek en dogrusu.

didem dedi ki...

çok teşşekkürler..iyiki sormuşum yoksa ben tamamını ekleyecektim muhallebiye:):)
tekrar teşekkürler.

yüksek aşçı dedi ki...

doğal bitkisel şekerler var, tatlandırıcılar yani, ne bildiğimiz şeker bunlar ne de yapay tatlandırıcı, sadece pancardan elde edilmiyor, başka bitkilerden elde edilen başka maddeler ve çok tatlılar, ülkemizde üretilmiyor , ama kadınlar için stevia diye bir bitki var , bu üretiliyor ..

Tijen dedi ki...

Yüksek aşçı:
Elbette! Stevia ile kursta tatlılar yapmıştık. Stevia'yı Türkiye'de ilk yetiştiren kişi bir Alman arkadaşımdır. Ondan çok şey öğrendim bu konuda. Bu vesileyle anmış olayım kendisini.

Merve dedi ki...

Merhaba,
Stevia yi toz halinde kullanmak istemiyorum fakat sivisinida bulamiyorum...Bitkisinden nasil sivi stevia elde edebilecegim konusunda yardimci olabilirseniz cok sevinirim...Yukaridaki bir yorumda bir bardak steviayi kaynatmaktan bahsetmissiniz ama bitkisimi yoksa tozmu anlayamadim...
Simdiden tesekkur ederim

Tijen dedi ki...

Merve merhaba,
Stevia yapraklarını doğal ürün satan yerlerde bulabilirsiniz kurutulmuş olarak (Rasayana'dan sipariş de edebilirsiniz bulamazsanız). Bir bardak dolusu stevia yaprağını 250 ml suda kaynatın, soğumaya bırakın. Soğuduğunda süzün. O sıvıyı tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayın. Kısa sürede kullanmayacaksanız bir kısmını ufak kavanozlara koyup dondurabilirsiniz. Genelde 1-2 çorba kaşığı yeterli oluyor tatlılarda ancak alıştığımız şeker tadında olmadığından ilk başta garipseyebilirsiniz. Belki damak tadına uydurmak için bir iki kaşık da toz şeker veya pekmez (keklere özellikle) ekleyebilir, veya tadını bastırması için zencefil, tarçın gibi kokulu baharatlar kullanabilirsiniz.

Sevgi Ackersonn dedi ki...

Sevgili Tijen, annem diyabet hastası tatlıya da bayılır şekeri fazla yükselmemesine karşın çok ölçülü beslenir. Bir ara, sanırım bundan 5-6 yıl önce yine verdiğin bilgiye dayanarak stevya kullanmaya başladı ama uzun sürmedi. Stevyanın tadı söylediğin gibi şekere benzemiyor, açıkçası tatlı olmayan garip bir tad, tabi ki devam ettiremedi. tatlıyı seven diyabet hastaları için bulduğum bazı bilgiler var, paylaşmak istiyorum. İncir yaş olsun kuru olsun kan şekerini yükseltmiyor. Hurma hani şu arap yarımadasından gelen, doğal olarak hurma pekmezi şimdilik bulabildiklerim bunlar. Bunlarla şekersiz kurabiyeler, tatlılar yapılabilir. Bir de İngiltere'de kullanılan "Sucra Plus" adlı bir tatlandırıcı var annem kullanıyor, denedim şekere daha yakın bir tadı var. Toz halinde 75 gr.lık paketlerde bunun bir de minik tabletleri var kutuda 100 tablet çaya ve tatlılara kullanılabilir. Umarım arkadaşların işlerine yarayabilir. Çalışmalarına keşke ben de katılabilseydim neyazık ki çok uzağım Sana iyi çalışmalar, bol kazançlar dilerim. Sevgiyle. :)

Tijen dedi ki...

Sevgi merhaba,
Çok teşekkürler aktardığın bilgiler için, eminim gören arkadaşların çok işine yarayacaktır. Bu ara kurs yapmıyorum ama dileklerin için de teşekkürler.

Merve dedi ki...

Cok cok tesekkur ederim verdiginiz bilgiler icin hemen uygulayacagim :) Sizden steviali tarifler bekliyoruz...Sevgiler :)