23 Mart 2007

Sevmenin yolları


Sevmenin yolları diye bir başlık atınca, derin sözcükler gelecek diye düşündünüz. Kim bilir belki de derindir, belki değildir, kim bilir? Bir şeyi, birini sevmenin pek çok yolu var. Bazen sizin göremediğinizi bir sevdiğiniz size gösterebilir. Der ki mesela, birini sevemiyorsan bir türlü, ama onun çocuğunu, yahut torununu seviyorsan sevdiğin kişiye bak ve düşün. Sevmediğin kişi olmasaydı sevdiğin doğabilir miydi? Başlı başına bir öğreti. Yaşamı seviyorsan, evreni seviyorsan zaten içindekileri de seversin, onun çocuklarını. Bu kadar basit, bu kadar zor.


Sevmenin yolu çok. Yeter ki açık olalım sevmeye. Bir keresinde bir hanım demişti ki, "Eşim tam bir etoburdu ama sizin kitabınızdan yaptığım tariflerden sonra benden beter sebzeci oldu. Teşekkür ederim." Mevsimlerle Gelen Lezzetler'den bahsediyordu. Asıl adı 'Doğanın Ritimleri' olup benden habersiz alt başlığıyla çıkan kitaptan. (İsim takıntım belli oluyor değil mi? 'Tijen'in Mutfağından' adında bir kitap yazmayı asla düşünmezdim!) Bu haliyle de seviyorum sevmesine ya, 'Doğanın Ritimleri'nin anlamı büyüktü benim için. İşte bu doğanın ritimleri beni iki tarif paylaşmaya itti bugün. İkisi de aynı sosla (sızma zeytinyağı, limon suyu, deniz tuzu ve rendelenmiş sarımsak) yapılmış iki salata. İkisi de haşlanıyor, ılıkken sosla karıştırılıyor. Enginarlar soyulduktan sonra limonlu suda, pancarlar ise yıkandıktan sonra kabuğuyla bol suda haşlanıyor. Bu kadar basit. Ama bir o kadar da sevgi dolu, neşe dolu, canlılık dolu.

28 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Tijen;
Öyle bir konuya parmak bastın ki.Biliyorsun Anadolu anneleri bazen gelinlerini kıskanırlar oğullarını ellerinden aldıklarını düşündükleri için. Halbuki şöyle düşünseler; Bu kız benim oğlumu sevmiş, yani benden bir parçayı sevmiş. O zaman demek ki beni de sevebilir.
Ben gelinlerimi bu gözle baktığım için çok seviyorum. Belki kızlarım olsaydı onlardan da çok.Yanılıyor muyum?

Tijen dedi ki...

Punto Ağabey,
Doğru diyorsunuz. Zaten dediğiniz gibi düşünsek tüm canlıları severiz gibi geliyor bana. Bir hikaye vardı gelin ve kaynanasıyla ile ilgili. Gelinin biri bir hocaya gitmiş, kayınvalidemin ölmesini istiyorum demiş. Hoca ona bir ilaç hazırlamış, kızım kırk gün bu ilacı kayınvalidene ver ama bu süre içinde ona çok iyi davran demiş. Gelin kabul etmiş. İlacı verirken kaynanasına iyi davranmaya da başlamış. Sürenin sonuna doğru tekrar gitmiş hocaya, ah demiş ben hata ettim, ben ona iyi davrandıkça kaynanam da bana iyi davranmaya başladı, artık ölmesini istemiyorum ne olur bana yardım edin.

munevver dedi ki...

Tijen,pancar tutkunu olan bana bir salata daha öğrettin.Hep çiğ kullanıyorum çünki.Enginarlara da bayıldım.Kavrulmuş susamlar filan, ne güzel.Üstteki hikaye ne çok şey anlatıyor.İstediğimiz her şeye uyarlayabiliriz.
Sevgiyle,Nane Limon

Bocuruk dedi ki...

Sevgili Tijen,
Sevmediğimiz kötü olarak nitelediğimiz insanların bile sevenleri var. Her insanın seveni olduğuna göre her insanda sevmeye değecek iyi bir yan mutlaka var diye düşünüyorum ben de.
Enginarların rengine bayıldım. Temizlerken limonlu suda bekletiyorum ancak limonlu suda haşlamak püf noktası sanırım.Ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...

Tijen dedi ki...

Münevver'ciğim merhaba,
Pancarı pek çok şekilde tüketebiliriz. Tüketmeliyiz de. Ben de bu sene pek fazla yemediğimi farkedip yaptım bu salatayı.
*
Sevgili Bocuruk,
Çok haklısın. Umarım sevgiye dair düşüncelerimizi geliştirir daha çok sevgi sunarız dünyaya. Enginara gelince, kesinlikle limonlu su istiyor, yoksa haşlanırken de kararıyor, daha doğrusu grileşiyor. Ben limon kabukları da koyuyorum haşlama suyuna, tuz ise koymuyorum.

