04 Eylül 2010

Sonbahar ve tarhana seferberliği

Takvim Eylül'e döndüğünde, tam da o gün, sonbahar geliverdi. Daha bir gün önce nemli ve sıcakken hava, 1 Eylül sabahı yağan yağmur şimdi sonbahar zamanıdır diye fısıldadı. Geceler soğuk, sabahlar serin, gündüzler sıcak ama kuru bir sıcak. Bunaltmayan, hırpalamayan bir sıcak. Bahar aylarıyla birlikte (özellikle Nisan sanırım), Eylül ayını da çok sevdiğimi düşündüm bir kez daha. Hele de pazardaki bolluğu görünce. Kış hazırlıklarımı tamamladım sayılır. Hatta ilk tarhanamı pişirdim bile, hava soğuyuverince. Ve tarhananın nasıl bir mucize olduğuna bir kez daha hayret ettim, sonra da ilk tarhanamı yapmak için neden 45 yaşını beklediğime hayıflandım. Bu nasıl bir mucize hakikaten. Yani domatesli, soğanlı bir nohut yemeğini o sıcakta dışarda bıraksanız ertesi güne bozulmuş olur değil mi? Peki ya yoğurdu? (Gerçek bir yoğurttan bahsediyorum tabii, piyasadaki otuz gün dışarıda bıraksan ekşimeyecek yoğurtlardan değil.) İş mayada herhalde ve unda. O sıcaklarda günler boyunca oda sıcaklığında kalan bir hamur nasıl olur da bozulmaz? Kimya bilen birileri anlatır mı bize acaba? Gerçekten çok merak ediyorum. Bu sefer 8. günü bekledim sermek için (Funda'cığım kulakların çınlasın, sözünü dinledim ya bir gün daha dayanamadım!) Biraz daha tecrübeliydim, pratik yöntemler geliştirdim. Mesela ufalama konusunda o kadar hırpalamadım kendimi. Nasıl olsa suda bekleyince eriyormuş, onu gördüm. Kolay oldu mu? Hayır yine de yorucuydu son kısmı. Şıpır şıpır terledim hamurları serer, çevirir, daha küçük parçalara ayırır veya avuç içimde ufalamaya çalışırken ya "alın teri"nin ne denli önemli olduğunu gördüm bir kez daha. Ve emekle yapılan her şeyin ne kadar değerli olduğuna inancım pekişti. Bu yüzden sizi tarhana seferberliğine davet ediyorum. Geç kalmış sayılmazsınız. Korkutmasın sizi süreç. Sonunda emin olun kendinizle gurur duyacaksınız. Haydi tarhana yapmaya. (Önceki tarhana yazısında geçen yılki ilk tarhana yazısının linkini vermiştim. Onu takip ederek gün gün neler yaptığımı okuyabilirsiniz. Yorumlarda da arkadaşlarımız çok yardımcı olmuş, tecrübelerini paylaşmışlardı. Eminim pek çok sorunuza yanıt bulacaksınız yorumlarda. Bir başka yazıda da kış hazırlıklarına dair linkler vermiştim. Belki o yazı da diğer hazırlıklarınız için yardımcı olur. Bizim blog komşularının her biri birbirinden marifetli. Hepinizin ellerine sağlık kızlar!)
El emeğinden bahsetmişken, bugün bir sevgili arkadaşımın, Mine'ciğimin ricası var, çok sevdiği bir dostunun emekli olduktan sonra evde yemek yapıp satmaya başladığını söylemiş Mine ve tanıtır mısın demiş. Ben de seve seve dedim. İşte Tina hanımın blog adresi. Belki özel günlerde veya vakit bulamadığınızda evinizde pişmiş gibi güvenle misafirlerinize sunacağınız yemekler sipariş etmek istersiniz kendisinden:
http://www.evdeyemekyapiyorum-tina.blogspot.com/

28 yorum:

Unknown dedi ki...

Tijen'cim mutlu hafta sonları dile
rim.Ne büyük keyiftir insanın kendi
emeğiyle bir şeyler meydana çıkarma
sı afiyetle tüketin inşallah.Bende
ilk kez geçen sene kendi biber sal
çamı kendim yapmıştım:))Kucak dolu
su sevgiler.

