06 Mart 2009

Bir fincan kahvenin hatırlattıkları

Kahveci sınıfına dahil değilim. Neredeyse 12 yıldır. Eskiden severek içtiğim kahveler bir gün ansızın midemi bulandırmaya başladığında bırakmıştım kahve keyfini. Sonra da uzun süre kahve içmedim, kırk yılda bir dostlarımla içtiğim Türk kahvesini saymazsak. Filtre kahve, sütlü kahve, espresso vs. Bunlara istek duymuyordum. Ta ki Brezilya'ya gidene kadar. Brezilyalılar için kahve o kadar önemli ki günün ayrılmaz bir parçası. Dünyanın en önemli kahve yetiştiricilerinden biri olan bir ülkeye gidip de kahve içmemek olmazdı (ah bu arada okumadıysanız Sandaletli Seyyah ve ailesinin Brezilya maceralarını okumalısınız). İçtim ben de. Sonra İtalya. İtalya'da olup da kahve içmemek hiç olur mu? Günün önemli bir kısmı kahve içilen saatler. Sabahları kahve, belki yanında bir çörek. Hepsi bu. O gün bugündür arada kahve içerim. Dün de o günlerden biriydi. Canım bir capuccino çekti. Yanında da bir biscotti. Kahve içtiğim diğer günlere döndüm. Zihnime üşüşüverdi kahveli anılar. Sizlerin de vardır elbet kahve içerken zihninizin derinliklerinden çıkıveren anlar. Vardır değil mi? (Bu fotoğraf Amsterdam'dan. Butiklerin, antikacıların, kafe ve restoranların bulunduğu ufak bir bölgeden, Nine Streets (Hollandaca'da "De Negen Straatjes") denilen, kanallarla kesilen dokuz kısa sokaktan oluşan bölgedeki bir kafede çekildi. Kısa dinlenme molalarından birinde.)

36 yorum:

neslihan erzincan özgür dedi ki...

afiyet olsun canım.kahve harika görünüyor.şu an ben de kahvemi yudumluyorum:-)iyi akşamlar.sevgilerimle...

Belgin dedi ki...

Kahveli anilar olmaz mi hic; cocukken cok severdim kahve kokusunu ama pahali oldugu icin biz cocuklara vermezlerdi, cocuklar kahve icmezler, icerlerse kararirlar, derdi ninem (sanki cok beyaz bi seydik de, koca yaz günesin altinda, olurduk peksimet gibi). Peksimet dedim de aklima geldi, ev yapimi peksimet ne güzel olurdu o zamanlar.... bak kahveyle basladik, nerelere geldik, gördün mü kahvenin yaptiklarini:)

Sevgiler

Sevgi Küçük dedi ki...

konu tam benlik!kahve ama hakkıyla yapılmış, hazırlanmış kahve kadar güzel bir şey yok benim için. günün yorgunluğunu alan, bazen arkadaşlarla keyifli anları hatırlatan, bazen soğuk bir günde içimi ısıtan...yakında italyaya gideceğim.gezi planım belli olunca senden tavsiye isteyeceğim. ;)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

HHHiiiiiiii..
CAPPUCİNO mu dedin ???
ahhh..köppüğünne kurban olayımmmm :)))))

İnci Yemek dedi ki...

alt tarafı bir fincan kahve demeyiniz...her kahve aynı tadı taşımaz. nerede içiyorsan kiminle içiyorsan ona göre değişir.
Dostlarla içilen kahve neşedir... kahkahalar köpüklerin üzerinde yüzer.
Tek başına gece vakti balkonda içtiğin kahve yalnızlıktır,acıdır tadı.ama garip de bir keyfi lezzeti vardır.
kahve aynı kahvedir belki köpüğüyle rengiyle dumanıyla aynı kahvedir...Ama içilen kahveler ruhunun süzgecinden geçerler tatları değişir...Her kahve aynı değildir bu yüzden. sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