Bir Derin Masalı dedi ki...

Yoruma yer bırakmamışsınız ki Tijen ablacığım... Çok doğru söylemişsiniz. Sadece Tanrı yarattığı için bile sevebiliriz bütün canları öyle değil mi?

Adsız dedi ki...

Merhaba Tijen,
ne güzel anlatmışsın sevmenin yollarını. Hepimizin çok ihtiyaç duyduğu şeylerden en önemlisi sevgi... Hepimize sevgi dolu günler diliyorum... Enginar ve pancar salatan çok göz alıcı duruyor. Ellerine sağlık. Sevgilerimle Nesrin

Adsız dedi ki...

Tijen'ciğim,
Ne kadar güzel yorumlayıp dile getirmişsin canım sevmenin yollarını.
Hepimizin en çok özlem duyduğu sıcacık,gönülden olan sevgi değilmidir??Sevmek ve sevilmek çok güzel bir duygu bende de çok var herkesi çook seviyorum..
Sayfana her geldiğimde içim açılıyor,tebessüm beliriyor yüzümde açıkcası mutluluk veriyor bana burası tatlım..Nedeni ise sendeki gönül güzelliğinin ve sevecenliğinin buraya yansımış,yansıtmış olmandan..CANIMSIN..
Pancar'a (bizde çukundur derler.)bayılırım müthişler..Enginarlar ise öyle kışkırtıcı bakıyorlar ki ordan bana..İç geçirmemek elde değil canım..Ellerine ve gönlüne sağlık..

Güzel bir hafta sonu seninle ve sevenlerinle olsun..Gül

Tijen dedi ki...

Hande'ciğim,
Yoruma her zaman yer vardır. Teşekkürler paylaştığın sevgi için!
*
Nesrin'ciğim,
Bence de tam dediğin gibi, hepimize sevgi dolu günler..
*
Ah Gül'cüğüm bilmez miyim senin sevgi dolu yüreğini!
Ne tatlı kadınsın sen. Senden öğrenecek çok şeyimiz var.

Hülya YILMAZ dedi ki...

Tijen'cim, enginarı hiç böyle denememiştim. tam da enginar zamanı hemen deneyeyim. öyle güzel görünüyorlar ki.
sevgilerimle

Tijen dedi ki...

Hülya'cığım kesinlikle dene. Ben bu şekilde yapmaya başladığımdan beri farklı şekillerde değerlendirmez oldum enginarlarımı. Hem kolay ve hem de çok lezzetli olunca her hafta pazardan 3-4 tane enginar alıp (soyduruyorum tabii ama başlarında bekliyorum limon tuzlu suya sokmasınlar diye, aklında olsun!) hemen eve getiriyor, limonlu suda haşlayıp hemen yiyorum. Sevgili öğle yemeğim oluyor.

Banu Ucak dedi ki...

Tijencim hem mamalar hem de gül harika görünüyorlar!... Yıllarca soyut resim çalıştıktan sonra bu yıl klasik tarzda resim yapmaya heves ettim. Başladığımdan beri de adeta gülleri yeniden keşfettim :) Meğer o her kıvrımda ne güzellikler saklıymış. Ellerine sağlık, sevgiler.

Tijen dedi ki...

Banu'cuğum,
Dediğin gibi, gülün kıvrımları çok özeldir ama bu bir gül değil. Seni hayal kırıklığına uğratmak istemezdim ya bu bir lisianthus. Benim geçen yıldan beri bayılarak evde konuk ettiğim, kokusu olmayan ama görüntüsü harika çiçek.

NiNo dedi ki...

harika bir goruntu ellerinize saglik bakmaya doyamadim enfes

Adsız dedi ki...

Güzel yürek..kürke hayır a bi tıklasan..vahşeti anlatacak kelime yok..ama vahşet var..Didim den sevgiyle..Kadriye

Tijen dedi ki...

Sevgili Nihan,
Beğenmene sevindim!
*
Sevgili Kadriye,
Etrafımda o kadar güzel yürekler var ki, ben onların yanında listeye giremem. Evet çok vahşet var bu dünyada ve bizler de bunun parçası oluyoruz istemesek de.

Mr_TD dedi ki...

bakarmisiniz renklere,fotografa.Sana da ayri bir fotograf blogu acmak gerekecek böyle giderse :D

aslinda enginar pek sevmem ,dogruyu söylemek gerekirse,ama bugün canim cekti valla :D

slmlar
TD

B5 dedi ki...

