07 Mayıs 2009

Kıtırık pıtırık diyetlik kurabiyeler

Beyza'cığım sormuş, peki bu kurabiye kıtır kıtır oluyor mu? Hayır, dışı hafif sert, içi yumuşak bir kurabiye. Kıtırıklığı veren incirin çekirdekleri, ceviz ve biraz da yulaf ezmesi. Ayrıca muz şart değil, aşağıda da yazdığım gibi, evde vardı, çok yumuşamıştı, ekledim. Elma yerine başka bir meyve de kullanılabilir elbet. Veya hiç taze meyve kullanılmaz, kuru meyveler karışık olarak doğranır, hafifçe pişirilip püre haline getirilir. Püre haline getiriyorum çünkü bu tariflerde başka bir tatlandırıcı yok. Yani bu işlemi yapmazsam meyvelerin olduğu yerler tatlı, diğer yerler tatsız olabilir. Nedeni budur. Yapanlara, yiyenlere (kurabiye veya daha önce verdiğim yağsız, şekersiz kekleri) afiyet olsun.
*
Buyrunuz efendim. İşte kıtırık, pıtırık, diyetlik kurabiyelerimiz. Tabii kendinizi tutamayıp beş, on, hatta onbeş tane yemeye kalkabilirsiniz. Derseniz ki durmayı beceremem, hiç yapmayın daha iyi. Söylemedi demeyin. Bir tanesi 3-4 ısırıklık. Tek başına doyurmuyor tabii. Beheri 35 kalori olduğuna göre artık siz ayarlayın. 3-4 tanesi şık bir çay yanı, öğleden sonra öğünü, mide kazıntısı gibi durumlarda çanta dibinde saklanabilir. Acil durumlarda ihtiyaç duyulan enerji damarlarındaki kanda mevcuttur kendilerinin. Halis kalorilerle donanmıştır: ceviz, kuru üzüm, kuru incir, tam un gibi. Ben yine evdeki malzemeye göre tarif vereceğim, siz dilediğinizce yapınız. Mesela iyice yumuşamış bir muz vardı, o değerlendi, elma iki taneydi, onunla yetinildi ama ortaya leziz bir şey çıktı neticede.
Önce bir adet köy yumurtası (Zengile dost yine köy yumurtası mı kaldı diyecek tabii!) kırılır, çırpılır. Yok yok, ondan da önce iki elma soyulup dilimlenir (kabuğuyla da pişirebilirsiniz, size kalmış), beş kuru incir doğranır, beş çorba kaşığı kuru üzüm ölçülür, üzerine bir çay bardağı su konup hafifçe haşlanır, püre haline getirilir. Ben muzla 2 çorba kaşığı cevizi de koydum üzerlerine, öyle çalıştırdım mini mutfak robotunu. Hafif ılındı, yumurtaya ekledim, karıştırdım. Ayrı bir yerde 1 su bardağı yulaf ezmesi, yarım su bardağı tam buğday unu, 1 çay kaşığı karbonat ve 1 silme tatlı kaşığı tarçını karıştırıp ekledim, hepsini karıştırdım. Tepsiye yağlı kağıt yaydım, kaşıkla hafif aralıklı döktüm. Birer tatlı kaşığı gibi. 43 adet kurabiye çıktı ortaya. Bu beni bir hafta götürür artık. Sizin evde çocuklar varsa ertesi güne kalır mı bilmem. Veya iştahlı bir eş...

29 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

MÜTHİŞSİN TİJENCİM.
BENİ BİR HAFTA İDARE EDERMİ ÖNCE BİR MUHAKEME ETMEM LAZIM KENDİMİ.
HANİ EVDEN ÇIKMADAN ''YARAMAZLIK YOK '' !! DİYEN ANNELER MİSALİ, KULAĞIMA KÜPE YAPMAM LAZIM.
SONRADA MİDEDE HOŞ BİR YARAMAZLIK GÜZEL OLACAKTIR.
eline sağlık canımcım.

Narince dedi ki...

Köy yumurtası buluyorum bizim pazardaki yumurtacıda. Hem de her hafta. Öyle güzeller ki.

Unknown dedi ki...

ben 1'le kanacagımı zannetmiyorum.sen uyarmışsın ama ben yinede kaçamak yapacagım gibi duruyor.

Sevgi Küçük dedi ki...

Tijenciğim ellerine sağlık. evde elma vardı bende bir iki şey daha alıp listeden yapayımda ağzım tatlansın.
sevgiler

Tijen dedi ki...

