02 Temmuz 2009

Yazın serinletici şeyler yemek lazım

Bizim sınıf sevgili Mehtap'ın önderliğinde sağlıklı beslenmeye, spora devam ediyor, ya siz? Kilolar gidiyor, moraller düzeliyor. Herşeyden öte daha zinde, daha enerjik hissediyoruz kendimizi. Doğrusu ben bu işi sadece boğazımdan keserek değil, sporla beslenme arasında denge kurarak yapmaya çalışıyorum. Yüzüyorum, yürüyorum, bahçede çalışıyorum. Ne mutlu ki, artık bahçemiz günlük armağanlarını vermeye başladı. Bu sabah mesela, iki kiraz domates, bir ufak salatalık, bir avuç da tatlı biber topladım, kahvaltıya onlarla renk kattım. Öğle yemeğim için yine bahçenin kapısını çaldım. Tık tık. Kim o? Benim ben, öğlen yapacağım salata için biraz semizotu, biraz roka, biraz da maydanoz almaya geldim. Gel tabii. Sen otlarımı yoluyor, yetiştirdiğim sağlıklı ürünleri suluyor, gerektikçe çapalıyorsun. Ben bir avuç yeşilliği mi esirgeyeceğim senden. Gel istediğin kadar topla. Güneşe aldırmadan işimi halledip yeşilliklerimi yıkıyor, doğruyorum. Şimdilik böyle poz veriyorlar. Yoğurtla karışmış olsa hiç bir şey anlaşılmazdı. Roka, maydanoz, dereotu (o da komşudan), semizotu ve taze soğan var yeşillik olarak. Beş çorba kaşığı haşlanmış tam buğday, bir salatalık, bir ufak tarla domatesi. Yoğurtla karıştıracağım, tuzunu ekleyip afiyetle yiyeceğim. Bu benim öğle yemeğim. Mehtap'cığım nasıl, sana layık bir lezzet mi bu? Diyeceksin ki yoğurt yağsız olsa daha iyi. Yok vallahi, kendi ellerimle mayaladığım için yağsız değil ama bu mevsim çok da yağlı değil sanki süt, yanılıyor muyum? Üstelik kaymağını da aldım.

20 yorum:

Adsız dedi ki...

Hem hafif,hem renkli,hem sağlıklı...Daha ne olsun ki...Üstelik pek de güzel poz vermiş kendileri :)Afiyet olsun...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

afiyet olsun Tijen'ciğim,valla nefis.ellerine sağlık.ben rejimi bıraktım,bu sene olmadı,nedense bir türlü hazırlanamadım,vallahi kolaya kaçmıyorum,ama olmadı işte,daha hazır zamanlara saklıyorum tarifini.sevgilerimle...

durutarifler dedi ki...

Süper. İnsanı kendi diktigi fidlerden urun almak gibisi var mi
Ben de hemen karadut recelimi yaptim.
Sevgiler

zerrin-misss dedi ki...

ben o kaymağı alıp ekmeğe sürüp üstünde de bal gezdiririm :)))

SOnra otururum yukarıdaki lezzetli şeyleri yemeye.

Tijenim biz de geçen haftadan berir domates biber koparmaya başladık bahçeden. Hele bir dolma biberim oldu sorma. Ablamı bekliyoruz bize dolma yapsın diye :)

Afiyetler olsun..

Belgin dedi ki...

Afiyet olsun Tijenim, cok nefis görünüyor kendileri:)
Toprakla ugrasmak kadar güzeli varmi, sen bir verirsin, o bin:))

Sevgilerimle

zero dedi ki...

Öyle nefis görünüyor ki, okuması da bakması da çok iştah açıcı oldu. Böyle leziz ve sağlıklı bir akşam yemeğine de benim ihtiyacım var. İş dönüşü üşengeçliklerine son vermem lazım:)

Tijencim, sayfama bıraktığın geçmiş olsun mesajını çok geç gördüğüm için özür diliyorum, cevap veremedim. İyiyim ama uzun sürdü iyileşmem. Uzun zamandır hiç olmayan kadar yıpratan bir hastalık oldu benim için. Demek kendime daha fazla dikkat etmem gerekiyormuş bunu anladım.

İstanbul'dan sana kocaman sevgiler...

Moonish (moonsun) dedi ki...

Nefis gorunuyor Tijen ablacim, hem hafif, hem dyurucu hem de cok saglikli gorunuyor :))

Hülya dedi ki...

Hep böyle sağlıklı beslenebilsek keşke...

Ferkay dedi ki...

Haklısın Tijencim yazın en güzel yenecek şey salata senin tabağında harika.
Afiyet olsun..
Sevgiler.

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Tatilde olduğum halde bende beslenmeme dikkat ediyorum Tijen'ciğim.Dönene kadar 1-2 kg daha gitse ne iyi olur :))

Bugün sabah akşam yürüdüm.Bol bol yüzdüm. Hep hareket halindeyim :))

Sana da afiyetler olsun canım. İmrendim :))

Sevgiler...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Bence sen bana hiç uğrama rulo pasta falan yemeye, bu şahane şeyleri yemeye devam et. valla kıskandım ne yalan söyliyim öyle bahçeden falan toplamayı öyle ballandıra ballandıra anlatmışsın ki. sefan olsun Tijencim, yoğurtla da harika olmuştur eminim. Afiyetler olsun

Unknown dedi ki...

