21 Mayıs 2009

Neden tam pirinç?

Geçen hafta bir fotoğraf ararken arşivi taradım, tararken de bu fotoğrafla karşılaştım. Blog fotoğrafları dosyasına aldım hemen, bugünlerde tam pirinçten (kimi diyet pirinç, kepekli pirinç veya kabuklu pirinç diyor ama benim ağım tam pirince alışkın) bahsedeyim dedim. Dün Mehtap beş günlük enerji diyetini verince (bu diyet 6. haftada olanlar içinmiş öncelikli olarak, belirteyim, ancak benzeri sağlık diyetleri yaptığım günlerden biliyorum, hayvansal gıdaların olmadığı, sebze ve meyve ağırlıklı benzer diyetler bedenimizde harika değişiklikler yapıyor. Niyet ettiyseniz vazgeçmeyin!) tam pirinçten bahsetmenin zamanı dedim ve ekleyiverdim bu güzel fotoğrafı. Sorunun yanıtını da bir zamanlar çevirisine başladığım, ancak tamamlanamamış Makrobiyotik Beslenme* adlı kitaptan alıntıyla vermek istedim:

"Nişastaların şişmanlattığını duyduğunuz için onlardan kaçıyor musunuz? Öyleyse tam pirinç ve kabuklu buğday gibi tahıl ve sebzelerde bulunan kompleks, doğal nişastaların en iyi besinler olduğunu duymak sizi şaşırtacaktır. Kompleks karbonhidratlar içeren doğal besinler enerji besinleridir. Protein ve yağlarla karşılaştırıldığında kompleks karbonhidratlar vücuda kolaylıkla kullanılabilecek ve ardında atık madde bırakmayan enerji yakıtı sağlarlar. Hemen hepimiz her yemekte bir çeşit karbonhidrat yiyoruz. Ancak işlemden geçmiş, rafine gıdaların elimizin altında olduğu modern dünyamızda ortalama bir birey tarafından tüketilen karbonhidratların yaklaşık yarısı basit karbonhidrat formundadır. Buradaki sorun basit, rafine karbonhidratların sağlığımıza zararlı oluşudur.

Sabah kahvaltısında krema ve şekerle birlikte içilen kahve ve yanında yediğimiz tatlı bir çörek, öğleden sonra ağzınıza attığınız bir şekerleme veya çikolata size kısa sürede enerji verebilir. Ancak çabuk enerji veren bu besinlerin içerdiği şeker kanı çabucak terkedecek ve böylece kısa sürede bir yorgunluk hissi duyacaksınız. Şekerin çabuk kandan atılmasını engellemek için insülin düzeyi hızla yükselecek ve böylece kan şekeri daha da düşecektir. Bu da kendinizi gergin hissedip şekere saldırmanızla sonuçlanır. Bu düzen sürdüğü sürece bedeniniz kendini kontrol edilemez bir iniş çıkış içinde bulur ve bu da duygularınızın aynı şekilde iniş çıkışına neden olur.

Makrobiyotik beslenmede basit karbonhidratlar daha kompleks ve yavaş yanan karbonhidratlarla değiştirilir. Örneğin tam pirinç, kana dakikada 2 kalorilik düzenli bir glikoz akışı sağlar. Buna karşın çikolata yediğinizde içinde bulunan şeker bedeniniz tarafından dakikada 30 kalori yakılmak suretiyle, hızla kandan atılır. Bal, rafine sofra şekeri, hatta meyve şekerleri bile hızla yakılır, çünkü bu şekerler pankreas enzimleri kullanılmadan yakılırlar ve uzun süreli enerji sağlayamazlar. Tam tahıllar, bakliyat ve sebzelerle hazırlanmış bir makrobiyotik öğünden sonra enerji yavaş yavaş yakılır ve ne duygusal iniş çıkışlara neden olur, ne de tatlı ihtiyacı hissetmenize."
*The Macrobiotic Way, Michio Kushi, Avery Publishing, USA, 1985, sf. 9-10

23 yorum:

akasyakokusu dedi ki...