Eh NuNu'cuğum,
Sizin evde bir sürü boğaz var, etmeyebilir tabii. Ben tek başına yiyorum ne de olsa.
*
Narince,
Ne güzel oluyor değil mi?
*
Sevgili Eylem,
Zaten bir tanesi bana da yetmiyor, yetecek biri var mı bilmem.

ipek dedi ki...

Ben bunu hemen deneyeyim. Birle ben de asla yetinemem sanırım.

Bocuruk dedi ki...

Tijen'ciğim,
Bizde sabaha kalmaz emin ol:)) Ama olsun sağlıklı kurabiyeler bunlar. Yine yaparım.
Sevgilerimle...

Ada Deniz dedi ki...

bu tarif çok iyi oldu. Kaç zamandır dayanamam yerim diye çocuklara kurabiye yapmıyordum. bu tarifle bana da izin çıkmış oldu. Teşekkürler

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tijencim bizim evde de illaki bu türden hafif atıştırmalıklar olmalı. Ben iş yerime de getirip saat 4 civarı atıştırıyorum, yoksa akşam yemeğini abartma ihtimali olabiliyor:).
Senin bu güzeller bizde olsa 1 hafta dayanamazlar kesin:). Ellerine sağlık canım.
Sevgilerimle...
aslı

pelince dedi ki...

Çocukları parka götürünce cebime atıcak bir şeyler arıyorum,bu kurabiyeleri kendime çıkın yapabilirim...
Ellerine sağlık Tijen.

kurabiyekavanozu dedi ki...

Sizi mevsimlerdenroma sayesinde takip etmeye başladım, kitaplarınızı çoook önceden alıyordum ve keyifle yapıp yiyorduk zaten. Diyetimiz dahilinde de dün akşam şekersiz yağsız keki yaptık kızımla ve de sabah afiyetle yedik (mevsimlerdenroma'ya da yazdım gerçi); şimdi de kurabiye denenecek tabiki. Elinize-aklınıza sağlık. Sevgiler..

Tijen dedi ki...

Teşekkürler Yasemin, güzel mesajınız için. Keki beğenmenize sevindim.
*
Oh afiyet olsun Pelin'ciğim!
*
Evlilik yıldönümünüz kutlu olsun Aslı'cığım.
*
Ada, Deniz ve tüm ev halkına afiyet olsun, dilerim beğenirsiniz.
*
Elvan'cığım,
Gözün aydın!
*
Sevgili İpek,
Şimdiden ellerine sağlık.

Selhan dedi ki...

Tijen Hanim,

Emekleriniz icin cok tesekkurler. Uzun bir suredir sessizce blogunuzu takip ediyorum. Sayenizde Mehtap hanim'in ve daha bir cok arkadasin blogunu ogrendim.

(Yorumu tamamlamadan gonder tusuna basmisim biraz once onu silerseniz sevinirim :-))

Diyetlik tariflerinizi bu hafta sonu kizimla (5 yasinda) deneyecegiz.

Sevgiyle kalin.

sevil dedi ki...

tijen tatlım vallahi bayılıyorum san anlatım uslubuna harikasın valla ben hiç yapmamayı tercih ediyorum suanda çünkü yaparsam hepsini yerim o nedenle yapmasam daha iyi demi hehehe

neslihan erzincan özgür dedi ki...

sevgili Tijen,bu kurabiyeyi yapınca bir taneyle nasıl durucam:-)hele ki çayın yanına.tarifi okurken bile tadını anladım:-)nefis bir tarif canım,harikasın.ellerine sağlık.sevgilerimle...

Zehra Gürgen dedi ki...

Tijen'cim kek tarifini denedim :)
çok lezzetli oldu, incirim kötüydü ama buna rağmen harika bir lezzeti var.
kurabiyeyide deneyeceğim :)

ellerine sağlık canım..

Adsız dedi ki...

tijennnn bu küçük şeyler çok masum duruyorlar..ne kadar çabuk kandırıverirler insanı bir bakmışız kavanozun dibinde dolaşıyor parmaklar -bitmiş! :) ben de deneyeceğim en kısa zamanda günün her saati yiyebilirim:)canım bir arkadaşım çilekli spagettini pişirdi blogda yyayınladım biz çok beğendik..çokkkk teşekkürler..iyi ki varsın canım benim..

Adsız dedi ki...

Ufff ufff ufff hem bu kadar lezzet hem bu kadar sağlık birarada zor bulunur. Ellerine ve tarifine sağlık :)

Tijen dedi ki...

