07 Ocak 2009

Hangi peynirleri seversiniz?

Pek mükemmel bir fotoğraf sayılmaz. Ama sıcak ve gerçek bir sahneyi anımsattığı için önemli. Yer Cenova. Uzun yıllardan sonra ilk kez (tam 20 yıl) İtalya'ya gidilmiş. O gün uçaktan inilmiş (Bergamo'da) ve trenle Cenova'ya gelinmiş. Hava kapalı. Yer yer sağnak yağışlı. Yine yıllar sonra Avrupa'ya dönmenin heyecanı. Trende iken bir anda parlayan gökkuşağı hem gözümü almış hem gönlümü. İtalya bana gülümsemiş, hem de kocaman. Akşam Anna ve eşinin misafiri olacağım. Onlara Türk peynirlerinden götürmüşüm; Kars gravyeri, eski kaşar, İzmir tulumu ve isli çerkez peyniri. Hepsi Mısır Çarşısı'ndaki Cankurtaran'dan. Onlar da benim için Liguria peynirleri almışlar. Tam bir peynir akşamı olmuş, hepsinden tadılmış, yine Liguria'nın şarapları, nefis bir köy ekmeği, ekşi mayalı. O akşamın anısı hala taze, fırından yeni çıkmış ekmek kadar taze hatta. Söyleyecek çok şey var belki o ve sonraki günlere dair ya, kafam çok yorulmuş. Kent beni yoruvermiş birden. Kafamın içi kalabalık bir caddedeki trafiğin gürültüsü gibi. Yarı uyur, yarı delirmiş. Ah evet, sormayı unuttum, siz hangi peynirleri seversiniz? (Bu yazıyı neden yazdığımı da şimdi anımsadım. Bugünlerde sabah akşam peynir yemek geliyor içimden. Nedendir bilemedim. Vardır elbet bir sebebi diyerek son kalan galetamla çörekotlu "berendi" tulum peynirimi yiyeyim.)

32 yorum:

Adsız dedi ki...

Şarap,peynir,dostlar,İtalya...Daha ne olsun...NE güzel...

Studioayse dedi ki...

bu goruntuye bayildim..peynir tabaklarina bakarken peynir bicagini atip isira isira yemek aklimdan gecmiyor degil :) sanirim bizim peynirleri cok seviyorum ozellikle 'cerkez' peynirini bir de babamin keci peynirlerini..ama bulabilirsem Italyan truffle peynirine de hic hayir demem..

Adsız dedi ki...

Bizim ev de peynir denilince, bu konu eşimden sorulur.. Markette alışverişe her zaman peynir reyonundan başlarız, sırayla hepsinden alırız. Hiçbirinin gönlü kalmasın diye pek ayırım yapmayız aralarında :)
Ama ben daha çok yoğurtçuyum...

a_y_s_e dedi ki...

ooh- ne guzel anlatmissin!

hmm- ben yagli koyun peyniri, Burhaniye pazarinda satilan keci peynirini cok severim. Bir de Amerika'da alistim, chevre/keci peyniri, guada, ve simdi adini unuttum, nutty tabir edilen yerken insanin agzina minicik parcalar gelen bir italyan peyniri var, onu cok seviyorum. Dedigin gibi ben de sadece peynir yiyerek geciriyorum ogunumu bazen... :)

ece arar dedi ki...

ben peynir delisi... tulum olur, rokfor olur, telli olur, parmesan olur, hepsi olur... her an...

Zeynep dedi ki...

Harika bir fotoğraf Tijen.Bir de güzel bir anısı olunca daha da güzel.Bizim evde ezine peyniri ve marketlerde satılan köy peynirleri oluyor,onlar çok seviliyor.Bir de benim aklıma öğrenciyken arkadaşımızın getirdiği kars peyniri geldi,ne güzel bir tadı vardı.
Sevgilerimle

Özlem dedi ki...

Italya ve peynirler diyince, anılarım canlandı ve tabii oraya ait en sevdiklerim ricotta ve mozarella, ama kendi ülkemde neyi sevmiyorum ki tulum, lor, ezine, dil, Bursa kaşarı....bunların hepsini çoook seviyorum,
sevgilerimle...

zarpandit dedi ki...

izmir tulumu söööyle tam yaglı sert inek peyniri ve rokfor..bunlar benim vazgeçilmezim..yanında güzel taze sıkılmış portakal(miktar ne kadar coksa o kadar iyi :)) ve tam tahıllı sıcacık bir ev ekmeği..canım cekttiiiiii :(

birde iç anadoluda cokca gordugum semsert bir kuflu peynir var ki buldugumda altın bulmus gibi oluyorum :))kan cekiyor galiba :)


ben aslında tum peynirleri severim(koyun kokusu gelirs kacarım ama) yahu :))


fotograf aksam aksam yemek isteyebileceklermn kısa bir özeti gibi :)

bir demet feslegen dedi ki...