Canım bilgiler için çok tşkler..
Diline sağlık...
Babacığım içinde tşkler...Ben evimdeyim..Mardin'deyim yani..Tayinimiz Adana'ya çıktı iki ay sonra ayrılıyoruz buradan..Babam Antalya'da..Ona daha yakın olmak istemiştim..
Ondan öyle yazdım..
Sevgilerimle..

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Tijen'ciğim 6.haftada olduğum için bugün bende başladım Mehtap'ın yeni listesine :))

Sabahları bende yorgun ve halsiz kalkıyordum bir kaç gündür.Bunun faydasını enerji diyeti ile göreceğim :))
Bugün uzun zamandır giyemediğim pantalonumu giyip işe geldim :))

Ben kepekli pirinç den pilav yapmayı denemedim.Yapan arkadaşlarım uzun sürede piştiğini söylüyorlardı. Kepekli makarnayı seviyorum. Bu hafta bir kez pişireyim :))

Verdiğin bilgiler içinde teşekkürler canım.

Unknown dedi ki...

marketlerde mi bulabiliyorum bu pirinci.

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ahh şu çikolata!

*

Ben çevremde tam pirinç bulamıyorum. Onun yerine esmer bulgur kullanıyorum.
Aslında satan yerleri biliyorum ama biraz tuzlu sanki fiyatı. Şimdilik bulgurumla idare edeyim pirincede sıra gelir elbet:)

Bilgiler için çok teşekkür ederim..

Delfina ; dedi ki...

Demek ki tam buğday kadar önemli bu tam pirinç.doğrusu mehtaptam pirinçten bahsedene dek haberim bile yoktu varlığından :) esmer şekeri biliyordum da esmer pirinçi ilk kez duydum...

tijen, dün koyduğun fotoğraf o kadar aklımı çeldi ki,aynısından yaptım geldim işyerimde yiyorum şu an :) susam muhteşemmiş...

sevgiler,

Tijen dedi ki...

Evet kızlar, tam pirinç de tam buğday kadar önemli. Eskiden beyazlatılmış pirinç pahalı olduğu için (Japonya'da özellikle) tam pirinç kullanılırmış. Sonraları ucuzlayınca insanlar beyazına yönelmiş. Oysa besin değerinin bir kısmını kaybediyor kepeğinden ve özünden ayrılınca.
Nerelerde bulunur? Bütün büyük marketlerin pirinç reyonlarında var aslında. Evet, diğerine göre biraz daha pahalı. Neden diyeceksiniz? Diyet ürün sınıfına sokuyorlar da ondan. Yoksa beyaz pirinçten daha fazla değil emeği, daha bile az! Tabii doğal ürün dükkanlarında da var.
Diğerine göre daha zor pişiriyor, bu doğru. Biraz daha fazla su istiyor (1'e 2 yapıyorum ben) ve diğeri kadar yumuşak olmuyor piştiğinde ancak bana göre çok daha lezzetli!

Kağıttan Gemiler dedi ki...

Tijen hanım merhaba,
Ben sizi yıllardır sessiz sessiz izliyorum. Bugün bu sessizliği bozup size bir merhaba demek, bilgilendirmeleriniz ve güzel fotoğraflarınız içinde teşekkür etmek istedim.
Selamlar

funda dedi ki...

harikasın tijen..ne kadar değerli bilgiler bunlar..emeğine sağlık..

müjde dedi ki...

Böyle faydalı bir yazı için teşekkürler Tijenciğim.Esmer pirinci market raflarında hep görürüm ama almaya hiç teşebbüs etmedim.Şimdi gidip,listeme ekliyorum.Sevgiler...

Eya dedi ki...

CAnim Tijencigim...harika bilgiler bunlar, bu arada sevgili Mehtap´in detoks diyetinin 6.haftada olanlar icin gecerli oldugu ile ilgili bilgi icin tesekkürler, ben emin ve yavas adimlarla arkanizdan geliyorum...sevgiler

zehra

Hülya dedi ki...

Bizi bilgilendirdiğin için çok teşekkürler Sevgili Tijen.
Hayatın yoğun koşturmacasında küçük bir mola verip bir şeyler öğreniyoruz.
Sevgiler

pelince dedi ki...

