25 Ocak 2009

Temizlik ve arınma üzerine

Güzel dostum Nilambara'ya temizlik hallerimden bahsetmiştim. O da bana cevaben demiş ki, "çok doğru bir zamanda yapıyorsun temizlik ve hafifleme işini... ne yazık ki geç kaldığım bir yazım var sırada, pazartesi günü Çin astrolojisine göre yeni bir yılın ilk günü ve bugünün öcesinde özellikle yaşadığımız ortamdaki enerjiyi temizlemek, yenilemek çok önemli... bu yazıyı cumartesi akşamına yetiştirebilmeyi umuyorum :)"
E hadi ne duruyorsunuz, temizlenelim. Sadece fiziki temizlenmeden bahsetmiyorum, ruhumuzu ve zihnimizi de temizleyelim. Olumsuz düşüncelerden, korkulardan, öfkelerden, kırgınlıklardan... Yaşadığımız ortamdaki fazlalıkları atalım, verelim azalalım. Bedenimize sağlıksız yiyecek ve içecekleri sokmaktan vazgeçelim. Sağlıksız her maddeyi sağlıklısıyla değiştirelim. Mesela rafine yağlardan aldığımız söylenen (ki hakikaten almıyoruz) vitamin ve mineralleri doğrudan kaynağından alalım. Salatalarımıza ayçiçeği serpeleyelim mesela veya susam. Diyetimize soya fasulyesini sokalım, fındığın besin değerinin rafine edilmiş, binbir işlemden geçirilmiş yağında değil kendinde olduğunu bilip kendisini yiyelim (tabii cevizi, bademi de çiğ halinde yemek en güzeli). Sonra o hazır bisküvileri, kekleri, çorbaları, gazlı içecekleri üfleyelim gitsinler hayatımızdan. Evde alasını yaparız biz onların. Mitmit arkadaşım (hernekadar bu aralar bloguyla ilgilenmiyor olsa da linki verdim, güzel anılarla tanışın diye) oğlunu "pekmez kola" ile büyütmüştü. Suyla karıştırılmış pekmez! Ne dahiyane bir buluş. Maden suyuyla karıştırılsa daha da başka bir güzelliği olur eminim. O kadar çok, o kadar çok sağlıklı alternatif var ki sofralarımızdaki, dolaplarımızdaki yiyeceklerin, bir kısmını bile değiştirsek kardır.
Sonra taze meyveler, sebzeler. Memleketimiz ne zengin! Her mevsim muhteşem renkler var pazarlarımızda. Ah sonra yabani otlar. Öyle güzeller ki. Artık her şehirde, her pazarda otlar bulunuyor. Yalnız aman diyeyim, bilmediğiniz, emin olmadığınız otları toplamayın, geçenlerde arkadaşlarım yanlış toplanan otlar yüzünden ölümden döndüler. Ya bilenlerle çıkın toplamaya, ya bilen birilerinden alarak tüketin. Bugünlerde Bodrum'dan (pardon Garova'dan) Mehmet dost otları anlatıyor blogunda. Ona da kulak verin, Bodrum'un otlarını tanıyın. Daha da iyi tanımak istiyorsanız Bir Ot Masalı'nı satın alın.
Temizlenin, arının.
Daha doğrusu temizlenelim, arınalım, Nilambara'nın yazısını hevesle bekleyelim...

20 yorum:

Mehmet Vuran dedi ki...

Merhaba Tijen hanım, Garova'dan selamlar...
Hakikaten o kadar çok ot var ki. Daha biraz önce anam bir kucak ot getirdi. Neler yok ki içinde; Gazyak (kazyak ya da kazayağı), gelincik ama gelinciğin de üç değişik türü, bir kaç tane iğnelik ve biraz da pazı yaprağı. Daha başka otlar da eklenecek ve "sac böreği" yapılacak bunlarla. Bu arada ben de ot fotoğrafları çekmekten bir hal oldum :)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ohh ne alaa.. ne alaa..
hakikaten çok kışkırtıcı bir post.
çok da heveslendirici doğrusu..
bende pek severim yeni kararlar alıp, arkasında durmayı..
evrene ve kendimize dürüst davranıp, tabiattan şaşmayan beslenme planımıza ait olmalıyız hakikatende..
verilenlerle çoğalıp,üretmek ve tüketmek amaç olmalı gerçektende..
NİLABRANIN bende hayranıyım.
doğru zamanın tadını çıkaralım tijenciğim..
iyi çalışmalar canım....

Betül İnce dedi ki...

Ne güzel, benim kızım da gerçek kola ve çayla tanışana kadar sulu pekmez içti. Hoş hala kolayı pek sevmez.

Zeynep dedi ki...

Arınmanın tam zamanı gerçekten, önümüz bahar...hafiflemek lazım Tijen'cim. ben de başladım.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

bu yazı sevinç kattı pazarıma.sevgilerimle canım..

Özlem dedi ki...

Tijen'cim,
Bu yazıyı okuyunca çok şaşırdım çünkü bugün içimde garip bir enerji var, (bu arada temizlenelim arınalım deyince, 3 gün önce düşürmüş olduğum taş sayesinde bayağı bir arındım:)) Kendimi çok pozitif hissediyorum bugün, daha enerjik hissediyorum hatta neden tekrar spora başlamıyorum dedim, ama öyle salona malona gitmeden, akşam üstleri 30 dakikalık yürüyüşler yaparak, dedim....

TUĞBA'NIN DÜNYASI dedi ki...

