03 Kasım 2008

Sonunda browni ama bu farklı

Pek bir "browni" hayranlığım yoktur. Hani şu yoğun çikolatalı kek. Hafif ıslak, parça çikolatalı. "Cheesecake"e de bayılmam. Hani Amerikalıların bayıldığı, uğruna ölüp bittiği, en iyisini seçtiği. (Gerçekten. New York'taki bir yemek yazarı New York'un en iyi cheesecake'ini seçmişti bir kaç yıl önce. Bana kalsa hiç birinin aman aman bir özelliği yok. Amerikalılar benim gibi düşünmüyor tabii.) Ama bir kaç hafta önce David Lebowitz'in sitesinde bu browni tarifini gördüğümden beri yapasım var. Nedense diğerleri değil de bu. Sonunda dün yaptım. Tarifi birebir uygulayarak. Biraz daha az şekerli olsa olurmuş. Fırından çıkardığımda üzeri de içi de epey yumuşaktı. Biraz daha pişirse miydim diye düşündüm ya iyi ki pişirmemişim. Bir de tam anlamıyla soğumadan kestim, onun için hafif kıtırık pıtırık oldu üst kısmı. Olsun ne yapalım. Pastanede satılmak üzere yapmadım ya. Yiyenler beğendi. Ben de. Şekeri biraz azalmıştı soğuduğunda ya bir daha yaparsam altına daha az, üzerine biraz daha fazla şeker koyabilirim. Ya da tamamen azaltırım şekerini. İrice dilimlerseniz 9 porsiyon çıkıyor ki zaten tıka basa doyuran bir tatlı. Yani sekiz misafiriniz gelecek olursa verilen ölçü size fazla fazla yeter.

35 yorum:

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Ellerinize sağlık.

Sevgiler...

pelince dedi ki...

Yumuşak olduğu fotoğraftan o kadar çok anlaşılıyorki,bir dilimini uzanıp almak istedim:)
Ellerine sağlık..

pinarbk dedi ki...

Tatlıya ara verdim. Onun için resme bakmadan okudum. O kadar güzel anlatmışsın ki, keşke sadece resme bakıp geçseymişim:))) Ama yok hayır, direneceğim. Bu hafta tatlı minimum olacak...

Adsız dedi ki...

Merhaba Tijen,

Browniyi nedense ben de sevmem. Ancak senin fotoğrafı görünce, yemektense yapmayı denemek geldi içimden. Eline sağlık.

Asıl uğrama sebebim browni değildi. Gıda 2008 (http://www.itf-gida.com/content/tr_index.asp) başlıyormuş, onu duyuracak mısın diye soracaktım. Arkadaşım da "Organika" markası ile fuarda olacakmış. Ancak haftasonuna gidebilirim. Tabii ben Göztepe, fuar CNR olunca bu durum küresel ısınmaya nasıl katkı yapar, düşünmek dahi istemiyorum.
İyi haftalar.
Sevgiler,
Hilal

Adsız dedi ki...

sizinki daha güzel ve iştah açıcı olmuş:))
hülya

Beyza dedi ki...

Tijencim,
ben de gecen yil Caddedeki Barnie´s de yedigim cheesecake brownieyi hala unutamadim. Harika birseydi. Buraya dönünce benim de bir denemem oldu ama o tadin yanindan bile gecemedi. Bir de bu tarifi denemeli. Pek güzel gözüküyor. Ellerine saglik.
Sevgiler

NiNo dedi ki...

cidden ozlkemisim fotolarini :)
ama brownilerdende yimek isteremmmmm

NiNo dedi ki...

bideterifin turkcesini isteyeceklerdir senden :) ben ingilazcasini hemenci bi cevirim :D bakalim ingilazcam ne kadar ise yariyor hehehee

Damak Tadı dedi ki...

Çok nefis olduğu fotoğraflarından belli oluyor Tijen'ciğim..Hafif yumuşak dokuda oluşu eminim ayrı bir lezzet katmıştır..Ellerine sağlık güzel arkadaşım..


