31 Ocak 2011

Yağsız-şekersiz irmik helvası

Bu aralar yazı yazmaktan yoruldum. Hani derler ya iki ayın çarşambası biraraya geldi diye, tam öyle bir dönemdeyim. Hiç durmadan yazıyor, hiç durmadan çalışıyor, hiç durmadan bir şeyler üretmeye çabalıyorum bu ara. Hepsinin bir tarihi var ve hepsinin tarihi o iki ayın tek çarşambası neredeyse. O çarşamba yaklaştıkça kendimi daha yorgun hissediyorum. Ama bir gelsin o çarşamba, herşeyi teslim edeyim, bir nefesleneyim, oh diyeyim, kafamı boşaltayım, keyfedeyim diyorum. Galiba bedenim de, beynim ve ruhum da ihtiyaç duyuyor buna. Yani Godot'yu bekler gibi, o çarşambayı bekliyorum. Dün akşam Aysel'in portakallı irmik helvası yazısına, "ben artık irmik helvasını yağsız-şekersiz yapıyorum" diye yorum bıraktım. Artık dememe bakmayın, çok zamandır öyle yapıyorum. Turunç Kokulu Düşler'i okuyanlar bilir, orada var bu tarif. Basit aslında, yağ-süt ikilisi yerine 100 ml (yarım bardak) krema-su karışımı, şeker yerine pekmez kullanıyorum. Pekmezi de şeker miktarından az kullanıyorum (mesela bir bardak şeker varsa normal ölçüde, ben yarım bardak pekmezle yetiniyorum) çünkü içine bir avuç da kuru üzüm ekliyorum. (Püf noktası: İrmiği çam fıstığıyla birlikte, yağsız olarak kavuruyorum.) Tek porsiyonluk kaselere bastırıp ters çevirdim mi, yanına da meyve dilimleri dizdim mi ortaya pek hoş bir lezzet çıkıyor. En son Doğal Tatlandırıcılarla Tatlılar kursunda yapmıştım. Bir daha mı yapsam ne? Şöyle bol tarçınla... (Porsiyon kalorisi normal tarifle yapılanın %60 kadar azalmış oluyor böylece)

32 yorum:

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Kolaylıklar diliyorum ablacım işlerinde.

Benim favorim un helvasıdır ama irmikde arada yerim:)

Benim içim helvadan çok portakallara gitti:) Mis gibi Antalya portakalı mımm..

feray dedi ki...

Tatlı sevenlere harika bir tarif ellerine sağlık Tijenim.
Sevgiler..

funda dedi ki...

en sevdiğim şey :) ama irmiği tereyağında kavurmadan o kokuyu duymadan olurmu kiii

birdutmasali dedi ki...

atom karıncamı olmuş benim Tijenim ? :)))
bide üstüne mis gibi irmik yapıp özendirmiş hemide ! :)
Kolay gelsin canımcım..
Ha gayret bitti sayılır.

caferengigül dedi ki...

Çok güzel bir tarif.Aynı zamanda da sağlıklı, ellerinize sağlık.

YELDA dedi ki...

Tijen Hanım ellerinize sağlık.. Tam benim sevdiğim kıvamda görünüyorlar, çok güzel olmuş hemen yapıcam.

ada ve deniz dedi ki...

hoş fikirmiş ben severim irmik helvasını ama epeydir yapmaktan kaçınıyordum. Böyle deneyeyim bakalım.
Kolay gelsin bu arada sana. Koluna kuvvet...

Eya dedi ki...

Sevgili Tijencigim...kolayliklar diliyorum arkadasim sana...bu irmik helvasi da beni benden aldi götürdü...tadini cok merak ettim,mutlaka deneyecegim...sevgilerimle

zehra

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

Tijen Hanım,
ellerinize emeklerinize sağlık..
helvanızı görünce sevindim doğrusu acaba diyabetikli ve yüksek tansiyon hastası biri tadabilir mi bu helvadan yada diyabetikler için önerileriniz olabilir mi?
zira babacığım için diyabetik tarif arayışı içindeyiz, bir öneriniz olabilir mi?
sevgilerimle..

zeymuran dedi ki...

hiç bu şekılde denemedım yemedım de denemek lazım ellerınıze sağlık

Serap dedi ki...

Genelde tatlı türü yiyecekler bol şekerli yapıldığından bende de şeker miktarlarını, yağ miktarlarını azaltma huyu vardır ama, sizin ki daha süper. Her zararlı ve sağlıksız olanın yerine, hep doğal olanı koymuşsunuz. Valla çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.Sevgiler.

Tijen dedi ki...

Sevgili Deniz,
Diyabet için doktorlar diyet önerisi veriyordur eminim ama olabildiğince tatlılardan, beyazlatılmış tahıllardan yapılmış yiyeceklerden uzak durması gerekir. Sonuçta pekmez de tatlı bir şey. Belki babanız için stevia daha uygun olur.

E.E. dedi ki...

Oh oh...
Geçtiğimiz hafta organik ürünler satan bir yerde pekmezle yapılmış un helvası yedim. Bayıldım. Arkadaşlarıma da alayım dedim, kasada bir daha bayıldım (pek pahalıydı da...). Kimse beğenmedi, sanırım pekmezin tadını garipsediler. Bence harikaydı, İrmik helvasının da leziz olacağını damağımda hissediyorum şu an...