Merhabalar Sevgili Tijen;
Umarım böyle söylemem tuhaf olmamıştır. Yazınız yine çok ilgimi çekti severek okudum ve binbir yeni fikirle.çin astrolojisine göre yeni bir yıla girdğimizi bilmiyordum ben de yeni birşeyler yapmalıyım o zaman.hem fiziki mekan temizliği hem de ruhsal anlamda bir şeyler. zaten bu sıralar arınmaya çok ihtiyacım var.ama bazen başaramıyor insan.keşke diyorum biri beni öğrencisi olarak alsa da eğitse herşeye razıyım.burada yani cezayirde öyle çok fazla bildiğim otlardan yok.birkaç tane bulduk fakat tatları berbat kokuları da.memleketimin herşeyi güzel maşallah yaa.linkler için de teşekkürler zevkle inceleyeceğim. kocaman sevgiler bizden:)

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

NE KADRA GÜZEL YAZMIŞSINIZ SEVGİLİ TİJEN.BU YAPAY YİYECEK VE İÇEÇEKLERDEN BITTIK ARTIK VÜCUDUMUZ İMDAT DİYE BAGIRIYOR.SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN YEDİĞİMİZE İÇTİĞİMİZE O KADRA DİKKAT ETMELİYİZ KİA AMA BİZ NE YAPIYORUZ GELSİN FASTFOOT GİTTSİN FESHFOOT .YANİ KENDİMİZİ TOPARLAMAININ ZAMANI GELDİ HADİ KIZLAR CANLANIN BİRAZ SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN EL ELE VERELİM.

MUTFAKISTAN dedi ki...

Sevgili tijen ne dogru bir yaklasim haklisin tamda bahari beklerken kendimize deger verme vakti sanirim .Tesekkurler ,sevgiler

Bir Dilim Düş dedi ki...

Evet evet temizlenelim ve arınalım sonuna kadar destekliyorum seni canım.

Sevgiler,
Evren

Hayat dedi ki...

Doğru söze ne denir sevgili Tijen? : ))
Yazılarını elimden geldiğince izlesem de yorumda eksik kalıyorum.
Bir de ruhlarımızı yakalayabilsek...
Bedenlerimizin gerisinde kalmaktan, onları kovalamaktan yorgun düşmüş ruhlarımızı...
Sevgiler...

hdidem95 dedi ki...

:)))) canım ya bayıldım senin makineye en hakiki makine değilmi eşi yok:)) öptüm sevgiler

Nilambara dedi ki...

Tijen'ciğim, hani bir söz vardır
"Hayat, siz plan yaparken başınıza gelenlerdir" :)

bu haftasonu planlarım tutmadı, ancak ön hazırlıklara bir dip not olarak yer verebildim ama 2009 yılının açılımına sıra gelemedi henüz, en kısa zamanda...
senin gibi bir can dosta mahçup olmamak için de daha da özenle... :)

pelince dedi ki...

Benimde bedenim sinyaller veriyor,arınmaya başlamalıyım.Uzun zamandır hatta geçen yaz ayından beri çok su içmediğimi düşünüyorum.Vücudumdaki kiloların baskısı dizimde sanırım ağrı yapıyor..Doktora gitmekten bile çekiniyorum ...
Benimde acil toparlanmam lazım..

Hansa dedi ki...

Bu tazr yaşamı ben kızım dünyaya geldiiğinden beri uyguluyorum o kadar rahatızki hastalık gelsede çok çabuk gidiyor karnınız aç sada hemen doyuyor...
bu arada pekmez kola bizim de sabah içeceğimiz :)))
sevgiler...

Moonish (moonsun) dedi ki...

Kesinlikle temizlenmeye arinmaya hepimizin ihtiyaci var... Ben de portal suyu ve maden suyunu karistirip iciyorum, cola icmekten cok daha iyi :)) Mutlu bir hafta sizinle olsun :))

beste dedi ki...

Zihnimin karıştığını düşündüğüm ve sakinleşmek istediğim günlerde hemen Tijen Hanım'ın yemekleri yapılıyor, mis sebzeler biraz susam biraz sızma zetinyağı, ruha iyi gelen yemekler...Pekmez kola çok iyi fikir gerçekten hemen oğluma uygulanacak. Linkler harika paylaşım için teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Tijencim benim de hassas noktalarımdan biridir; vücuduma katkı maddeli hiçbir besin girsin istemem, ağırlık yapar, kötü hissederim..
Ama bu aralar cidden ruhsal anlamda temizlenmek, içimdeki ağırlıklardan kurtulmak ve "gerçekten huzurlu" olmak istiyorum..Bu yazı bana çok iyi geldi:).
Sevgilerimle..
aslı

Nahary dedi ki...

Otlarla ilgili tavsiyeleriniz dikkate almaya değer.Malesef öyle bir zamanda yaşıyoruz ki herşey plastik.Gıdalarımıza bile sentetik girdi.
Arınmak demişken,Nas Suresini okumanızı tavsiye ederim,hissederek.Negatif etkileri uzaklaştırır.Tüy gibi hafiflemiş hissedersiniz kendinizi.Uzakdoğu metotlarına beş basar.
Sağlıcakla.

Adsız dedi ki...

İnsanın kendi iç dünyasını arındırması kendine dönük ancak temiz bir beden ve ruh haliyle dışarıya pozitiv enerji vermesi çok fazla kişinin başarabileceği bir hadise olmayabilir .Ancak neden denenmesin