:-) konuya acupofcaffein vari yaklaşayım...:-) Kahve il ilgili çok anım var. Çünkü gerçek bir tiryakisiyim...
New Haven (USA)da cafe nine'da kahve 1 dolardı. (En ucuz orasyıdı.)Her cuma akşamı mutlaka keyif yapmak için oraya giderdik. Parasız zamanlarımın en güzel anlarıydı...:-) Yine parasız olduuğum bir dönem bir cafede çalıştım ismi "acupofcaffein" di. Yer USA. :-) Nefis kahveler yapıyordum. İnsanlarla konuşuyor ruh hallerini öğreniyor ve kahve köpüklerine ona uygun bir şekil çiziyordum...:-)Müşterii sayısı çok artmıştı. Kahve için mi benim psikolojik danışmanlığım mı etkili olmuştu artık biilemiyorum...:-))
sevgiler. arzu

hayat dedi ki...

Tijenciğim, eskilerin dediği gibi, bir fincan kahvenin, kırk yıl hatırı vardır. Ne güzel bir söz, dostlukları güzel sohbetleri hatırlatan.
Canım sana afiyetler olsun.
Sevgilerimle...

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Roma'da dunya'daki cok cesitli kahveleri tadabilecegin bir kahvehane vardir, Piazza Navona'ya yakin.. gitmismiydin..?
Aslinda Italya'da kahve ayakta iki laf edilirken icilir cogu kez.. fransizlar oturarak, okuyarak tadina vararak iciyorlar daha cok sanirim..
ya biz Turkler.. ? O mis gibi kahveyi, hele bir de fala bakan varsa, nasil da keyifle yudumlariz.... :-))

Ordanburdanhayattan dedi ki...

benim için de günün en keyifli anlarından biridir kahveli anlar.genelde küçük bey uyuyunca kendimi ödüllendirdiğim bir fincan kahvedir.tercihim az sütlü nescafe ama double espressoya da asla hayır demem.sevgiler

Baharcicegi dedi ki...

Ben cocukken babam türk kahvesi icerdi hergün yemegin arkasina mis gibi kokardi.
bende sabah bir büyük fincan neskafeyle basliyorum güne.
2 hafta sonra Amsterda'ma gidecegiz,firsat bulursam dedigin yere gitmeyi cok istiyorum.

Nilambara dedi ki...

hıımmm.. o mis gibi kahve kokusu... içmekten çok daha keyifli kahve kokusu ile dolmak :) İsveç'te en çok hoşuma giden, her eve adım attığında burnuna çarpan o mis kahve kokuları :)) ve heryerde coffe shopların önünden geçerken ki o davetkar koku... :)
ama favorim Türk kahvesi... onun yeri çok özel :)

buarada Tijen'ciğim, bugünlerde uzak kaldım ancak kutlayabiliyorum seni, yeni kitabın hayırlı olsun, öykülerin çok davetkar :)
ve bir tarih: "Sevgili didiciğim" diye başlayan imzanın tarihi 22.03.2003 müş, yıllar çabuk geçmiş :)
sevgilerimle,

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Tijen'ciğim,

Bir kahve de benim için içer misin
oralarda?
Keyifli, güzel gezmeler diliyorum.

Sevgilerimle,

lezzet sefasi dedi ki...

Benim Kahveyle ilk tanismam inanmiycaksiniz ama 4,5 yaslarinda oldu.Mini minacik bir kizken anneanemin minicik yesil bir cevzesi vardi ve ben o kuck cevzeyle her aksam anneanemim gozetiminde dedeme ocak kozunde kahve yapardim.Her kahve icisimde dedecim gelir aklima .Ben kahveyi ikram etiyimde dikelir dedemin ilk yudumdan sonraki tepkisini beklerdim.Beyendiyse gozlerini kirpar basini hafif eyerdi.Iste ben o isareti almadan kucuk yesil cevzeyi elimden birakmazdim .nur icinde yatsinlar anenanem ve dedem.
Herkezin yasaminda bir kahve anis vardir mutlaka sevgilerle

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim ben çok kahve tüketen biri değilimdir ama güzel bir kahve eşliğinde yapılan sohbetler gerçekten çok hoşuma gider.