Merhaba Selhan,
Kolay gelsin, dilerim siz de benim kadar beğenirsiniz.
*
Çoook haklısın Sevil!
Ama ben akşamüzeri çayın yanında bir şeyler atıştırmayı seviyorum, bu da benim ara öğünüm oluyor.
*
Zehra'cığım,
Beğenmene çok sevindim.
*
Sevgili Yosunbuka,
Çilekli spagetti arkadaşım Candan Turhan'ın tarifidir, beğenmenize çok sevindim.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

HIZIR GİBİ YETİŞTİN TİJENCİĞİM .CANIM ATIŞTIRMALIK BİRŞEYLER ÇEKİYOR MALUM DİYETTEYİZ DİYE YİYEMİYORDUM İŞTE BUNU DENEYEBİLİRİM..ELLERİNE SAĞLIK SEVGİLER

Butikpartim dedi ki...

Bu kurabiyelerin benzerini evimizin yakınlarında bir pastane yapıyor.Çok severim ben bunu.Tarifini verdiğinize çok sevindim,en kısa zamanda deneyeceğim..

Beyza dedi ki...

Tijencim,
harikasin sen. Iste bekledigim tarif :) Ama benim birkac sorum var. Bu kurabiye kitir kitir oluyor mu? Ben de böyle elma püreli, tam bugday unlu ve yulaf ezmeli bir tarif denedim. Karbonat bile koydum. Ama yumurta yoktu benimkinde. Icleri yumusak oldu. Sonra biraz daha pisirdim, tas gibi oldular ve ne yazik ki cöpü boyladilar. Nerde hata yaptim acaba? Bir de ben pismis muz tadini hic sevmiyorum onu koymasam kivami bozulur mu? Tesekkürler simdiden.
Sevgiler

SOFRAM dedi ki...

Tijen'ciğim güzel bir tarif,ellerine sağlık, ama şu ikinci haftamı da bitirip öyle yapayım, kiloların gittiğini gördükçe inan yemek istemiyor insan, zaten ben de bu aralar pek hamur işleri de yapmıyorum, afiyetler olsun canım, sevgiler...

Eya dedi ki...

Sevgili Tijencigim...harika bir tarif...tam diyetimize uygun ve de saglikli, tesekkürler

sevgilerimle

zehra

gülizar dedi ki...

GERÇEKTEN HOŞ BİR KURABİYE OLMUŞ,ELLERİNE SAĞLIK TİJEN.

Pelin dedi ki...

Tijenciğim bu tür diyet kurabiyeler benim damak tadıma çok uyuyor. Yapınca da 3-4 taneyler kalamıyorum. Hatta 5-6 taneyle de . Haliyle diyet falan olmuyor benim için. Ama içindekiler çok faydalı diye avutuyorum kendimi.
Ellerin dert görmesin. Nefis bir tarif bence.
Sevgiler

zengile dedi ki...

Selam.Bazı konularla anılmak o konu her açıldığında hatırlanmak demektir.Teşekkürler dost.Evet bu konuda hala ıslarlıyım köy kalmadiki yumurtası kalsın(tabiki şaka)ama size bir anımı anlatayım bu şaka değil.Evvelki yaz köye gitmiştim.(Akseki-Güzelsu) köyde kış nüfusu çok az olduğundan bakkal falan yok yazın ise nüfus ona katlanıyor. Bakkal ihtiyacını merkezden gelen ve diğer köyleride gezen kamyon market görüyor.Market gelince ihtiyaçlar buradan alınıyor.Bu alışverişlerin hemen hepsinde insanların buradan paket yumurta aldığını görünce şaşırdım(tabii bende aldım)niye böyle olduğunu araştırınca köyde bir iki kişiden başka tavuğu olan olmadığı için böyle olduğunu anlattılar.Yeni tezim şu: köy var tavuk yok haliylede köy yumurtası da.Tavuk var ama harbi doğal yemle beslenmediği için köy yumurtasına benzer yumurta var. Nerde o eskinin altın sarısı çif sarılı yumurtaları,Sağlıcakla kalın.

Beyza dedi ki...

Tijencim,
cevabin icin tesekkür ederim. Sanirim kitir diyet kurabiye yapmak bir hayal. Senin tarifini biraz degistirerek kurabiyelerimi yaptim. Yumurta yine koymadim, yerine yogurt ekledim. Simdiye kadar denediklerimin en iyisi oldu. 2 taneyi yedim bile. Hepsini yiyesim var. Biri beni durdursun :)
Sevgiler...

Sevde dedi ki...

Merhaba,
Ben de bu tarifinizi incir yerine kuru kayısı ve çekirdekli siyah kuru üzüm koyarak denedim. Sert olmadı, biraz kek kıvamında oldu ama tadı gayet güzeldi. Gerçekten bir kez yiyince bir daha yemek istiyor insan. Ellerinize ve bizi sağlıklı yaşamaya teşvik eden güzel düşüncelerinize sağlık!

Sevde