Sevgili Tijen..
Ne güzel anlattın ve imrendirdin yine.. :)
Bana "hangi peynirleri sevmiyorsun" diye sorsan daha kolay :))
Köy peyniri hariç tüm peynirlere bayılırımm..
Ne tesadüf..ben de son günlerde peynirlerle ilgili yazılmış bir kitabı hatırlamak için kafa yoruyorum..
Bizim ülkemizdeki peynirlerin yurt dışındaki ünlü peynirlerle benzerliklerini ya da muadilini mi desem, açıklayan bir kitaptı..
belki sen bilirsin..
Sevgiler..

Zehra Gürgen dedi ki...

ayy en sevdiğim gıda :) PEYNİR! .kahvaltımda 5 çeşit peynir varsa ooo değmeyin bana. Ben hepsini çok seviyorum.İzmir'de yaşamanın avantajı ile çeşit çeşit tulumlarını, ezinelerini bolca tadabiliyorum.Ama en çok burada peynircimin bizim için özel bastırdığı tulum peynirini, kars eski kaşarını,erzincan kırma ve Malatya peynirini seviyorum. Tijen'cim inanki dahada sayacağım ama tutuyorum kendimi :)

PAPATYA PRENSES dedi ki...

yerken ağzımda gıcık gıcır öten köy peynirine,taze kaşara,yağlı ve yumuşak beyaz peynirine bayılırımmm..
hııı birde örgü peyniri çok severim:)

ben neden gelmiştim buraya sitemde sizin peynirlerle buluşması gereken bir süprizim var onun için:)

Adsız dedi ki...

Berendi tulumu Konya Eregliden mi çok güzel bir peynirdir hele böregi ve pidesi harika olur

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Peynir nerde ben orada.Hani çoluk çocuk olmasa simit peynir çay benim 3 öğün yemeğim olabilir.

Adsız dedi ki...

eminönüdeki namlının beyaz peynirine baylırım,ayrıca örgü peynir ve tulumda çok sevdiklerimdendir...sevgilerimle..

Aybike Ceylan dedi ki...

Tijen'cigim,

Ben oyle keskin tadlari olan peynirleri cok yiyemem ama bir orgu peyniri, bir dil peyniri,bir Urfa peynirine, bayilirim. Ama burada bir de hep aradigimiz, Ezine yagli beyaz peyniri, ne peynirdir o oyle...

Sevgilerimi gonderiyorum.

azna dedi ki...

Keçi peyniri bir de isli peyniri pek severim. Eski kaşarı da severdim ama artık güzeli bulunmuyor, İstanbulda tadı tuzu yerinde eski kaşar alabileceğim bir yer tavsiye eder misiniz?

İLKAY dedi ki...

tihen ablacığım,

sanırım ben çok tuzlu olmayan tüm peynirleri çok seviyorum...
biz de iremsu ile arkadaşların yanından fransa'dan yeni geldik..orada bize çeşit çeşit peynir tattırdılar...ben çok sevdim...hatta bir kaçı iğrenç kokmasına rağmen ağzınıza aldığınızda o nefis tadı size herşeyi unutturuyordu...tabii ki ekmekleri kruvasanlar ayrı bir mesaj konusu...
valla fotoğraftakilerden de şöööyle bir tatmak isterdim doğrusu...yeni lezzetler keşfetmeyi...

sevgiyle, sağlıkla...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

sevgili Tijen,
ne güzel,ben de fena halde bir peynir severim.peynirsiz hiçbir sofraya oturamam açıkcası.eski kaşar,lor,tulum peyniri,dil peyniri,beyaz peynir hepsi vardır soframda.bir de minci buzlukta eşimin ilk tercihi.oğluşun tercihi krem peynirler.ben bir de sivastan gelen bidonlara yapılan köy peynirini severim.ahh tam benlik konu valla.

pelince dedi ki...

Ben bir peynir delisiyim..Çok severim çok...
Eski kaşar favorim,otlu peynir,örgü peynir,ezine peynirini çok sık alırım...çok nadir aldığım rokfor peynirinide çok severim:) Tek tek saymaya başlamadan kaçıyorum hemen:)

Betül İnce dedi ki...

Acaba beni de mi anlatıyor Tijen'ciğim dedim. Ben de sabah akşam, her öğün atıştırmalık olarak hep peynir daima peynir ama en çok lezzetli bir beyaz peynir.

Adsız dedi ki...

aahh peyinir sevilmezmi. tam bir peynir delisyim yemek olmasın hergün peynir çeşitlerinden tüketeyim.dil peyniri ve ezine peyniri çok severim ,birde eminönü ' ndeki namlı da paketlenmiş olarak satılan tel tel ayrılmış peynire bayılıyorum.

sevgiyle kal..