Sevgilerle..

Kübra dedi ki...

Ellerinize sağlık, harika görünüyor.Sevgiler

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tijenciğim ellerine sağlık canım, tarif de süpermiş ve bayağı keyifli anlatmışsın. Eee ne diyelim afiyetler olsun sana. Yalnız peynir fikri gerçekten çok yakışmış, özellikle de görüntüsü süper olmuş.

Sevgiler,
Evren

neslihan erzincan özgür dedi ki...

eline sağlık canım,leziz görünüyor browni,ben de hiç denemedim ama niyetliyim:-))) afiyet olsun.sevgilerimle...

zarpandit dedi ki...

yok yok tadınada goruntusunede enfesten baska diyecek yok!

:)

şeker pasta dedi ki...

Ellerine sağlık süperrrr.....

NESRIN dedi ki...

Amerikalilar bizim tetlilarimizi cok bilmediklerinden oyle cheesecake ti browniydi yiyolar.Gercekten bende cok sevmem cheesecakeki

Tijen dedi ki...

Yapmak isteyenlere şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun kızlar!

MUTFAKISTAN dedi ki...

Canim ben hayranim,ben bayilirim
cok guzel gorunuyor,ellerine saglik...sevgiler

Adsız dedi ki...

Cheescake için düşüncelerine katılıyorum ama söz konusu browni olunca, helede yanında kahve varsa :)Amerikalılardan geri kalmam sanırım :))
Bu Browniye daha önce tavsiyen üzerine de bakmıştım. Ozaman bu zamandır denemek benimde aklımda. Görüntüsü bile insanın aklını başından alıyor.
Ellerine sağlık.
Sevgiler

Frank Marciano dedi ki...

Tijen, Looks delicious. He has a good imagination and splendid creativity. I will make this one day soon...........for sure!
Farouk-Bodrum

Saliha dedi ki...

öndeki dilim benım mi tijencim:))

Nezaket dedi ki...

Tijencigim, iyi yapılmış cheescake yada bol çikolatalı bir brownie'ye asla hayir diyemem. Hatta geçenlerde ben de yaptim ve tarifini siteye koydum. Uyguladigim tarifin alt ve ust kat tadlarini pek dengeli bulmadim ben de. Sonraki denemeler icin notlarimi aldim. Yabanci kaynaklardan aldigim butun tariflerde mutlaka seker miktarlarinda sorun yasiyorum aslinda. Ilk denemede tutmuyor. Ellerine saglik, seni ozlemisim :) sevgilerimle

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

KAHVE VE ÇİKOLATALI BİŞEYLER..
Mmmmmmmm...
ELİNE SAĞLIK TİJENCİM.
CANIMIZ TATLI BİŞEYLER İSTEMİŞŞ :)
DEMEK ..

akasyakokusu dedi ki...

Merhaba..Browniyi görür görmez aman mantarın üzerine browni yiyeceğim..Ne keyif verirdi gerçek olsaydı dimi:)))Ellerine sağlık diyorum..
Mardin'de olmak güzel bir duydu..Ben merkezdeyim vede şanslıyım..Yaşam tıpkı batı kentleri gibi.Gece yarısına kadar marketler alışveriş mağazaları açık..
Burda yeni yeni kent görüntüsü oluyor eski Mardin'de evler tek yada iki katlı..Bana yetmedi dediğinize göre geldiniz sanırım..Mutlaka beklerim yolunuz bu tarafa düşerse..Birinci yılımızı doldurduk seneye veda ederiz artık..Burda tek yadırgadığım Antalya'nın pazarları tabiki:)) ahhh olsaydı hele :))
Görüşmek üzere payımı aldım gidiyorum..

Eya dedi ki...

Ah Tijencigim..bende hep görürüm su Browniyi ama hic denemedim. Ama seninki cok leziz...galiba artik deneme sirasi bana gelmis,sevgiler

zehra

Delfina ; dedi ki...

