03 Temmuz 2009

Kanola yağının zararlarına dair

Bir açıklama da Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Genel Başkanı Kemal Özer'den. Başlığı "Kanola felaketi kurtuluş diye sunuluyor!" Güçlü gıda lobilerinin şişirdiği ürünlerden biri kanola. Bu çeşitli organlarda defalarca dile getirildi. Hem çiftçi için, hem toprak, hem çevre, hem de insan sağlığı için zararlarının -ne yazık ki- üzeri örtülmeye çalışılıyor. Özer'in açıklaması Buğday Derneği e-bültende:
http://www.bugday.org/article.php?ID=3208

18 yorum:

iffetin günlüğü dedi ki...

bir kaç senedir çevremde kanola yağını tercih edenler çoğaldı.sebebi ucuz olması belki..elimden geldiğince uyarıyorum.reklamlar yüzünden sağlıklı olduğunda ısrar ediyorlar:(

Tijen dedi ki...

Sevgili İffet,
Sorun da bu ya! Reklamverenler çok güçlü. Arkalarında lobiler var. GDO'lu tohum satan da, bu yağları üretenler de gayet saldırgan reklamlar yapıyorlar. Çok güzel göz boyuyorlar. Ne yazık ki çiftçimiz de, tüketicimiz de bunlara inanıyor. Sadece onlar değil, yapay dondurmaları yapanlar, bilumum katkı maddeli hazır ürünleri üretenler, boyalı şekerlerle çocuklarımızı hasta edenler de üstü kapalı sözlerle reklamlar yapıyorlar. Güçleri büyük, onlarla rekabet edemeyiz belki ancak bizler doğru beslenir, ailelerimizi doğru, temiz, güzel yiyeceklerle beslersek çevremize de örnek olabiliriz.

Adsız dedi ki...

Kızım sizi takip ediyorum ve gurur
duyuyorum.Başarılar dilerim.
Şükriye Akpınar
(Denetko,burhaniye)

Meyvelitepe dedi ki...

Sağlık için zararlı olduğunu duymuştum ama çevreyi de tahrip ettiğini ve GDO'lu olduğunu öğrenince iyice üzüldüm. Bu tür gelişmelere çok üzülmemek elde değil. Çevremde gözlemlediğim kadarıyla eğitimli insanların bile bu konulara duyarsız kalması ve hatta çevre ile ilgili endişe verici gelişmelerden habersiz olması işin vehametini daha da artırıyor.
Bu aralar GDO ile ilgili endişeler de katlanarak büyüyor. Sanırım GDO'lu ürünler insanların kendi elleriyle yarattığı en ürkütücü gelişmelerden biri.

Bu uyarı notu ve link için teşekkürler. Hiç yoktan iyidir deyip elimizden geldiği kadar, en azından yakın çevremize duyuralım bu zararlıları.

Sevgiler...

Demet dedi ki...

Sasirdim gercekten, Almanya'da da yogun kullaniliyor kanola yagi. Zararin neresinden donsek kardir tabi. Tesekkurler Tijen!

zerrin-misss dedi ki...

havalı bir gıda gibi sürülüyor piyasaya. ve saçma sapan yerlerde reklamlarını, tanıtımlarını görüyorum. Çıktığından beri sinirlerimi hoplatıyor. Ben de rastlantı bir dökümanda okumuştum ne denli zararlı olduğunu..

Gittikçe ürkütücü bir boyuta geliyor gıda sektörü. neyi nasıl yiyeceğiz, tüketirken ne yapacağız iyice ince eleyip sık dokumak zorundayız.

offf offf

hele şu dönemde ağzıma soktuğum herşeyi yüz defa düşünüyorum tijenim. Hepimiz hele hele çocuklar için yüz defa düşünmeliyiz. Margarin, kanola yağı, gıda boyası, hazır meyve suları, kola v.s. gibi şeyler, süslü püslü şeker, şeker haamurları, daha saymakla bitmiyor. Çocukları uzak tutmalı..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

BEN İYİKİ ZEYTİNYAĞINDAN VAZGEÇMİYORUM,
BAŞKADA YAĞLARI MERAK ETMİYORUM..
BAZEN MERAKIN SONUÇLARI VE FATURASI FARKLI OLUYOR TİJENCİĞİM.
BU ÇOK ÖNEMLİ BİR POST GERÇEKTEN CANIM.
TEŞEKKÜR EDERİZ.

