16 Mayıs 2011

Dondurmaya methiye

Bugün yazı yazmayacaktım. Yok aslında yazmayı düşünüyordum ama ertelemiştim, Artun hocanın yeni kitabı için tanıtım yazısına ayrılacaktı bugün. Bir de twitter'ı biraz daha mı tanısam, iyi mi ettim, çok mu zamanımı alacak, gerek var mıydı düşünceleriyle oyalanacaktım. Anneme Maya'nın son resimlerini gösterirken (artık 5 yaşında kocaman bir kız Maya, dünyanın en muhteşem yaratığı bize göre, ah özlemimiz çok büyük!) birdenbire karşıma çıktı. Ah dedim ah ah ne güzeldi. Gözlerimi kapattım, o ana döndüm şimdi olsa yeniden dedim, biraz daha yesem. Sonra kızdım kendime neden daha önce tatmadım ki dedim. Öyle geller ve gitler yaşadım işte. Bir şeye benzemiyor aslında değil mi? Oysa çok şey. Beyaz olan zencefilli, gri olan siyah susamlı. Bir dondurma bu kadar mı muhteşem olur? Ününü hak ediyormuş Il laboratorio del gelato. Fazlasıyla. Sonra bir de fesleğen ve limonlu sorbelerini tattım. O da güzel ya benim aklım siyah susamlıda kaldı. Şimdi ışınlansam ve bir kez daha yesem istiyorum. Ya da evde benzerini yapmaya çalışsam. Siyah susamım yok. Belki zencefillisini deneyebilirim. Zihnimde fikirler dansetmeye başladı. Ne güzel bir süreç... Sizin en favori dondurmanız hangisi? Ve nerede?

25 yorum:

Unknown dedi ki...

Madem sordun Tijen'ciğim. Eskişehir'de Dr.Beyaz Pastanesi var, yoğurtlu dondurması muhteşemmm.. Yalnız o değil ama çeşitlerinin hepsi güzel. Havalar ısınsın diye belkiyorum yemek için. Eğer gelirsen buralara mutlaka tatmalısın..

burcu dedi ki...

Bes dakikadir dusunuyorum en sevdigim dondurma hangisi diye. Sanirim beni en sasirtan Roma'da adini hatirlamadigim bir yerde yedigim findikli dondurmaydi ya da taze naneli sorbe. Ama siyah susamliyi da cok merak ettim dogrusu!

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

Bende özledim seni Tijenciğim işte burdayım.Blogların yasaklanması bende bir soğukluğa neden oldu.Bir türlü yeniden dönemiyorum aslında birazda yoğunum bu aralar ondan da olabilir.
Dondurmayı sormuşsun ya bir Maraşlıya dondurma sorulur mu?Romada yemedim ama Türkiyenin birçok yerinde yedim ama Maraş dondurması kadar lezzetlisini yemedim :)Tutti furittili ve Fıstıklı favorimdir.
Görüşmek üzere canım:)

Işın dedi ki...

Olabildiğince eski tip dondurmaları severim. Kesinlikle o yağlı, kremalı, bol reklamı yapılanları yemiyorum ben. Onların dondurma olarak satılması bile sinirime dokunuyor. Sıralama yapmak gerekirse

1. Tabii ki Antalya'nın yanık dondurması. Akdeniz ya da Nur Pastanesinden. Maaalesef buralarda bulunmuyor, bir kaç Akdeniz şehrinde olduğunu duymuştum sadece. Yapılışı hakkında hiç bilginiz var mı ?

2. Çiftlik dondurması. Eskiden bir tek Ankara'da bulunurdu ama şimdi İstanbul'da mahallemde bile bulabiliyorum. Herkes bilmez ama yaygınlaşıyor sanki.

3. Ege'nin güzel bir köşesinde yenecek sakızlı dondurma. Her yerde sakızlı dondurma var ama oralarda bir başka oluyor.

Ama bu zencefilli dondurmaya da çok özendim. İtalyan dondurmaları da meşhurdur tabii.

Tijen dedi ki...