Tijencim,cheesecake diye tutturmayan bir benim sanıyordum :) browni de soğudukça lezzetlenmiş,ellerinize sağlık..

Hülya dedi ki...

Cheesecake-browni bir süredir denemek istediğim bir tarif..
Çok güzel anlatmışsın yine ...
Ellerine sağlık

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Şu pc başında bir de dil öğrenmek için zaman harcasam tam olucak.Ama o da olucak en kısa zamanda inşallah.Ellerine sağlık çok güzel yapmışsın.Ben çok severim browniyi.Sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

Tijen'cigim,
Ellerine saglik, ne kadar guzel olmus. Yaninda da cay, pek bir guzel gitmistir.
Bu siralar cok ugrayamiyorum, kusuruma bakma, annem ile babam buradalar:))
Cok selam ve sevgiler..

ycurl dedi ki...

Tijen,
Senin verdigin baglantidan David Lebovitz'in sayfasina bakiyordum. Ve bugun yazdigi yazinin baslangicini okumani rica ederim. Ben cok tepki duydum ve yorum biraktim. 25 yil once tanistigi Turk gazeteci kadin bosandigi icin bazi koylerde taslanarak oldurulecegine dair bir sey soylemis. David'te buradan yola cikarak ne kadar ozgur bir ulke oldugunu hatirlatma ihtiyaci duymus sanirim. Sanirim kendisi Turkiye'yi baska ulkelerle karistiriyor ya da tanistigi kisi artik ona ne anlattiysa. 25 yil once tasla kadin bosandi diye olduruldugu nerede goruldu Turkiye'de? Birisi bana soyleyebilir mi?

Adsız dedi ki...

Gerçekten de bu tatlıların abartılır bir yanı yok. Benim damak zevkim için çok yetersiz kalıyorlar. Ama kendi kültürlerine ait şeyleri abartıp yaygınlaştırmayı iyi biliyorlar doğrusu. Biz de kendi tatlılarımıza bu kadar değer verip sahip çıkabilsek keşke...Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Meğer browni ne çok seviliyormuş! Herkese şimdiden afiyet olsun.
*
Ycurl,
Haklısın, bir arkadaşımız daha görmüş David Lebovitz'in yazısını. Ben de ona bir yorum bırakmayı düşündüm ama o böyle düşünen ne ilk ne de son insan olacak. Bunu bir Türk söylüyorsa ayıp onun ayıbıdır diyeceğim ama bazı durumlarda hala çok geri olduğumuz, namus cinayetlerinin hala işlendiği bir ülkedeyiz. Hoş Amerika'nın da sütten çıkmış ak kaşık olmadığını, farklı şekillerde pek çok cinayetler işlendiğini, tecavüz, ev içi şiddet... daha pek çok konuda ayıplı olduğunu biliyoruz. Gel gör ki bir Amerikalı için (özellikle de tv'lerde, gazetelerde gördüklerine bakarak) Türkiye hala çok geri bir ülke. Haksız mıyım?

Adsız dedi ki...

Haritanın burası, medeniyetin gerisi :)

hayat dedi ki...

Tijen'ciğim, browni nefis görünüyor.Ah şimdi bir dilim olsaydı ne güzel giderdi:) Ellerine sağlık.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Valla ben browni çok severim ellerinize sağlık çok güzel görünüyor:)

Sevgiyle.

Mutfak Havlusu dedi ki...

"bu ne nefis bir görüntü harika ah şimdi olsaydı kahve çok sevmeme rağmen kalkıp bir kahve yapıp yanında yerdim"

yayınlandığı gün bunları dedim ama yazamadım o gün,sonda tarifine baktım ecnebice tarif görüntüleriyle yetindim verdiğin linkin
çünkü benim ecnebicem yok Tijen ablacığım hala kurs derdindeyim aralıkta başlıyacağım inşAllah:)
sonra dedim kardeşime yada arkadaşlarıma çevirteyim dedim ki sen türkçesini vermişsin harikasın çok çok teşekkürler..