Tam pirinç hakkında çok detaylı bilgim yoktu,sadece duymuştum,görmemiştim bile.
Pişme süresi diğer pirinçle aynı mı ?
Bilgiler için çok teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Tijen hanım merhaba,
Size arada bir mail atıp bazı konularda yardımlarınızı istiyordum. (Yahoo'daki grubunuz varken)
Şimdi de mail adresinizi bulamıyorum bir türlü. Kastamonu'daki Mustafa bey'in mail adresini rica edecektim.
Çok tşkler, siteniz ve kitaplarınız çok güzel
Sevgiler

Eda Eşenli

Tijen dedi ki...

Sevgili Eda,
E-posta adresim sitemin ana sayfasında var aslında. Site adı, sonra da gmail nokta com.
*
Pelin'ciğim,
Tam pirincin pişmesi beyaz pirinçten daha uzun sürüyor. Kimileri ıslatıyor ama ben ıslatmadan pişiriyorum. Genelde başka şeylerle karıştırıp yediğim için bir ölçü pirince iki ölçü su kaynatıyor, tencereye çok az tuz, çok az zeytinyağı koyup pirinçleri ekliyorum. En kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişiyor. 30-45 dk kadar olması lazım, hiç süre tutmadım.
*
Hepinize teşekkürler güzel yorumlarınız için. Tam pirince önyargılı yaklaşmayın kızlar, alışınca çok seveceksiniz eminim.

HUYSUZBALIK dedi ki...

Bence harika bir tadı var tam pirincin. Pahalı ama lezzetine ve yararlarına değer. Paylaşım için teşekkürler. Sevgiler...

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen'cim tam pirinç kullanacağım :)
senden öğrendiklerimi hayatıma katmaktan keyif alıyorum.

sevgiler

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

NE GÜZEL BİLGİLER BUNLAR BENDE BUGÜN MARKETE BAKTIM BULAMADIM BAKALIM DİĞER MARKETLERDE OLABİLİR Mİ DİYE ARAŞTIRMAYA DEVAM EDECEGİM .BEN MEHTABIN 5. GÜN GRUBUNDAYIM GERİDEN GELİYORUM YANİ AMA BİR HAFTA ÖNCESİNDEN ARAŞTIRIYORUM YİYECEKLER LİSTESİNİ .
:)SEVGİLER

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

Ben henüz 6.hafta olamadım ama bu bilgileri not ettim bile bir kenara :)
sevgiler

SOFRAM dedi ki...

Tijen'ciğim günaydın,şu birkaç günlük tatili fırsat bilip yine yollara düştük, bu sefer Eskişehir'e gittik.Bu arada yine çok güzel bilgiler, tarifler paylaşmışsın.Ben tam pirinçten hiç pilav yapmadım. Sanırım yapanların çok tatsız olduğunu söylemeleri beni etkiledi. Ama bir ara alıp mutlaka deneyeceğim. Resimde çok güzel görünüyorlar. Çok teşekkürler güzel paylaşımlarına...
Sevgilerimle...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim tam pirinci ben ve annem çok sevmiştik denediğimizde, babam burun kıvırınca da bir daha pişirmemiştik..
Eşim biraz yemek seçen biridir ama bir de onun üzerinde deneyeyim:). Şayet severse artık bizim evde pilav hep esmer pirinçle yapılır bundan sonra:). Bence de kesinlikle çok daha lezzetli ve doyurucu.
Bu güzel bilgiler için çok teşekkürler:).
Sevgiler....
aslı

daimamutfak dedi ki...

Tijenciğim , annemde artık pirinç yiyemez oldu..Çok sever pilavı..ama artık bulgur var onun yerine ne yapalım hayat bu..
gerçekten şeker hastaları pirinç tüketmemeli.şekeri arttıran bir besin pirinç..sevgiler paylaşımın için..

tasarım mekani dedi ki...

Ben hangi diyeti yaparsam yapayim... ekmeksiz yapamiyorum.. doya doya yemem lazim :) medinem

Unknown dedi ki...

selam çok güzel olmuş, geçenlerde sipariş verdiğim Gurme Reyon diye bir site var, bu tür az bulunan tahıl ürünleri topluca gönderiyorlar, deneyebilirsiniz ;)