Adsız dedi ki...

hemen hemen tüm peynirleri seviyorum desem yalan olmaz. Ama taa küçüklüğümden kalma, dayımım Adıyaman'da bulunduğu sıralarda annemin oradan ısmarladığı, sert koyun peynirleri var ki onların tadını hiç unutamıyorum. Annem onları dilimler ve süzerine sıcak su dökerdi, yumuşayan peynirlerin üzerine neredeyse bir parmak yağı çıkardı. Yanına pide ve çay. O kahvaltıları unutamıyorum, muhteşem bir lezzetti.

durutarifler dedi ki...

Peynir delisine en son sorulacak bir soru bu.
ben her türlü peyniri severek yerim. Çok tuzlu ,az tuzlu hiç fark etmez.
Sizi nasıl kıskandım ama şarap , peynir ve sohbet. Daha ne olabilir ki

Kedila ve Meşe dedi ki...

Beyaz peyniri fırından yeni çıkmış ekmeğin arasında yemek ve yanında kokulu bir domatesi dişlemek gibisi yoktur benim için.. Yanında sürükleyici bir kitap olmalı, macerasına daldığım, sonra bir de deniz kokusu..

Peynir diyorduk. Bir çok peyniri severim ama beyaz peynir ve domates, çamların altındaki bankta kitap okuyan 10 yaşındaki kız olarak kalmamı sağlar benim:)
Ben hiç büyümeyeceğim:)

Ferkay dedi ki...

Tijen öyle güzel anlatmışsın ki insanın yemediklerini de yiyesi geliyor. Ençok sevdiğim peynir Ezine koyun peyniri onu bol bol yiyebilirim.
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Tijencim ben de senin gibi bir peynir severim:). Bir tek çok istememe rağmen keçi peyniri ile barışamadım (faydalıymış diyorlar). Onun dışında başta beyaz peynir, otlu peynirler, isli peynirler, eski kaşar...sevdiğim peynirler listesi uzar da gider.
Şöyle bir kadeh şarapla peynirli, kuru meyveli, cevizli hazırlanmış bir tabak ne güzel olurdu şimdi:). Fotoğraf bence çok güzel, çok iştah kabartıcı:))
Sevgiler..
aslı

Adsız dedi ki...

Tijenim, ayılıp bayılacağım bir konu seçmişsin. Her türlü peyniri severim. Ama özellikle keçi peyniri, ezine, tulum, goudo peynirine ayılır bayılırım..

Fotoğraf yaşıyorsa ben seviyorum.. Bu fotoğrafta öyle olmuş.

Öperim tijenim.

sıcacık sevgiler.

egeli dedi ki...

PEYNİR OLSUNDA ,HANGİSİ OLURSA OLSUN ,HEPSİNE SEVERİM.FRANSA'DA BÜYÜDÜĞM İÇİN ÖZELLİKLE ,''CAMEMBERT'' VE ''BRİE'' PEYNİRLERİNE B-A-Y-I-L-I-R-I-MMMMMM...AYYYYY ONLARI ÇOK ÖZLÜYORUMMM :(((

Tijen dedi ki...

Tüm peynirseverlere sevgiler selamlar. Bugün Trabzon minci peyniri ile inek-manda yoğurdu aldım. Yarın fırsat olur da yerim umarım.

Sevgi Küçük dedi ki...

tijen fotograf ve yazdıkların çok güzel. ellerine sağlık.
peynircilerden biride benim.ilk aklıma gelenler:lor,tulum,hellim,mozarellahele de o tazecik,çıtır çıtır simidin yanına peynir ve sıcak bir bardak çay keyfi var ya!off offf...
ve yarınki menü için şimdiden afiyet olsun diyorum. :)

zarpandit dedi ki...

hımmm evet gelen peynir konya aksarya civarından cıkıyor(baba konya anne aksaray olunca damakta cekiyor:)) rokfor kadar kokulu değil ama lezzetli geliyor:)

ama tabi kufluler haricinde hellim mozeralla vs delirdiklerim :)

Adsız dedi ki...

Yurt dışındayken zilyon peynir çeşidi içinde, gidip teneke peyniri arayan ve bulamayan ben, nasıl da üzülmüştüm anlatamam. Koyun - inek sütü karışımı beyaz teneke peyniri kahvaltımın olmazsa olmazıdır. Onun dışında da Mihaliç ve dil peynirleri ile tütsülenmiş peynirleri severim. Rahmetli anneannemin köy pazarından aldığı salamura teker peyniri de senelerce "gacur gucur peynir" diye severek yemiştik, ama artık nerden bulacağım ki o tadı...Gidilen yörenin peynirini tadmak, her zaman ilginç deneyimlere kapı açıyorsa da, insanın bildiğinde şaşması zor oluyor :)

Herkese afiyet olsun.