Zehra Gürgen dedi ki...

İzmir'e gidip döneyim ilk tarhanamı inşallah sayende yapacağım :)

mine dedi ki...

tarhana yapılırken seyrettiğim oldu ama hiç denemedim cesaret edemedim daha doğrusu sanki yazıdan cesaret mi aldım ne hadi bir çılgınlık deyip yapsam mı :)
bu arada fotoğraf ekran koruyucu olarak kullanılacak cinsten bayıldım

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Ellerine sağlık, afiyetle yiyin canım.
Tarhana seferberliğinide çok sevdim, inşallah vakti olan arkadaşlarımızda bu mucizeyi gerçekleştirir.
Sevgiler...

ANNEMİNELİ dedi ki...

Tarhana geleneksel kış hazırlıklarımızın başında gelir.Tarhana hem besleyici hemde çok leziz bir çorbadır.Hele kendimizin yaptığı daha kıymetli ve lezzetlidir..Bende bazı yıllar yapıyorum.Yapan arkadaşların emeğine sağlık,paylaşıma teşekkürlerr....

Anne ve Bebisi dedi ki...

Daha dun degil miydi, ilk kez tarhana yapisin.. Senden ozenip, nemli Londra'da acaba denesem mi? diye dort donusum? Bu zaman beni korkutuyor.

Simdiden afiyet olsun :)

Ada Deniz dedi ki...

Pek çok şeyimi kendim yapıyorum (turşu yapmam sevmediğimden) ama tarhanayı bir kez denedim ne zor geldi anlatamam. İncecik un gibi yapamadım zaten. Sağolsun annem veriyor onu da bana. Afiyetle tüket tarhananı

burcu dedi ki...

Gecen sene senden ozenip yapmisim iyi ki! Bu sene yeni ulkeye tasinma olaylari arasinda kaynayacak gibi duruyor. Zaten bu evde serecek bir yerim de yok daha. Ama seneye bol bol yaparim insallah. Artik kis mevsimi olan bir yerde olduma gore, burda daha da cok tadina varirim!

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

emek olmadan iyi yemek olmaz derdi babaannem... Ellerine saglik...

funda dedi ki...

biz hala geçen yıldan kalan hamur tarhanayı yiyoruz hem de nasıl lezzetli anlatamam. eğer kurutmak vs zor gelirse tembel işi ve lezzetli hamur tarhana da yapıp saklanabilir diye hatırlatıyım dedim :)

zengile dedi ki...

Merhabalar.Olanca azameti ile geçen bir yazın ardından falezlerden Beydağlarını seyretme zamanı geldi demek ki.

burcu dedi ki...

Cok tesekkurler guzel dileklerin icin. Her zaman beklerim buralara, cok da sevinirim! Sevgiler

gulsev dedi ki...

Ellerine sağlık Tijenciğim,
bu akşam bende tarhana pişireceğim yanına közlenmiş biber ve domates salatası yapacağım, hafif acı sivri biberde ekleyip salatanın içine çorbanın yanında miss..

serpil dedi ki...

Tijen hanımcığım merhabalar..Amacım size birşey sormak tarhana ile ilgili, isterseniz yorum olarak yayınlamayabilirsiniz bunu çünkü özel bir konu. Ben Ayvalıklıyım. Belki siz de Burhaniye'de rastgelmişsinizdir 'ada tarhanası' diye bir tarhana var. Bir süredir artık Ayvalık'ta yapan kalmamış satılmıyor. Beyaz bir tarhana türü. Babaannem yaparmış bizim evde de ama annem de yapılışını hatırlayamadı. Bu konuda bilginiz varsa yazar mısınız bana? Kışın en sevdiğim çorbadır fakat unutulmuş bir yerel değer malesef..Yapıp unutturmamayı sağlamayı ve kışlarıma keyif vermeyi çok istiyorum :)
Sevgiler.

çeşnici Handan dedi ki...

