20 Eylül 2007

Karadeniz'den bir lezzet

Babaannemin ruhu şad olsun. Dible bize ondan kalan bir lezzet. Onun elinden hiç yemediysem de Nurten Halam öğretmişti yıllar önce. Eskiden pirincini daha bol koyardım ya, şimdi aslına yakın bir şekilde yapıyorum. Gördüğünüz fasulye diblesi evde sadece o olduğundan, yasemin pirinciyle yapıldı. Soğanını, sarımsağını bol tutmayı seviyorum. Fasulyeleri de ufacık doğrayıp... Ne güzel şeydir şu dible. Bayılıyorum.
*
Türkiye'nin lezzetleri listesine ekledikleriniz için teşekkürler. Dediğim gibi, belki biraz daha ilave olur diye bekletiyorum, haftasonu yayınlayacağım. Biliyorum merakla bekliyorsunuz. Upuzun bir liste oldu.
*
Benim zeytinler yenecek hale geliyor. İlk kırma zeytinlerimi bugün yedim. 11 Eylül'de suya koyduğuma göre 9 günde olmuşlar. En minikleriydi bunlar, ayrı bir kavanoza koymuştum. İnsanın kendi elleriyle işlediği zeytinleri yemesi ne güzel.
*
Ne olur biri beni bilgilendirsin. Şu link meselesi kafama takıldı. Geçenlerde Portakalağacı Hatice söylemese bilemeyecektim. Linkleri bloglines'tan veriyorum dedi Hatice. Mutfakta Zen'e link vermiştin, şimdiyse yok dediğimde ilk güncellemede düzeltirim, bazen bir siteye belli bir dönem giriş olmazsa sistem kendiliğinden siliyor dedi. Sonra Dilek'e sordum, bana da biri söyledi dedi. Bu nasıl bir olay gerçekten merak ettim. Ben de neden yeni linkler eklenmesine rağmen sayı düşüyor diye düşünüyordum. Nasıl işliyor bu sistem?

34 yorum:

Ilgaz Gürses dedi ki...

Tijen biz bunun soğanına bol domates rendesi de katarız, tavsiye ederim. Bir de patlıcanlısı yapılır, o da çok nefis olur.

Leziz Tarifler dedi ki...

Eline sağlık Tijen. Dün akşam ben senin semizotlu Uskumru'nun semizotu Somon versiyonunu yaptım. Bu akşam yiyeceğiz. Somonla yakıştığına kanaat getirirsem ve tadını beğenirsem, yayınlayacağım.

Sevgiler..

melda dedi ki...

hayatımda bir defa dible yedim ama unutamadım :) çok güzel olur.
tarifini verecek misin acaba? :)

Adsız dedi ki...

Ellerine saglık canım,yıne harıka
bır tarıf.Denenecekler lıstesıne alındı bıle..tşk.ler paylaşım ıçın.
Reda

Tijen dedi ki...

Oooh! Patlıcanlısına da bayılırım eminim. Bir de onu denemeli.
*
Ellerine sağlık Feyhan'cığım,
Umarım damak tadınıza uygun ve sevilen bir tarif olagelir.
*
Sevgili Melda,
Çok kolay. Ben zeytinyağıyla soğanı kavuruyor, fasulyeleri ekleyip biraz da birlikte kavurduktan sonra yarım kg. pirince 1 ufak çay bardağı pirinç ve 2 çay bardağı kaynar su koydum, kısık ateşte pişirdim. Normalde pirinci daha az oluyor. Çakıltaşı domateslisini önermiş, istersen öyle de deneyebilirsin.
*
Sevgili Reda,
Teşekkürler ve şimdiden afiyet olsun.

dogada.blogspot.ru dedi ki...

bayılırım dibleye fasulyelisi, karalahanalısı harika bir lezzet benimde kayın validem giresunlu çok güzel yapıyor onun gibi düşürebilmek için çok uğraştım şimdi bende güzel yapıyorum sayılır eski bloğumda tarifi var biz fasulyeyi kavurmadan hepsini çiğden koyarak yapıyoruz sizinkininde görüntüsü tam kıvamında olmuş çok pirinçli zaten iyi olmuyor ellerinize sağlık sevgiler .

ACIBADEM KURABiYESi dedi ki...

Süper süper süpersin Tijen... Ben bunu ev yemekleri yapan bir yerde yemiştim (domateslisini)evde denedim ama o kadar güzel olmadı. Şeker de koyuluyor mu? Dün de fasulye almıştım taze taze cumartesi pişireceğim...

Ellerine sağlık,

Dilek

ACIBADEM KURABiYESi dedi ki...

