27 Kasım 2008
Sağlık reçeteleri-II
Aşağıda resmi olan tam pirinçli salata gerçekten en sevdiğim salatalardandır. Hafiflemeye, daha sağlıklı beslenmeye çabaladığım pek çok zamanın anıları arasındadır. Dilerim siz de severek yapar ve yersiniz. Mehtap bu salataya hafifçe kavrulmuş çam fıstıkları, Ayşe de keten tohumu önermiş, harika olur, olmaz mı! Bazen çam fıstığı, ayçiçeği (veya kabak çekirdeği), susam, ceviz, badem, fındık... Evde ne varsa irileri doğrar, hepsini hafifçe kavurur koyarım salataya. Portakal suyu da konur, mandalina veya greyfurt da (detaylar için bakınız yorumlar) Elbette pirinç yerine bulgurlu da olur, tam buğdaylı olur, Hilal'in dediği gibi kuskuslu veya nohutlu, kuru fasulyeli... Bugünün tarifi ise körili bir çorba. Geçen gün pazardan aldığım turpotlarıyla yaptığım bir başka sağlık reçetesi. Buna benzer bir çorbaya Bir Ot Masalı'nda yer vermiştim. O hardalotuyla yapılıyordu. Bu seferkinde turpotu var. Tencereye suyla beraber kırmızı ve yeşil mercimek ve bir avuç kadar da kavılca (bulgur da kullanabilirsiniz) koyup pişirdim. Salça falan yok. Onlar yumuşarken turpotlarını hafifçe haşladım, süzüp çok hafif sıktım, ufak ufak doğrayıp çorbaya ekledim. Köri, kimyon, deniz tuzu, pul biber, karabiber ve bir çorba kaşığı kadar da sızma zeytinyağı. Hepsi bu.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
16 yorum:
Harika bir çorba olmuş Tijen.Salata da çok güzel görünüyor.Aslında dediğin gibi zaman zaman bu şekilde sağlık reçeteleri uygulamak gerekiyor.Sağlığımız için çok gerekli.Ben de bazen yapabildiğim kadarıyla yapmaya çalışıyorum.Kış gelince özellikle ıspanağı çok kullanıyorum.
Sevgilerimle
Galiba bildiğim turpun sapları değilmi bu yeşiller.Yoksa ebegümeci yada kuzukulağı gibi ayrı bir otmu..
Otları bende çok severim ısırgan arıyorum epeydir burda bulamadım..Salatası için bol ekşili..Tupotundan ısırgana nasıl geldim ben pardon canım::))))
Tijencim,
Kızılcık tarhanasınıda bu sağlık reçetelerine dahil edebiliriz yayınladım..... sevgilerimle
mmmmhmmmmmh harika bir salata aslında tek başına bir öğün ellerine sağlık tijenim. bende yeni bir pasta var:(
byy öptüm
Canım tşkler cevabın için..Ozaman bu rokayada benziyor..Sanki bunun yaprakları kalın roka parlak duruyor..Burda gördüm aynısından hatta rokamı değilmi çıkaramadımda almadım..Eee şimdi sık limonu ye değilmi:)))
Tijencim,
saglikli beslenme recetelerin bende de bir dürtme etkisi yapti. Dün aksam yemegi icin kendime kocaman bir meyve salatasi yaptim. Üzerine yogurt ve cok az bal ekledim. Üzerinde de biraz tarcin attim. Ohh mis gibi oldu. Bu sabah baktim göbis biraz inmis gibiydi sanki :)
cok öpüyorum seni...
Çok haklısın Zeynep'ciğim! Keşke her zaman sağlıklı beslenebilsek.
*
Yok yok rokaya benzemiyor akasya kokusu! En azından tadı farklı, bir de turpotu daha sert, dikenli gibi olduğu için haşlamadan yemek zor biraz.
*
Beyza çok sevindim. Devam sağlıklı reçetelere o zaman!
*
Melek'ciğim nispet yapar gibi güzelim pastaları yayınlıyorsun. Yiyiniz şekerim. Ben de sağlıklı yemeklerimi yiyeyim.
*
Candan'cığım teşekkürler haber verdiğin için. Afiyet olsun o güzelim tarhana için.