Tijencim, öncelikle yapraklar ve renkleri beni aldı götürdü. Sonbaharı tüm renkleri birarada görebildiğimiz için ayrı bir severim.Tarhana yapmayı hiç denemedim ama seni okuyunca acaba mı dedim. Ellerine sağlık sevgiler.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Tijenciğim nasılda seviyorum bu tarhana çorbası ve evde yapılan hazırlanan kışlıkları ama ben cesaret edemiyorum Ege Üniveristesi ziraat fakültesinin hazırladıklarını kullanıyorum ev yapımın yerini tutar mı bilemiyorum ama bir gün mutlaka deneyeceğim sevgiler İzmirden...

Tijen dedi ki...

Sevgili Mine,
Tarhana yapmak inan çılgınlık değil. Bence çılgınlık yapmamak. Kendi ellerinle yaptığın tarhanayı yediğinde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksın.

egeli dedi ki...

Tijenim!sağlıkla yemeye nasip olsun inşallah, insan bir alıştımı şu tarhanaya vazgeçemiyor,illa yapmak istiyor,bende daha yapmadım,bayramı bir atlatalım,nasipse yapıcam inşallah.

beste dedi ki...

gecen sene yapamamistim pek hayiflandim, bu sene sayende kacirmadim. her gun bahceye cikip kurumaya calisiyor benim tarhanm hemde organik un, bahce domates, biber, maydanoz, nane, reyhanlariyla yapilmis. Cok tesekkurler hatirlattigin icin yasasin tarhana seferberligi:) soguk kis gunlerinde seni hatirlayip dumani tuten mis tarhanami icecegim. sevgiler

MUTFAKISTAN dedi ki...

Tıjencıgım afıyet olsun.
Mıss gıbı olmustur tarhana emınım
Ah deneyebılsem cesaretım yok
Sevgıler

Betül İnce dedi ki...

Ben de bugün yeni tarhanamın açık renkli olanını pişirdim. Aman pek sevdim kendimi.
Senin de ellerine sağlık, afiyet olsun.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

ben fotoğrafa bayıldım!

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

Tijenciğim canım kış hazırlıklarında sana kolaylıklar diliyorum..
bende elimden geldiğince memlekette kış için birşeyler hazırladım..Annemin katkılarıyla:)
Bizim tarhana sizinkilerden biraz farklı döğme ve yoğurtla yapılıyor .İnce bir şekilde seriyoruz.CİPS GİBİ YAPRAK YAPRAK OLUYOR AYNI ZAMANDA CEREZ GİBİ YENİR ÇORBASIDA GÜZEL OLUR.BELKİ BİLİYORSUNDUR..bizde yaz tatilinde onu yaptık annemle yengemle..salça,kuruluk çok zevkli ama..
sevgiler kolay gelsin sana

Ilker Erdem dedi ki...

Ben hic denemedim tarhana yapmayi. Ama bu yaz biberli domates tursusu hazirladim. Yakinda sayfama ekleyecegim. Sevgiler

fuat gencal dedi ki...

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecenizi tebrik eder Allah'tan hayırlara vesile olmasını niyaz ederim.

Saygılarımla. Fuat Gencal

Narince dedi ki...

Annem bensiz yapmış tarhanamızı. Oysa başında bulunmak, kokusunu almak istiyordum. Neyse, dün akşama pişirdim ilk kez. Pek güzel olmuş, arayıp elleri dert görmesin dedim anneme. Sen de afiyetle, sağlıkla tüket tarhananı komşum.

MMO dedi ki...

Tarhana candır diyorum, başka bir şey de demiyorum. Kıymalısı, nohutlusu, sarımsaklısı, sadesi.. Her hali mi güzel olur bir yemeğin? Biz de yapıyorduk evde yakın zamana kadar. Bak, beni de şevklendirdin şimdi Tijenciğim. :)

Peritozu dedi ki...

Bayiliyorum senin yazilarina Tijen Abla,ole guzel anlatmissin ki.Annemde ozel istek uzerine kizilcik tarhanasi yapti benim icin :) Ayni fotograftaki yapraklar gibi buyulu tonlardaki kizil tonu, hem goze hem gonulle hitap ediyor.