Bu salata hergün olsa, her gün yerim.... Ellerinize saglik....

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Bu hem cok saglikli bir tarif, hem de eminim benden umutsuzca beslenme ornegi bekleyen vejeteryan arkadaslarimiz icin de, guzel bir secenek..

Eline saglik..

Yogurt icin hicbirsey soylemiyorum. Biliyorsun, "yemeyin" kelimesini cok az kullaniyorum ben, sadece gun icinde aldigin yagi kontrol ederek, tam yagli yogurt yemende bir sakinca yok. ustelik salatan yagsiz galiba.. Yaniliyor muyum?

Onun icin eline saglik..

Yaşamın kıyısında dedi ki...

O ne zevktir, ellerinle yetiştirdiğini toplamak.
Tadı bir başka olur.
Afiyet olsun,
haklısın yazın hafif beslenmek enerjiyi daha da arttırıyor.
Sevgi ile kal

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ŞİMDİ
elimde yeşil çay, diğer elimde ise henüz dün gelen tazcik ayvalık Loru üzerine sürdüğüm benim bahçe karadutu reçelim eşliğinde sana sesleniyorum.
diğer tarafta ise çanakkaleden toplanan domatesler- biberler- taze semiz ile de öpücükler yolluyoruz bu KARDEŞ TABAĞA :)
Pazar günü yine kavuşacağız bu mis gibi sırf etli domateslere, sulu biberlere ve taze semizlere..
ALLAH BEREKETİNİ BOL EYLESİN TOPRAKLARIMIZIN.
Afiyet olsun tijenciğim.

SOFRAM dedi ki...

Tijen'ciğim afiyet olsun,ne güzel görünüyor salatan, biz de dün annemlerde yedik bahçe salatalığını her gidişimde de semizotlarını, nanemi, dereotumu topluyorum.Domatesleri daha kızarmadı ama yakındır. Bahçe gibisi varmı az da olsa her zaman bereketlidir.Bahçe de çalışması da ayrı bir zevk hele de ürün almaya başladın mı.
Canım bizimde dün haşlanmış buğday, nohut, haşlanmış kabak, dereotu, nane karışımına yoğurt kattığımız salatamız vardı.
Bir de semizotuna domates, salatalık, yoğurt katarak yapıyorum salatayı.
Aslında yeşilliklere yoğurt katılarak yapılan tüm salatalar çok güzel oluyor.
Diyete devam Tijen'ciğim dün herkes hamurişlerini götürüken ben salatalardan yedim ama hiç aklım da kalmadı. Herkes yemekten sonra midelerinin şiştiğinden, çok rahatsız olduklarından yakınırken inan ben çok rahattım.
Canım güzel bir hafta sonu diliyorum, sevgilerimle...

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake dedi ki...

Ayy ne güzel görünüyor:) Ellerine sağlık!

gülizar dedi ki...

ŞİMDİ ANLIYORUM ANNEMİ BAHÇEDEN ÇIKMAK BİLMEZDİ,HALBUKİ NE KADAR HAKLIYMIŞ.İNSANIN KENDİ BAHÇESİ GİBİ VARMI.GÜZEL BİR HAFTA SONU DİLEĞİYLE TİJENCİĞİM.

Tijen dedi ki...

Evet Mehtap'cığım,
Başkaca yağ yoktur içinde. Aslında bu salatadan çok soğuk çorba nevinden bir yiyecek. Yoğurtla karıştırınca öyle oluyor. Belki buğday cacığı denilebilir? Veya yoğurtlu soğuk çorba. Dediğin çok doğru, günlük yağ miktarını dengelemek önemli. Benim %30'un üzerine çıkmıyor pek. Yemeklerimi her zaman 1 çorba kaşığı zeytinyağıyla yapıyorum. 2-3 porsiyon oluyor. Aldığım diğer yağlar peynirden, badem ve fındıktan. Onları da dikkatle tüketiyorum. Salata yaparsam ona da bir kaşık yağ koyuyorum.
*
Yorum bırakan tüm dostlara teşekkürler. Bazen yorumlara teşekkür yazma fırsatım olmuyor ama bilin ki hepsi değerli.

Narince dedi ki...

Hani sana söz vermiştim; size katılacağıma dair. Bir üsredir Mehtap Hanım'ın ölçüleri kadar az olmasa da daha az yemeye başladım. Birden çok azalttığımda baş ağrısı, mide bulantısı, sinir gibi sorunlarla boğuşuyor, akşama bir paket çikolatayı bitirdiğimde kendime geliyorum. Hatta zatürre bile geçirdim bu yüzden. Şimdi parça parça azaltmayı düşünüyorum günlük tükettiğim yemek miktarını. Kilo da verirsem haber edeceğim. Eşimle birlikte egzersize de başlıyoruz yarın sabah. Kızım da öğretmenimiz, jimnastikçi ya!