Ah Hülya'cığım,
Eskişehir'e gelmem lazım. Çok oldu görmeyeli memleketimi.
*
Teşekkürler sevgili Şükran!
*
b.,
Aslında liste yapmaya kalksak daha ne çok yer girer kimbilir listeye. Ben Ayvalık'ta, Güler Pastanesi'nin sakızlı dondurmasını da, Işın'ın dediği gibi Antalya'nın yanıksı dondurmasını da çok severim.
*
Neşe'ciğim,
Evet evet, Yaşar Pastanesi'ndeki dondurmaları unutmak ne mümkün.
*
Sevgili Işın,
Kesinlikle haklısın! Ama en güzeli bence Zamora'nınki. Yanıksı dondurmanın sırrı sütü kaynatırken dibini tutturmalarında. Eskiden keçi sütüyle yapılırmış dondurma ve ne yapsan etsen dibi tutarmış. Yani istekten çok zorunluluktan öyle olurmuş dondurmalar. Ama Antalyalılar çok sevdiği için şimdi de aynı şekilde (keçi sütü pek bulunmadığı için inek sütüyle) yapılıyor dondurma, yani dibi tutturuluyor. Maalesef son bir kaç yıldır Akdeniz'in dondurması o kadar iyi değil. Nur'unkini denemem lazım (ama en son Zamora'da yediğim sakızlı dondurma da, limon ve çilek de gayet güzeldi).

Oya Kayacan dedi ki...

Roma'nın gelmiş gelecek en popüler dondurmacısı, Giolitti, ne yaparsa yerim. Piazza Rotonda, Pantheon'da.

Hayırlı tweetleeeer...

Tijen dedi ki...

Merci merci Oya hatun.
Sen üzerine krema (panna mıydı?) konmuşunu sever miydin? Roma'da arkadaşım götürmüştü bir yere, bilmiyorum o muydu. Beni havaalanından alıp götürmüştü. Ama yok ya değildir, Coloseum'a yakındı galiba. Akşamın bir saatiydi, önü pek bir kalabalıktı.

Selhan dedi ki...

Sevgili Tijen,
Dondurma olsun farketmez! Tatli yemesem ozlemem! Cukulatayi bile unutabilirim ( portakalli bitter en sevdigim) ama dondurmaya dayanamam!

Cocuklugumda Kibrista, simdi kapanmis bir pastanede yapilan sutlu ve limonlu dondurma en sevdigimdi.

Sevgilerle,
Selhan

Fatma dedi ki...

İzmir Bostanlı'da, Bravo Patisseri'de yoğurtlu dondurma, muhteşem:)

Tijen dedi ki...

Ah Selhan,
Keske acik olsa!
Ama aciksa da bozmus olabilirler. Artik geleneksel uretim yapan
o kadar az yer kaldi ki... Umarim hem aciktir hem de o eski lezzetini koruyordur.

Oya Kayacan dedi ki...

Yemek sonrası tatlı niyetine yersem bayılırım bol pannalı dondurmaya.n Ha bir de Tre Scalini var, Piazza Navona'da; tartufo'su dünyaca meşhur olan yer. Müthiş lezzet doğrusu, gidersen sakın kaçırma.

Tijen dedi ki...

Gitmeden önce söyleyeydin ya bunları Oya hatun! Bakalım bir daha yolumuz ne zaman düşer???

mndlna dedi ki...

Ankara'nın en güzel dondurmasıdır çiftlik dondurması...Süt kokar, taptaze...Çocukluğuma götürür beni, o hengamenin içinde annemin eteklerinden çekerek istediğim...

tijen miriam dedi ki...

adas,ben en cok antalyanin yanik sutlu dondurmasini ozledim.yillar var yemedim ama tadi hala aklimda,cok guzeldi,karacaoglan parkinin yakininda bir pastanede yerdik.:)belki kapanmistir simdi,

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Memleketim olduğundan değil gerçekten pidesinden sonra dondurması da denemeye değer. Ballıbaba dondurması meşhurdur Bafra'nın birkaç çakma dondurmacı çıktı aynısı diye fakat gençlik caddesindeki ballıbabaya yolun düşerse uğra derim...Sevgiler....

Serap dedi ki...

Sanırım ben dondurmayı çok seven biri değilim. Yılda 1-2 kez ancak yerim. Ama yine öyle güzel anlatmışsınız ki, fesleğenlisini çok merak ettim. Fesleğen çok sevdiğim ve kullandığım bir ot.Dondurmaya da miss gibi kokusunu veriyordur herhalde :)

Tijen dedi ki...

Galiba bir "en iyi dondurma" listesi yapacak kadar lezzet birikti yorumlarda. Hepinize teşekkürler. Keşke hepsini tadabilsek.

Aybige-Kedi Defteri dedi ki...