Süper süper süpersin Tijen... Ben bunu ev yemekleri yapan bir yerde yemiştim (domateslisini)evde denedim ama o kadar güzel olmadı. Şeker de koyuluyor mu? Dün de fasulye almıştım taze taze cumartesi pişireceğim...

Ellerine sağlık,

Dilek

Tijen dedi ki...

Gül'cüğüm,
Senin de ellerine sağlık. Gerçekten çok güzel bir yemek bu değil mi? Sık sık yapmalı.
*
Sevgili Dilek,
İstersen koy şeker ama gerek var mı dersen bence yok. Zaten soğan kavrulunca tatlılaşıyor. Fasulyenin de hoş bir tatlımsı hali var. Sen yine de istediğin şekilde dene.

Adsız dedi ki...

Tİjen bak bu ay ki etkinliğin konusu karadeniz yemekleri tam uymuş ben hiç karadeniz yemeği yemedim ama bakalım neler öğrencez
babannenin nur içinde yatsın
sevgiyle

Bir Derin Masalı dedi ki...

Sevgili Tijen ben hiç yemedim ama çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık. Öpüyorum :)

serinmavi dedi ki...

Lise arkadaşım Asiye'nin anneciği yapardı onlarda toplandığımızda.Giresunludur kendileri.uzun zaman olmuş yemeyeli.....Eline sağlık canım....

hayat dedi ki...

Sevgili Tijen fasulye diblesinin görüntüsü harika eminim tadı da çok güzeldir.Ellerinize sağlık.

Canım sizi linklerime ekledim.Haberiniz olsun:)
Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Yeşim'ciğim,
Gerçekten de büyük tesadüf olmuş. Tarifi yayınladıktan sonra gördüm etkinliği, ah dedim, bileydim bekletirdim. Neyse, bir formül bulacağız artık!
*
Hande'ciğim,
Sesini özlemişiz, hoşgeldin canım.
*
Mavi kadıncığım,
Giresunlular yapıyor dibleyi evet. Başka nerelerde var bilmiyorum ama...
*
Hayat komşum,
Hem yeni yaşını kutluyor, hem de teşekkür ediyorum link için. Nice nice yıllara ekmek arası hayat'a!

fidaneli dedi ki...

Hayatımda hiç yemedim.. Hatta şimdi sende göruyorum Dıble yı:)) ama fasulyeyı cok severım.. denemelıyım..sanırım tarıfını yorumlarda yazmıssın:))

sevgıler
fıdan

daimamutfak dedi ki...

Tijenciğim zeytinlerini afiyetle ye inşallah.Komşucuğum iyi huylu arkadaşım ben hala link işini beceremedim.Sayfamdan da anlamışsındır.Bloggere geçmem gerekirmiş o zaman sayfamdaki bilgiler silinirmiş.Bir arkadaşım o konuda bana yardımcı olacak.Bende bekliyorum canım...sevgilerimi yolluyorum.
Dıble benimde çok sevdiğim bir lezzet.Kasede ne hoş durmuş öyle..Canım istedi şimdi.Yapmam gerek..

Tijen dedi ki...

Fidan'cığım evet, tarifi anlattım ama benimki kendi uyarlamam. Güzel bir lezzet. İstersen dereotu da koyabilirsin üzerine.
*
Neriman'cığım,
Afiyet olsun şimdiden. Yok merak etme yeni sistemde bilgiler falan silinmiyor. Ben geçerken hiç bir kayba uğramadım. Sadece kullandığım tasarımı değiştirdiğim için biraz uğraşmam gerekti ama sen onu da değiştirmeyeceksen fazla zaman alacağını zannetmem.

NiNo dedi ki...

demek zeytunlar oldi uyyyyyyyyyy ne de cuzeldur demi dibleyi anacugum cok sever ellerin dert gormeysun harikadur da ;) tam etkinlik yemegi olmistir :)

kekik dedi ki...

Sevgili Tijen,

Mesajın beni çok sevindirdi, uzun zamandır günceni izliyor, yazılarını (Lezzet dergisi de dahil) büyük bir keyifle okuyordum. Böyle bir usta tarafından ziyaret edilmek benim için büyük bir gurur kaynağı..

Bloğumla ilgilenmem lazııım.. O ka dar çok yazılacak, paylaşılacak şey var ki!!!

Sevgiyle kal...

Candan

Isil Simsek dedi ki...

Ben de cok severim dibleyi!
Ben bloglari Bloglines'tan okuyorum. Ne zaman oldu tam olarak bilemiyorum ama senin blog'un kendiliginden silindi listemden. Ben de anlayamiyordum neden oldugunu ama simdi sen yazinca aklima geldi, acaba blog'un rss ayarlariyla ilgili bir degisiklik mi yapildi yanlislikla, yeni format düzenlenirken?