Sevgiler,
Evren

neseersoy dedi ki...

Bende kahve düşkünü olan birisi değilim ya da yaklaşık 8 sene önce bırakmış olduğum sigara ile birlikte kahve zevkimide bıraktım diyebilirim.Ama güzel yerlerde güzel kokan kahveler olunca bende tadına bakmadan duramıyorum ve o zaman zevkle içiyorum.
Güzel bir hafta sonu dilerim.
Sevgilerimle.

pelince dedi ki...

Nefis bir görüntü....çok severim her türlü kahveyi ..Caffe Mocha :))
Birde sohbet ve dedikodu varsa tamamdır benim için :))

selin dedi ki...

cappicino 'ya bayılırım.oh afiyet olsun.bir fin canda ben alayım.sevgiler

Adsız dedi ki...

Benim de tercihim cappucinodan yana.Türk kahvesi hamileliğimde dokunmuştu.Senin gibi ben de kolay kolay içemiyorum artık.Bazen dostlarımı kırmamak için eşlik ediyorum sadece.İyi tatiller,sevgiler...

Adsız dedi ki...

reflü sıkıntım var ama gene de kahveye ı-ıh diyemem galiba. anlı şanlı eski zaman kahvesinin kokusu, dostluğu, çeşitli ritüelleri başlı başına bir konu aslında. seven herkese afiyet olsun diyeyim.
benim yazılarımın da çıktığı mahalli gazetelerimizden "yeniülke" de kitap tanıtım köşesi bulunmakta. dün sabah o köşede "mutfaktaki yaban" ı görünce hopladım yerimden. arkadaşım karşıma gelmiş gibi oldu, sevindim açıkçası. hayırlı uğurul, bol okurlu olur inşallah. bir önceki yazında da diğer dostlarla birlikte adımı anmışsın, inceliğin için teşekkür ederim. bilinenler paylaşılmalı. asıl biz sana teşekkür ederiz. varol.
m.solisti(f.pekşen)

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Afiyet olsun Tijen'ciğim.

Benim favorilerim filtre kahve ve türk kahvesi...

Kadınlar günün kutlu olsun :)))

Sevgiler...

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Cappicinoyu hiç sevmiyorum nedense ben :(

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

DÜNYANIN EN ÜRETKEN KADINLARINDAN BİRİNE ÇOK SEVGİLER...
HAYIRLI KANDİLLER DİLERİM.
8 MART KUTLU OLSUN TİJENCİĞİM.

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Ben sıkı bir bitki çaycısıyımdır ama Türk kahvesinin kokusundan aldığım keyfide başka hiçbirşeyde alamam.. Tijen'cim bu arada yeni kitabını kutluyorum. Harikasın

La Madame Chapeau dedi ki...

Kahvenin mideyi bulandırması durumunu ben de yaşar oldum iki senedir, Tijen.

Pratik granül kahveleri zaten içemiyordum hanidir; ama özellikle "French press" hazırlanmış kahve midemi inanılmaz rahatsız ediyor. O yüzden kaçınıyorum. Arada filtre kahve... Ama en zararsızı/ve keyiflisi bizim yerli usül, cezve kahvesi :)

Bu arada, Brezilya'nın, kahve tarihinde kahve çekirdeğine en geç kavuşan ülke olduğunu mutlaka okumuşsundur. İlk öğrendiğimde "işte," demiştim, "tarihin ironisi". Kahve çekirdeği/kahve yetiştiriciliği dünyada en son Brezilya'ya ulaşıyor; ancak dünyanın Brezilya'ya göre batıda kalan bölümünde bir dönem kahve bitkisi bir tür hastalığa yakalanıp verim düştüğünde Brezilya'ya gün doğuyor. (Tam olarak hangi dönemdi anımsayamıyorum; kitaba bakmam lazım.)