Dondurma bana çok tatlı geldiğinden en severek yediğim, en az tatlı olan yoğurtlu dondurma. Berlin'de Arkadia'da bir İtalyan "gelateria"sı var, onun yoğurtlusu mmmmmmmm :)
Bir de Ekvator'da buzun içine yatırılmış sac tavada gözünün önünde çevire çevire anında hazırladıkları var istediğin tropik meyvalardan. O da göze ziyafet.

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim dondurma benim hassas noktamdır, tatlı sevdamdır, beni tanıyanlar nasıl bir dondurma canavarı olduğumu da iyi bilirler:).
Geçen haftasonu kekikli sorbe yedim ben de, kekik tadı baskın değildi, açıkçası bu tür çeşitleri sipariş etmeden önce baya çelişkiye düşüyorum, merak da etmiyorum değil:). Siyah susamlı dondurmayı çok merak ettim, tadını canlandırmaya çalıştım zihnimde ama olmadı:). Neyse buralara da gelirse tadarız:).
Ben dondurma tercihinde klasiğim biraz sanırım ve sert dondurma severim. Bu yüzden favorim Mado'nun kesme dondurması. Atatürk Orman Çiftliği dondurmasının eski lezzetini bulamıyorum ben, yoksa onu da çok severdim.
Amma yazmışım, konu dondurma olunca:)).
Sevgiler..
aslı

beste dedi ki...

ben kekik sorbe yaparim:) favorim samfistikli amarino(ah evet italyan) ve cikolatali bertillion(fransiz) ayrica bebekteki(harbi turk) minik dondurmacinin kavunlusu

mimosacafe dedi ki...

ikisi de çok enteresan. daha çok uzak doğu işi gibi geldiyse de bana italyan çıktı. yeşil çay, domates ve soyalı dondurmaları görmüştüm japonyada. yeşilçaylıyı tadıp beğenmiştim diğerlerine pek cesaret edememiştim o zaman ama soya fasülyeli iyi olabilir diye düşünüyorum şimdi. tatlısı güzel oluyor çünkü. italyada da anasonlu denemiştim. o da fena değildi. fakat sanırım bol çikolata ve fındıklı dondurmalara değişemeyeceğim asla hiçbirşeyleri!

Adsız dedi ki...

Alanya'da "Bamyacı Pastanesi"nin dondurması nefisti... Denizli'de de çok güzel bir dondurma yemiştim...kimindi? hatırlayamıyorum...

Aysenur

Banu Çakıroğlu dedi ki...

benim favori dondurmam İstanbul caddebostanda dondurmacci.
Sütü gerçek süt, şekeri gerçek şeker(ne günlere kaldık)
Bodrum mandalina ve lavanta en beğendiklerim

beyzade karakayalı dedi ki...

Dondurmayı Yaşar Usta'dan yemeli..
Bostancı Ali Nihat Tarlan'da Tahinli olanı favorimdir.
Günlük meyvelerle yapılan Limon ve Kavun...
hangisini saysam..
Siz iyisimi, Yaşar Ustaya ugrayın
selamlar
Göksel Aybek

Fisun dedi ki...

Merhaba, bu yazıya yorum bıraktım gibi aklımda kalmış :) hayretr nasıl atlamışım? Dondurma denince benim favorim de Göksel bey gibi Yaşar Usta. Para kazanmaktan çok müşterisine sağlıklı dondurma sunmayı düşünen, o gün çileğin tazesi, iyisi yoksa çilekli dondurma yapmayan eşine az rastlanır bir insan. Tahinli dondurması gerçekten denemeye değerdir. Havuçlusunu ve patlıcanlısını da rastlamıştık bir kere, gerçekten güzel. Şu sıralar çıkan kokulu kırmızı erikten yaptığı dondurmasını da eklersem sanırım geriye birşey kalmıyor :))

Yanık dondurmayı çok merak etmiştim burada okuyunca, canım çekti desem yalan olmaz :) Kısmetimizde yemek varmış. Geçen hafta Antalya Kumluca'da ve Antalya Otogarı'na yakın olan Nur Pastanesi'nde yeme şansını bulduk. Ben, eşim ve dondurma canavarı eylül bayıldık. Ayrıca Yaban Mersinli olanı da güzeldi. Dün de Meydan AVM'de Napoli Gelato'da zencefil&fesleğenliyi çok beğendim, yoğutlusu da çok güzeldi.

Konu dondurma olunca uzun oldu biraz :)