Büyük enginar bulmam neredeyse cok cok zor!
Hep konserve ve minik enginarlari almak zorunda kaliyorum. Bu enginar bitkisi sicak mevsim sevdiginden mi kuzey parallelleri ciktikca azaliyor? Italya´da da heryerde var ama. Hamburg-Paris hattinda cok cok seyrek(ki su dönem henüz hic görmedim). : (

Fotograf öyle istah acici ki, Türkiye´den getirme yollari düsünecegim.
Sevgiler,

Ceylan dedi ki...

Off Tijen Hanım, yapılır mı bu! Hem hamile hem de enginar bulunmayan bir memlekette yaşayan biri bu resme nasıl bakar?? İşte böyle kedi gibi yalanarak ancak! Benim blogumda okumuştunuz, diyete uygun "saf" sebze yemekleri arıyordum, bu enginar yemeği çok uygun. Ancak öncesinde Azerilere enginar yetiştirmeyi öğretmemiz gerekecek ! :) Çok çok sevgiler ! Ceylan

Tijen dedi ki...

TD'ciğim,
Enginar nasıl sevilmez diye düşündüm bir. Herhalde iyi yapılmışına rastlamadı dedim ya şimdi annesi yapmıştır da sevmemiştir falan... Olmaz değil mi?
*
Ceylan bileydim böyle durumlar var koymazdım siteye, ah üzüldüm bak şimdi. Bence sen daha güzellerini bul ve enginarı unuttur kendine.

Hulya dedi ki...

cok ilginc enginari sevme hikayem soyle,lise son sinafa kadar agzima enginar koymayan ben o sene emekli olup mutfaga daha cok yonelen anneme bir sans vermek icin tadina baktim,yazdigin yazin benim enginari sevmemle pek uyusmus,
resimlerin bir harika,
ellerine saglik

Tijen dedi ki...

Sevgili B5,
Burada da mevsimi yeni başladı gerçi. Varken tadını çıkarmak lazım. Şimdi gözlerimi kapatsam sizin oralarda olup canımın çektiği bir şeyler mutlaka bulurum. Hayat garip değil mi, hiç bir zaman canımızın çektiği her şeyi bir arada bulamıyoruz. Bence siz güzelliklerin tadını çıkaran birisiniz...
*
Sevgili Hülya,
Hepimizin garip yemek hikayeleri vardır değil mi? Ben seviyorum bu yaşanmışlıkları. Artık sevdiğine göre, afiyet olsun!

Nukhet dedi ki...

Hmmm
Tijencim, enginar benim icin sebzelerin en kiymetlilerindendir. Agzimda biraktigi o hos lezzeti bir cok seye degismem ben. Bir de sanirim hekes sevmedigi icin onu sevmemden dolayi kendimi de daha bir ozel hissediyorum boyle guzel bir sebzeye hakkini verdigim icin. Sabah sabah resmini gorunce bile mutluy oldum. Ellerine saglik

Rakunt ideas dedi ki...

Ne güzel özetlemişsiniz sevmeyi...En zor zamnınızda bile bir sevene koşmazmıyız...bir sevenin omzunda ağlamazmıyız ...sevmek güzel de bu hayat onu öldürme yolunda ben ona üzülüyorum.....

Ellerinize sağlık enginarlar güzel görünüyor iştah açıcı

Tijen dedi ki...

Doğru diyorsun sevgili Tuğba,
Olsun hayata rağmen hayatı sevmeye devam etmek zorundayız. Yaşamak bundan ibaret değil mi zaten?

nilay dedi ki...

Tijen'cim ;
nasıl fotoğraflamışsın öyle enginarları :) elimi uzatıp yiyesim geldi...üzerine susam fikri hoş olmuş ,bunu deniyceem :)

sevgiler

Tijen dedi ki...

Nilay'cığım,
Ben pek çok şeye susam serperim. Hem tadını sevdiğimden, hem de iyi bir bitkisel protein ve kalsiyum kaynağı olduğundan. Evde her daim hafifçe kavrulmuş kabuklu susam bulunur. Denemen hoşuma gider. Şimdiden afiyet olsun.

Ceylan dedi ki...

Tijen Hanım tekrar selamlar Bakü'den! Ben dayanamadım dondurulmuş enginar ile yaptım bu tarifi ve o kadar çok sevdim ki anlatamam! Eşimin dietine de uyduğundan sanırım donmuş da olsa biz bu enginarı sık sık yapacağız artık. En güzeli de hayatında ilk kez enginar yiyen Azeri bakıcı ablamızın tepkisiydi...bir şeylere benzetmeye çalıştı olmadı, en sonunda "aşık oldum" dedi !
Çook sevgiler !