Son olarak...

Tebrikler :)
Emeğinin yeni ürünü hayırlı olsun, güzelliklere vesile olsun.

Sevgiler!

Hülya dedi ki...

Mide problemim nedeniyle kahve içemiyorum.
Ama işyerinde bazen arkadaşlarımın içtiği kahvenin kokusu nasıl güzel geliyor...
Oğlum zamane ama, bıraksam hergün kahve içecek...
Bir yere gdildiğinde sorarlar ya "çay mı kahve mi" diye benimki hemen atılır "bol şekerli Türk kahvesi alayım ben..."
Bir gün bir yerlerde birlikte bir fincan kahve içebilmek dileğiyle
Sevgiler...

meleginmarifetleri dedi ki...

Kahveye bayılırım Tijencim fotoğraftaki kahvede içilmeyecek gibi görünmüyor hani:)
Sanada afiyet olsun canım
Sevgiler.

Bocuruk dedi ki...

Tijen'ciğim, öncelikle "mutfaktaki yaban" hayırlı, uğurlu, bol okuyuculu olsun. Kahve güzel sohbetleri hatırlatır birçoğumuza değil mi? Son zamanlarda bana güzel prensesim ile sohbetleri hatırlatıyor:) Sıkı bir kahve sever yetişiyor:))
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Ben de 3-4 yıldır açken şöle bol kçpüklü türk kahvesi içmeye bayılıyorum. Günaşırı yeterli oluyor benim için. Yanına da birkaç küçük kahveli çikolata, benim için mükemmel bir öğün oluyor. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Tijencim kahve deyince ben yine çocukluğuma gidiverdim birden:). Küçükken, büyükler kahve içtiğinde ne de çok özenirdim ama onlarınki gibi kahve içmeme hiç izin verilmezdi.
Benimki içine azıcık kahve katılmış sıcak süt olurdu (kandırmalık kahve yani:)). Eh onlara özenip fal için fincanımı kapattığımda içim de haliyle hep ferah ferah çıkardı:).
Güzel bir hafta diliyorum.
Sevgiler:).
aslı

Adsız dedi ki...

afiyet olun canım çok severim kahvenin her çeşitini ,hollandayı da çok severim gönülden bağlıyımda;) iyi gezmeler canım..

Butikpartim dedi ki...

Bir fincan kahve ve çikolata..Benim kombinasyonum da bu :) Yiyeceğim her öğüne şu çikolatayı da eklemesem rahat edemiyorum.Sanırım bağımlı oldum :))

Damak Tadı dedi ki...

"Mutfaktaki Yaban"hayırlı olsun Tijen'ciğim..Dilerim çok yerlere ulaşır..))

Kahvesiz asla....))


Gönlünce yaşa Tijen'im..Selamlar-sevgiler..

akasyakokusu dedi ki...

Sevgili Tijen bende pek kahve içmem..Kırk yılda bir anca..
Dediğin gibi gönlü güzel dostlarla kahveyi yudumlamak ayrı bir keyifdir değilmi.
Afiyetler olsun canım sevgiler kocaman..

Adsız dedi ki...

slm,
yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.Sitemdede takip ettiklerimdesiniz.sizide beklerim.
www.meltemmutfakta.com
sevgiyle kalın,

Tijen dedi ki...

Bir gün hep birlikte güzel kahveler içebilmek dileğiyle.

Demet dedi ki...

Dinlenmek demek, benim için de arkaya yaslanmak, ayakları uzatmak ve bir fincan kahve demek... :) Granül ya da filtre kahveler de genelde aklıma hep yalnız olduğum anlar gelir ama türk kahvesi söz konusu olduğunda dostlar, sadece dostlar ve keyifli anlar :)