NiNo dedi ki...

tijencim yorumunu okuyunca komsu komsu hu hu zeytin oldu mu oldu :) kim yedi ben ben :D diye naralar attim iyimi :)

Tijen dedi ki...

Nihan'cığım çok alemsin! Bir gün gelecek olursam ev yapımı zeytinlerle geleceğim söz (ama unutacak olursam sen hatırlat olur mu?)
*
Sevgili Candan,
Ustalığı kabul etsem ustalara ayıp etmiş olurum. Hep dediğim gibi, yok aslında birbirimizden farkımız.
*
Işıl'cığım bilmiyorum ki? Çok kısa zamanda sihirli bir el değmiş gibi azalınca merak ettim. Garip bir durum.

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Slm.
Diblenin lezzetini bilenlerdenim. Eee ne de olsa karadenizliyim. Ordan burdan derken hemen hemen her ilinden birkaç tadı var damağımızda. Yemeyenlere şiddetle tavsiye ederim.Tarifini bekliyorum benimde öğrenmem lazım bu tarifi şimdiden ellerine sağlık.Sevgiler...

Adsız dedi ki...

tijen,
benim gibi bir evsiz "e bu yapılırmı...
ne lezzetli şeyler sıralamışsın..
kasım ayı itibariyle eve yerleşeceğiz..
seni seviyorum.

Adsız dedi ki...

tijen,
benim gibi bir evsiz "e bu yapılırmı...
ne lezzetli şeyler sıralamışsın..
kasım ayı itibariyle eve yerleşeceğiz..
seni seviyorum.

ab-ı hayat dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel görünüyor.Pirinç ve fasulyeden yapılan herşey seven ben bunuda severim eminim.

selamlar

Tijen dedi ki...

Sevgili Aslı,
Dediğim gibi, ben kendi damak tadıma uyarladığım şekilde yapıyorum, yukarıdaki yorumlardan birinde anlattım. Afiyet olsun!
*
Ayşen kadın,
Senin evsizliğin gibi olsa keşke herkesin evsizliği. Cık cık cık. Boğaz manzaralı falan... Şaka bir yana bir an önce evine, düzenine kavuşmanı diliyorum canım.
*
Pirinçle fasulye sevilmez mi zaten ? Eminim seversin denersen.

Serpil dedi ki...

Canım ekledim bile....Hem sayfan süper..Kocaelideyim pişmaniye memleketi, İskenderunluyum kebap memleketi, eşim Amasyalı elma memleketi,Uşakta okudum tarhana memleketi:)) bunlarda benden...

Cafe Gusto dedi ki...

Oy oy oy ben pek güzel yapamam ama güzel yapanların elinden olunca hiç affetmem.Ve bu dible ye beni diyor.Ellerine sağlık..
sevgiler...

Adsız dedi ki...

selam......çiçegı burnunda 20 gunluk blog sahıbı kadınım:)))karadenız yemeklerını cok severım,eşim gıresunlu ve dıbleyı onlarda ogrendım.....sızın yaptıgınız dıblede tam kıvamında ve nefıs gorunuyo..benım ıcın iftara iyi bır fıkır oldu,teşakkurler,elınıze saglık..

Tijen dedi ki...

Oooh, bu lezzetler say say bitmiyor Serpil'ciğim. Çok sağol!
*
Aaa öyle demek yok Serpil'ciğim,
(İki Serpil'e yanıt verirken dilek mi dileseydim ki)
Seninkinin benimkinden daha az güzel olduğunu nerden biliyorsun?
*
Nakkaş komşu,
Siteniz hayırlı olsun. Öğretmen olduğunuzu okudum. Öğretenlerin de dili iyi kullanması gerektiğini düşünürüm hep, ki öğrencilerine de örnek olsunlar. Ufak bir öneri olsun benden size.

munevver dedi ki...

Buldum Tijen, met ile nuga ayni şey değil. Ben yanılmışım. Met, parmak şeklinde beyaz ve kakaolu helva. Nuga ise sakızlaştırılmış, bol cevizli bir helva. Hatırladım şimdi. Ee, yıllar oldu çıkalı Eskişehirden unutmuşum.
Nane Limon.

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık ne zamandır yapmak istiyordum.Bizde çiğden koyarız malzemeleri.Karalahanalısı,pazılısını Hatta yeşil dematesle bile yapılır.blogumda Yeşil Domates Turşu Diblesi ni yayınladım çok lezzetli olur her çesidi.
ayrıca kaseleriniz hoş, çok beğeniyorum.
Sevgiler
Emel

Adsız dedi ki...

Bu saatte bayramin ilk gunu buralarda bu yazi. I-ih olmadi! Kayinvalidemin ozelidir dible. Ben de okuyuverdim simdi. Yazik oldu bana