Her Gune Bir Guzellik dedi ki...

Cok tatlici degilim ama yine de beyaz un, seker, yag hepsini bol bol tuketiyoruz evimizde. Amerika'lilar bizim yeme tarzimiza bayiliyorlar. Cok saglikli yiyorsunuz siz diyorlar. Ama sagliklinin da sagliklisi var iste. Sen boyle tarifler verdikce cok ozeniyorum. Senin kadar becerebilecegimi sanmiyorum ama baslamak lazim ucundan kiyisindan. Hem kendimiz icin hem cocuklarim icin. Islerin de biran once istedigin sekilde sonuclanir insallah. Sen de biraz dinlenmeye vakit bulursun en kisa zamanda.
Sevgiler
Gulden

birdilimdus dedi ki...

Canımmmmmmm kıyamam sana. Tahmin edebiliyorum ne kdar strese grdiğini :))) Eveeettttttt ben bu tarifini daha nce biliyordummmmmmm ellerine sağlık.

Sevgiler,
Evren

zencefil dedi ki...

Bu güzel paylaşım için teşkkürler Tijen'cim.

Seda Yazıcı dedi ki...

lezzet ve sağlık bir arada ,daha ne istenirki ellerinize sağlık :)

Mutfak Havlusu dedi ki...

Daha dün akşam yedim ama yağlı ve şekerli olanından:)
ki bende yağ oranını azaltarak yapıyorum.ama senin tarifi annem içni denerim kitabtan bakarım tarifine tekrardan:)
ama burada öyel bir ağız sulandırıcak halde anlatmışsın ki ah ah:)))
ellerine sağlık Tijen abla'cığım..selamlar ve sevgiler..

Tarifkolik / Öznur dedi ki...

Merhaba canım normalde irmik helvasını çok severim ama böyle yemedim denemek lazım ellerine sağlık sevgiler..

derya dedi ki...

Tijenciğim uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.Eşimin rahatsızlığı
nedeniyle ziyaretine gelemedim uzun
zaman.İrmik helvası favorimdir elle
rine sağlık.İşlerinde kolaylıklar dilerim sımsıcak sevgiler...

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ne de güzel yapıyorsun Tijen Abla,
ah şu alışkanlıklarımızdan bir vazgeçebilsek(m). Bu ara herkes pek yoğun ben dahil, Sana kolaylıklar diliyorum, sevgiyle...

ayşegül dedi ki...

Cok ama çok guzel yapmıssın Tijen ablacık.Somestr ıcın ıstanbul'dayım!
ısvec'den sonra burası ekvator gıbı geldı!

sımcıcak sevgılerrr xoxo

Zehra Gürgen dedi ki...

ben bunu deneyeceğim.yağsız kavuracağım değil mi? sen oluyor diyorsan kesin harika oluyordur.bende keçiboynuzu pekmezi var onunla yaparım.

Mimosa Café dedi ki...

süpersin süper. krema ve pekmez... şimdiye kadar yediğim helvalardan çok daha lezzetli olacağına eminim. yapsan da yesek :)

Aybike Ceylan dedi ki...

Harika olmus, ellerine saglik. Tijen'cigim, off off :)

Sevgiler ve guzel bir hafta sonu dilegimle...

evatolyesi dedi ki...

İşlerinizde kolaylıklar diliyorum insan hayatında gerçekten bazı dönemler böyle çok yoğun geçiyor ama birde o işler bitince bu sefer sakinlik insanı sıkıyor:)))
Helvayı pekmezli yaparım ama kaymak hiç duymamıştım ellerinize sağlık

pelince dedi ki...

Tijencim ne zamandır uğrayamadım sana,seninde işlerin yoğunmuş.. kolaylıklar diliyorum.Bende zamanı iyi kullananlardan değilim,bu yüzden ziyaretlerim aksıyor,affola..
Helva'yı kitaptan okumuştum,nefis gözüküyor.. ellerine sağlık...

Damak Tadı dedi ki...

Tijen'ciğim,bu çok farklı bir helva olmuş canım..Daha önce ne yedim,ne de yaptım tatlım..)Super ötesi bir şey olmuş canım,sabah sabah imrendim doğrusu..))

serpil dedi ki...

yıllarca sofralarımı, mutfakta zen kitabındaki atıştırmalık kahvaltılık ekmek üstü pizzalar süsledi. Çok sık aniden gelen konuklarıma çayın yanına servis ettim.
yıllar sonra damak zevkim yerine iyice oturduğundan beri bayıla bayıla yediğim irmik tatlısını bu tariften denemenin tam sırası. güle güle gidin gelin. yeni kurs takvimlerinizi heyecanla bekliyorum.
sevgiler.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim işlerinde kolaylıklar dilerim..Sağlığımız yerinde olsun da hep koşturalım derim ben:).
Ben de az şeker ve az sıvıyağ ile irmik helvasını hafif yaptığımı sanıyordum. Oysa bu tarif çok daha sağlıklı..Denemem lazım mutlaka:).
Sevgilerimle:)).
aslı

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Herzaman ki gibi harika. Ellerinize sağlık.

Sevgiler...

Ayazma dedi ki...

Muhteşem bir tarif bu! :)