Moonish (moonsun) dedi ki...

Tijen ablacim okuyunca cok sasirdim :( Yine de saf zeytin yagindan sasmamak lazim galiba...

funda dedi ki...

ben aynı şeyin mısır yağının da başına gelmesinden korkarım..mısırla ilgili de hoş şeyler duymuyorum bugünlerde.. böyle giderse yiyecek bişey bulamıycaz diye de korkarım..

Özlem dedi ki...

Hiç kullanmadım, neye yaradığını hiç anlayamadım zaten ama bu tür gıda ürünleri beni ciddi boyutta endişelendirmeye başladı, neye inanacağımızı şaşırdık, keşke bir yerlerde küçük bir toprağım olsa da kendi sebzemi meyvemi yetiştirebilsem...

egeli dedi ki...

VAH HALİMİZE !!!!!

BU DA MISIRÖZÜ YAĞIYLA İLGİLİ BİR HABER:

http://www.olay07.com/index.php?lng=tr&section=articles&mod=display&athid=23&aid=174

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

sevgili Tijen insanlar ekonomi yapayım derken sağlıklarını kaybettiklerini bilmiyorlar.Bizler üzerimize düşeni yapalım uayaralım gerisi onların bilecegi iş.Ama üzülüyorum bunları destekleyenleri görüncü ya insan sağlığı bu kadar ucuz mu?
bu güzel hatırlantma için teşekürler aralarda sırayla hatırlatalım olmazsa:)
sevgiler

Unknown dedi ki...

Tesadufe bakin, bende bugun Bon Apetit dergisinde soya fasulyesinin ve bu fasulyeden elde edilen bazi urunlerin ne kadar dikkatli kullanilmasi gerektigine dair bir yazi okudum. Amerika haric (her zaman oldugu gibi!!!) bazi avrupa ulkelerinde tuketicinin ne kadar dikkatle uyarildigini yaziyor makale. Saglikli olacagiz diye, kirk yillik yiyecek aliskanliklarini, islemden gecirilmis degisik urunlerle takviye eden insanlari yanlis yonlendirmekten baska hic bir amaci yok boyle urunlerin. Halbuki, tabiat her turlu yeme aliskanligini dengeli bir sekilde surdurecek butun cesitlilige sahip, yeterki dengeli beslenip, boyle yararli bilgileri paylasalim. Yasasin gercek besinler!!!

meleginmarifetleri dedi ki...

Bu yağ için kızartmalarda kullanılmalı kızartmada az yanan bir yağdır demişti tv de bir doktor ben bu işi anlayamayıyorum önce çok güzel sağlıklı diyerek doktorlar çıkıp konuşup halkı sözde bilgilendiriyor sonrada işin başka bir yönü ortaya çıkıyor offff vay halimize sonumuzu merak ediyorum Allah korusun...

SOFRAM dedi ki...

Yıllar öncesinde daha kanola yağının reklamları bile yokken, doktorlar bu yağın faydalarından bahsediyorlardı. Zeytinyağı kullandığım halde tesadüf bir yerde rastlayınca almıştım. Ama rezalet bir tat, biz yiyemedik, aynen zeytinyağına devam, bir de kendi yaptığım tereyağına, ama ne yazık ki reklamlar o kadar etkili ki Tijen'ciğim...
Ama yine de çevremde bu yağı kullananları gördüğümde de uyarmadan geçemiyorum.
Sevgilerimle...

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijencim ilk senin sayende öğrenmiştim zararlarını o günden beri çevremdeki herkesi uyarıyorum.

Şirin dedi ki...

Önümüze ne koyarlarsa yiyorsak demek koyundan hiç bir farkımız yok. Aaa neden koyun olalım ki. Aslında koyunlar acaba önlerine her koyualnı yerler mi? Yemezler değil mi Tijen hanım. Walla koyun bile olamayız biz!
Ne tesadüf bende bugün mısıra taktım gidiyorum. hangi yediğimiz doğru ve sağlıklı şaşırmış durumdayız.

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Hiç bilmiyordum, iyi ki paylaştın..