OOOOOO... OTLAR....TAM KALBİMDEN VURDUN BENİ TİJENCİM.BABA TARAFINDAN GİRİTLİ OLDUĞUMDAN OTLARI ÇOK SEVERİM ,EGEDE'DE BOL MİKTARDA VAR ZATEN.TURP OTUNU YA HAŞLAR SALATA OLARAK YERİZ YA DA KAVURURUZ,AMA ÇORBANIN İÇİNDE İLK DEFA DUYDUM ,NASILDA GÜZEL OLMUŞTUR MERCİMEK İLE BİRLİKTE.RAHMETLİ DEDEM GÖRSEYDİ CORBANI ''MORE...GİRİTLİ KIZIMISIN '' DİYE SORARDI.
ELLERİNE SAĞLIK CANIM ,BU ÇORBAYI DENİYECEĞİM .
En son turp otu yediğimde, inanılmaz dokunmuştu. Neredeyse hastanelik oluyordum. Turp otundan başka ne kullanılabilir?
Bir yerimde Giritlilik var herhalde Egeli, ailede yok da ruhumda!
*
Pınar'cığım çok şaşırdım turpotunun yaptıklarına. Onun yerine ıspanak, pazı, pırasa veya diğer otları kullanabilirsin tabii.
Tijencigim, benim de Egeliligim Burhaniye'de gecirdigim tatillerim kadar, ama dedigin gibi ruhumda var bu ot, zeytinyagi sevgisi. O pazarlardaki teyzelerin otlarini getirmelerine bayiliyorum...
Bu turp otu yoksa kirmizi turplarin yapraklari mi? Benim burada aldigim turplar yaprakli oluyorlar, ben de ispanaga ativeriyorum... :))
çorbaya asla hayır demem
çorbasız sofra olmaz ama yemeksiz sofra olur yeter ki çorba olsun!
ve turpotlarıyla da ilginç yani çok güzel acaba biz buralarda bulabilir miyiz turpotu?
Merhaba sevgili Tijen.Ben Ebru.Çok yeni blogcuyum.Ama 2 yıldır da senin hem dergiden hem de blogdan çok iyi bir takipçinim.Çorba ve salata çok lezzetli görünüyorlar.Bizim evde de otlar sevilerek yenir.Ellerine sağlık.
Bende bir çok ot ve yeşilliği ilk kez görüyorum ,sayende öğreniyorum...
Ayşe'ciğim,
Yok bu yabani, yani doğada kendiliğinden yetişen bir ot. Bildiğimiz turbun sapları değil.
*
Zeynep'ciğim,
Turpotu en kolay bulunabilen otlardan. Eminim İstanbul pazarlarında da satılıyordur.
*
Sevgili Ebru,
Siten hayırlı olsun. Ben de linklerime ekledim.
*
Pelin'ciğim,
Hepimizin öğreneceği şeyler var, daha yol uzun.
Selâm : )
Erol bey' e 'Önce bir selâm var size iletilecek...' dediğimde,
'Tijen' den mi?' oldu, ilk sorusu...
Sizden çok övgüyle söz ediyor, ne güzel... : )
İlk olarak tariflerinizden ziyade birkaç satırınızla yakalandım yazılarınıza...
'Yolda olmak' başlıklı yazınızdan şu cümle:
"Mimozalar açmış, karlı dağlar geride kalmış, sıcak insanın yüzüne vurmuş."
Doğayı seven insan, insana da sevgiyle yaklaşır diye düşünmüşümdür.
O cümledeki bir tek kelime, beni nerelere götürdü, bilseniz...
Bahçeme diktiğim mimoza ağacı, mevsiminde orman yoluna vurup resimlerini çektiğim muhteşem boyuttaki mimoza ağacı, çok sevdiğim iki arkadaşımın ellerinde koskoca bir demet mimozayla kapımı çaldıkları, bir bardak çayın tavşankanı demindeki muhabbetimiz, söylediğimiz şarkılar, birlikte hazırladığımız kısır...
Neyse.. Benim konum, 'Reaktif Hipoglisemi' ve 'Yoksa Rejimler Şişmanlatıyor mu?'
Sevgiyle kal-ınız-alım...
Yorum Gönder